Вiдкривши ранкове засiдання, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин поінформував народних депутатів про засідання Погоджувальної ради, яке відбулося напередодні, і прийняте на ній рішення, спрямоване на розблокування роботи Верховної Ради.

Володимир Литвин зачитав проект Постанови "Про забезпечення додержання конституційних прав громадян на участь у зборах, мітингах. походах, демонстраціях та виконання Закону України про статус народного депутата України".

У документі, зокрема, говориться: "З метою забезпечення постійного моніторингу щодо додержання конституційних прав громадян на участь у зборах, мітингах, походах, демонстраціях та виконання Закону України про статус народного депутата України Верховна Рада України постановляє:

Перше. Утворити на основі пропорційного представництва із розрахунку один член комісії від 30 народних депутатів, але з обов'язковим представництвом від кожної зареєстрованої депутатської фракції і групи тимчасову спеціальну комісію з моніторингу щодо додержання конституційних прав громадян на участь у зборах, мітингах, походах, демонстраціях та виконання Закону України "Про статус народного депутата України".

Друге. Рекомендувати Верховній Раді Автономної Республіки Крим, обласним, міським, міста Києва та Севастополя та міст обласного підпорядкування радам провести спеціальні засідання, на яких розглянути питання про забезпечення прав громадян на участь у зборах, мітингах, походах, демонстраціях, а також безперешкодного виконання народними депутатами України своїх повноважень. Передбачити участь у цих засіданнях народних депутатів України.

Третє. Тимчасовій спеціальній комісії внести пропозиції щодо регламенту та процедури проведення Дня уряду у грудня цього року з порядком денним, з додержанням конституційних прав громадян на участь у зборах, мітингах, походах, демонстраціях та виконання Закону України "Про статус народного депутата України".

Голова Верховної Ради зазначив, що це рішення підтримане необхідною для прийняття рішення більшістю Погоджувальної ради, і поставив проект Постанови на голосування.
282 голосами народні депутати підтримали документ.

Далі головуючий оголосив до розгляду питання про надання згоди на призначення Першого заступника Голови Верховної Ради Геннадія Васильєва на посаду Генерального прокурора України. Кандидатуру Г.Васильєва було підтримано 284 голосами.

У зв'язку з тим, що Верховна Рада дала згоду на призначення першого заступника Голови Верховної Ради Г.Васильєва Генеральним прокурором України, на розгляд парламенту було внесено проект постанови Верховної Ради України із двох пунктів: перший: про відкликання народного депутата України Васильєва Геннадія Андрійовича з посади першого заступника Голови Верховної Ради України у зв'язку з наданням згоди Верховної Ради України на призначення його на посаду Генерального прокурора України та особистою заявою, і пункт другий: про обрання першим заступником Голови Верховної Ради України народного депутата України Адама Івановича Мартинюка. Народні депутати підтримали постанову 291 голосом.

Г. ВАСИЛЬЄВ подякував народним депутатам за виявлену високу довіру. Він висловив сподівання на плідну співпрацю з парламентом і ще раз наголосив, що для нього і для народних депутатів "критерій повинен бути один - це закон".

Новообраний перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк також подякував колегам за довіру.

Далі слово мав народний депутат Валерій Асадчев, який звернув увагу на голосування по процедурі тимчасової спеціальної комісії. За його словами, "згідно 89 статті Конституції, ніяка спеціальна комісія не має право проводити моніторинг, а тільки готувати попереднє питання для розгляду".

На це головуючий зазначив, що Верховна Рада надасть цій комісії відповідні повноваження і розробить регламент для того, щоб це була постійна комісія, яка б працювала до завершення виборів. Про що й домовилися учасники Погоджувальної ради.

Далі у сесійній залі, згідно із внесеними змінами до Регламенту, приймалися рішення з питань, внесених до порядку денного.

Народні депутати проголосували низку проектів постанов: про віднесення міста Малин Малинського району Житомирської області до категорії міст обласного значення; про зміну меж міста Бар Барського району Вінницької області; про віднесення селища міського типу Миколаївка Слов'янської міської ради Донецької області до категорії міст; про зміну меж міста Кузнецовськ Рівненської області. Не підтриманою залишилась постанова про відновлення селу Ленінське Сквирського району Київської області колишнього найменування Село Тарасівна.

Народні депутати прийняли проект постанови про проведення 8 грудня 2003 року парламентських слухань "Про державну політику в галузі повернення та компенсації втрачених (знецінених) заощаджень громадян. Стан відновлення та перспективи".

Не набрав необхідної кількості голосів проект постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії з питань вивчення ситуації у зв'язку з проведенням у червні 2003 року позачергових виборів міського голови м. Мукачеве Закарпатської області та забезпечення конституційних прав громадян під час виборів, фактів порушення правоохоронними органами виборчого законодавства України".

Далі народні депутати приймали рішення щодо законопроектів за процедурою другого та третього читання. Зокрема, було відхилено проект закону про внесення зміни до Закону України "Про фіксований сільськогосподарський податок" (щодо відшкодування пільгових пенсій) та знято з розгляду у зв'язку з врегулюванням проблеми проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо обов'язкового пенсійного та соціального страхування платників фіксованого сільськогосподарського податку).

У третьому читанні прийнято два законопроекти про спеціальний режим інвестиційної діяльності на території пріоритетного розвитку в Чернігівській області та на території міста Шостки Сумської області відповідно.
У другому читанні також прийнято два законопроекти про внесення зміни до ст.23 Закону України "Про захист прав споживачів" та до деяких законодавчих актів України (щодо захисту прав споживачів).

Народні депутати відхилили проект закону про захист суспільної моралі та про внесення зміни до Закону України "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів" (щодо уповноважених осіб Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку). Не знайшов підтримки в сесійній залі і проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку із запровадженням державного фінансування політичних партій, внесений на друге читання.

Натомість, народні депутати прийняли проект закону про внесення зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за порушення вимог реалізації нафтопродуктів) у другому читанні та проект закону про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень у повторному другому читанні.

За процедурою прийняття рішень з обговорених питань було ухвалено проекти законів: про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо права постійного користування земельною ділянкою; про діяльність у сфері інформатизації; про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за незаконне перетинання державного кордону України); про внесення змін до ст.36 Закону України "Про місцеві державні адміністрації" (щодо посад на умовах конкурсу) та про внесення змін до Закону України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" (щодо оцінки майна). Було також підтримано один з трьох законопроектів про внесення змін до Закону України "Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблоку цієї АЕС на екологічно безпечну систему".

Далі Верховна Рада схвалила низку законопроектів: про транскордонне співробітництво; про внесення змін до деяких законодавчих актів України (у зв'язку з прийняттям Закону України "Про військову службу правопорядку у Збройних Силах України"); про внесення змін до деяких законів України (щодо проведення небезпечних заходів в присутності населення); про внесення змін до Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" (щодо оформлення виїзних документів); про державну соціальну допомогу непрацездатним особам; про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відповідальності за невиконання вимог органів державного контролю за цінами) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запобігання пропаганді терористичних актів).

Народні депутати відхилили проект закону про корпоратизацію державних підприємств та перенесли проект закону про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" (щодо комбінату "Криворіжсталь"). На повторне друге читання було відправлено проект закону про внесення змін до ст.6 Закону України "Про правовий режим майна у Збройних Силах України" (щодо відчуження військового майна).

Не набрали потрібної кількості голосів для прийняття проект Постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань вивчення ситуації у зв'язку з проведенням у червні 2003 року позачергових виборів міського голови м. Мукачеве Закарпатської області та забезпечення конституційних прав громадян під час виборів, фактів порушення правоохоронними органами виборчого законодавства України та проект закону про дипломатичний та службовий паспорти України.

Ще низку законопроектів сесійна зала також відхилила: про внесення змін до Закону України "Про систему оподаткування" (щодо вилучення готельного збору); про внесення змін до Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (щодо податкової декларації); про внесення змін до закону України "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо порядку заповнення виборчого бюлетеня); про внесення змін до кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за порушення строків розгляду депутатських звернень); проект постанови про рекомендації парламентських слухань "Державний бюджет України: реальні джерела наповнення та розширення відтворення фінансових ресурсів держави".

Прийнявши проекти постанов про інформацію Кабінету Міністрів України про стан підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2003-2004 років об'єктів теплопостачання та експлуатації тепломереж, забезпечення їх енергоресурсами та стан формування тарифів на теплоносії та про інформацію Кабінету Міністрів щодо дотримання вимог законодавства та його вдосконалення із забезпечення розвитку спорту вищих досягнень та підготовки національних збірних команд до ігор XXVIII Олімпіади та XII Параолімпійських ігор 2004 року, народні депутати визнали роботу уряду недостатньою у вирішенні цих питань.

Наприкінці ранкового засідання Верховна Рада розглянула і відхилила проект Кодексу України про відходи та проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з відходами.

Вечірнє засідання Верховної Ради також розпочалося з розгляду двох проектів законів про упаковку та відходи упаковки. Обидва проекти були відхилені.

Народні депутати підтримали проект закону про внесення змін до ст.32 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (щодо нелегальної міграції).

Далі відбувся повторний розгляд законів з пропозиціями Президента України. Більшістю голосів в залі було прийнято Закон України "Про порядок обрання на посаду та звільнення з посади професійного судді Верховною Радою України"; у новій редакції Закон України "Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку малих міст", Закон України "Про телекомунікації"; Закон України "Про Загальнодержавну програму підтримки молоді на 2003-2008 роки"; Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про туризм"; Закон України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення".

На пропозицію профільного Комітету два закони: "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" та "Про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" було перенесено у зв'язку з тим, що Комітет вважає приймати рішення щодо них після розгляду проекту закону про Державний бюджет на 2004 рік.

Два Закони: "Про внесення змін до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" з пропозиціями Президента України та "Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України та до закону України "Про попереднє ув'язнення" з пропозиціями Президента України при спробі подолання вето були відхилені.

Далі Верховна Рада ратифікувала низку Угод: між Україною і Боснією і Герцеговиною про заохочення і взаємний захист інвестицій; Торговельну між Україною та Боснією і Герцеговиною; про позику (Проект "Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

Для включення до порядку денного та прийняття рішення було включено три законопроекти: про Державну спеціальну службу транспорту; про внесення змін до ст.56 Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (щодо механізму погашення кредиторської заборгованості за комунальні послуги установ освіти) та про внесення зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік". Всі вони були потім підтримані в першому читанні та в цілому як закони.
На цьому вечірнє засідання Верховної Ради завершилося.

У СЕРЕДУ, 19 ЛИСТОПАДА, ВЕРХОВНА РАДА ПРОДОВЖИТЬ РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку