У СЕРЕДУ, 19 ЛЮТОГО, В СЕСІЙНІЙ ЗАЛІ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ, В РАМКАХ ВЕЧІРНЬОГО ПЛЕНАРНОГО ЗАСІДАННЯ ВІДБУЛИСЯ ПАРЛАМЕНТСЬКІ СЛУХАННЯ НА ТЕМУ: "ПІДТОПЛЕННЯ ЗЕМЕЛЬ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ".

Слухання відкрив Перший заступник Голови Верховної Ради України Геннадій ВАСИЛЬЄВ.

Доповідав голова Державного комітету України по водному господарству Віктор ХОРЄВ.

Співдоповідав заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій ТОЛСТОУХОВ.

Йшлося про те, що проблеми підтоплення набувають в Україні, на жаль, особливої гостроти. Воно охоплює близько 12 відсотків території, поширюючись більш як на 540 міст і селищ, понад 450 сіл. Від нього тією чи іншою мірою потерпають 16 мільйонів людей.

Йшлося про те, що проблеми водовідведення; порушення природного стану вод; замулення та засмічення водних об'єктів; надмірне зрошення без відповідного дренажу; інженерно непідготовлене виведення з експлуатації шахт і кар'єрів тощо.

Напрацьована останнім часом нормативно-правова база в основному дає змогу реалізовувати заходи, спрямовані на поліпшення ситуації. Однак, як зазначалося, ці заходи здійснюються безсистемно. Вони спрямовані переважно на ліквідацію наслідків шкідливої дії вод, а не на запобігання таким наслідкам. В числі причин такого підходу на першому місці - недостатнє фінансування як з державного, так і з місцевих бюджетів; відсутність моніторингу та прогнозу процесів підтоплення; масові порушення режиму господарської діяльності. Одним словом, не створено цілісного механізму з правових, організаційних, фінансових, науково-технічних та інших чинників, здатних призупинити процеси підтоплення, послідовно скорочувати його масштаби.

В обговоренні доповіді й співдоповіді взяли участь: Тетяна КОРНЯКОВА - заступник Генерального прокурора України; Георгій МАНЧУЛЕНКО - народний депутат України; Михайло ГЛАДІЙ - народний депутат України; Анатолій ЯЦИК - директор Українського науково-дослідного інституту водогосподарсько-екологічних проблем, член-кореспондент Української академії аграрних наук, доктор технічних наук; Іван ЗАЄЦЬ - перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи; Петро КОВАЛЕНКО - академік-секретар Української академії аграрних наук, доктор технічних наук; Аркадій ШАПАР - директор Інституту проблем природокористування та екології Національної академії наук України; Віктор БОЙКО - народний депутат України; Анатолій ГРИЦЕНКО - заступник державного секретаря Міністерства екології та природних ресурсів України; Олександр БАРАНІВСЬКИЙ - народний депутат України; Роман НЕХОРОШКОВ - від Всеукраїнської молодіжної громадської організації "Демократичне об'єднання молоді"; Володимир ВОЛКОВ - міський голова м.Світловодськ Кіровоградської області; Анатолій КЛИМЕНКО - народний депутат України; Володимир РУДИЙ - заступник голови Державного комітету України по житловому господарству; Юрій КАРМАЗІН - народний депутат України; В'ячеслав ШЕСТОПАЛОВ - заступник директора Інституту геологічних наук Національної академії наук України, академік; Анатолій ГРЯЗЄВ - народний депутат України; Анатолій ОРЖАХОВСЬКИЙ - народний депутат України; Геннадій СТРИЖЕЛЬЧИК - перший заступник генерального директора Українського державного головного науково-дослідного та виробничого Інституту інженерно-технічних та екологічних вишукувань; Віктор ДРАЧЕВСЬКИЙ - народний депутат України; Тетяна ТИМОЧКО - перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги; інші учасники слухань.

Заключне слово мав В.ХОРЄВ.

Промовці привертали увагу, насамперед, до необхідності повнішої реалізації чинних нормативних актів з цієї проблематики. Йшлося про вкрай незадовільне виконання Загальнодержавної програми розвитку водного господарства, що затверджена Законом, прийнятим Верховною Радою України в січні 2002 року; комплексних програм ліквідації наслідків підтоплення територій в містах і селах та розвитку водопровідно-каналізаційного господарства, затверджених Кабінетом Міністрів України у лютому 2002 та в листопаді 1997 рр.

Пропонувалось забезпечити підготовку відповідних регіональних програм. Окремо розробити Комплексну програму укріплення берегів внутрішніх водойм і узбережжя морів. Вжити заходів щодо створення умов для повнішої реалізації чинних законів про охорону навколишнього природного середовища та про страхування майна і доходів громадян, підприємств, установ і організацій, врожаїв сільськогосподарських культур у зв'язку з погіршенням стану природних ресурсів і на випадок шкоди, заподіяної стихійним лихом.

Наголошувалося на потребі невідкладно визначити комплекс заходів із запобігання підтопленню у вуглевидобувних регіонах, доповнивши цими заходами галузеву програму "Українське вугілля".

Йшлося про невідкладні дії, до яких мають вдатися спільними зусиллями міністерства і держкомітети: палива та енергетики, промислової політики, екології та природних ресурсів, з аграрної політики, з питань надзвичайних ситуацій, по водному господарству, з будівництва та архітектури, по земельних ресурсах.

Органам виконавчої влади на місцях та місцевому самоврядуванню пропонувалось передбачати в своїх бюджетах кошти на виконання робіт з будівництва чи реконструкції зливової каналізації, захисних споруд, дренажних систем. Такі витрати, зазначалось, мають вважатися першочерговими.

У перебігу обговорення доповіді й співдоповіді висловлювалися пропозиції й зауваження до проекту Рекомендацій, які ще слід, як підкреслювалося, грунтовно доопрацювати. Багато хто з промовців наголошував, що парламент має внести законодавчі пропозиції стосовно удосконалення економічного механізму виконання природоохоронних програм.

Підсумки слухань підбив Г.ВАСИЛЬЄВ. Подякувавши всім за роботу, він запевнив, що висловлені пропозиції і зауваження буде узагальнено й використано парламентом у законотворчому процесі.

СЬОГОДНІ, В ЧЕТВЕР, 20 ЛЮТОГО, ПРОДОВЖУЮТЬСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ. ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРАЦЮЄ В РЕЖИМІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ З ОБГОВОРЕНИХ ПИТАНЬ.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку