У ЧЕТВЕР, 18 ВЕРЕСНЯ, ПРАЦЮЮЧИ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМI, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ УХВАЛЮВАЛА РIШЕННЯ З ОБГОВОРЕНИХ ПИТАНЬ.

Ранкове засiдання почалось з короткої процедурної розмови стосовно питань, внесених до порядку денного. Далi тривало їх голосування.

З числа невiдкладних було розглянуто проекти постанов щодо проведення парламентських слухань.

У першому читаннi сесiя прийняла законопроекти: щодо внесення змiн до Закону України "Про спецiальний режим iнвестицiйної та iнновацiйної дiяльностi технологiчних паркiв"; щодо внесення змiн до Закону України "Про освiту" (стосовно приведення у вiдповiднiсть до Закону України "Про вищу освiту"; про Дисциплiнарний статут митної служби України; про Державну програму розвитку рибного господарства на 2003-2010 роки; щодо внесення змiн до Закону України "Про транзит вантажiв"; про затвердження Загальнодержавної програми селекцiї у тваринництвi на перiод до 2010 року; про Загальнодержавну програму адаптацiї законодавства України до законодавства Європейського союзу; щодо внесення змiн до Закону України "Про iнформацiйнi агенства" (стосовно заснування); щодо внесення змiн до Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про державне мито" (стосовно придбання вексельних бланкiв та зарахування мита з реєстрацiйних документiв); щодо внесення змiн до деяких законiв України (стосовно пiдпорядкування Державного департаменту пожежної безпеки); щодо внесення змiн до деяких законодавчих актiв України у зв'язку з прийняттям Митного кодексу України; щодо внесення змiн до деяких законодавчих актiв України (стосовно стягнення державного мита); щодо внесення змiн до деяких законiв України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про статус депутатiв мiсцевих рад"; щодо змiн та визнання такими, що втратили чиннiсть, деяких законiв та iнших правових актiв Верховної Ради України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про статус народного депутата України"; щодо внесення змiн до деяких законiв України стосовно соцiального захисту ветеранiв вiйни i жертв нацистських переслiдувань; щодо внесення змiн до деяких законiв України стосовно додаткових гарантiй захисту фiнансових iнтересiв держави.

У цiлому було прийнято: Закон про внесення змiн до Закону України "Про загальний вiйськовий обов'язок i вiйськову службу" (щодо вихованцiв вiйськових оркестрiв); Закон про внесення змiн до статтi 7 Закону України "Про передачу об'єктiв права державної та комунальної власностi" (стосовно об'єктiв вiйськових мiстечок).

Деякi законопроекти не здобули пiдтримки, їх було вiдхилено або повернуто на доопрацювання.

Було в цiлому ухвалено Постанову про хiд виконання Постанови Верховної Ради України вiд 15 травня 2003 року № 787-IV "Про iнформацiю Кабiнету Мiнiстрiв України про дотримання органами виконавчої влади вимог законодавства при проведеннi комплексу весняно-польових робiт та заходи по забезпеченню виконання законодавства при пiдготовцi до збирання врожаю 2003 року та його проведеннi" i про баланс продовольчих i фуражних ресурсiв на перiод 2003-2004 рокiв та заходи Кабiнету Мiнiстрiв України щодо забезпечення продовольчої безпеки.

Намiчений до розгляду роздiл порядку денного "Питання ратифiкацiї" став приводом до продовження розмови про процедуру. Багато хто з народних депутатiв висловлював заперечення проти скороченого порядку розгляду законопроектiв мiжнародного змiсту (без обговорення в першому i другому читаннях). Пропонувалось: або в подальшому дотримуватись повної процедури обговорення таких питань, або зобов'язати парламентський Комiтет з питань Регламенту, депутатської етики та органiзацiї роботи Верховної Ради України окремо пiдготувати належну процедуру розгляду таких законопроектiв.

Верховна Рада ратифiкувала: Угоду мiж Урядом України та Урядом Об'єднаних Арабських Емiратiв про сприяння та захист iнвестицiй; Угоду мiж Урядом України та Урядом Домiнiканської Республiки про торговельно-економiчне спiвробiтництво; Меморандум мiж Урядом України i Урядом Iсламської Республiки Iран про торговельно-економiчне спiвробiтництво на 2003-2007 роки (дей 1381 - дей 1386 рр. сонячної хiджри); Угоду (в формi обмiну нотами) мiж Урядом України та Урядом Турецької Республiки про взаємне працевлаштування членiв сiмей спiвробiтникiв закордонних установ.

На цьому ранкове засiдання завершилось.

НА ВЕЧIРНЬОМУ ЗАСIДАННI В ЧЕТВЕР, 18 ВЕРЕСНЯ, ПЕРШИМ БУЛО РОЗГЛЯНУТО ПИТАННЯ ПРО ОБРАННЯ СУДДIВ.

Йшлося про подання Голови Верховного Суду України щодо обрання безстроково на посади суддiв апеляцiйних судiв Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорiзької, Київської, Луганської, Одеської, Харкiвської, Хмельницької, Чернiвецької, Чернiгiвської областей, а також мiсцевих судiв Волинської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Iвано-Франкiвської, Кiровоградської, Луганської, Львiвської, Миколаївської, Полтавської, Сумської, Тернопiльської, Харкiвської, Хмельницької областей.
Оприлюднив рiшення парламентських фахiвцiв та давав пояснення голова Комiтету Верховної Ради України з питань правової полiтики Василь ОНОПЕНКО.

Було прийнято вiдповiдну постанову. Щоправда, iз застереженнями стосовно деяких кандидатур, справи яких дослiджуватимуться додатково.

Перший заступник Голови Верховної Ради Геннадiй ВАСИЛЬЄВ, який вiв засiдання, привiтав новообраних суддiв, побажав їм успiшної роботи.

У рамках розгляду питання народнi депутати обмiнялися думками стосовно удосконалення системи судоустрою в Українi. Крiм того, наголошувалось на потребi посилювати наглядову роботу щодо добору суддiв з боку центральних органiв як виконавчої, так i законодавчої гiлок влади. До цього зобов'язує великий потiк скарг на низький фаховий рiвень кадрiв у цiй галузi, на масовi службовi зловживання. Багато хто з учасникiв розмови пiдтримував пропозицiю стосовно невiдкладного прийняття закону з цiєї проблематики. До речi, за розкладом роботи цього дня намiчалось розглянути Закон України "Про порядок обрання на посаду та звiльнення з посади професiйного суддi Верховною Радою України" з пропозицiями Президента України вiд 09.08.2003. Однак уповноважений парламентського Комiтету з питань правової полiтики оприлюднив рiшення комiтету про перенесення розгляду у зв'язку з необхiднiстю доопрацювати питання. Пропозицiю було пiдтримано.

Повернувшись до деяких питань, що планувались на ранок, сесiя ухвалила Постанову про проведення парламентських слухань на тему "Стратегiя розвитку телерадiоiнформацiйного простору України" (10 грудня 2003 року).

Вимога головуючого не вдаватись до порушення регламентних норм щодо послiдовностi розгляду питань, намiчених порядком денним, викликала у декого з депутатiв збурення. Йшлося, зокрема, про законопроект змiн до Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" (щодо облiку балансової вартостi енергогенеруючих пiдприємств), який "проштовхували" вiдвертi лобiсти галузi. Було прийнято рiшення повернути цей проект для пiдготовки до повторного першого читання.

Неоднозначно сприйняли народнi депутати питання стосовно проекту Закону щодо внесення змiн до Закону України "Про пенсiї за особливi заслуги перед Україною". З врахуванням низького рiвня соцiальних пенсiй, наголошували багато хто з депутатiв, такий законодавчий акт був би просто некоректним. Про це пристрасно говорили Володимир ЯВОРIВСЬКИЙ, Борис БЕСПАЛИЙ, Володимир ЧЕРНЯК. Було вирiшено прийняти проект у першому читаннi для подальшого його докорiнного доопрацювання.

Сесiя ухвалила постанови: про вiдзначення 700-рiччя Галицької митрополiї та 750-рiччя коронування Данила Галицького; про заходи щодо пiдтримки соцiально-економiчного розвитку мiста Харкова у зв'язку з 350-рiччям заснування; про 85-рiчницю ВЛКСМ та державну пiдтримку молодiжного руху; про необхiднiсть збереження цiлiсностi унiкального iсторико-архiтектурного та музейного комплексу Кловський палац (пам'ятка архiтектури XVIII столiття) - Музей iсторiї миєва, а також постанови з питань упорядкування законотворчого процесу, внутрiшньо-органiзацiйної роботи парламенту.

Було прийнято в першому читаннi законопроект змiн до Бюджетного кодексу України. Змiнами пропонується розмежувати видатки на фiнансування закладiв охорони здоров'я, що сприятиме її полiпшенню.

Вiдбулося прийняття рiшень з низки iнших важливих питань.

У ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМI СЕСIЯ ПРОДОВЖУЄ РОБОТУ 19 ВЕРЕСНЯ, В П'ЯТНИЦЮ.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку