У ЧЕТВЕР, 20 ЧЕРВНЯ, ВІДБУЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ДРУГОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ

Народні депутати на початку ранкового засідання розглянули проект закону про внесення змін до статті 98 Конституції України (щодо повноважень Рахункової палати). Доповідав заступник голови Комітету з питань правової політики Сергій Дунаєв. Він нагадав, що Основний закон передбачає здійснення Рахунковою палатою контролю лише за використанням коштів державного бюджету України, залишаючи поза цим контролем доходну частину бюджету, а її виконання є невід'ємною складовою бюджетного процесу.

Доповідач зазначив, що здійснення контролю за виконанням державного бюджету щодо як доходної, так і видаткової частини, є вимогою основоположних міжнародних документів у сфері контролю державних фінансів, зокрема Лімської декларації керівних принципів аудиту державних фінансів, Мексиканської декларації незалежності вищих органів фінансового контролю.

С.Дунаєв також зазначив, що одним із принципів бюджетної системи, визначених Бюджетним кодексом України, є принцип публічності та прозорості, який включає інформування громадськості з питань складання, розгляду, затвердження, виконання державного бюджету, а також контролю за його виконанням.

Члени Комітету з питань правової політики, повідомив доповідач, вважають, що покладання на Рахункову палату як на незалежний орган повноважень щодо контролю за виконанням державного бюджету, як в частині видатків, так і в частині надходжень, зможе забезпечити право суспільства на отримання повної, прозорої та об'єктивної інформації щодо стану національної економіки та державних фінансів.

С.Дунаєв також поінформував про висновок Конституційного Суду, який дослідивши законопроект, вважає, що законопроект відповідає вимогам частини першої статті 157 Конституції, оскільки запропоновані ним зміни не передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина та не спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України.

С.Дунаєв доповів рішення Комітету з питань правової політики рекомендувати Верховній Раді поданий Президентом України законопроект про внесення змін до статті 98 Конституції України попередньо схвалити.

Представник Президента України у Верховній Раді Юрій Мірошниченко у виступі наголосив на надзвичайній важливості законопроекту. "Адже йдеться не лише про закон, який входить до так званого європейського пакету, який ми маємо ухвалити до завершення нашої сесії, але йдеться про важливу функцію контролю Верховної Ради за публічними фінансами в країні. Розширення повноважень і можливостей Рахункової палати щодо контролю не лише за видатками, але і за доходами до державного бюджету є важливим елементом становлення суспільного контролю над публічними фінансами. Це повністю вписується в програму реформ Президента України і дає можливість нашій країні увійти в Європейську демократичну цивілізаційну родину", - зазначив Ю.Мірошниченко.

В обговоренні взяли участь представники всіх фракцій та позафракційні депутати.

За попереднє схвалення законопроекту висловилися представники чотирьох депутатських фракцій - Партії регіонів, "Батьківщини", "Свободи" і КПУ.

Представник фракція "УДАР" повідомив, що фракція утримається під час голосування. Аргументом стало те, що Рахункова палата не буде незалежним у своїй діяльності органом.

Підтримав законопроект представник позафракційних депутатів.

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак поставив на голосування проект постанови про попереднє схвалення проекту закону про внесення змін до статті 98 Конституції України (щодо повноважень Рахункової палати).

Верховна Рада 263-ма голосами прийняла проект постанови.

Народні депутати включили до порядку денного другої сесії проект закону про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо забезпечення безперервного функціонування відповідних державних реєстрів) за реєстр. №2341а.

Головуючий у зв'язку з насиченим порядком денним і необхідністю ухвалити рішення з багатьох важливих питань запропонував продовжити вечірнє засідання до завершення розгляду всіх питань порядку денного.

Пропозиція не була підтримана ("за" - 225 голосів).

Парламентарії включили до порядку денного другої сесії низку проектів законів і постанов і приступили до розгляду законопроектів у другому читанні. Вони розглянули поправки до проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення обмежень у провадженні господарської діяльності.

За результатами голосування законопроект 232-ма голосами був прийнятий в цілому.

В.Рибак повідомив, що під час перерви відбулося засідання керівників депутатських фракцій, які вирішили продовжити консультації щодо розгляду законопроектів про повторні вибори народних депутатів до Верховної Ради у деяких одномандатних виборчих округах за реєстр. №№2971, 2971-1, 2971-д. За його словами, сьогодні ці законопроекти розглядатися не будуть.

Головуючий поставив на голосування пропозицію народного депутата О.Єфремова про продовження розгляду вечірнього засідання до завершення розгляду всіх питань порядку денного.

Голосування не було результативним ("за" - 220).

Народні депутати розглянули низку проектів постанов про обрання та звільнення суддів і ухвалили відповідні рішення.

Парламентарії розглянули у першому читанні проект закону про внесення змін до статті 90 Бюджетного кодексу України (щодо включення видатків на деякі загальноосвітні навчальні заклади до видатків бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів). Проект доповіла народний депутат Лілія Гриневич. Вона зазначила, що законопроектом пропонується доповнити перелік закладів загальної середньої освіти для громадян, які потребують соціальної допомоги та реабілітації, і забезпечуються за рахунок видатків, що здійснюються з бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів та враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, такими: ліцеї-інтернати, гімназії-інтернати, колегіуми-інтернати.

Л.Гриневич наголосила на важливості прийняття законопроекту. За її словами, це дозволить врегулювати ситуацію з гімназіями, інтернатами і ліцеями-інтернатами. "Якщо цього не зробити на цій сесії, вони не відкриються в новому навчальному році з 1 вересня", - зазначила народний депутат.

Голова Комітету запропонувала застосувати одноразове відхилення ad-hoc від процедур, передбачених статтею 50 Регламенту, під стенограму врахувати зміни до законопроекту і прийняти його в цілому.

Верховна Рада 359-ма голосами прийняла законопроект за основу.

Народні депутати почали розгляд у другому читанні проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок.

Головуючий поставив на голосування пропозицію про продовження вечірнього засідання до завершення розгляду всіх питань порядку денного.

Народні депутати не підтримали її ("за" - 225).

Головуючий оголосив ранкове засідання закритим.

На початку вечірнього засідання парламентарії розглянули проект постанови про відзначення в Україні 25-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану. Доповідав народний депутат С.Куніцин. Він зазначив, що 15 лютого наступного року буде відзначатися 25-я річниця виведення радянських військ з Афганістану. За його словами, через афганську війну (1979-1989 рр.) пройшло понад 160 тисяч осіб, призваних до лав Радянської Армії з України. Сьогодні в Україні мешкає близько 150 тисяч учасників війни в Афганістані, з яких було поранено понад 8000 і 3560 стали інвалідами, не повернулися додому майже три з половиною тисячі українських воїнів, залишились без підтримки синів близько 2 тис. батьків і 3 тис. матерів, які нині досягли пенсійного віку.

С.Куніцин закликав народних депутатів прийняти проект постанови, що дасть можливість гідно відзначити на державному рівні 25-ту річницю виведення радянських військ з Афганістану.

Верховна Рада 351-м голосом ухвалила проект постанови.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо фінансування державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності) доповів народний депутат О.Пресман. Він зазначив, що метою проекту є розв'язання проблеми щодо фінансування на ІІ півріччя 2013 року та забезпечення функціонування відповідних державних реєстрів шляхом збільшення видатків споживання за спеціальним фондом Державного бюджету на 2013 рік.

О.Пресман запропонував продовжити до кінця поточного бюджетного року фінансування державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції та центральний орган виконавчої влади, що забезпечить реалізацію державної політики у сферах державної реєстрації актів цивільного стану, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Доповідач зазначив, що проектом передбачається збільшити на 364545 тис. гривень доходи і видатки спеціального фонду Державного бюджету та спрямувати додаткові надходження Міністерству юстиції. Ці додаткові доходи пропонується отримати за рахунок збільшення надходжень від "плати за послуги, що надаються бюджетним установам згідно із законодавством".

Голова Комітету з питань бюджету Євгеній Гєллєр доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

За результатами голосування законопроект 244-ма голосами був прийнятий за основу.

Проект закону про внесення зміни до Закону "Про схвалення Указу Президента України "Про направлення миротворчого контингенту для участі України у міжнародній миротворчій операції в Косово, Союзна Республіка Югославія" доповів заступник Міністра оборони Володимир Можаровський. Він обґрунтував необхідність прийняття законопроекту тим, що під час схвалення Верховною Радою рішення Президента України про направлення миротворчого контингенту для участі України у міжнародній миротворчій операції в Косово, Союзна Республіка Югославія, джерела фінансового забезпечення цього контингенту не визначалися.

За його словами, метою проекту є законодавче визначення джерела фінансового забезпечення національного контингенту, направленого для участі України у міжнародній миротворчій операції в Косово, Союзна Республіка Югославія.

Голова підкомітету з питань національної безпеки і оборони О.Кузьмук доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Верховна Рада 333-ма голосами ухвалила законопроект в цілому.

Проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення доповів Міністр доходів і зборів Олександр Клименко. Він зазначив, що метою законопроекту є побудова дієвої системи державного регулювання трансфертного ціноутворення в Україні. Проектом пропонується визначити термін "трансфертне ціноутворення", встановити механізми податкового контролю за трансфертним ціноутворенням, визначити операції, що підлягатимуть контролю та методи визначення ціни у контрольованих операціях, а також надати право великим платникам податків на попереднє взаємне узгодження цін у контрольованих операціях з центральним органом державної податкової служби на певний строк. При цьому, податковий контроль за трансфертним ціноутворенням передбачає застосування центральним органом державної податкової служби системи заходів щодо встановлення відповідності цін в операціях між пов'язаними особами рівню ринкових цін.

Урядовець зазначив, що запровадження в Україні загальновизнаних у світі механізмів контролю за визначенням цін у операціях між пов'язаними особами, зокрема за операціями з контрагентами, зареєстрованими в офшорних зонах, сприятиме реалізації основних принципів податкового законодавства України та недопущенню втрат доходів Державного бюджету.

Профільний Комітет з питань податкової і митної політики, рішення якого доповів голова Комітету В.Хомутиннік, рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати 279-ма голосами прийняли проект закону у першому читанні.

Верховна Рада 377-ма голосами прийняла за основу законопроект про внесення змін до Закону "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" (щодо надбавки на догляд).

Підготовлений до другого читання законопроект про внесення змін до Митного кодексу України у зв'язку із проведенням адміністративної реформи доповів голова Комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік.

Народні депутати почали розгляд поправок до проекту закону.

Представники опозиційних фракцій зібралися біля трибуни.

В.Рибак повідомив, що дві фракції вимагають оголосити перерву для проведення консультацій.

Головуючий достроково закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання другої сесії відбудеться у п'ятницю, 21 червня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку