З 10-ї ранку, впродовж півгодини, проходило оголошення депутатських запитів, оприлюднення заяв і повідомлень, внесення пропозицій. Далі, відповідно до узгодженого розкладу, продовжувалась робота над законопроектами.

Першим розглядався проект Закону про затвердження Загально-державної програми селекції в тваринництві на період до 2010 року (по доповіді міністра аграрної політики Сергія РИЖУКА та співдоповіді голови підкомітету парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Сергія ТЕРЕЩУКА). В перебігу запитань, що подавались доповідачеві та співдоповідачеві, далі - в обміні думками народні депутати в основному підтримували проект, пропонуючи  прийняти його в першому читанні. Однак, як зазначалось, над ним ще треба ретельно попрацювати. Зокрема, в Програмі слід чіткіше визначити науково-технологічні виміри завдань, які ставляться, уточнити митні умови розвитку селекційної галузі, точніше й докладніше розрахувати прогноз фінансового забезпечення.

Низку законопроектів сесія розглянула за скороченою процедурою. В тому числі проекти законів щодо внесення змін до чинних законів України:

· "Про транзит вантажів" (пояснення давали перший заступник міністра транспорту Ельбрус АБДУЛЛАЄВ і  голова підкомітету парламентського Комітету з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв'язку Василь ГЛАДКИХ);

· "Про спеціальний режим інвестиційної  та інноваційної діяльності технологічних парків - щодо діяльності технопарків (пояснення давали міністр освіти і науки Василь КРЕМЕНЬ, перший заступник голови парламентського Комітенту з питань науки і освіти Iгор ЮХНОВСЬКИЙ;

· "Про інформаційні агентства" - щодо заснування (пояснення давали заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення Анатолій МУРАХОВСЬКИЙ, голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Микола ТОМЕНКО);

· "Про загальний військовий обов'язок і військову службу" - щодо вихованців військових оркестрів (пояснення давали заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України Євген ШЕЛЕСТ і голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Георгій КРЮЧКОВ);

· "Про оподаткування прибутку підприємств" - щодо обліку балансової вартості енергогенеруючих підприємств (пояснення давали народний депутат України Володимир БРОННИКОВ і голова підкомітету парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Віталій ХОМУТИННИК) та деяких інших законів.

Докладно (за повною процедурою) народні депутати аналізували проект Закону про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу. Доповідав міністр юстиції України Олександр ЛАВРИНОВИЧ. Співдоповідав голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Борис ТАРАСЮК. Вони нагадали історію питання. Зокрема той факт, що ще в червні 1994 року було підписано Угоду про партнерство та  співробітництво між Європейськими співтовариствами і Україною. У вересні 2000 року Указом Президента України було схвалено Програму інтеграції України до Європейського союзу і доручено Кабінетові Міністрів, починаючи з 2001 року, затверджувати план дій щодо реалізації пріоритетних положень Програми. А в листопаді 2002-го Верховна Рада України затвердила Концепцію Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу, доручивши урядові забезпечити підготовку Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу. Як наслідок урядом (у червні цього року) й було внесено до Верховної Ради України для розгляду в першому читанні проект Закону України "Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу".

Відповідно до проекту, виконання Програми має здійснюватися поетапно. Перший етап розрахований на 2004-2007 роки. Наступні етапи визначатимуться залежно від результатів, досягнутих за попередній час, а також залежно від економічної, політичної та соціальної ситуації, яка складається в Україні, від розвитку взаємовідносин України з Європейським союзом.

Адаптація законодавства на першому етапі має здійснюватись у таких сферах: митне право; законодавство про компанії, банківське право; бухгалтерський облік компаній; податки; інтелектуальна власність; охорона праці; фінансові послуги; правила конкуренції; державні закупівлі; охорона здоров'я; охорона довкілля; захист прав споживачів; технічні правила і стандарти; енергетика; транспорт.

Під час дискусії відзначалась пріоритетність напрямку зовнішньої політики України на інтеграцію до Європейського союзу, важливість законодавчої адаптації України з ним. В рамках обговорення проекту відбулася розмова стосовно зваженої політики щодо участі України в нових формах колективної співпраці між країнами на теренах колишнього СРСР.

Було розглянуто законопроекти змін до Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" - щодо придбання вексельних бланків та зарахування мита з реєстраційних документів; до деяких законів України щодо соціального захисту ветеранів війни і жертв нацистських переслідувань; до деяких законів України - щодо підпорядкування Державного департаменту пожежної безпеки; до деяких законів України щодо додаткових гарантій захисту фінансових інтересів держави.

На цьому ранкове засідання завершилось. До кінця дня народні депутати працювали в комітетах, фракціях і групах.

ПЛЕНАРНI ЗАСIДАННЯ ПРОДОВЖАТЬСЯ 11 ВЕРЕСНЯ, В ЧЕТВЕР.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку