ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ 16 СІЧНЯ 2014 РОКУ

Ранкове засідання розпочалося об 11 годині 8 хвилин.

Для участі в пленарному засіданні зареєструвався 261 народний депутат.

Засідання з місця у сесійному залі відкрив Перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік.

Він зазначив, що зараз головним питанням для життєдіяльності країни є прийняття бюджету на поточний рік. "Відповідно до Постанови Верховної Ради України, яка була прийнята всіма фракціями конституційною більшістю 16 січня ми повинні розглянути і ухвалити головний фінансовий документ держави. Згідно з частиною четвертою статті 20 Регламенту Верховної Ради України це питання включається до порядку денного позачергово без голосування", - повідомив головуючий.

І.Калєтнік звернув увагу на те, що депутати від опозиції унеможливлюють розгляд проекту бюджету на 2014 рік. За його словами, вони перешкоджають розгляду питання, блокують трибуну, перешкоджають роботі головуючого на пленарному засіданні, а також голосуванню інших народних депутатів. "Доповідати та обговорювати бюджет в таких умовах є неможливим. Тому ми будемо приймати бюджет на 2014 рік без обговорення", - наголосив головуючий.

Головуючий надав слово голові Комітету з питань бюджету Євгенію Гєллєру, який зачитав рішення Комітету, прийняте вчора на засіданні, і вніс з голосу деякі пропозиції.

Є.Гєллєр запропонував врахувати кілька додаткових пропозицій до законопроекту, які стосувалися зміни редакцій низки статей і зазначив, що для врахування цих пропозицій необхідно уточнити відповідні показники доходів і видатків за загальним і спеціальним фондами, збалансувавши показники загального фонду за рахунок збільшення зовнішніх запозичень з відповідним корегуванням показників дефіциту і державного боргу.

Є.Гєллєр повідомив, що Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Законопроект 249 голосами "за" був прийнятий за основу та в цілому.

До порядку денного було включено проект закону про внесення змін до Закону "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян (реєстр. №3879).

Верховна Рада 239 голосами прийняла законопроект за основу та в цілому.

Головуючий запропонував народним депутатам включити до порядку денного ще кілька законопроектів.

Парламентарії не включили до порядку денного проект закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо заочного кримінального провадження) за реєстр. №3587.

Головуючий сказав, що у сесійному залі народні депутати з опозиційних фракцій перешкоджають голосуванню за допомогою електронної системи, тому він пропонує повернутися до голосування. "Якщо ця пропозиція не пройде, тоді будемо приймати рішення відповідно до статті 37 Регламенту Верховної Ради і голосування будемо проводити за допомогою підняття рук", - зазначив І.Калєтнік.

Законопроект під час голосування знову не набрав голосів для включення до порядку денного.

Головуючий зазначив: "Оскільки ми не маємо можливості розглядати зазначені законопроекти в нормальному режимі: депутати перешкоджають розгляду питання, блокують трибуну, перешкоджають роботі головуючого на пленарному засіданні, а також голосуванню інших народних депутатів за допомогою електронної система "Рада", що є грубими порушенням вимог частини четвертої статті 47 та статей 51, 52, 53 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України", ми будемо приймати рішення щодо цих законопроектів без обговорення".

І.Калєтнік зауважив, що всі законопроекти, які зараз будуть включатися до порядку денного сьогоднішнього засідання, розглянуті комітетами Верховної Ради. Він попросив голову Лічильної комісії підготуватися до обрахунку голосів народних депутатів під час голосування за допомогою підняття рук.

Голова Лічильної комісії Володимир Олійник повідомив, що Лічильна комісія готова до роботи.

Головуючий оголосив про включення до порядку денного законопроекту за реєстр. №3879.

Законопроект 235 голосами було включено до порядку денного пленарного засідання і такою ж кількістю голосів без обговорення прийнято за основу та в цілому.

За такою ж процедурою були включені до порядку денного і прийняті в цілому законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень під час проведення футбольних матчів) за реєстр. №3837; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі (реєстр. №3855); про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (реєстр. №3883); про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо заочного кримінального провадження) (реєстр. №3587); про внесення змін до статті 297 Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за осквернення або руйнування пам'ятників, споруджених в пам'ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни - радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців) за реєстр. №2178а; про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за заперечення чи виправдання злочинів фашизму (реєстр. №2179а); про внесення зміни до Закону "Про безоплатну правову допомогу" (щодо відтермінування набрання чинності положень пункту 6 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення") за реєстр. №3792; про внесення зміни до статті 197 Податкового кодексу України щодо звільнення від обкладення податком на додану вартість операцій із ввезення на митну територію України природного газу (реєстр. №3853-1).

Головуючий оголосив перерву на 30 хвилин.

Після перерви пленарне засідання вів Голова Верховної Ради України Володимир Рибак.

Він поставив на голосування проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування подій, пов'язаних з масовими акціями суспільно-політичного протесту, що відбуваються в Україні з 21 листопада 2013 року (реєстр. №3832), для прийняття за основу і в цілому з оголошеннями і уточненнями.

Проект постанови було прийнято 192 голосами.

У пленарному засіданні було оголошено перерву.

Після її закінчення до порядку денного було включено законопроект про внесення змін до Закону "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань" і 229-ма голосами прийнято за основу та в цілому.

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак закрив третю сесію.

У сесійному залі прозвучав Гімн України.

Відповідно до статті 83 Конституції України четверта сесія Верховної Ради України сьомого скликання розпочнеться у вівторок, 4 лютого 2014 року.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку