У П'ЯТНИЦЮ, 14 БЕРЕЗНЯ 2014 РОКУ, ВІДБУЛОСЯ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

Для участі у пленарному засіданні зареєструвався 261 народний депутат.

Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський, відкривши ранкове пленарне засідання, повідомив, що учора в Донецьку сталися трагічні події, в результаті яких загинули люди.

Для інформації він надав слово керівникові депутатської фракції "Свобода" Олегу Тягнибоку. "Ситуація, яка зараз відбувається на теренах України, зокрема, ті події, які вчора відбулися в Донецькій області, вони вимагають негайної реакції української влади і українського парламенту", - наголосив він.

За його словами, "московська агентура, її бойовики сьогодні знаходяться в багатьох областях України. Наші донецькі активісти, свободівці надали інформацію про адреси перебування бойовиків, які були завезені з Російської Федерації. Тих бойовиків, які вчора напали на мирний мітингів українців - донецьких патріотів, які організовували демонстрацію миру, які не хочуть війни, які хочуть політичного розв'язання того конфлікту, який сьогодні виник на теренах України".

О.Тягнибок висловив жаль з приводу бездіяльності правоохоронних органів, які "відкрили коридор бандюкам, які були озброєні заточеною арматурою, фінками та іншою тюремною зброєю і просто як свиней різали людей". "Загинуло декілька донеччан, загинув керівник прес-служби Донецької обласної організації ВО "Свобода" Дмитро Чернявський. На превеликий жаль, медикам не вдалося його врятувати. Загинуло так само кілька інших людей. Треба негайно зупиняти ту вакханалію, яка чиниться під керівництвом Кремля у нас в Україні. Треба негайно закривати кордони, щоб не проникала ця агентура. Треба негайно проводити люстрацію і викидати всю московську агентуру… Якщо ми зараз не відреагуємо, буде велика біда, буде велика трагедія для української нації і українського суспільства", - заявив О.Тягнибок.

На пропозицію О.Тягнибока народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих учора у місті Донецьку під час мирного мітингу.

Головуючий оголосив про входження народного депутата О.Стояна до складу депутатської групи "Економічний розвиток".

Р.Кошулинський також повідомив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання "Платформа реформ". Співголовами об'єднання обрано народних депутатів Юрія Дерев'янка, Павла Іваненка, Юрія Благодира, Юрія Сиротюка і Андрія Шевченка.

Головуючий зачитав депутатські запити.

Р.Кошулинський після оголошення запитів зазначив, що народним депутатам необхідно включити до порядку денного важливий законопроект - про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо компетенції Верховного Суду України.

"Важливість ситуації в Україні є надзвичайна. Тому я прошу народних депутатів максимально сконцентрувати свою роботу і зайти до сесійної зали", - звернувся він до колег.

Парламентарії приступили до розгляду питань порядку денного.

Підготовлений до розгляду у другому читанні проект закону про внесення змін до Господарського та Цивільного кодексів щодо обмеження максимального строку подання вимог кредиторів доповів голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук. Він зазначив, що цим проектом пропонується зменшити максимальний строк подання кредиторами заяв по своїм вимогам юридичних осіб з 6 місяців до 3 місяців.

За словами доповідача, законопроект пройшов процедуру другого читання і жодної поправки не надійшло. А.Іванчук запропонував проголосувати за проект в редакції без порівняльної таблиці за основу і в цілому.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для прийняття у другому читанні ("за" - 185) і був відхилений.

Народні депутати далі розглянули проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо включення відомостей про діючих юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців до Єдиного державного реєстру. Голова Комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександра Кужель, доповідаючи, зазначила, що до другого читання до проекту не має жодної поправки - це процедурне питання. "Для того, щоб зняти, не було можливості звертатись влади і штрафувати підприємців, які добровільно не внесені в реєстр реєстрації підприємств, зняти ці обмеження як 2014 рік і дати можливість людям добровільно записуватись до реєстру юридичних та фізичних осіб", - пояснила О.Кужель.

Головуючий, зауваживши, що у сесійному залі недостатньо депутатів для результативного голосування, поставив законопроект на сигнальне голосування ("за" -183).

Р.Кошулинський запропонував далі розглянути проекти постанов про призначення окремих позачергових місцевих виборів.

Головуючий надав слово представникові Комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Руслану Князевичу.

Р.Князевич зазначив, що сьогодні фактично останній день, коли можна призначити проведення позачергових місцевих виборів на 25 травня. "Тому, зважаючи на ці обставини, треба визначитися: якщо ми не проголосуємо, то ми знову відстрочуємо або давайте ще будемо проводити консультації", - сказав він.

Народний депутат О.Зарубінський звернув увагу на те, що "відсутність сьогодні на пленарному засіданні народних депутатів є неприпустимою в сесійному залі і злочинною".

О.Зарубінський звернувся до головуючого з пропозицією зібрати голів депутатських фракцій і груп, щоб вони забезпечили наявність народних депутатів на своєму робочому місці для виконання своїх депутатських обов'язків.

Р.Князевич повідомив, що розуміючи необхідність прийняття цих постанов, але оскільки голосування більше ніж за 200 постанов займе кілька годин роботи, а є ще ціла низка інших важливих питань, Комітет звернувся до парламенту, щоб він за процедурою ad hoc сьогодні розглянув можливість призначення виборів сільських, селищних, міських голів одним рішенням, а потім оформити це рішення різними постановами.

Р.Князевич констатував факт, що "парламент свідомо відмовляється від виконання своїх конституційних обов'язків по призначенню виборів до органів місцевого самоврядування". "Так не може бути, що ми роками завжди знаходимо обставини, які не дозволяють нам здійснити наш обов'язок конституційний. Це не наше право, це - наш конституційний обов'язок", - наголосив він.

Представники депутатських фракцій і груп обговорили питання неучасті народних депутатів у голосуваннях. Вони зазначали, що в коаліції 258 народних депутатів: це три фракції, дві групи і окремі народні депутати. Пропонувалося головуючому зібрати представників трьох фракцій, двох груп і представників від позафракційних і забезпечити явку депутатів, а також дати доручення надрукувати в газеті "Голос України" прізвища всіх тих, хто не ходить на роботу.

Головуючий надав слово голові Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давиду Жванія. Він повідомив, що Комітет на засіданні 12 березня розглянув питання про призначення окремих позачергових міських виборів, за результатами якого підготовлено і зареєстровано сім проектів постанов про призначення позачергових виборів: Черкаського міського голови Черкаської області, Красноармійського міського голови Донецької області, Переяслав-Хмельницького міського голови Київської області, Рожищенського міського голови Рожищенського району Волинської області, П'ятихатського міського голови П'ятихатського району Дніпропетровської області, Монастирського міського голови Монастирського району Тернопільської області, Хотинського міського голови Хотинського району Чернівецької області.

Д.Жванія зазначив, що Комітет пропонує призначити вибори цих міських голів на неділю 25 травня 2014 року. Комітет також одноголосно запропонував Верховній Раді провести щодо проектів постанов з реєстраційними номерами 4407-4412 окремий розгляд та голосування і просить поставити кожну постанову окремо на голосування та підтримати рішення комітету.

На голосування було постановлено проект постанови про призначення позачергових виборів Черкаського міського голови (місто Черкаси, Черкаська область) 25 травня 2014 року - за основу і в цілому.

Верховна Рада 232 голосами підтримала постанову.

Наступні проекти постанов про призначення позачергових виборів Красноармійського міського голови (Красноармійська міська рада Донецької області) і Переяслав-Хмельницького міського голови (місто Переяслав-Хмельницький Київської області) не були підтримані народними депутатами.

До порядку денного 243 голосами було включено проект закону про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо компетенції Верховного Суду України (реєстр. №4440).

Законопроект доповів народний депутат Сергій Соболєв. Він зазначив, що згідно з нормативними актами, пропозиціями і рекомендаціями Венеціанської комісії, Ради Європи, оскільки в нашому судочинстві цілий ряд положень фактично виключає можливість оскарження рішень, коли першою інстанцією є Вищий адміністративний суд, є пропозиція: в разі, якщо питання розглядається у Вищому адміністративному суді по першій інстанції повинно бути право на оскарження такого рішення у Верховному Суді. За його словами, це ключова норма цього законопроекту.

Проектом також пропонується скоротити такі оскарження з 30 діб до 10 та в частині, яка стосується норм матеріального і процесуального виключити слова "чи процесуального".

Верховна Рада 252 голосами прийняла законопроект за основу та в цілому.

Проект постанови про відзначення 75-річчя Карпатської України доповіла народний депутат Ірина Фаріон. Вона зазначила, що "ця постанова в теперішніх надзвичайно складних політичних обставинах є для нас практично голосом неба. Адже саме Карпатська Україна, ця перлина нашого краю, у першій чверті ХХ століття перша продемонструвала майстер-клас українського державотворення. Саме тоді, коли вся наша українська держава була окупована іншими державами: Росією, Польщею, Угорщиною, Чехословаччиною, українці Закарпаття знайшли у собі сили проголосити самостійну Карпатську українську державу".

І.Фаріон наголосила на тому, що для народних депутатів це "святий обов'язок - сьогодні проголосувати за постанову про відзначення 75-річної річниці Карпатської України".

Верховна Рада 232 голосами ухвалила постанову в цілому.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (щодо спрощення порядку складання та подання фінансової звітності для суб'єктів мікропідприємництва) доповіла народний депутат Ігор Васюник. Він запропонував уточнити вимоги до фінансової звітності для суб'єктів мікропідприємництва шляхом внесення змін до Закону "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", якими передбачається встановити, що такі суб'єкти господарювання складають та подають до відповідних органів фінансову звітність, передбачену для суб'єктів малого підприємництва, один раз на рік.

І.Васюник зазначив, що прийняття законопроекту сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості держави, розвитку підприємництва та спрощенню діяльності суб'єктів мікропідприємництва.

Народні депутати під час обговорення підтримали проект. Однак, за результатами голосування він не був прийнятий ("за" - 188).

Головуючий звернувся до народного депутата Віталія Кличка з проханням внести до сесійного залу прапор Військово-морських сил України.

Керівник фракції "УДАР" Віталій Кличко встановив прапор біля трибуни. Звертаючись до офіцерів і солдатів російською мовою, В.Кличко зазначив, що це той прапор, під яким тисячі офіцерів і солдат у 1992 році складали присягу на вірність Україні. Він подякував усім офіцерам і солдатам, які сьогодні, незважаючи на тиск, погрози, залишаються вірними присязі.

В.Кличко наголосив, що цей прапор буде знаком моральної підтримки Верховної Ради офіцерам, які залишаються вірні присязі.

Проект закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питання відповідальності за вчинення насильства в сім'ї доповіла народний депутат Ірина Геращенко. Вона звернула увагу на те, що вчинення насильства в сім'ї у відповідності до 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу або громадські роботи, або виправні роботи з відрахуванням 20% заробітку в дохід держави, або адміністративний арешт.

Однак, застосування штрафів, на її думку, так само, як покарання у вигляді виправних робіт з відрахуванням 20% заробітку в дохід держави, не є ефективними, тому що переважно впливає не на порушника, а на його сім'ю в цілому або ж на жертву, оскільки 20% заробітку сплачується із сімейного бюджету, а штраф сплачується або із сімейного бюджету або з кишені самої жертви, якщо правопорушник ніде не працює. 

Застосування ж до осіб, які вчинили насильство в сім'ї, громадських робіт або адміністративного арешту спричинюють негативні наслідки особистого характеру саме для правопорушника.

І.Геращенко запропонувала виключити з санкцій статі 173-2 покарання у вигляді штрафу та виправних робіт, як такі, що не відповідають меті покарання, а саме перевихованню правопорушника та попередженню повторного вчинення правопорушення.

Доповідачка зазначила, що прийняття законопроекту допоможе більш ефективно боротися з насильством в сім'ї та приведе у відповідність питання відповідальності за вчинення такого правопорушення.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін доповів рішення комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу. Він також зазначив, якщо є голоси, то необхідно голосувати.

За результатами сигнального голосування законопроект не набрав голосів ("за" - 185).

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо попередження виникнення професійних захворювань у працівників доповів голова Комітету з питань соціальної політики та праці Петро Цибенко. Він повідомив, що цим проектом пропонується усунути неузгодженості в нормативно-правовому регулюванні порядку забезпечення роботодавцем молоком або рівнозначними йому харчовими продуктами і газованою солоною водою працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, а також на виробництві з температурою повітря, що перевищує встановлені гігієнічні норми.

Усунення таких неузгодженостей, за словами доповідача, сприятиме реалізації профілактичних заходів та істотному уповільненню виникнення і розвитку у працівників професійних захворювань. "Даними змінами автор знімає існуючі на сьогодні обмеження щодо забезпечення газованою солоною водою тільки гарячих цехів і виробничих ділянок. А поширює відповідну норму на всі виробництва з температурою повітря, що перевищує встановленні статтею 167 Кодексу законів про працю України та статтею 7 Закону України про охорону праці норми", - пояснив П.Цибенко.

Головуючий поставив законопроект на сигнальне голосування ("за" - 163).

Головуючий достроково оголосив перерву у пленарному засіданні, оскільки народні депутати не виявляли бажання голосувати.

Р.Кошулинський після перерви поінформував про засідання керівників депутатських фракцій і груп. Він зазначив, що зараз надзвичайно критична ситуація і в ці хвилини проходить засідання Конституційного Суду щодо оцінки діяльності Верховної Ради АР Крим щодо проведення референдуму

Р.Кошулинський нагадав, що Верховна Рада прийняла рішення про безперервність роботи і продовжить роботу завтра о 12 годині. Він звернувся до народних депутатів з проханням не роз'їжджатися по виборчих округах, щоб можна було продовжити роботу.

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Наступне пленарне засідання четвертої сесії відбудеться у суботу, 15 березня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку