29 СІЧНЯ 2014 РОКУ Позачергова сесія Верховної Ради України сьомого скликання ЗАВЕРШИЛА РОБОТУ.

Для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 402 народних депутати.

Голова Верховної Ради В.Рибак, відкривши друге пленарне засідання, повідомив, що у позачерговій сесії беруть участь президенти України Л.М.Кравчук і Л.Д.Кучма.

В.Рибак надав слово Першому Президентові України Леоніду Кравчуку.

Л.Кравчук зазначив, що у нього сьогодні найбільш відповідальна промова у найбільш відповідальний час. Він звернувся до народних депутатів із словами: "Дослухайтесь до одного мого речення: "Слухати не того, хто говорить, а слухати те, про що говориться".

Л.Кравчук назвав ситуацію в Україні драматичною. "Держава знаходиться на межі громадянської війни. В країні двовладдя. В країні йде фактично повстання… Коли захоплюється влада, коли валиться влада і органи влади, визначені Конституцією, стихійно звільняються від виконання своїх обов'язків - це є повалення влади. Це є просто революція. Треба речі називати своїми іменами. Ми маємо дуже відповідально поставитися до України!", - наголосив він.

Л.Кравчук сказав, що він виступає від імені двох президентів, присутніх на сесії. "Що я вважаю за потрібне сьогодні можна було б зробити для того, щоб зупинити процес розвалу управління державою, щоб зупинити процес розгортання ситуації в бік громадянської війни? Перше, потрібно розвести протиборчі сторони, сказавши людям, що є план, погоджений з Президентом України, з Верховною Радою, виходу України з політичної кризи", - зазначив він.

Перший Президент України вважає, що потрібно рухатися в сторону зменшення протистояння, зниження градусу протистояння. Тоді люди погодяться з цим і підуть на зустріч. За його словами, Верховна Рада вчора вже почала цей план здійснювати - скасували закони, прийняті 16 січня. Сьогодні потрібно прийняти закон про амністію. Він підготовлений. Кажуть, є декілька законів. Але, якщо є декілька, може бути прийняти не один, або частина депутатів не проголосує. На його думку, голосування за цей закон має бути консолідований. "Коли вирішуються великі політичні, кризові питання - голосування може бути тільки консолідованим", - наголосив він.

Л.Кравчук сказав, що він підтримує процес реформування Конституції. Він нагадав, що є Головою Конституційної Асамблеї, і поінформував про два варіанти концепції - президентсько-парламентський і парламентсько-президентський. Він звернувся до народних депутатів з проханням створити тимчасову спеціальну комісію, якій будуть передані ці варіанти для подальшого опрацювання. Тоді Верховна Рада зможе внести зміни до Конституції.

Л.Кравчук зазначив, що Конституційний Суд перевищив свої повноваження, приймаючи рішення щодо зміни Конституції у 2010 році. За його словами, Верховна Рада має виправити помилку Конституційного Суду.

Л.Кравчук також сказав, що опозиція зараз не має діяти так само погано, як тоді діяв Конституційний Суд. За його словами, "опозиція не зробила урок з дурних рішень Конституційного Суду". Він запропонував створити комісію і розпочати процес реформування держави і управління на основі вже прийнятої Конституції.

Л.Кравчук закликав "все поставити на свої місця" і попросив народних депутатів "спробувати довіряти один одному". "Якщо парламентська більшість буде ставити опозицію на коліна, не слухати, не приймати - нічого не вийде. Але, якщо опозиція буде ставити ультиматуми, теж нічого не вийде. Ультиматум - це здавання… Тому я закликаю до довіри. Повірити, що Україна важливіша від будь-яких амбіцій. І зробити так, щоб Україну відкрити до реформ і разом їх зробити. Ніхто за нас це не зробить", - наголосив він.

Перший Президент України звернувся до народних депутатів з пропозицією: він сам або разом з президентом Л.Кучмою виступить гарантами переговорів між Президентом України і опозицією. "Тільки ви разом з Президентом України можете вирішити питання, які сьогодні в Україні є драматичними. Ви можете вирішити і відкрити дорогу до справжньої конституційної реформи, до прийняття виважених законів "Про вибори Президента України", "Про вибори народних депутатів України". Все треба робити крок за кроком", - зазначив Л.Кравчук.

Завершуючи виступ, Л.Кравчук, процитував слова поета В.Симоненка:

Нехай мовчать Америки і Росії,

                                                                            Коли я з Україною говорю.

В.Рибак після завершення виступу Л.Кравчука повідомив, що консультації керівників депутатських фракцій тривають. За його словами, є ще кілька неузгоджених питань стосовно законопроекту про амністію і оголосив перерву до 14 години.

О 14 годині 30 хвилин Перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік повідомив про те, що переговори керівників депутатських фракцій щодо законопроекту про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань, проходять досить успішно. Він висловив надію, що о 16 годині народні депутати матимуть змогу проголосувати за цей законопроект і оголосив перерву до 16 години.

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак після перерви повідомив, що Погоджувальна рада підготувала два законопроекти - про амністію і про створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України про внесення змін до Конституції України. Він також зазначив, що керівники депутатських фракцій узгодили обидва законопроекти, зараз вони тиражуються і згодом будуть роздані народним депутатам.

В.Рибак о 18 годині повідомив, що Погоджувальна рада напрацювала чотири законопроекти про амністію. Але, за його словами, виникли питання, які ще треба узгодити. "Сьогодні немає що ставити на голосування", - зазначив він і повідомив, що керівники депутатських фракцій продовжать консультації.

Головуючий запропонував проголосувати за проведення пленарного засідання завтра.

Народні депутати наполягали продовжити засідання сьогодні.

В.Рибак запросив керівників депутатських фракцій підійти до президії для консультацій.

Після короткої перерви на голосування була поставлена пропозиція про продовження пленарного засідання.

Народні депутати 357 голосами "за" підтримали її.

Головуючий сказав, що після перерви усі чотири законопроекти будуть розглянуті та оголосив перерву на 10 хвилин.

Пленарне засідання було продовжено о 22 годині 45 хвилин.

В.Рибак нагадав, що вчора був прийнятий законопроект №4007 про визнання такими, що втратили чинність деяких законів України і про домовленості сьогодні розглянути питання про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань та запропонував прийняти рішення ad hoc про голосування по законопроектах без обговорення.

Народні депутати 227 голосами підтримали пропозицію.

На голосування для прийняття за основу та в цілому було поставлено проект закону про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань за реєстр. №4023-1.

Верховна Рада 232 голосами "за" прийняла законопроект за основу та в цілому.

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак оголосив закритою позачергову сесію.

Четверта сесія Верховної Ради України сьомого скликання розпочнеться у вівторок, 4 лютого 2014 року.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку