Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, відкривши ранкове засідання, поінформував народних депутатів про реорганізацію шляхом об'єднання депутатської фракції "Регіони України" та депутатської групи "Європейський вибір" у фракцію "Регіони України".

Далі головуючий оприлюднив лист Прем'єр-міністра України Віктора Януковича до Верховної Ради. У ньому, зокрема дана оцінка взаємодії парламенту та уряду упродовж другої та третьої сесії Верховної Ради.

Прем'єр-міністр зазначає, що завдяки об'єднанню зусиль вдалося налагодити конструктивний діалог, результатом якого стало прийняття низки життєво необхідних законодавчих актів. Водночас, прем'єр-міністр висловив стурбованість уряду уповільненням темпів законотворчого процесу. За його словами, з 250 законопроектів, запропонованих урядом для розгляду на четвертій сесії Верховної Ради, упродовж вересня-листопада народними депутатами було обговорено тільки 77, щодо 65 з них прийнято рішення, при цьому тільки 13 в цілому. В.Янукович звертає увагу на те, що ситуація, що склалася, не сприяє вирішенню існуючих соціальних проблем та закріпленню динаміки економічного зростання.

Кабінет Міністрів звернувся до народних депутатів, депутатських фракцій і груп з проханням підтримати його законодавчі ініціативи, разом забезпечити сталий економічний розвиток, виконання соціальних програм та здійснити реальні кроки у напрямі політичної реформи.

Володимир Литвин звернувся до депутатів з проханням, враховуючи велику заборгованість щодо прийняття законопроектів, активізувати законотворчу роботу.

Далі народні депутати прийняли дві постанови щодо змін у складі Комітетів Верховної Ради. Першою з них, у зв'язку з обранням народного депутата України Адама Мартинюка Першим заступником Голови Верховної Ради України, його було виведено зі складу Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради, другою - народного депутата України Олександра Ярославського було обрано членом Комітету у закордонних справах.

Далі у сесійній залі відбулося прийняття рішень за процедурою другого читання. Народні депутати відхилили проект закону про внесення змін до Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (щодо впорядкування системи ліцензування), який розглядався повторно. Законопроект набрав всього шість голосів народних депутатів.

Прийняті закони: про внесення змін до деяких законів України (у зв'язку з прийняттям Закону України "Про захист економічної конкуренції" у повторному другому читанні; про внесення змін до Закону України "Про власність" (щодо інтелектуальної власності"; про захист суспільної моралі; про внесення змін до Закону України "Про транзит вантажів"; про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за незаконне перебування іноземців на території України); про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні" та закон про правовий статус закордонних українців.

На повторне друге читання було відправлено проект закону про внесення змін до ст.6 Закону України "Про транзит вантажів" (щодо декларування).

Далі народні депутати приймали рішення з обговорених питань. Першим розглядався проект закону про запровадження мораторію на видачу ліцензій на провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей. Не набравши потрібної кількості голосів, законопроект було відхилено. Було також відхилено два законопроекти про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", внесені відповідно Кабінетом Міністрів та народним депутатом Л.Григорович. На повторне перше читання відправлено законопроект про внесення змін до Закону України "Про ціни і ціноутворення" (щодо компенсації втрат доходів житлово-комунальних підприємств). За основу, на пропозицію народного депутата Валентини Семенюк для підготовки узгодженого проекту, було прийнято два проекти про внесення змін до Закону України "Про підприємства в Україні" (щодо управління державними підприємствами).

Народні депутати повернули на доопрацювання Кабінету Міністрів законопроект про внесення змін до Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні. Другий проект про внесення змін до Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" (щодо надсилання обов'язкових примірників) на пропозицію профільного Комітету було відхилено.

Після розгляду трьох проектів постанов про рекомендації парламентських слухань "Українсько-російські відносини: сучасний стан та перспективи" Верховна Рада прийняла проект постанови, внесений Кабінетом Міністрів.

Далі народні депутати визначалися щодо двох законопроектів про передачу колекції образотворчого мистецтва у державну власність, поданих відповідно Національним банком України та народним депутатом Валерією Заклунною-Мироненко. Як такий, що відповідає інтересам суспільства і є більш глибоким по суті, оскільки спрямований на те, щоб колекції образотворчого мистецтва стали надбанням українського народу, а не були поховані в запасниках Національного банку, був прийнятий в цілому законопроект народного депутата В.Заклунної-Мироненко.

В цілому народні депутати прийняли проект закону про внесення змін до закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" (щодо комбінату "Криворіжсталь"), за основу у першому читанні були прийняті два проекти - про внесення змін до Закону України "Про металобрухт" (щодо операцій з металобрухтом) та про державну експертизу землевпорядної документації.

Не знайшов підтримки в сесійній залі проект закону про внесення змін до Закону України "Про спеціальний режим інвестиційної та інноваційної діяльності технологічних парків" (щодо створення "Агротехнопарку").

Далі народні депутати прийняли проект постанови про стан дотримання вимог природоохоронного законодавства при здійсненні діяльності, пов'язаної з надрокористуванням, якою діяльність Кабінету Міністрів у цій сфері визнана недостатньою.

На прохання профільного Комітету для прийняття рішення наступного вівторка перенесено проект постанови про інформацію Кабінету Міністрів про стан підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2003-2004 років об'єктів теплопостачання та експлуатації тепломереж, забезпечення їх енергоресурсами та стан формування тарифів на теплоносії.

За основу прийняті два проекти законів: про внесення змін до закону України "Про телебачення і радіомовлення" у новій редакції та про особливості приватизації підприємств державної акціонерної компанії "Укррудпром".

Не набрав необхідної кількості голосів проект постанови про звіти Президента Національної телекомпанії України, Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та про звіт Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України. Проектом, в разі його прийняття, зокрема. передбачалося звільнити з посади Президента Національної телекомпанії України Олександра Савченка.

Натомість Верховна Рада підтримала інший проект постанови про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з перевірки дотримання Національною телекомпанією України вимог законодавства України щодо використання бюджетних коштів та ведення фінансово-господарської діяльності.

Далі відбувся повторний розгляд законів з пропозиціями Президента України. На пропозицію Президента України скасовано Закон України "Про виконання рішень Європейського Суду з прав людини", прийнято в новій редакції Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", відхилено Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення", прийнято Закон України "Про внесення зміни до ст.16 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність", відхилено Закон України "Про розмежування земель державної та комунальної власності" та прийнято у новій редакції Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність".

Верховна Рада ратифікувала низку угод: про позику (Проект "Модернізація державної податкової служби України-1") між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку; між Україною та Португальською Республікою про тимчасову міграцію громадян України для роботи в Португальській Республіці; між Україною і Киргизькою Республікою про спрощений порядок зміни громадянства громадянами України, які постійно проживають у Киргизькій Республіці, та громадянами Киргизької Республіки, які постійно проживають в Україні, і запобігання випадкам без громадянства та подвійного громадянства; між Україною та Гонконгом, Спеціальним Адміністративним Районом Китайської Народної Республіки, про взаємну правову допомогу у кримінальних справах; між Урядом України і Урядом Республіки Куба про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи та майно. Лише одна угода про співробітництво з реалізації проекту інтеграції нафтопроводів "Дружба" та "Адрія" після тривалого обговорення була відхилена.

НА ВЕЧІРНЬОМУ ЗАСІДАННЯ НАРОДНІ ДЕПУТАТИ ПРОДОВЖИЛИ РОЗГЛЯД ЗАКОНОПРОЕКТІВ ТА ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ЩОДО НИХ.
Після розгляду у повторному першому читанні було прийнято проект закону про внесення змін до Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність", проект закону про призначення керівників (президентів) Національної телекомпанії України і Національної радіокомпанії України та про припинення їхніх повноважень.

Розглядаючи законопроекти за скороченою процедурою, народні депутати відхилили два з них про внесення змін до ст.4 Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито". Було відхилено також законопроекти: про внесення змін до Закону України "Про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001-2004 років" (щодо стабілізації роботи підприємств тютюнової галузі) та про внесення зміни до Закону України "Про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001-2004 років" (щодо кредитування галузі).

Прийнято в цілому було проект закону про внесення зміни до ст.12 Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію) (щодо надання пільг творчим спілкам).

Наприкінці вечірнього засідання народні депутати розглянули два законопроекти про розвиток автомобільної промисловості України, внесені групами народних депутатів. У ході обговорення думки народних депутатів розділилися. Одні вбачали в одному з них спробу лобіювання інтересів одного виробника, інші пропонували підтримати другий законопроект, який навпаки служитиме інтересам всієї автомобільної галузі. У підсумку Верховна Рада підтримала проект, який рекомендував профільний комітет. На цьому вечірнє засідання завершилося.

ВЕРХОВНА РАДА ПРОДОВЖИТЬ РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ У П'ЯТНИЦЮ, 21 ЛИСТОПАДА.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку