У ЧЕТВЕР, 11 ВЕРЕСНЯ, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖУВАЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМI. ЗГIДНО З РЕГЛАМЕНТНИМИ ВИМОГАМИ НАРОДНI ДЕПУТАТИ ЦЬОГО ДНЯ ПРИЙМАЛИ РIШЕННЯ З РОЗГЛЯНУТИХ ПИТАНЬ.

Першою було ухвалено Постанову про порядок денний четвертої сесiї Верховної Ради України четвертого скликання.

Далi, по доповiдi голови Комiтету з питань Регламенту, депутатської етики та органiзацiї роботи Верховної Ради України Валентина МАТВЕЄВА депутати прийняли низку постанов про змiни в персональному складi парламентських комiтетiв.

Було також прийнято постанови: Про "День Уряду України" у жовтнi 2003 року (щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства при здiйсненнi дiяльностi пов'язаної з надрокористуванням в Українi"); Про "День Уряду України" 14 жовтня 2003 року (щодо стану пiдготовки до роботи в осiнньо-зимовий перiод 2003-2004 рокiв об'єктiв теплопостачання та експлуатацiї тепломереж, забезпечення їх енергоресурсами та формування тарифiв на теплоносії); Про "День Уряду України" у листопадi 2003 року (щодо сучасного стану та перспектив охорони об'єктiв культурної спадщини України, а також пам'яток iсторiї та культури українського народу, що знаходяться за її межами"); Про "День Уряду України" у листопада 2003 року (щодо попередження смертностi та iнвалiдностi населення внаслiдок серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань); Про проведення 4 листопада 2003 року Дня Уряду України з порядком денним "Практика надання громадянам iнформацiї органами державної влади та мiсцевого самоврядування в Українi й європейськi стандарти"; Про "День Уряду України у сiчнi 2004 року (щодо стану збереження об'єктiв соцiально-культурного призначення в процесi приватизацiї та цiльового їх використання в пiсляприватизацiйний перiод).

На пояснення МАТВЕЄВА В.Г. сесiя прийняла за основу проект Постанови про затвердження Положень про проведення парламентських слухань. З врахуванням цього було ухвалено також постанови: Про проведення парламентських слухань "Державний бюджет України: реальнi джерела наповнення та розширення вiдтворення фiнансових ресурсiв держави"; Про проведення парламентських слухань на тему: "Соцiально-економiчнi проблеми ВIЛ/СНIДу, наркоманiї та алкоголiзму в Українi та шляхи їх розв'язання" (1 грудня 2003 року); Про проведення парламентських слухань "Про проблему бездомних громадян та безпритульних дiтей i шляхи її подолання" (22 грудня 2003 року); Про парламентськi слухання "Про державну полiтику в галузi повернення та компенсацiї втрачених (знецiнених) заощаджень громадян. Стан вiдновлення та перспективи" (дату проведення буде уточнено); Про проведення парламентських слухань на тему: "Зовнiшня полiтики України як iнструмент забезпечення нацiональних iнтересiв держави: здобутки, реалiї та перспективи" (19 листопада 2003 року).

Проекти кiлькох постанов було повернено у вiдповiднi комiтети на доопрацювання.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Геннадiй ВАСИЛЬЄВ як керiвник Робочої групи з доопрацювання проекту Кримiнально-процесуального кодексу поiнформував про пiдсумки роботи групи. Проект пропонувався для розгляду в другому читаннi нинiшнього дня. Але з цим не погодилися двi фракції (СПУ та БЮТ), запропонувавши перенести розгляд на тиждень, щоб грунтовнiше вивчити законопроект. Голова Верховної Ради України, який вiв засiдання, закликав народних депутатiв з високою мiрою вiдповiдальностi поставитись до прийняття КПК. У другому читаннi вiн, як i вирiшено, розглядатиметься наступного четверга - в день прийняття рiшень.

Повторно в третьому читаннi розглядався проект Закону про загальнообов'язкове державне соцiальне медичне страхування. Законопроект було знято з розгляду як недоопрацьований концептуально.

У цiлому було прийнято: Закон про управлiння об'єктами державної власностi; Закон про внесення змiн до Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення (щодо штрафiв за порушення пожежної безпеки).

Було розпочато повторний розгляд законiв, до яких внiс пропозицiї Президент України.

Пiсля грунтовної дискусiї щодо Закону України "Про внесення змiн до статтi 98 Закону України" (з пропозицiями Президента України вiд 07.02.2002) було вирiшено вiдкласти розгляд питання для додаткового його вивчення.

На цьому ранкове пленарне засiдання завершилось.

Вечiрнє засiдання Верховної Ради України у четвер, 11 вересня, вiдповiдно до регламентних вимог, почалося з розгляду питання про обрання та звiльнення суддiв.

По доповiдi голови парламентського Комiтету з питань правової полiтики Василя ОНОПЕНКА було обговорено проект Постанови, внесений Комітетом пiсля розгляду подання голови Верховного Суду України про обрання безстроково на посади суддiв апеляцiйних суддiв Автономної Республiки Крим, Донецької, Кiровоградської, Одеської областей, а також мiсцевих судiв АРК, Донецької, Закарпатської, Кiровоградської, Харкiвської областей, міста Києва. Постанову було прийнято.

Сесiя ухвалила також Постанову про звiльнення суддiв згiдно з поданими заявами.

Розглядався проект Постанови про подання Генеральної прокуратури України про одержання угоди на зупинення повноважень суддi мiсцевого суду Запорiзького району Запорiзької областi ЄВСЕЄВОЇ О.М. Постанову було ухвалено.

Далi сесiї повернулася до повторного розгляду законiв, до яких внiс пропозицiї Президент України.

повним або частковим врахуванням президентських пропозицiй було прийнято в новiй редакції: Закон України "Про внесення змiн до Закону України "Про наукову i науково-технiчну дiяльнiсть"; Закон України "Про третейськi суди (арбiтраж)"; Закон України "Про засади державної регуляторної полiтики у сферi господарської дiяльностi"; Закон України "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України з питань професiйно-технiчної освiти"; Закон України "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України" (стосується чинних законiв "Про податок на додану вартiсть", "Про зовнішньоекономічну дiяльнiсть", "Про патентування деяких видiв дiяльностi" - авт.).

Пiсля повторного розгляду сесiя взяла за основу проект Закону про молоко та молочнi продукти.

Також повторно було розглянуто проект Постанови про внесення змiн до статтi 3.2.1 Регламенту Верховної Ради України. Сутнiсть пропонованої змiни в тому, щоб вiдновити регламентну норму, коли прийняття рiшення з будь-якого питання голосувалося безпосередньо пiсля його розгляду, тобто в будь-який день пленарної роботи. За доцiльнiсть такої змiни висловлювалось чимало народних депутатiв. Були i заперечення, хоча здавалось, бiльшiсть схилялася до розумiння того, що змiна сприятиме ефективнiшiй роботi парламенту. На жаль, голосування проекту не дало позитивного результату.

За роздiлом порядку денного "Прийняття рiшень з обговорених питань" було розглянуто два проекти постанови "Про хiд виконання Постанови Верховної Ради України вiд 15 травня 2003 року № 787-IV "Про iнформацiю Кабiнету Мiнiстрiв України про дотримання органами виконавчої влади вимог законодавства при проведеннi комплексу весняно-польових робiт та заходи по забезпеченню виконання законодавства при пiдготовцi до збирання врожаю 2003 року та його проведеннi" i про баланс продовольчих i фуражних ресурсiв на перiод 2003-2004 рокiв та заходи Кабiнету Мiнiстрiв України щодо забезпечення продовольчої безпеки". Жоден з проектiв не здобув пiдтримки. Вiдповiдний комiтет було зобов'язано пiдготувати на розгляд один узгоджений варiант.
На цьому вечiрнє засiдання завершилось.

В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМI РОБОТА ПРОДОВЖИТЬСЯ 12 ВЕРЕСНЯ, В П'ЯТНИЦЮ.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку