У ЧЕТВЕР, 19 ГРУДНЯ, ВІДБУЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ТРЕТЬОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак на початку ранкового засідання привітав усіх українців з святом Святого Миколая-Чудотворця і побажав їм добра та здоров'я.

В.Рибак повідомив про проведені консультації з керівниками депутатських фракцій і запропонував у зв'язку з розглядом сьогодні важливих питань зробити перерву у засіданні до 14-ї години з тим, щоб дати народним депутатам попрацювати над питаннями, які будуть розглядатися.

Головуючий оголосив перерву, запросивши керівників фракцій на нараду для проведення консультацій.

Після закінчення перерви В.Рибак закрив ранкове засідання і відкрив вечірнє засідання.

Головуючий оголосив про вихід зі складу фракції Партії регіонів народного депутата Володимира Мельниченка.

В.Рибак поінформував про засідання керівників депутатських фракцій, на якому було ухвалено рішення щодо розгляду питань на вечірньому засіданні, зокрема, пропонувалося розглянути проекти законів: про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань; чотирьох законопроектів про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставок окремих податків та податкових пільг; представлення проекту закону про Державний бюджет на 2014 рік; інших законопроектів.

Проект закону про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань, доповів народний депутат Павло Петренко. Він зачитав текст законопроекту, яким пропонувалося "звільнити від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту та масових заходів у період з 21 листопада 2013 року і до дня набрання чинності цим Законом".

Проектом також передбачається, що всі кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень, відкриті з приводу подій, пов'язаних із зазначеними акціями протесту та масовими заходами, підлягають закриттю.

При цьому, нові кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень не можуть бути відкриті з приводу подій, пов'язаних із зазначеними акціями протесту та масовими заходами.

Верховна Рада 339 голосами "за" прийняла законопроект за основу та в цілому.

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік доповів проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставок окремих податків та податкових пільг. Він зазначив, що проектом пропонується підвищити ставки акцизного податку на пиво на 35%, на сидр і перрі (без додання спирту) на 50%, на спирт та інші алкогольні напої на 14%, а також на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну та збільшення мінімального акцизного зобов'язання із сплати акцизного податку на тютюнові вироби на 11,6%.

Законопроектом також передбачається перенести на 2015 рік передбачене чинною нормою Податкового кодексу зниження ставки з податку на додану вартість (до 17%):

поступове за 3 роки зниження ставки з податку на прибуток підприємств з 19% до 16% (у 2014 році у розмірі 18%, у 2015 році - 17%, з 2016 року - 16%);

продовження дії звільнення від оподаткування податком на додану вартість необроблених шкур та чиненої шкіри без подальшої обробки, операцій з металобрухтом до 1 січня 2015 року;

введення звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з макулатурою.

Законопроект 241 голосом "за" було прийнято за основу та в цілому.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про державну службу" (щодо набрання чинності) доповів народний депутат Сергій Гриневецький. Він зазначив, що законопроектом передбачається відтермінувати до 1 січня 2015 року набрання чинності Законом "Про державну службу" від 17 листопада 2011 року. За його словами, це дозволить у проекті Державного бюджету України на 2015 рік передбачити кошти для реалізації оплатних положень вказаного закону та прийняти нову редакцію Закону "Про службу в органах місцевого самоврядування".

Верховна Рада ухвалила законопроект за основу та в цілому.

Народні депутати далі розглянули проект закону про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо уточнення надходжень державного бюджету). Законопроектом, який доповів голова Комітету з питань бюджету Євгеній Гєллєр, пропонується уточнити надходження загального фонду державного бюджету на 2013 рік з метою належного виконання видатків державного бюджету до кінця поточного року.

За словами доповідача, загалом передбачається зменшити показники доходів на 19.395,9 млн. грн. та збільшити показники державних запозичень на 19.395,9 млн. грн. з відповідним збільшенням дефіциту державного бюджету і граничного обсягу державного боргу на кінець 2013 року.

Законопроект був прийнятий за основу та в цілому.

Парламентарії розглянули проект закону про внесення змін до Закону "Про судоустрій і статус суддів" (щодо посадового окладу суддів). Доповідач, народний депутат Артур Мартовицький, повідомив, що цим проектом пропонується внести зміни до чинного закону, якими виключити норму щодо збільшення з 1 січня 2014 року розміру посадового окладу судді з 10 до 12 розмірів мінімальної заробітної плати. За словами доповідача, прийняття законопроекту сприятиме збалансуванню державного бюджету та уникненню додаткових видатків державного бюджету на оплату праці суддів в обсязі близько 0,6 млрд. гривень, джерела покриття яких відсутні.

Верховна Рада прийняла законопроект за основу та в цілому.

Парламентарії прийняли постанову про особливості процедури розгляду і прийняття проекту закону про Державний бюджет України на 2014 рік.

Постановою передбачено, що представлення проекту закону у Верховній Раді відбудеться 19 грудня 2013 року.

Документом також передбачено: розгляд законопроекту народними депутатами, формування пропозицій до нього і подання їх Комітету з питань бюджету не пізніше 8 січня 2014 року (пропозиції, що надійдуть після 8 січня 2014 року, Комітетом з питань бюджету не розглядаються);

підготовка Комітетом з питань бюджету за участю уповноважених представників Кабінету Міністрів пропозицій до проекту закону та подання таких пропозицій на розгляд Верховної Ради до 10 години 16 січня 2014 року;

розгляд проекту закону з пропозиціями Комітету з питань бюджету та прийняття його в цілому 16 січня 2014 року.

У Верховній Раді відбулося представлення проекту закону про Державний бюджет України на 2014 рік.

Законопроект представив перший заступник Міністра фінансів Анатолій Мярковський. Урядовець поінформував про основні чинники, які вплинули на формування Державного бюджету на наступний рік, а також про основні макропоказники, закладені у ньому.

Голова Верховної Ради України В.Рибак після закінчення презентації зазначив, що Верховна Рада бере до роботи законопроект.

Проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо створення консолідованої групи платників податків) доповів народний депутат Олександр Долженков. Він зазначив, що цим проектом пропонується визначити термін "консолідована група платників податків", а також доповнити Податковий кодекс новою статтею 152-1, в якій передбачити порядок створення консолідованої групи платників податків та порядок сплати податкових зобов'язань з податку на прибуток її учасниками. Зокрема, консолідовану групу платників податку можуть сформувати учасники консолідованої групи, які в сукупності повинні відповідати одночасно кільком критеріям.

Проектом також передбачається не розповсюджувати на внутрішні операції між пов'язаними особами консолідованої групи дію норм Податкового кодексу щодо податкового контролю за трансфертним ціноутворенням.

Доповідач також поінформував про те, що згідно з проектом, "консолідована група може бути створена платниками податку, якщо один із учасників групи безпосередньо або опосередковано (зокрема і через нерезидента) володіє не менше 70 відсотків суми статутного капіталу інших учасників групи.

Крім того, пропонується встановити ряд критеріїв, яким повинні відповідати майбутні учасники консолідованої групи.

Головуючий поставив на голосування пропозицію про прийняття законопроекту за основу та в цілому.

Народні депутати висловили зауваження до проекту.

Законопроект 234 голосами "за" був прийнятий за основу.

Головуючий оголосив до розгляду проект закону про мисливське господарство та полювання за реєстр. №2264-1.

Представники опозиційних фракцій висловили незадоволення з приводу розгляду законопроекту, якого, за їхніми словами, не було у порядку денному засідання.

Голова Верховної Ради повідомив, що рішення щодо розгляду цього законопроекту було прийнято на Погоджувальній раді у понеділок.

Народні депутати перешкоджали доповідачу з цього питання представити законопроект.

Головуючий поставив проект на голосування без його розгляду.

Законопроект підтримали 202 народних депутатів і його було відхилено.

В.Рибак оголосив про входження народного депутата В.Демидюка до складу фракції КПУ.

Головуючий звернувся до народних депутатів з проханням висловитися щодо розгляду питань на пленарному засіданні у п'ятницю.

В.Рибак закрив вечірнє засідання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку