У П'ЯТНИЦЮ, 23 ТРАВНЯ, ЗАВЕРШИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ТИЖДЕНЬ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Відповідно до Регламенту відбулися оголошення та голосування щодо направлення депутатських запитів до вищих посадових осіб держави, коротка розмова з процедурних питань. Далі тривала робота за узгодженим порядком денним.
Було заслухано звіти голови Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення та президента Національної телекомпанії України про хід виконання Постанови Верховної Ради України "Про порядок висвітлення роботи третьої сесії Верховної Ради України четвертого скликання". Доповідали: голова Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення України Іван ЧИЖ та президент Національної телекомпанії України Олександр САВЕНКО. Вони відповіли на численні запитання народних депутатів.
Співдоповідав голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Микола ТОМЕНКО. Він спростував спроби доповідачів виправдатися за допущені недоліки. Нагадав, що не йдеться про збільшення обсягу парламентських передач, а лише про зміщення їх для ширшої доступності із пізнього вечірнього на раніший час. М.ТОМЕНКО зауважив доповідачам за спроби перекласти провину за невиконання НТКУ Постанови "Про порядок висвітлення роботи третьої сесії Верховної Ради України четвертого скликання", за звинувачення парламенту у "викручуванні рук" Національній телекомпанії, як висловився О.САВЕНКО. Бо йдеться, як наголосив ТОМЕНКО М., всього лише про зрозумілу й просту в правових державах річ - неухильне дотримання прийнятих законів.
Цю думку беззастережно підтримували й народні депутати, які взяли участь в обговоренні доповідей і співдоповіді.

Вносились пропозиції й зауваження до проекту постанов Верховної Ради України щодо звітів І.ЧИЖА та О.САВЕНКА. Зокрема, стосовно забезпечення НТКУ трансляції у прямому ефірі на каналі УТ-1 шість разів на тиждень у часовому проміжку з 19-ї до 20-ї години 45-хвилинних телепередач за участі на пропорційні основі представників депутатських фракцій, груп та позафракційних депутатів.

Взагалі відбулася грунтовна розмова, присвячена шляхам поліпшення роботи електронних засобів масової інформації. Йшлося про необхідність демонополізації теле-радіоефірного простору, про назрілість створення суспільного чи громадського телебачення і радіомовлення. А в цілому - про здійснення комплексу завдань, спрямованих на демократизацію інформаційної сфери, подальший розвиток свободи слова та інформації.

У зв'язку з поширенням чуток щодо погіршення радіаційної ситуації на Чорнобильській атомній електростанції мав слово міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Григорій РЕВА. Він запевнив, що підстав для занепокоєння немає. Інша річ, сказав міністр, що в країні, як ніколи у зв'язку зі спекотною погодою, зросла кількість пожеж, в яких уже загинуло близько 25 тисяч громадян. Протипожежним службам, на жаль, зазначив Г.РЕВА, не під силу своєчасно вживати застережних заходів з різних причин. Зокрема, через застарілість і малопотужність оснащення. В короткій дискусії з цього питання народні депутати висловили слушні пропозиції щодо поліпшення ситуації. Принаймні, зазначалось, міністерству можна було б своєчасно (з допомогою засобів масової інформації) давати роз'яснення стосовно чуток, які поширюються.

Заслухавши доповідь державного секретаря Міністерства юстиції Анатолія ЗАЙЦЯ та співдоповідь голови парламентського Комітету з питань правової політики Василя ОНОПЕНКА, сесія розглянула законопроект щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Сімейного кодексу.

За скороченою процедурою першого читання сесія розглянула й рекомендувала на прийняття рішення законопроекти щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно ліцензування видів господарської діяльності та приведення у відповідність чинних законодавчих актів у цій сфері. Доповідали з цих питань заступник голови Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва Сергій ТРЕТЬЯКОВ. Співдоповідав голова підкомітету парламентського Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Володимир ЧЕРНЯК. Йшлося про взаємоузгодження положень і норм майже п'ятдесяти чинних законів.

Г.РЕВА охарактеризував у своїй доповіді законопроект щодо внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Проектом пропонується, крім штрафу, застосовувати такий вид адмінстягнення, як попередження за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки. Зокрема, за використання пожежної техніки та засобів пожежегасіння не за призначенням, невиконання приписів та постанов посадових осіб органів державного пожежного нагляду, створення перешкод для діяльності працівників органів такого нагляду. Усе це немовби забезпечуватиме зниження адміністративного тиску на суб'єктів підприємницької діяльності. Під час обговорення законопроект не здобув підтримки. Його пропонувалось відхилити.
Наприкінці ранкового пленарного засідання відбулася дискусія за пунктом порядку денного - "Різне".

На цьому засідання завершилось.

Тиждень 26-31 травня народні депутати працюють у виборчих округах.

РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖИТЬ У ВІВТОРОК, 3 ЧЕРВНЯ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку