У ЧЕТВЕР, 27 ЛЮТОГО 2014 РОКУ, ВІДБУЛОСЯ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

Для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 364 народних депутатів.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши пленарне засідання, повідомив, що сьогодні близько 5 години ранку невідомі у військовому камуфляжі з автоматичною зброєю, гранатометами і вибухівкою захопили будинки Верховної Ради і Кабінету Міністрів Автономної Республіки Крим.

О.Турчинов зазначив, що він дав доручення силовим структурам вжити всіх заходів для захисту громадян, покарання злочинців відповідно до чинного законодавства і розблокування будівель.

О.Турчинов звернувся до всіх громадян України з проханням зберігати спокій, до всіх патріотів захищати адміністративні будівлі від провокаторів і екстремістів. "Будь-які спроби будь-кого захоплювати адміністративні будівлі в Україні на заході і сході, в центрі, на півдні і півночі буде розцінюватися як злочин проти Української держави з усіма наслідками", - наголосив він.

О.Турчинов звернувся до керівництва Російської Федерації стосовно дотримання базових угод і перебування російських військових а Автономній республіці Крим та м. Севастополі, а також недопущення порушення законів України військовослужбовцями Чорноморського флоту РФ на території України з вимогою, що всі військові повинні перебувати в межах територій, окреслених підписаною угодою. "Будь-які пересування військових, тим паче зі зброєю за межами територій буде оцінена нами як військова агресія", - наголосив він.

"Для того, щоб вороги України не розхитували ситуацію, не зазіхали на нашу незалежність, суверенітет і на нашу територію ми повинні негайно сьогодні приступити до формування уряду, який повинен забезпечити безпеку України, функціонування всіх державних органів влади, відновити правопорядок і законність", - заявив О.Турчинов.

Голова Верховної Ради звернувся до народних депутатів з вимогою: сьогодні парламент не завершить роботу, поки уряд не буде сформовано. "Українська держава зможе захистити свій суверенітет, незалежність та недоторканність своєї території", - наголосив він.

О.Турчинов повідомив, що керівники фракцій зараз завершують консультації і найближчим часом поінформують про сформування коаліції та внесуть пропозицію щодо Прем'єр-міністра і членів уряду.

Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій.

У виступах давалася оцінка подіям, які зараз відбуваються в Криму.

Народний депутат Сергій Куніцин у виступі повідомив, що сьогодні будинок Верховної Ради Криму захопили понад 120 професійно навчених людей. За його словами, це професійно підготовлені озброєні люди, які занесли зброю - автоматичну, гранатомети, кулемети. "Зброї на місяць оборони", - сказав він.

С.Куніцин зазначив, що Верховна Рада повинна зробити все, щоб не допустити кровопролиття, зокрема, призначити нове керівництво Збройних сил України. Він також запропонував створити у парламенті робочу групу з вирішення ситуації в Криму. "Ми повинні звернутися до Держдуми Російської Федерації з вимогою забезпечити взаємодію, щоб уникнути кровопролиття в Криму", - зазначив він.

Інші промовці зверталися до українців з проханням у цій ситуації заспокоїтися, не допустити провокацій і нового кровопролиття, вжити найжорсткіших заходів до сепаратистів і розкольників держави, зробити все для стабілізації ситуації в країні.

Парламентарії також закликали відкинути політичні амбіції, сконсолідуватися навколо стратегічних питань, в першу чергу відновити систему державного управління в Україні.

Після завершення виступів головуючий сказав, що як тільки депутатські групи дадуть інформацію, що вони готові оголосити про сформування коаліції і приступити до формування уряду, народні депутати негайно почнуть розглядати ці питання.

Парламентарії затвердили порядок денний пленарного засідання і приступили до розгляду питань.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про застосування амністії в Україні" (щодо повної реабілітації політичних в'язнів доповів народний депутат Олег Ляшко. Він зазначив, що цим проектом пропонується запровадити так звану індивідуальну амністію для усунення негативних наслідків кримінального переслідування відносно осіб виключно з політичних мотивів. За його словами, індивідуальна амністія стосується 28 осіб, яких пропонується звільнити негайно, застосувавши до них повну індивідуальну амністію.

Народні депутати висловили свої пропозиції до законопроекту, зокрема вони пропонували включити до списку прізвища ще кількох людей. Називалися прізвища Ю.Тимошенко, І.Маркова тощо.

Головуючий сказав, що прізвища осіб, включених до списку, пройшли відповідну експертизу. За його словами, відносно інших прізвищ таку експертизу ще доведеться зробити.

Народний депутат О.Ляшко зачитав прізвища тих осіб, щодо яких пропонується застосувати індивідуальні амністію.

Верховна Рада 277 голосами прийняла законопроект в цілому.

Наступним голосування було скасовано постанову про звільнення політичних в'язнів, яку парламент ухвалив на попередніх засіданнях.

Парламентарії далі розглянули три законопроекти, які стосувалися приведення законодавства до вимог відновленої Конституції України.

Проект закону про Кабінет Міністрів України доповіла народний депутат Інна Богословська. Вона сказала, що наполягає на прийнятті усіх трьох законів виключно за основу, оскільки вони вимагають доопрацювання.

Голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Близнюк повідомив, що Комітет рекомендує парламенту прийняти законопроект за основу.

Народні депутати під час обговорення наголошували на необхідності прийняти законопроект про Кабінет Міністрів в цілому, тим самим давши новобраному уряду всі необхідні повноваження для роботи у складній політично-економічній ситуації в країні, юридичну основу для його діяльності.

Верховна Рада 313 голосами прийняла законопроект в цілому.

Головуючий дав доручення провести техніко-юридичне доопрацювання закону, щоб він міг підписати його.

Без обговорення було прийнято в цілому проекти законів: про внесення змін до Закону "Про центральні органи виконавчої влади" щодо приведення його у відповідність з Конституцією України ("за" - 308) і про внесення змін до Закону "Про місцеві державні адміністрації" щодо приведення його у відповідність з Конституцією України ("за" - 312).

О.Турчинов подякував всі народним депутатам, які створити умови для відновлення діяльності виконавчої влади в Україні.

Наступний законопроект - про внесення змін до Закону "Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні" (щодо реабілітацію осіб, які були піддані політичним репресіям та засуджені судами України з лютого 2010 року по лютий 2014 року) - народний депутат О.Бригинець запропонував відкласти.

Законопроект було знято з розгляду і запропоновано авторам доопрацювати його.

Верховна Рада редакційно уточнила Закон "Про внесення змін до статті 2 Закону "Про визнання таким, що втратив чинність Закону України від 7 жовтня 2010 року №2592-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення їх у відповідність із Конституцією України".

Заступник Голови Верховної Ради України Р.Кошулинський, який далі вів засідання, повідомив про утворення у Верховній Раді депутатської групи "Суверенна європейська Україна", до складу якої увійшли 37 народних депутатів. Уповноваженими представниками групи обрано І.Єремеєва, Я.Москаленка, О.Донія.

Народні депутати розглянули низку проектів постанов про призначення окремих позачергових місцевих виборів та ухвалили їх, призначивши ці вибори на неділю, 25 травня 2014 року. Зокрема, були призначені позачергові вибори Чернівецького, Херсонського, Миколаївського, Одеського, Охтирського та ще 21 міських голів.

Головуючий оголосив про входження народних депутатів О.Біловола і Я.Табачника до складу депутатської групи "Європейський розвиток".

Керівник фракції "Батьківщина" А.Яценюк повідомив, що всі документи стосовно створення коаліції підготовлені. "Для того, щоб юридично завершити цей процес необхідно зібрати збори коаліції під угодою, яка вже підписана і через годину ми можемо приступити до оголошення коаліції, Прем'єр-міністра, складу Кабінету Міністрів і програми діяльності уряду", - сказав він.

Головуючий оголосив у засіданні перерву.

О.Турчинов після перерви оголосив про вихід зі складу фракції Партії регіонів народних депутатів Миколи Дмитрука, Віталія Журавського, Олексія Лелюка, Андрія Шипка.

Голова Верховної Ради України офіційно оголосив, що 27 лютого 2014 року було сформовано та зареєстровано коаліцію депутатських фракцій і груп "Європейський вибір". За його словами, до коаліції, яку сформували депутатські фракції "Батьківщина", "УДАР", "Свобода" і депутатські групи "Економічний розвиток" і "Суверенна європейська Україна" увійшли 250 народних депутатів. які особистими підписами підтвердили свою згоду стати членами коаліції.

Він зазначив, що чисельність коаліції може збільшуватися, тому що не всі депутати, які виявили бажання приєднатися до коаліції, сьогодні знаходяться в сесійній залі.

У сесійній залі відбулося організаційне засідання представників коаліції, які провів народний депутат С.Соболєв. На засіданні було розглянуто три питання: про утворення коаліції "Європейського вибору" у Верховній Раді України сьомого скликання; про внесення кандидатури на призначення на посаду Прем'єр-міністра України; про внесення пропозицій Прем'єр-міністру України щодо кандидатур до складу Кабінету Міністрів України і прийнято відповідні рішення.

Коаліція внесла кандидатуру народного депутата, голови депутатської фракції Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Яценюка Арсенія Петровича для призначення на посаду Прем'єр-міністра України та уповноважила Заступника Голови Верховної Ради Р.Кошулинського внести виконуючому обов'язки Президента України, Голові Верховної Ради України О.Турчинову пропозиції щодо кандидатури А.Яценюка для призначення на посаду Прем'єр-міністра України.

О.Турчинов вніс до Верховної Ради кандидатуру Арсенія Яценюка на посаду Прем'єр-міністра України.

Кандидат на посаду Прем'єр-міністра А.Яценюк виступив перед Верховною Радою.

У своєму виступі А.Яценюк зазначив, що сьогодні країна знаходиться в одному з найбільш складних історичних періодів. "Країна знаходиться на межі економічного і політичного колапсу, країну хочуть розірвати і розтягнути. І тільки в наших силах, і тільки в інтересах українського народу, ми зобов'язані зберегти цілісність української держави", - наголосив він.

А.Яценюк зупинився на тому, що відбувається в українській економіці. "У нас зараз немає остаточних і достовірних даних про те, який стан Державного бюджету України. Але протягом останніх декількох днів після отримання попередньої інформації, що відбувається в Державному казначействі, Національному банку і в Міністерстві фінансів, хочу вам доповісти: державна казна в Україні розкрадена і пуста", - зазначив він.

А.Яценюк заявив, що не обіцяє покращання ні сьогодні, ні завтра. "Наше основне завдання - це стабілізація ситуації в державі", - зазначив він.

Кандидат навів цифри, які свідчать про економічний та фінансовий стан держави. "Державний борг сьогодні сягнув 75 мільярдів доларів США. В 2010 році, коли Віктор Янукович прийшов в офіс Президента, цей борг був вдвічі менший. Золотовалютні резерви країни, які складали три роки тому цифру в 37 мільярдів доларів США, впали до відмітки 15 мільярдів доларів. Фактично розбазарено більше 20 мільярдів доларів США золотовалютних резервів і отримано 37 мільярдів доларів кредитів, які зникли у невідомому напрямку. На єдиному казначейському рахунку знаходяться не мільярди і не сотні мільйонів, було зафіксовано залишки на єдиному казначейському рахунку в розмірі 4,3 мільйони гривень, цих коштів не вистачає ні на що, єдиний казначейський рахунок пустий.

В країні галопуючими темпами зростає безробіття, в країні галопуючими темпами зростає виведення іноземних інвестицій з українських банків і українських суб'єктів підприємницької діяльності. Інвестори протягом останнього півроку тікають і рятують свої капітали в інших країнах, так як в корупційному уряді, який був урядом Віктора Януковича, неможливо було працювати і неможливо було розвивати українську економіку. Ми стоїмо перед неймовірними економічними викликами і для того, щоб подолати ці економічні виклики також заявляю з цієї високої трибуни: у нас немає іншого виходу, як приймати вкрай непопулярні рішення. Це рішення, які будуть стосуватися субсидій, це рішення, які будуть стосуватися тарифів, це рішення, які будуть стосуватися скорочення соціальних програм, це рішення, які будуть стосуватися збереження фінансової системи країни", - наголосив він.

А.Яценюк наголосив на тому, що у такій ситуації "уряд зобов'язаний вжити невідкладних заходів по скороченню видатків державного бюджету на утримання органів державної влади". Він поінформував про деякі першочергові кроки.

А.Яценюк ще раз наголосив на тому, що "цей уряд буде приймати вкрай непопулярні рішення. Ці рішення не будуть мати широкої підтримки серед українців в короткостроковій перспективі… Але у нас є можливість зробити все для стабілізації фінансової системи, для відновлення економічного росту, для наповнення бюджету, для війни з корупцією і для того, щоби в середньостроковій перспективі Україна повернулася до нормального економічного і політичного життя".

Кандидат наголосив на тому, що "для цього новий уряд повинен негайно розпочати переговори з Міжнародним валютним фондом і прийняти всі рішення для отримання коштів Міжнародного валютного фонду, Європейських союзів і інших інституцій, які здатні допомогти сьогодні Україні".

Ще одним важливим питанням для с стабілізації ситуації в країні, за словами кандидата, є безпека. "Безпека на вулицях, безпека у власних оселях, безпека в школах, безпека у дитячих садках. Новий уряд всіма конституційними засобами і методами буде брати під контроль безпекову ситуацію в Україні. Кожен громадянин України повинен знати: нова якість української міліції, нові підходи гарантують безпеку кожній людині і громадянину.

Ми зобов'язані у короткотерміновий строк, негайно відновити патрулювання вулиць силами правопорядку. Ми зобов'язані негайно оголосити про те, що будь-хто, хто знаходиться на вулицях із зброєю, є ті люди, які переслідуються по закону. Безпека громадян - питання номер один", - наголосив він.

А.Яценюк далі поінформував про своє бачення зовнішніх стосунків держави. Він зазначив, що ключовим завданням нового українського уряду є європейська інтеграція. "Це безвізовий режим для українських громадян і це Угода з Європейським союзом. Угода про політичну, економічну асоціацію, Угода про повноцінну зону вільної торгівлі. Майбутнє України - в Європі. Україна стане частиною Європейського Союзу", - наголосив він.

А.Яценюк звернувся до російських партнерів і висловив сподівання, що Російська Федерація не буде порушувати Будапештський меморандум і буде робити все для того, щоб ситуація в Україні була стабільна.

Він також зазначив, що Україна "повинна відбудувати новий стиль стосунків. Ті стосунки, коли Україна, яка рухається до Європейського Союзу, яка є європейською державою, є справжнім партнером, добрим сусідом і тією країною, яка бажає добра Росії і навпаки".

А.Яценюк звернувся до Російської Федерації виконувати всі двосторонні і багатосторонні міжнародні зобов'язання.

А.Яценюк наголосив на тому, що найбільшою бідою, яка є в Україні - є корупція, яка розграбувала державу. "Саме тому новий уряд і цей парламент повинен негайно прийняти рішення про створення Національного антикорупційного бюро. Ті, хто жили за народні гроші і живуть, ті, хто порушували закон, ті, хто брали хабарі, ті, хто збагачувались за рахунок українського народу, по-перше, повинні бути люстровані, по-друге, повинні бути притягнені до кримінальної відповідальності чесним і справедливим судом", - зазначив він.

Кандидат також висловився за реформування судової системи. За його словами, в програмі діяльності Кабінету Міністрів як надтерміновий документ, який дасть нам можливість проводити переговори з європейцями, з міжнародними фінансовими інститутами, з росіянами і з Сполученими Штатами Америки зазначено необхідність прийняття нових законів, які дадуть можливість створити в Україні незалежні суди. "Українці повинні відчути, що вони мають право гідно жити в своїй країні і український суд буде стояти на стороні закону і інтересів кожної людини. Це вимога Майдану і ця вимога буде зроблена", - наголосив він.

Завданням нового уряду А.Яценюк назвав проведення чесних і прозорих виборів Президента України. "Як і всі вибори вони будуть складні, але ми забезпечимо чесність і прозорість, ми забезпечимо політичну конкуренцію і ми забезпечимо те, щоб переміг той, кого обере український народ, і в Україні буде новий законно обраний Президент", - заявив він.

А.Яценюк, звертаючись до народних депутатів, запевнив їх в тому, що цей уряд, не дивлячись на надскладні завдання і надскладну ситуацію, буде працювати "на нашу єдність, на нашу стабільність, на мир і на злагоду в країні". Він офіційно заявив, що не збирається балотуватися в Президенти і здає мандат народного депутата.

А.Яценюк відповів на запитання народних депутатів, зокрема, щодо термінів підписання Угоди про асоціацію з ЄС, реагування на ситуації в Криму, стабілізації фінансової системи і ситуації на валютному ринку тощо.

В обговоренні взяли участь представники депутатських фракцій.

Головуючий нагадав, що рішення про призначення Прем'єр-міністра приймається відкритим голосуванням.

Верховна Рада 371 голосом призначила Арсенія Яценюка Прем'єр-міністром України. У голосуванні не брала участь фракція КПУ.

О.Турчинов підписав постанову про призначення Прем'єр-міністром України А.Яценюка.

До порядку денного було включено проект постанови про звільнення з посад членів Кабінету Міністрів.

Головуючий зачитав проект постанови.

Народні депутати 358 голосами прийняли постанову.

Прем'єр-міністр А.Яценюк вніс кандидатури на призначення до складу Кабінету Міністрів. Він зазначив, що пропозиції щодо нового складу уряду формувалися так, як ніколи в історії Україні.

Народні депутати на пропозицію А.Яценюка хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх загиблих у результаті акцій масового протесту.

А.Яценюк поінформував про персональний склад нового уряду.

На посаду першого віце-прем'єр-міністра запропоновано народного депутата Віталія Ярему;

віце-прем'єр-міністра -  народного депутата Олександра Сича;

віце-прем'єр-міністра - мера м. Вінниця Володимира Гройсмана;

міністра Кабінету Міністрів - колишнього народного депутата Остапа Семерака;

міністра охорони здоров'я - координатора медичної служби Євромайдану Олега Мусія;

міністра внутрішніх справ - народного депутата Арсена Авакова;

міністра інфраструктури - народного депутата Максима Бурбака;

міністра фінансів - колишнього міністра економіки та з питань європейської інтеграції, колишнього першого заступника глави Секретаріату Президента Олександра Шлапака;

міністра соціальної політики - народного депутата Людмилу Денісову;

міністра юстиції - народного депутата Павла Петренка;

міністра культури - заслуженого артиста України, ведучого Євромайдану Євгена Нищука;

міністра економічного розвитку і торгівлі - президента Київської школи економіки Павла Шеремету;

міністра аграрної політики та продовольства - народного депутата Ігоря Швайку;

міністра екології та природних ресурсів - народного депутата Андрія Мохника,

міністра молоді та спорту - активіста Автомайдану Дмитра Булатова;

міністра енергетики та вугільної промисловості - колишнього міністра палива та енергетики Юрія Продана;

міністра освіти - президента Національного університету "Києво-Могилянська академія" Сергія Квіта.

Головуючий поставив пропозицію Прем'єр-міністра на голосування.

Новий склад Кабінету Міністрів було призначено 331 голосом "за".

Народні депутати побажали новому уряду гідно виконати свій обов'язок.

Голова Верховної Ради України, в. о. Президента України О.Турчинов зазначив, що кандидатури міністра оборони та міністра закордонних справ вносить Президент України і запропонував призначити на ці посади адмірала Ігоря Тенюха і Андрія Дещиці.

О.Турчинов вніс подання на призначення міністром оборони - адмірала Ігоря Тенюха та міністром закордонних справ - Андрія Дещицю.

Верховна Рада призначила виконуючими обов'язки міністра закордонних справ А.Дещицю і міністром оборони - І.Тенюха.

Прем'єр-міністр України А.Яценюк зачитав присягу члена Кабінету міністрів на вірність Українському народові.

Члени Кабінету Міністрів підписали тексти присяги.

Головуючий оголосив до розгляду проект Програми діяльності Кабінету Міністрів і надав слово Прем'єр-міністру України А.Яценюку.

А.Яценюк повідомив, що виклав основні тези у своєму виступі кандидата на посаду Прем'єр-міністра. "Проект програми розданий. Щойно відбулося перше засідання уряду. Програма схвалена. Основні положення я викладав і прошу проголосувати за програму для негайної стабілізації ситуації в країні" - зазначив він.

Верховна Рада 294 голосами схвалила Програму діяльності Кабінету Міністрів.

О.Турчинов зазначив, що Верховна Рада прийняла дуже важливі закон, які забезпечать можливість працювати як Кабінету Міністрів, так і місцевим адміністраціям. За його словами, це дуже важливий крок у напрямку стабілізації в Україні і відновлення європейського шляху, побудови сильної демократичної, потужної України.

Головуючий оголосив перерву у пленарному засіданні до 10 години ранку 28 лютого.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку