У НЕДІЛЮ 23 ЛЮТОГО 2014 РОКУ ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ ПРОДОВЖИЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 315 народних депутатів.

Відкрив пленарне засідання Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський. Він повідомив, що зараз очікується прибуття до Верховної Ради уповноважених по контролю за діяльністю державних органів, призначених учора, які поінформують про те, що вдалося зробити. За його словами, сьогодні також буде розглянутий великий пакет законопроектів, який зараз готується.

Р.Кошулинський звернувся до народних депутатів з проханням надати час до 11-ї години для підготовки до засідання і оголосив перерву.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов після перерви запропонував заслухати виконуючого обов'язки Міністра внутрішніх справ, уповноважених по контролю за діяльністю СБУ і Міністерства оборони.

Уповноважений по контролю за діяльністю СБУ Валентин Наливайченко доповів, що відбулося в країні за останню добу. Він повідомив, що в керівництві СБУ немає голови, немає перших заступників, немає керівників, а на робочому місці єдиний заступник голови СБУ, який знаходиться в будівлі СБУ.

В.Наливайченко зазначив, що Голова СБУ та його заступники відключили телефони, самовільно залишили місце несення військової служби, всі обласні управління від Криму до Донецька і Чернігова залишились без керівництва, без планів захисту ядерних об'єктів в державі, об'єктів масових зібрань громадян.

В.Наливайченко закликав внести на розгляд парламенту кандидатури тих людей, які мають забезпечити безпеку і порядок в країні. За його словами, вчора відбулася міжвідомча нарада, визначені оперативні заходи, які вже вживаються.

Уповноважений також наголосив на тому, що СБУ має затримати правопорушників, які вбивали людей, тих, хто  організовував вбивства та віддавав злочинні накази, високопосадовців, які винні у кровопролитті.

В.Наливайченко також висловився за необхідність прийняття закону про люстрацію.

Уповноважений по контролю за діяльністю Генеральної прокуратури України Олег Махніцький повідомив, що загалом органи прокуратури працюють, їм поставлені завдання щодо розгляду справ про сепаратизм, фактів спроби використання Збройних Сил під час масових актів протесту, вчинено відповідні процесуальні заходи щодо перекриття можливості виїзду за кордон підозрюваних у вчиненні злочинів осіб.

О.Махніцький також повідомив, що він дав доручення звільнити з-під варти тих осіб, щодо яких відсутні докази вини або їх недостатньо. За його словами, також вживаються заходи щодо відчуження майна, передбачені кримінально-процесуальним законодавством.

Виконуючий обов'язки Міністра внутрішніх справ А.Аваков зазначив, що вночі було проведено нараду з представниками Служби безпеки і прокуратури щодо підтримки громадського порядку.

А.Аваков повідомив, що він розпустив Колегію МВС, вже призначений новий склад Колегії МВС, разом з СБУ та прокуратурою проведено нараду та прийнято низку заходів оперативного реагування.

"Зараз органи МВС є керованими, робиться все для того, щоб уникнути нових протистоянь", - наголосив він. За його словами, прийнято рішення про звільнення людей з-під варти. Вже звільнено 64 особи, інші будуть звільнені у понеділок.

А.Аваков також повідомив, що працівники міліції і представники самооборони Майдану сьогодні розпочнуть спільні патрулювання вулицями Києва.

О.Турчинов повідомив, що вчора він провів нараду з представниками міністерств і відомств, які продовжують виконувати свої обов'язки. "Ситуація в Україні катастрофічна. На казначейському рахунку взагалі відсутні кошти. Є колосальні проблеми з наповненням Пенсійного фонду, забезпеченням стабільності банківського сектору й національної валюти" - наголосив він.

Головуючий поінформував про вихід з фракції Партії регіонів народних депутатів Івана Фурсіна, Віктора Остапчука, Сергія Кацуби.

О.Турчинов зазначив, що одним з питань, які піднімалися у виступах, було питання урядової резиденції "Межигір'я".

Він запропонував включити до порядку денного проект постанови про повернення урядової резиденції "Межигір'я" у державну власність. Проектом передбачається повернути майно комплексу відпочинку "Пуща-Водиця" урочища "Межигір'я" (урядову резиденцію "Межигір'я") у державну власність.

Проект постанови було включено до порядку денного і 324 голосами "за" прийнято в цілому.

Народні депутати розглянули проект закону про визнання такими, що втратили чинність закони від 7 жовтня 2010 року №2592-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення їх у відповідність із Конституцією України" (реєстр. №4092).

Верховна Рада 332 голосами прийняла законопроект в цілому.

Далі засідання вів Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський. Він запропонував включити до порядку денного проект постанови про покладення на Голову Верховної Ради України обов'язків Президента України згідно із ст.112 Конституцією України.

282 голосами проект постанови було включено і 285 голосами "за" прийнято в цілому. Постановою передбачено покласти обов'язки Президента України на Голову Верховної Ради України на період до здійснення обов'язків Президента України новообраним главою держави.

Після голосування представник фракції КПУ А.Мартинюк повідомив, що фракція не братиме участь у формуванні коаліції і переходить в опозицію, тому не буде брати участь у голосуваннях з кадрових питань.

Верховна Рада прийняла постанови: про звільнення Табачника Д.В. від виконання обов'язків Міністра освіти і науки; про звільнення Кожари Л.О. від виконання обов'язків Міністра закордонних справ України.

В цілому було прийнято проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо припинення норм законів, схвалених 16 січня 2014 року, яким скасовано низку норм законів від 16.01.2014р., якими вносились зміни, зокрема, до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Господарського процесуального, Кримінального, Цивільного процесуального кодексів, Кодексу адміністративного судочинства, законів "Про міліцію", "Про прокуратуру", "Про інформаційні агентства" тощо.

Народні депутати включили до порядку денного і прийняли Постанову "Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання суддів" №4048-VI від 17 листопада 2011 року".

Верховна Рада прийняла закони: "Про внесення змін до деяких законів України (щодо окремих питань судоустрою та статусу суддів)"; "Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про засади державної мовної політики".

Народні депутати прийняли постанову про звільнення Р.Богатирьової від виконання обов'язків виконуючого обов'язки Міністра охорони здоров'я.

Парламентарії прийняли в цілому проект закону про введення мораторію на ліквідацію та реорганізацію закладів охорони здоров'я у редакції першого читання.

Народні депутати у виступах висловили свої пропозиції щодо подальшої роботи. Вони, зокрема, пропонували ухвалили рішення щодо ліквідації спеціальних підрозділів МВС "Беркут"; про запровадження режиму обмеження бюджетних видатків та інших державних витрат; про внесення змін до Закону "Про державний бюджет на 2014 рік"; ратифікувати Римський статут; призначити вибори Київського міського голови і Київської ради тощо.

Парламентарії також висловлювалися проти голосування за проекти законів і постанов з голосу, не маючи їх текстів, наполягали на нормальній організованій роботі парламенту.

О.Турчинов оголосив про вихід зі складу фракції Партії регіонів народного депутата Євгена Карташова.

Уповноважений по контролю за діяльністю Генеральної прокуратури України Олег Махніцький повідомив про звільнення з-під варти останнього затриманого.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, погодившись із зауваженнями колег щодо організації роботи, зазначив, що для того, щоб не з голосу приймати, а за узгодженням з фракціями і комітетами потрібно формувати порядок денний, визначати пріоритетні питання. За його словами, це має бути системним і прогнозованим.

"Проблема у колосальній небезпеці відсутності реальної влади в Україні, виконавчої влади. Верховна Рада не може підміняти виконавчу владу. Парламент має свої завдання відповідно до Конституції. Тому відновити систему виконавчої влади - це наше пріоритетне завдання. Щоб нормалізувати роботу парламенту і забезпечити роботу з формування більшості і уряду народної довіри приймаємо наступне рішення: об 11-й годині завтра у понеділок збираємо Погоджувальну раду для уточнення першочергових питань порядку денного, а о 16-й годині, щоб щодня ми працювали, ми продовжимо засідання парламенту", - зазначив він і повідомив, що засідання буде продовжено у понеділок о 16 годині.  

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку