У ЧЕТВЕР, 2 ЖОВТНЯ, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРАЦЮВАЛА В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ. ВІДПОВІДНО ДО РЕГЛАМЕНТУ РОБОТИ НАРОДНІ ДЕПУТАТИ ПРИЙМАЛИ РІШЕННЯ З ОБГОВОРЕНИХ ПИТАНЬ.

Ранкове засідання почалося з процедурної розмови, що стосувалась порядку денного. Уповноважені опозиційних сил вимагали внести до нього деякі інші питання, незважаючи на те, що порядок узгоджено на понеділковій нараді голів комітетів і керівників фракцій. Збурення переросли в блокування робочої президії. Головуючий мусів погодитись з пропозицією щодо позачергової перерви. Він запросив уповноважених від фракцій на консультацію.

Після перерви Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН поінформував присутніх про рішення наради, що відбулася. Запропоновано працювати сьогодні доти, доки буде розглянуто весь обсяг питань порядку денного. Це по-перше. По-друге, у п'ятницю, тобто завтра, розглядатиметься проект Закону про вибори народних депутатів України, який вимагалось вранці розглядати невідкладно. Комітетові з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України пропонувалось підготувати проект документу, який би враховував регламентну процедуру, схожу на нинішню.

Голосувалась пропозиція щодо роботи сьогодні до розгляду порядку денного в повному обсязі. Вона не здобула підтримки. Було знову оголошено позачергову перерву.

Розмова з процедурних питань продовжилась і після другої півгодинної перерви. Промовці висловлювались за невідкладність розгляду проекту Закону про вибори (на пропорційній основі), що є, мовляв, складовою конституційної реформи. Йшлося також про необхідність удосконалення Регламенту, зокрема повернення до норми, коли рішення приймаються не лише в четвер, а в будь-який пленарний день.

Приступивши до розгляду питань порядку денного, сесія прийняла рішення щодо змін у персональному складі комітетів, щодо внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії з питань вивчення ситуації у зв'язку з проведенням у червні 2003 року позачергових виборів міського голови м. Мукачеве Закарпатської області та забезпечення конституційних прав громадян під час виборів, фактів порушення правоохоронними органами виборчого законодавства України".

Повторно було розглянуто нову редакцію проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про оренду землі". З врахуванням деяких висловлених пропозицій і зауважень закон прийнято в цілому.

В цілому сесія також ухвалила: Закон про внесення змін до Закону України "Про цінні папери і фондову біржу" (щодо заставних паперів); Закон про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення; Закон про рентні платежі на нафту і природний газ.

У другому читанні було прийнято: проект Цивільного процесуального кодексу України (з перенесенням на третє читання кількох неузгоджених положень), а також законопроекти: щодо внесення змін до законів України "Про місцеве самоврядування" та "Про місцеві державні адміністрації" (стосовно утворення спостережних комісій), про підтримку виробництва та розвиток ринку сільськогосподарської продукції.

Частину законопроектів сесія повернула в комітети на доопрацювання, деякі - відхилила. Розгляд окремих проектів перенесено на подальший час.

На цьому ранкове засідання завершилось.

Під час вечірнього засідання у четвер, 2 жовтня, четверта сесія Верховної Ради України продовжувала працювати в режимі прийняття рішень з обговорених питань.

По доповіді голови Комітету з питань правової політики Василя ОНОПЕНКА було розглянуто й ухвалено постанови про обрання суддів.

Продовжилась робота над законопроектами.

У цілому сесія прийняла: Закон про внесення зміни до статті 11 Закону України "Про податок на додану вартість" (щодо операцій з ввезення підакцизних товарів); Закон про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо осіб, які після 1944 року були переселені на територію України); Закон про внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам".

У другому читанні сесія прийняла законопроект про захист суспільної моралі від продукції, що пропагує порнографію.

Було включено до порядку денного й розглянуто проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" - щодо закупівлі сільськогосподарської продукції. Доповідала народний депутат України Людмила СУПРУН, співдоповідав голова парламентського Комітету з питань бюджету Петро ПОРОШЕНКО. Законопроект було прийнято як закон.

По доповіді народного депутата України Миколи РУДЬКОВСЬКОГО розглядався законопроект щодо внесення змін до деяких законів України -стосовно подолання продовольчої кризи. Проект було відхилено як такий, що підготовлений некомпетентно, навіть безвідповідально (за словами одного з промовців).

Продовженню терміну дії нульової ставки ввізного мита на зерно присвячено законопроект, який представила сесії народний депутат України Л.СУПРУН. Відбулася ґрунтовна дискусія, за підсумком якої проект прийнято за основу.

На цьому вечірнє засідання завершилось.

У пленарному режимі сесія продовжує роботу 3 жовтня, в п'ятницю.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку