У ВІВТОРОК 25 ЛЮТОГО 2014 РОКУ ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ ПРОДОВЖИЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 298 народних депутатів.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши пленарне засідання, надав слово представникам депутатських фракцій. Він звернувся до них з проханням приділити головну увагу під час виступів формуванню коаліції депутатських фракцій, а також висловитися щодо включення до порядку денного проект постанов про призначення позачергових виборів депутатів Київського міської ради та Київського міського голови та в інших містах, де тривалий час немає міських голів.

Представники фракцій висловилися за доцільність розгляду проектів постанов про призначення позачергових місцевих виборів. У виступах також висловлювалися пропозиції щодо прийняття рішення про тимчасове призупинення трансляцій та ретрансляції деяких телерадіопрограм, ратифікації Римського статуту міжнародного кримінального суду, а також ухвалення закону про люстрацію, прийняття низки законів, спрямованих на подолання катастрофічної економічної ситуації в країні.

Промовці також висловлювалися за скасування пенсійної і медичної реформи.

Представники фракцій наголошували на недопущенні повторення узурпації влади та відновленні громадянського порядку і безпеки в країні.

У виступах також наголошувалося на неприпустимості захоплення місцевих адміністрацій, руйнуванні пам'ятників, масових порушень громадського порядку, скоєнні безчинств, недопущенні втручання ззовні, а також на необхідності зробити все для забезпечення цілісності держави тощо.

"Ми сьогодні маємо бути відповідальними за все, що відбувається в країні", - наголошувалося у виступах.

Керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк у виступі, зокрема, зазначив, що країна знаходиться у неймовірно складних політичних і економічних умовах, і вся країна має рубці на серці після того, коли невинних і беззбройних людей снайпери за вказівкою влади розстрілювали на Майдані. "В країні необхідно навести порядок і законність. Влада, яка була, знищила основи правосуддя, побудувала навіть не мафіозну, а бандитську систему, яка базувалася на корупції і вбивцях", - наголосив він.

А.Яценюк нагадав про оприлюднені президентом Януковичем плани зачистки Майдану, які свідчать про можливість сотень жертв. Він наголосив на тому, що для тих, хто допустив до цього, є тільки один шлях - Міжнародний трибунал в Гаазі.

"Зараз треба заспокоїти людей, фактично починати відбудовувати країну, знищену політично і економічно, і найгірше, яку намагалися знищити морально, але не вдалося", - зазначив він.

А.Яценюк поінформував про ситуацію в економіці. За його словами, державна казна порожня, непроплачені видатки протягом декількох тижнів, місцевим бюджетам заборгували понад 20 млрд. гривень, виплачувати іноземним кредиторам нічого. "Саме тому, необхідно негайно і терміново сформувати уряд, який візьме на себе весь негатив, сформований попередньою владою і президентом, той уряд, який повинен усвідомити свою відповідальність перед країною, не думати про рейтинги, не думати про політичну активність, а думати тільки про одне - як врятувати країну і витягнути її з тієї ями, куди її загнав В.Янукович і його оточення. Такий уряд повинен негайно відновити переговори з Міжнародним валютним фондом". – наголосив він.

А.Яценюк також повідомив про учорашні переговори, проведені ним з провідними західними високопосадовцями і зазначив, що Європа готова надати Україні підтримку, але підтримку виключно новому уряду народної довіри. Він нагадав про принципи формування нового уряду - "ніякої кулуарності". За його словами, до складу нового уряду повинні увійти представники Майдану. Принципи формування уряду, за його словами, також передбачають чесність і прозорість, визначають, що ті, хто був при владі після 2010 року, не можуть бути членами Кабінету Міністрів. "Цілком і повністю поділяємо ці принципи", - заявив він.

А.Яценюк, завершуючи виступ, наголосив: "легітимність нової української влади - це не процедура голосування в парламенті, це - довіра мільйонів українців, які стояли і боролися на Майдані за свою свободу, це - довіра тих людей, які прагнуть змін. Тільки за таких обставин цей уряд буде легітимним і зможе врятувати країну".

У виступах також йшлося про те, що одним із головних завдань є забезпечення незворотності мирного правового виходу із суспільно-політичної кризи, відновлення системи державного управління, недопущення перетворення України у сировинний придаток, в полігон для споживання імпорту, експортера дешевої кваліфікованої робочої сили, об'єднанні зусиль для формування незворотньої європейської, конкурентоздатної демократичної Україну тощо.

Після завершення виступів народні депутати 263 голосами "за" затвердили порядок денній пленарного засідання і приступили до розгляду питань.

Головуючий зачитав проект постанови про уповноваження виконуючого обов'язки Президента України, Голову Верховної Ради України Турчинова О.В. на підписання законів України.

Народні депутати підтримали проект постанови 316 голосами "за".

Далі засідання вів Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський.

Проект постанови про виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі №21722/11 "Олександр Волков проти України" доповів народний депутат Микола Катеринчук. Він зазначив, що цим проектом пропонується поновити у своїх правах О.Волкова, який був звільнений з посади судді Верховного Суду України та виконати рішення Європейського суду з прав людини.

Обговорення постанови перетворилося у внесення пропозицій щодо розгляду інших, на думку парламентаріїв, не менш важливих питань.

Народні депутати також зауважували на необхідності вивчити документи, які їм пропонується розглядати і приймати рішення.

Доповідач, народний депутат М.Катеринчук у заключному слові звернув увагу на те, що зараз обговорювався не його проект, а інші питання, і закликав колег проголосувати за проект постанови.

Народні депутати не підтримали проект постанови ("за" - 207).

Р.Кошулинський, відповідаючи на запитання народних депутатів щодо розшуку колишнього президента Януковича, повідомив, що справа щодо притягнення до відповідальності та розшуку колишнього президента В.Януковича є в Печерському суді Києва і сьогодні має бути рішення.

Проект постанови було направлено на доопрацювання.

Головуючий повідомив про вихід з фракції Партії регіонів народного депутата Володимира Демішкана.

До порядку денного було включено проект постанови про Заяву Верховної Ради до Міжнародного кримінального суду про визнання Україною юрисдикції міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності вищими посадовими особами держави, які привели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян під час мирних акцій протестів у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

Народний депутат І.Геращенко висловила позицію фракції щодо недопущення включення до порядку денного проектів з голосу. Вона вимагала оголосити перерву, під час якої дати можливість фракціям ознайомитися з документами.

Головуючий оголосив перерву у засіданні.

Після перерви головуючий нагадав, що розглядається проект Заяви Верховної Ради до Міжнародного кримінального суду.

Проект постанови доповів автор, народний депутат С.Сас. За його словами, "протягом трьох місяців в Україні, у період з 30 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, правоохоронні органи за наказом вищих посадових осіб держави неправомірно застосовували заходи фізичного впливу, спеціальні засоби та зброю до учасників мирних акцій у м. Києві та інших містах України. Системними стали перевищення їх посадовими особами влади та посадових повноважень, а також вчинення інших тяжких та особливо тяжких злочинів, які привели до вбивства понад 100 громадян України та інших держав, поранення та каліцтво більше 2000 осіб, понад 500 з яких перебувають у тяжкому стані, застосування щодо мирних громадян катування тощо".

С.Сас наголосив: "безпрецедентним стало використання владою на місцях та міліцією організованих злочинних угрупувань з метою залякування та викрадення людей, катування, вбивства, знищення їх майна тощо. Як правило, переслідування людей велося за політичними мотивами (активістів опозиційних партій, громадських організацій, "Євромайдану", "Автомайдану" та інших)".

С.Сас запропонував Верховній Раді звернутися до Міжнародного кримінального суду із Заявою, якою "встановити винних в скоєнні злочинів проти людяності, передбачених статтею 7 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, та притягнути до кримінальної відповідальності Януковича Віктора Федоровича - Президента України та інших посадових осіб, що видавали та виконували явно злочинні накази, які можуть бути встановлені прокурором Міжнародного кримінального суду".

Під час обговорення народні депутати пропонували у проект заяви включити прізвища тих українських високопосадовців, які також причетні до злочинів проти громадян, зокрема, згадувалися прізвища М.Азарова, С.Арбузова, А.Клюєва, О.Лукаш та інших.

О.Турчинов, підсумовуючи виступи, зазначив, що зараз необхідно прийняти заяву, а список буде доповнений прізвищами тих посадовців, провину яких буде доведено.

Парламентарії 339 голосами підтримали проект Заяви Верховної Ради до Міжнародного кримінального суду за основу.

З пропозицією додати до списку винних у скоєнні злочинів Генерального прокурора В.Пшонку і Міністра внутрішніх справ В.Захарченка Заяву Верховної Ради 324 голосами "за" було прийнято в цілому.

Народні депутати розглянули низку проектів постанови про призначення позачергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови.

Головуючий повідомив, що профільний комітет рекомендує парламенту прийняти проект постанови народного депутата В.Яворівського (реєстр. №4198-6).

В.Яворівський наголосив на необхідності якнайшвидшого повернення у столицю місцевих органів влади. Він запропонував призначити позачергові вибори Київського міського голови та депутатів Київської міської ради на неділю, 25 травня 2014 року.

Народні депутати під час обговорення також пропонували повернути в Києві районні ради. Однак, погоджувалися з тим, що рішення про відновлення районних рад має вирішуватися не цією постановою, а будуть створюватися вже новою Київрадою.

Верховна Рада 331 голосом "за" призначила позачергові вибори Київського міського голови та депутатів Київської міської ради на неділю, 25 травня 2014 року.

О.Турчинов нагадав, що є ще багато постанов про призначення позачергових виборів в інших містах. Він звернув увагу на наполегливу пропозицію фракції "УДАР" стосовно пріоритетного питання - формування коаліції і уряду народної довіри. У цьому зв'язку головуючий запропонував зробити перерву у пленарному засіданні до 10 години четверга, 27 лютого.

О.Турчинов повідомив, що пленарне засідання у четвер розпочнеться з рішення по формуванню коаліції і уряду, а після цього будуть голосуватися всі інші закони.

Головуючий оголосив перерву у засіданні до четверга 27 лютого.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку