У ЧЕТВЕР, 16 ЖОВТНЯ, ПРОДОВЖУВАЛИСЬ ПЛЕНАРНI ЗАСIДАННЯ ЧЕТВЕРТОЇ СЕСIЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ. НАРОДНI ДЕПУТАТИ МАЛИ УХВАЛЮВАТИ РIШЕННЯ З ОБГОВОРЕНИХ ПИТАНЬ.

Але ранком, всупереч регламентним вимогам, за якими відразу слiд було розпочати розгляд порядку денного, представники опозицiї, на жаль, заблокували роботу. Вони вимагали, щоб невiдкладно продовжилось обговорення проектiв Закону про вибори народних депутатiв України як однієї з вирішальних складових полiтичної реформи в країнi. Зав'язалась бурхлива процедурна розмова. Головуючий Володимир ЛИТВИН, щоб залагодити її, на пропозицiю двох фракцiй, оголосив позачергову перерву для консультацiй.

Пiсля неї вiн надав iнформацiю щодо пропозицiй мiжфракцiйної наради. Вони зводились до того, щоб змiнити черговiсть питань порядку денного, наблизивши розгляд виборчих законопроектiв. Що ж стосується ситуацiї з приводу будiвництва Росією греблi в Керченськiй протоцi (про це також iшлося пiд час вступної процедурної розмови), то головуючий повiдомив: для вивчення обставин на мiсцi до Криму виїздить група народних депутатiв України, очiкується прибуття делегацiї Держдуми Росiї для спiльної розмови з цього питанням пiд час парламентських слухань щодо українсько-росiйських вiдносин.

Однак, така iнформацiя не вгамувала пристрастей i довелось оголосити ще одну позачергову перерву для продовження узгоджень.

Врештi-решт, ухвалення рiшень почалося з роздiлу, до якого внесено законопроекти, що рекомендуються для прийняття за основу.

Результативним голосуванням було вирiшено повернути на доопрацювання проект Закону про затвердження прожиткового мінімуму на 2004 рiк.

Пiсля цього за наполяганнями iз зали, поминувши iншi законопроекти, сесiя приступила до голосування ранiше обговорених проектiв Закону про вибори народних депутатів України. Голосування виявилось нерезультативним.

Представники опозицiї знову заблокували трибуну. Знову було оголошено перерву.

Поiнформувавши пiсля неї про новi пропозицiї, спрямованi на розблокування роботи, Голова Верховної Ради В.М.ЛИТВИН висловив припущення, що наступнi вибори нам доведеться проводити на чиннiй законодавчiй основi.

На цьому головуючий оголосив ранкове засiдання завершеним. Вiн запросив парламентарiїв до зваженої й плiдної роботи пiд час вечiрнього засiдання.

Спроба блокування трибуни представниками опозицiї мала мiсце й на початку вечірнього пленарного засiдання у четвер, 16 жовтня.

Зрештою, пристрастi вщухли, по доповiдi першого заступника голови парламентського Комiтету з питань правової полiтики Миколи ОНIЩУКА сесiя взялась розглянути проекти постанов про обрання суддiв. Iз застереженнями щодо окремих кандидатур було ухвалено постанови за поданням голови Верховного Суду України про обрання безстроково на посаду суддiв мiсцевих судiв Одеської, Рiвненської областей, мiста Черкаси.

Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН вiд присутнiх у залi побажав новообраним суддям гараздiв у роботi.

У сесiйнiй залi було розповсюджено звернення Комiтету з питань правової полiтики стосовно трьох подань Голови Верховного Суду України про обрання безстроково на посади суддiв Вищого адмiнiстративного суду України, Апеляцiйного суду України, апеляцiйного суду Житомирської областi. Зважаючи на особливий статус вищезгаданих судiв у системі органiв правосуддя, Комiтет запросив народних депутатiв взяти участь у засіданнях комiтету з цього питання, що вiдбудуться 11-12 листопада 2003 року.

Далi, з огляду на те, що ефективнiсть роботи сесiї виявилась залежною вiд ситуацiї навколо розгляду проектiв Закону про вибори народних депутатiв України, головуючий запропонував повернутись до цього питання, щоб дiйти узгодженого пiдходу. Вiдбувся грунтовний обмiн думками, але остаточного рiшення так i не було прийнято. В межах цiєї розмови йшлося також про проект Закону щодо особливостей процедури розгляду проектiв законiв про внесення змiн до Конституцiї України.

Бажаним результатом не увiнчались i звернення головуючого продовжити роботу за визначеним порядком денним сьогоднi, а до виборчих законопроектів ще повернутись наступної середи, щоб ухвалити рiшення по них у подальший четвер - день голосування.

На цьому вечiрнє засiдання було оголошено закритим.
Згiдно з Розкладом роботи наступне пленарне засiдання має вiдбутися в п'ятницю, 17 жовтня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку