У П'ЯТНИЦЮ, 28 ЛЮТОГО 2014 РОКУ, ВІДБУЛОСЯ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

Для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 270 народних депутатів.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши пленарне засідання, запропонував до розгляду оновлений порядок денний, до якого включено проект постанови про Звернення Верховної Ради України до країн-гарантів відповідно до Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Головуючий також повідомив, що сьогодні також пропонується розглянути такі питання: про дострокове складення повноважень народного депутата, про скасування пільг і привілеїв народних депутатів, а також про висловлення недовіри Національній раді з питань телебачення і радіомовлення, зміни до Закону "Про вибори Президента України", постанову про вдосконалення діяльності органів доходів і зборів та законопроект про реабілітацію осіб на виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Народні депутати висловилися щодо запропонованого порядку денного.

Керівник фракції Партії регіонів О.Єфремов сказав, що фракція не буде голосувати за питання, які внесені до порядку денного з голосу. За його словами, головуючий самовільно змінює порядок денний, при цьому не роздаючи ніяких документів, і депутати не знають, за що вони голосуватимуть.

Народний депутат О.Ляшко звернув увагу на необхідність негайно приймати рішення по захисту територіальної цілісності України з огляду на події, що відбуваються в Криму. За його словами, в Криму відбувається відкрита інтервенція з боку Росії. Він ініціював негайне проведення засідання РНБО, підтримав прийняття Звернення Верховної Ради до країн-гарантів.

Представники депутатських фракцій внесли пропозиції щодо включення до порядку денного питань, на яких вони наполягають, та поінформували про готовність деяких законопроектів до розгляду.

Народні депутати 238 голосами затвердили порядок денний пленарного засідання.

О.Турчинов запропонував розпочати пленарне засідання з розгляду найболючішої проблеми, яка стосується продовження ескалації напруги ситуації в Криму. Він зазначив, що незважаючи на звернення і заяви до ескалації цього конфлікту безпосередньо стають причетні військові Збройних Сил Російської Федерації, які, незважаючи на попередження української сторони, зі зброєю пересуваються Автономною Республікою Крим в напрямку, який не узгоджується з українською стороною. "Сьогодні вночі терористи з автоматичною зброєю, це професійні військові, спробували взяти під контроль аеропорти Криму. На 11 годину я призначив засідання Ради національної безпеки і оборони саме з цього питання", - повідомив він і сказав, що за ініціативою народних депутатів розроблена постанова.

О.Турчинов зачитав текст Звернення Верховної Ради до країн-гарантів відповідно до Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Згідно із текстом, "в обмін на ядерне роззброєння України (добровільне знищення понад 2000 стратегічних ядерних боєзарядів, які Україна успадкувала від СРСР, та приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї як держави, що не володіє ядерною зброєю), Україна в Меморандумі про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештському меморандумі) від 1994 року отримала гарантії своєї безпеки.

Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки у Будапештському меморандумі підтвердили Україні свої зобов'язання поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України.

Також держави-гаранти підтвердили свої зобов'язання утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України".

О.Турчинов зазначив, що держави-гаранти у Будапештському меморандумі також зобов'язались проводити консультації у випадку виникнення ситуації, внаслідок якої постає питання стосовно їх зобов'язань.

"У цьому зв'язку Верховна Рада України висловлює занепокоєння останніми подіями в Автономній Республіці Крим, у т.ч. інформацією про можливе зовнішнє втручання, що стало б прямим порушенням зобов'язань за Меморандумом", - повідомив він.

У Зверненні Верховна Рада "вимагає від Російської Федерації припинити кроки, які мають ознаки зазіхань на державний суверенітет і територіальну цілісність України, у тому числі відмовитися від підтримки сепаратизму в Україні у будь-якій формі. Зі свого боку, Верховна Рада України наголошує, що всі громадянські права громадян України російської національності, гарантовані Конституцією України та міжнародними зобов'язаннями України, в тому числі, мовні, є і будуть надалі повністю і неухильно дотримані в Україні".

Верховна Рада "вимагає від усіх держав-гарантів відповідно до Будапештського меморандуму практичними діями підтвердити закріплені в Меморандумі зобов'язання згідно з принципами Заключного акта НБСЄ поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України, підтвердити зобов'язання утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України і закликає сторони-підписанти Меморандуму провести негайні консультації з Україною для зняття напруги та відновлення атмосфери взаємної довіри".

Верховна Рада також звертається до Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй з пропозицією скликати засідання для розгляду зазначених проблем в контексті заяви Ради Безпеки ООН від 20 липня 1993 року.

Народні депутати під час обговорення висловили низку зауважень і пропозицій і з урахуванням деяких з них 230 голосами прийняли Звернення Верховної Ради за основу.

Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій, які обговорили ситуацію в Криму.

Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони В.Литвин поінформував про засідання Комітету, яке відбулося вранці. Він повідомив, що Комітет пропонує для стабілізації ситуації в Криму "зробити все, насамперед, новопризначеним керівникам сектору безпеки і оборони і Кабінету Міністрів, щоб навести елементарний порядок у країні для того, щоб люди не боялися за свої життя".

В.Литвин також запропонував сформувати повноцінну депутатську делегацію, щоб ця делегація виїхала в Крим і вступила в контакт з депутатами Держдуми Ради Федерації Росії.

У інших виступах зазначалося, що необхідно не допустити жодного конфлікту, жодної провокації, пропонували виключати мікрофон, коли лунатимуть провокаційні заклики.

Народний депутат Н.Шуфрич щодо голосування за постанову "Про Звернення Верховної Ради.." зазначив, що такі рішення спочатку варто було б обговорити керівникам фракцій. Він висловив впевненість у тому, що ніхто не залишить Україну наодинці у цій ситуації. "Люди не заперечують єдності України, люди сигналізують, що їм потрібна допомога. Давайте спокійно з взаємною увагою ставитися один до одного. Тоді ми вирішимо всі питання і з гідністю вийдемо з цієї складної ситуації", - наголосив він.

Народний депутат В.Пинзеник зазначив, що парламент може і повинен врегулювати ситуацію, яка склалася в країні. Він висловив переконання, що народні депутати здатні приймати рішення понад 300 голосами.

Народний депутат О.Кузьмук підтримав колег, які засудили безглузді виступи у сесійній залі і запропонував уряду зробити виїзне засідання в Крим, вивчивши ситуацію на місці.

О.Турчинов повідомив, що до нього підходили народні депутати, які не встигли проголосувати за постанову "Про Звернення Верховної Ради". Він запропонував попереднє голосування за постанову вважати прийняттям її за основу, а зараз проголосувати постанову в цілому.

Верховна Рада 246 голосами прийняла проект постанови в цілому.

Головуючий поінформував про те, що народний депутат Арсеній Яценюк написав заяву про дострокове припинення ним повноважень у зв'язку з його призначенням Прем'єр-міністром України.

Верховна Рада 290 голосами дострокового припинила повноваження народного депутата А.Яценюка.

Народні депутати І.Швайка, О.Сич і А.Мохник звернулися з проханням прийняти заяви про дострокове припинення повноважень у зв'язку з їх призначення членами Кабінету Міністрів.

Верховна Рада задовольнила їх заяви.

Народні депутати розглянули три законопроекти про внесення змін до Закону "Про статус народного депутата України" (щодо скасування та обмеження пільг).

Автор першого проекту, народний депутат В.Пинзеник запропонував скасувати низку норм, якими народним депутатам створюються відповідні привілеї та переваги. Доповідач наголосив на найбільш принципових речах тих норм закону, які пропонується прийняти. За його словами, пропонується скасувати виплату заробітної плати депутатам, які припинили виконання повноважень протягом одного, в окремих випадках двох років, а в окремих випадках до виходу на пенсію у розмірі 50 відсотків зарплати діючого депутата.

В.Пинзеник також запропонував скасувати виплату двохмісячної допомоги на оздоровлення під час відпустки, скасувати виплату 12-місячних посадових окладів при виході на пенсію народних депутатів, скасувати безоплатне забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування депутатів Верховної Ради України та державне страхування народних депутатів за рахунок коштів державного бюджету.

Проектом також передбачені внести серйозні зміни в безплатний проїзд, скасувавши право народного депутата користуватися безплатно всіма видами транспорту. Замість цього депутатам передбачається встановити ліміт коштів на проїзд для виконання депутатських повноважень, щоб кожен депутат міг вкластися в рамки цього ліміту.

В.Пинзеник також запропонував скасувати право отримання службового житла або компенсації для поліпшення житлово-комунальних умов для народних депутатів. Для депутатів, які територіально знаходяться більше ніж 30 кілометрів від меж Києва, передбачається можливість видачі ліміту коштів для найняття готелю за рахунок власних коштів. Пропонується надавати це за заявою. Список депутатів, які подали заяву і потребують цих коштів, підлягає обов'язковому опублікуванню в газеті "Голос України".

Доповідач зазначив, що у цьому проекті не зачеплена проблема пенсійного забезпечення. Він пояснив, що спеціальний режим пенсійного забезпечення мають не тільки народні депутати, а понад десять категорій громадян України. В цьому зв'язку він запропонував врегулювати все одним законом. За його словами, для всіх громадян України, включаючи депутатів та інших категорій громадян, пенсія має призначатися за єдиним законом, за єдиними правилами. Стаж роботи і заробіток мають бути основою призначення всіх пенсій.

В.Пинзеник запропонував прийняти законопроект, який дозволить усунути привілейоване становище народних депутатів.

Інші законопроект доповіли їх автори, народні депутати В.Яворівський і М.Томенко.

Представник Комітету з питань Регламенту А.Пишний озвучив позицію Комітету: народні депутати зобов'язані переглянути ті привілеї, які є у них сьогодні, і привести їх до європейських стандартів.

Він запропонував надати протокольне доручення підкомітету з питань забезпечення діяльності Верховної Ради та народних депутатів Комітету з питань Регламенту узагальнити внесені законодавчі пропозиції та підготувати пропозиції про внесення змін до Закону "Про статус народного депутата щодо скасування гарантій діяльності народних депутатів".

В обговоренні законопроектів взяли участь представники депутатських фракцій і груп.

Представник фракції "УДАР" П.Розенко запропонував прийняти законопроект В.Пинзеника за основу та в цілому. Він закликав уряд "підійти комплексно до системи реформування пільг в Україні. Не повинно бути так, що людина, яка отримує пенсію тисячу гривень, не користується жодними пільгами, а у нас є категорії високопосадовців, прокурорів, суддів, які отримують зарплати 5, 6, 7 тисяч гривень і мають право і на безкоштовній проїзд, і на несплату комунальних пільг і послуг в Україні, таку систему треба руйнувати. Руйнувати, і негайно. І ми сьогодні повинні показати приклад. Реформи починаються з влади, реформи починаються з народних депутатів".

Народний депутат І.Єремєєв повідомив, що депутати з групи "Суверенна європейська Україна" вважають, що сьогодні необхідно прийняти рішення про відміну пільг. "Ми знаходимось у глибокій політичній кризі, а саме головне: ми прийняли рішення, що ми зробимо всі кроки для того, щоб Україна стала європейською державою. І найвищий законодавчий орган України, де знаходиться 450 народних депутатів, повинен зробити цей перший крок".

Інші представники фракцій також висловилися за відміну пільг і привілеїв народних депутатів.

Заступник Голови Верховної Ради України Р.Кошулинський поставив на голосування проект закону за реєстр. №1075, автором якого є народний депутат В.Пинзеник.

Парламентарії 246 голосами прийняли законопроект за основу та 301 голосом в цілому.

Народні депутати розглянули проект постанови про звіт Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Проект постанови доповів народний депутат Микола Княжицький. Він нагадав ситуацію в телерадіопросторі. "Фактично в Національній раді були представники фінансово-промислових груп, які через єдиного монополіста при підтримці влади, який називається "Зеонбуд", робили все для того, щоб монополізувати телерадіоефір, підвищити ціни за користування послугами цього провайдера, не видавалися ліцензії опозиційним компаніям, так само багато з компаній, які є близькими до депутатів і до підприємців, які підтримували Партію регіонів, як то: телерадіокомпанія "Ера" чи багато інших телерадіокомпаній, - і так само незаконно їм було відмовлено в ліцензіях.

Нацрада, відмовляючи в ліцензіях, не керувалася жодним законодавством, не мотивувала своїх відмов і діяла виключно за дзвінками з Адміністрації Президента. Тобто цей орган не був незалежним, не був ефективно працюючим. Зникло більше 150 місцевих телерадіокомпаній або можуть зникнути зараз", - зазначив він.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко повідомив, що учора відбулося засідання Комітету, на якому ухвалено рішення відправити у відставку Національну раду і оголосити недовіру.

Представники депутатських фракцій підтримали пропозиції профільного комітету про висловлення недовіри Національній Раді, яка, за їхніми словами, заплямувала себе. Парламентарії згадували, що при цій Нацраді забирали частоти у чернівецького телеканалу "ТВА" і здійснювалися рейдерські захоплення харківських телеканалів. При цій Нацраді процвітала цензура. Ця Нацрада провела абсолютно корупційний конкурс по цифровому мовленню. "Система брехні, система цензури, система, коли лише одна частина політичного спектру представлена, а інша частина не отримує права говорити, вона призводить до тих ситуацій, які ми зараз переживали", - наголошували депутати.

Парламентарії пропонували якнайшвидше почати процедуру перезавантаження членів Нацради, "щоб закликати вже нову Нацраду звертати увагу на надзвичайно важливі речі, які попередня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення не робила. Вона не забезпечувала конституційного права всім українцям на утримання об'єктивної інформації, передусім інформації з державних телеканалів і з державного радіо".

Верховна Рада 242 голосами прийняла постанову в цілому, таким чином, висловила недовіру Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення за результатами розгляду звіту за 2013 рік.

Головуючий оголосив про входження народних депутатів М.Дмитрука, В.Журавського і А.Шипка до складу депутатської групи "Суверенна європейська Україна".

Проект постанови про вдосконалення органів доходів і зборів доповів народний депутат Сергій Міщенко. Він запропонував прийняти постанову, якою Верховна Рада повинна рекомендувати Кабінету Міністрів ліквідувати Міністерство доходів і зборів. За його словами, "цей так званий орган доходів і зборів, який себе зганьбив своєю роботою", і створити два інші органи, які відповідали б за податкову і митну політику.

Під час обговорення народні депутати наголошували на тому, що вони зобов'язані зараз ухвалити цю постанову. "Ми маємо повернути все на свої місця, так як воно має бути відповідно до теорії практики державного управління. Міністерство фінансів має відповідати за політику доходів і розходів, за баланс державного бюджету, а податкова служба має контролювати виключно виконання податкового законодавства і не лізти ні в яку політику, так само як і Митна служба", - зазначила народний депутат К.Ляпіна.

У виступах також пропонувалося повернути Пенсійному фонду функцію адміністрування єдиного соціального внеску, яку було передано Міністерству доходів і зборів. Наголошувалося, що в результаті передачі цієї функції "постраждали фонди, постраждали громадяни України, постраждали пенсіонери, постраждали ті люди, які мали б отримувати виплати за лікарняними листами тощо".

Верховна Рада 232 голосами прийняла проект постанови в цілому з урахуванням доручення профільного комітету про підготовку змін до Податкового і Митного кодексів, інших законодавчих актів.

Без обговорення 268 голосами було прийнято в цілому проект закону про реабілітацію осіб на виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Народні депутати включили до порядку денного і розглянули три законопроекти про внесення змін до Закону "Про вибори Президента України" (щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу).

Секретар Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Руслан Князевич зазначив, що необхідно врегулювати низку норм, які існують у чинному законі "Про вибори Президента України" з 2009 року, коли були внесені зміни. "Тому сьогодні є вкрай важливим вирішити на законодавчому рівні цілу низку техніко-юридичних аспектів організації виборчого процесу, які б унеможливили порушення конституційних прав громадян, в тому числі, й право на вільні вибори", - зазначив він.

Р.Князевич доповів основні положення законопроекту, якими передбачається удосконалити виборчий процес. Він також повідомив, що сьогодні зареєстрував ще один законопроект про внесення змін до статті 90 Закону "Про вибори Президента України" (реєстр. №4328).

Народні депутати 262 голосом підтримали законопроект за основу.

До порядку денного було включено законопроект про внесення змін до статті 90 Закону "Про вибори Президента України та його прийнято за основу та в цілому 259 голосами "за".

Парламентарії висловилися щодо подальшої роботи. Вони, зокрема, пропонували оголосити перерву, провести у понеділок, 3 березня, засідання Погоджувальної ради, пленарне засідання провести у вівторок, дати доручення керівництву зібрати їх у будь-який час.

Голова Верховної Ради України О.Турчинов також запропонував оголосити перерву у пленарному засіданні до вівторка 4 березня.

Заступник Голови Верховної Ради України Р.Кошулинський зачитав депутатські запити.

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, оголошеннями.

Головуючий оголосив у засіданні перерву до 10 години вівторка 4 березня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку