У ЧЕТВЕР, 8 КВІТНЯ, ПРОДОВЖУВАЛИСЬ ПЛЕНАРНI ЗАСIДАННЯ П’ЯТОЇ СЕСIЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради України Володимир Литвин оголосив про зміни у складі депутатських фракцій і груп, зокрема про входження народного депутата Людмили Давидової до складу депутатської групи „Демократичні ініціативи”.

Після цього головуючий одразу оголосив до розгляду проект закону про внесення змін до Конституції України, попередньо схвалений проект групи народних депутатів з висновками Конституційного Суду. Була запропонована наступна процедура розгляду: для доповіді від Тимчасової спеціальної комісії до 15 хвилин, відповідь на запитання до 10 хвилин, виступи народних депутатів з окремою думкою до 5 хвилин, виступи від фракцій до 5 хвилин, решта часу, всього передбачалося 5 годин, - відвести для виступів народних депутатів.

Доповідав законопроект співголова Тимчасової спеціальної комісії народний депутат Степан Гавриш. Він наголосив на тому, що запропонований до розгляду законопроект пройшов складний шлях дискусії у сесійному залі і отримання висновку Конституційного Суду. Тимчасова спеціальна комісія, за словами С.Гавриша, виходила із необхідності підписати максимально широкий компроміс, який дозволив вилучити з цього законопроекту норми про обрання Президента в парламенті, залишити чинну редакцію про безстрокове обрання суддів.

Внесення змін до чинної Конституції доповідач мотивував тим, що діюча редакція Основного закону, створивши відповідну президентсько-парламентську форму правління, включила в неї кращі здобутки президентської системи управління державою, але не збалансувала необхідним чином стосунки між гілками влади.

С.Гавриш підкреслив, що „в чинній Конституції побудови моделі влади закладений сутний історичний конфлікт, який при будь-яких обставинах завжди буде перетворювати Україну у суцільне поле змагання, де найвищому номенклатурному владному рівню використовувати владу буде дозволятися саме тим, хто сьогодні максимально тонізує і корумпує її розвиток”.

Далі доповідач поінформував про запропоновані зміни до Конституції. Законопроектом, запропонованим до розгляду, передбачається внесення 85 змін і поправок до 29-ти статей чинної Конституції. 40 відсотків цих змін побудовано на тому, що пропонується або в Конституцію включити нові статті, або їх частини, які мають суттєве значення на створення нових балансів систем стримувань, які дозволили б на цей час стверджувати, що будь-яка узурпація, будь-яке посилення окремої гілки влади стає неможливим.

Завдання запропонованої проектом моделі полягає у тому, щоб створити владу, при якій система внутрішніх компромісів, внутрішніх балансів зобов’язувала цю владу до прийняття відповідальних рішень в ім’я національного інтересу.

С.Гавриш зазначив, що влада в результаті внесення змін до Конституції зможе виконувати свої функції і була будуватиметься по принципу внутрішнього компромісу, а не конфлікту.

Доповідач докладно зупинився на пропонованих змінах. Зокрема. Президент України, втрачаючи певну частину повноважень, не перестає бути сильною фігурою. Із власне інституту, який сьогодні практично приймає основні рішення в державі, він перетворюється у політичного арбітра у владі і для нації.

Він отримує додаткові повноваження по розпуску парламенту у випадку, коли в парламенті не буде створена політична парламентська коаліція, отримує додатково можливість розпускати парламент, коли парламент не зуміє домовитися щодо кандидатури прем’єр-міністра і створити Кабінет Міністрів. Президент також зможе суттєво впливати на організацію владних стосунків, маючи право на власне призначення через парламент кандидатуру міністра оборони, керівника Служби безпеки і міністра закордонних зв’язків.

Кабінет Міністрів згідно із законопроектом отримує принципово нові повноваження, які дозволять йому виконувати свої прямі функції.

Доповідач також проаналізував недоліки законопроекту. Одним з них є введення імперативного мандату, коли вищому керівному органу партії дається право позбавляти мандата депутата, який він отримує від виборців. С.Гавриш, наголосив, що „це є ціна політичного компромісу”.

Ще однією вадою законопроекту є те, що в перехідних положеннях Конституції не сформульована позиція щодо типу виборчої моделі. Без чого не можна говорити про будь-який прогрес розвитку української влади.

Відповідаючи на запитання народних депутатів Степан Гавриш додатково дав роз’яснення на деякі принципові положення законопроекту, зокрема, щодо виключення із тексту положення про пропорційні вибори, розведення у часі виборів до Верховної Ради і місцевих органів самоврядування.

Далі з окремою думкою виступили народні депутати Олександр Мороз, Микола Катеринчук, Іван Заєць.

Народний депутат Олександр Мороз у своєму виступі наголосив на тому, що суспільство повинно переконатися у тому, що Верховна Рада приймає важливе, доленосне рішення, яке повинно бути прийняте не просто 300-ми голосами, а значною більшістю. Він закликав опозиційні фракції „Наша Україна” і БЮТ підтримати його законопроект. Він також коротко охарактеризував основні положення свого законопроекту. На думку О. Мороза, його законопроект „вигідний усім політичним силам, бо відповідає вимогам Парламентської асамблеї Ради Європи, а головне вигідний суспільству, бо гарантує демократизацію всіх владних відносин і не дозволяє нікому приймати одноосібно авантюрних рішень”.

Народний депутат Іван Заєць, виголошуючи свою окрему думку, звинуватив владу у тому, що вона хоче продовжити своє існування і назвав внесення змін до Конституції „конституційним переворотом”. Він проаналізував недоліки запропонованих змін, які, на його думку, не є якісними.

Народний депутат Микола Катеринчук зробив спробу фахового аналізу законопроекту. Зміни до Конституції, на його думку, не можуть бути змінами якості влади і якості політики. Вони порушать базовий устрій конституційного строю, умови політичної рівноваги та єдності політичної нації.

Згідно з процедурою розгляду питання далі виступали представники депутатських фракцій і груп. Вони дали оцінку документу. Промовці від фракцій парламентської більшості висловлювалися на підтримку внесення змін до Конституції. Лідери опозиційних фракцій „Наша Україна” Віктор Ющенко і БЮТ Юлія Тимошенко висловлювали „співчуття” Конституції, наполягали на легітимності внесення змін, закликали конституційну реформу „робити чистими руками”.

Свої позиції також висловили керівники фракцій КПУ Петро Симоненко і СПУ Олександр Мороз. Вони висловилися за внесення змін, які „дозволять обмежити владу Президента і не дозволять змінювати владу одних олігархів на владу інших олігархів”.

В обговоренні законопроекту взяли участь народні депутати Ю.Кармазін, В.Гаврилюк, А.Шкіль, С.Головатий, Б.Беспалий, Ю.Соломатін, В.Асадчев, І.Заєць, М.Родіонов, В.Кириленко, Г.Манчуленко, М.КАтеринчук, М.Косів, В.Нечипорук, П.Мовчан, А.Матвієнко, Л.Кравчук, С.Соболєв, І.Осташ, Я.Кендзьор, В.Бондаренко, П.Качур, І.Стойко, Ю.Луценко, М.Мельник, П.Толочко, А.Доманський.

Дискусія навколо законопроекту була гострою і принциповою, супроводжувалася взаємними звинуваченнями і образами представників більшості і опозиції.

На цьому ранкове засідання завершилося.

На вечірньому засідання було продовжено розгляд законопроекту про внесення змін до Конституції України. З парламентської трибуни виступили майже всі представники фракції Соціалістичної партії України. Вони висловлювалися на підтримку внесення змін до Конституції, але за законопроект народного депутата Олександра Мороза.

Свої позицію щодо законопроекту висловили також представники фракцій „Наша Україна” і КПУ.

Виступи народних депутатів продовжувались до 17 години 30 хвилин.

Після завершення виступів головуючий поставив на голосування в порядку надходження низку проектів постанов про неприйнятність законопроекту про внесення змін до Конституції України. Вже перший проект, внесений народним депутатом Ігорем Гринів, набрав всього 20 голосів на підтримку.

Фракція „Наша Україна” зняла усі свої проекти постанов про неприйнятність.

Перед голосуванням по законопроекту голова Лічильної комісії народний депутат Валерій Мішура зачитав список відсутніх на пленарному засіданні народних депутатів. Із 448 народних депутатів 18 були відсутніми на засіданні.

На вимогу фракцій КПУ і СПУ у пленарному засіданні було оголошено півгодинну перерву.

Після перерви перед голосуванням по законопроекту Голова Верховної Ради оголосив про те, що під час засідання Погоджувальної ради було прийнято рішення про голосування по законопроекту наступного змісту: „Зміни до Конституції України, що вносяться Законом України від 8 квітня 2004 року, номер 1674-4, про внесення змін до Конституції України набирають чинності з дня вступу на пост Президента України, обраного на чергових виборах 2004 року”. Головуючий пояснив, що на Погоджувальній раді її учасники дійшли висновку про те, що зміни не стосуються змісту Конституції України, а Перехідних положень.

Головуючий ще раз оголосив список відсутніх на засіданні народних депутатів. У сесійній залі відсутніми виявилися 18 народних депутатів.

Відбулася переєстрація народних депутатів електронною системою „Рада”. У залі зареєструвалось 307 депутатів.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин поставив на голосування законопроект про внесення змін до Конституції України. За законопроект проголосувало 294 народних депутати, при 2 – проти.

Таким чином, законопроект про внесення змін до Конституції України не набрав необхідних для прийняття 300 голосів і був відхилений.

На цьому вечірнє засідання завершилося.

Наступне чергове пленарне засідання п’ятої сесії Верховної Ради України відбудеться 9 квітня 2004 року.

Повернутись до публікацій

Версія для друку