У П'ЯТНИЦЮ, 7 ЛЮТОГО, ТРЕТЯ СЕСІЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ ПРОДОВЖУВАЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Ранком було розглянуто низку депутатських запитів до вищих посадових осіб держави. Прийнято рішення щодо направлення запитів.

Далі, відповідно до узгодженого порядку денного, проходив розгляд законопроектів у першому читанні.

З питання стосовно проекту Закону про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин доповідав голова Державного комітету у справах національностей та міграції Геннадій МОСКАЛЬ, співдоповідав заступник голови парламентського Комітету з питань європейської інтеграції Роман ЗВАРИЧ.

Йшлося про те, що цю Хартію було розроблено під егідою Ради Європи ще 1992 року. Її підписали 29 держав і 17 з них - ратифікували цей документ. Україна також підписала Хартію в 1995 році і ратифікувала - в 1999 році. Але прийнятий Верховною Радою України закон "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин" було визнано неконституційним через порушення конституційної процедури підписання закону (рішення Конституційного Суду від 12 липня 2000 року). З врахуванням цього Президент України повторно вніс на розгляд Верховної Ради законопроект про ратифікацію Хартії.

У проекті визначається, що положення цього міжнародного документа мають застосовуватись до мов таких національних меншин України: білоруської, болгарської, гагаузької, грецької, єврейської, кримськотатарської, молдавської, німецької, польської, російської, румунської, словацької та угорської.

Пропонується, щоб Україна стосовно згаданих мов значною мірою застосовувала положення Хартії в галузі освіти, судової влади, у діяльності адміністративних органів та надання публічних послуг, у сфері масової інформації та культурної діяльності, в економічному та соціальному житті тощо.

Відбулося грунтовне обговорення законопроекту. Майже всі промовці сходилися на тому, що він потребує істотного доопрацювання. Деякі положення не врегульовані такою мірою, щоб застерегтись від привілеїв чи обмежень за ознаками етнічного походження, за майновими або іншими ознаками. В межах цієї теми йшлося також про те, щоб приділялося більше уваги становленню і розвиткові української мови. Взагалі вносилась пропозиція, аби цей закон приймався в пакеті законодавчих органів щодо стану застосування державної мови.

Однак дехто з промовців вважав такий підхід "розмінною монетою" політичних протистоянь. Пропонувалось беззастережно прийняти законопроект. Р.ЗВАРИЧ у заключному слові запевнив, що Комітет з питань європейської інтеграції у найближчі два тижні внесе на пленарний розгляд доопрацьовану редакцію проекту. Рішення ухвалюватиметься в день голосування.

Повторно (в новій редакції) сесія розглянула законопроект щодо внесення змін до Закону України "Про захист інформації в автоматизованих системах". Доповідав заступник голови Служби безпеки України Анатолій ГЕРАСИМОВ. Співдоповідав голова підкомітету парламентського Комітету з питань науки і освіти Михайло РАДІОНОВ.

Проектом пропонуються чіткіші норми правового регулювання відносин у сфері захисту телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем з метою дотримання права власності фізичних і юридичних осіб на інформацію. Визначаються також права доступу до неї, права власника інформації на її захист.

Висловлювалися пропозиції щодо прийняття в першому читанні доопрацьованого законопроекту.
Засідання завершилося дискусією за пунктом порядку денного - "Різне".

Роботу в пленарному режимі Верховна Рада України продовжить у вівторок, 11 лютого. Цього дня в сесійній залі проходитиме черговий День Уряду України з питання "ПРО СТАН ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УКРАЇНІ ВСТАНОВЛЕНИХ ЧИННИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ СОЦІАЛЬНИХ, ЕКОНОМІЧНИХ, ПРАВОВИХ І КОНСТИТУЦІЙНИХ ГАРАНТІЙ У СФЕРІ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ТА РЕАБІЛІТАЦІЇ ІНВАЛІДІВ".

10 та 12-14 лютого народні депутати України працюють у парламентських комітетах і депутатських фракціях.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку