4 ЛЮТОГО 2014 РОКУ РОЗПОЧАЛА РОБОТУ ЧЕТВЕРТА СЕСІЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак оголосив, що на церемонії відкриття четвертої сесії присутні в.о. Прем'єр-міністра України - Перший віце-прем'єр-міністр С.Арбузов та члени Кабінету Міністрів, Генеральний прокурор України В.Пшонка, Глава Адміністрації Президента України А.Клюєв, керівники судової гілки влади, посадові особи, яких Верховна Рада України обирає, призначає й надає згоду на призначення на посади, глави дипломатичних представництв іноземних держав, інші офіційні особи.

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак відповідно до статті 83 Конституції України оголосив четверту сесії Верховної Ради України сьомого скликання відкритою.

У сесійній залі прозвучав Гімн України.

В.Рибак запропонував народним депутатам поділитися думками щодо врегулювання політичної кризи та забезпечення стабільності в державі, а також - зробити перший день роботи днем відкритої парламентської трибуни і надати можливість висловитися всім бажаючим.

З парламентської трибуни виступили керівники депутатських фракцій та представник від позафракційних, а також народні депутати. У виступах давалася оцінка ситуації в країні та пропонувалися конкретні кроки щодо виходу з політичної кризи, для стабілізації ситуації в державі.

Промовці, зокрема, наголошували на тому, що політичне протистояння - це неспроможність держави захищати свої політичні, економічні і національні інтереси; це створення умов для залежності від зовнішніх умов та економічної кон'юнктури і перетворення України в територію, якою керують за зовнішніми сценаріями, це дії, незалежно від сторін, які створюють загрозу територіальній цілісності, силового протистояння, це антидержавницькі дії.

За словами народних депутатів, вихід з кризи можливий тільки мирним правовим шляхом на основі мораторію всіх сторін на силове протистояння.

Парламентарії також наголошували на необхідності вдосконалення чинної Конституції, повернення до Конституції України 2004 року, а також посилення контролю суспільства за державною владою, делегування повноважень громадам, створення умов для розвитку України як демократичної конкурентоздатної держави тощо.

У виступах зверталася увага на те, що поза увагою парламенту залишається економіка держави. Неувага до цього важливого питання, на їхню думку, створює дуже серйозні ризики для загострення соціально-економічної системної кризи. "Парламент повинен об'єднати зусилля, щоб не допустити цього. Парламент повинен працювати і віддавати борги українському народу", - наголошували промовці.

Підсумовуючи виступи, В.Рибак запропонував утворити робочу групу з представників усіх фракцій для узагальнення всіх висловлених пропозицій та ініціатив, яка підготує Заяву Верховної Ради щодо ситуації, яка склалася в державі, і завтра цю заяву розглянути і прийняти.

В.Рибак оголосив про виключення народного депутата Р.Забзалюка з фракції "Батьківщина" згідно з протоколом засідання фракції, про вихід з цієї ж фракції народного депутата А.Гриценка згідно з поданою заявою.

Головуючий також повідомив про входження народних депутатів Л.Даценка до складу фракції "Батьківщина" і М.Круглова - до фракції Партії регіонів.

Голова Верховної Ради зазначив, що у виступах народних депутатів піднімалося дуже важливе питання про конституційну реформу і повідомив, що погоджених матеріалів для розгляду цього питання зараз немає.

Головуючий також сказав, що потрібно розглянути порядок денний четвертої сесії та календарний план і прийняти рішення.

В.Рибак повідомив, що під час Погоджувальної ради піднімалося питання дати можливість народним депутатам виступити і зробити перерву, щоб напрацювати проекти законів для розгляду на пленарних засіданнях. За його словами, прозвучали різні думки і пропозиції.

Головуючий надав слово представникам фракцій для висловлення пропозиції щодо подальшої роботи.

В.Рибак закрив ранкове пленарне засідання.

Голова Верховної Ради В.Рибак, відкривши вечірнє засідання, повідомив, що керівники депутатських фракцій і голови комітетів провели переговори щодо варіантів розгляду питання про конституційну реформу. Але, за його словами, поки що не напрацьовано законопроектів для розгляду у Верховній Раді.

Головуючий надав слово представникам фракцій.

Керівники опозиційних фракцій "УДАР" В.Кличко і "СВОБОДА" - О.Тягнибок пропонували зібрати голоси і проголосувати за Конституційний Акт. На їхню думку, важливо, щоб парламент сьогодні оперативно і вчасно реагував на події, що відбуваються, вирішував питання щодо звільнення затриманих і повернення до Конституції 2004 року.

Керівник фракції "Батьківщина" А.Яценюк зазначив, що "парламент не здатний вирішити ці питання, оскільки Партія регіонів не хоче, щоб в країні була політична і економічна стабілізація".

Керівник фракції Партії регіонів О.Єфремов зазначив, що "ми договоримося до того, економіка зруйнується". "Ми перестанемо виплачувати зарплати, стипендії і, шановні представники опозиції, вина за це буде на вас", - заявив він.

Керівник фракції КПУ П.Симоненко зазначив, що фракція твердо стоїть на тій позиції, що всі зміни до Конституції треба вносити конституційним законним шляхом. Він також зазначив, що КПУ виступає за скасування посади Президента України і федералізацію країни.

Представник від позафракційних народний депутат В.Литвин зазначив, що є безліч напрацьованих пропозицій. За його словами, можливо необхідно заслухати Конституційний Суд: чим він керувався, коли розглядав питання зміни Конституції? Або послухати юристів - фахівців в галузі конституційного права, що вони рекомендують. "Нам потрібно започаткувати рух у напрямі розв'язання цього питання і максимально наблизити його до правового поля, узгодити позиції і прийняти рішення", - наголосив він.

Після виступів головуючий повідомив, що керівники фракцій о 17 годині знову зберуться у кабінеті Голови Верховної Ради для подальших консультацій і закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання четвертої сесії відбудеться у середу, 5 лютого.

 


 

Повернутись до публікацій

Версія для друку