У ЧЕТВЕР, 15 ТРАВНЯ, ПРОДОВЖУВАЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ. НАРОДНІ ДЕПУТАТИ ПРАЦЮВАЛИ В РЕЖИМІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ З ОБГОВОРЕНИХ ПИТАНЬ.

Перед початком роботи за узгодженим порядком денним уповноважені депутатської фракції Блоку партій Юлії ТИМОШЕНКО (БЮТ) поставили вимогу заслухати інформацію Генпрокуратури України щодо незаконних, як сказала Ю.ТИМОШЕНКО, дій правоохоронних органів при звільненні з-під варти підслідних ТИМОШЕНКО Г.О., ШАГА Є.П., БАЛЮРИ А.В. і СОКОЛЬЧЕНКО Л.В. Щоб з'ясувати суть вимоги, на пропозицію двох фракцій було оголошено позарегламентну перерву для міжфракційних консультацій.

Після перерви Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН поінформував присутніх про рішення наради керівників фракцій. Воно полягає в тому, щоб парламентський Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності невідкладно підготував належні документи з порушеного питання і вніс їх на пленарний розгляд. Знову мала слово Ю.ТИМОШЕНКО, яка пропонувала не продовжувати роботу сесії за порядком денним, доки не буде заслухано інформацію Генпрокуратури України і керівництва Департаменту з виконання покарань. Пропозиція не здобула підтримки.

Далі продовжувалась робота за порядком денним.

Щодо запланованого на цей день таємного голосування з обрання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини мав слово голова парламентського Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Геннадій УДОВЕНКО. Він запропонував внести до бюлетенів для таємного голосування по виборах Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на наступний термін кандидатуру нинішнього Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ніни КАРПАЧОВОЇ. Пропозицію підтримали.

У невідкладному порядку було прийнято постанови: про утворення Спільної парламентсько-урядової комісії з комплексного дослідження і узагальнення досвіду функціонування спеціальних (вільних) економічних зон та територій пріоритетного розвитку зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності; про перенесення парламентських слухань про проблему бездомних громадян та безпритульних дітей та шляхи її подолання.

За підсумками розгляду законопроектів у другому читанні сесія прийняла в цілому: Закон про внесення змін до статті 43 Гірничого закону України (стосовно спрощення процедури надання пільг); Закон про внесення зміни до статті 18 Закону України "Про електроенергетику" (щодо тендерних засад); Закон про особисте селянське господарство; Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України"; Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про вибори народних депутатів України"; Закон про внесення змін до деяких законів України (щодо ставок ввізного мита); Закон про внесення зміни до деяких законів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про фізичний захист ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання"; Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України (у зв'язку з прийняттям Закону України "Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України"); Закон про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності у сфері експортного контролю); Закон про внесення змін до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" (щодо відкликання депутатів); Закон про внесення змін до Закону України "Про підтримку олімпійського, параолімпійського руху та спорту вищих досягнень в Україні"; Закон про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" (щодо оплати вартості екологічної броні); Закон про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності; Закон про внесення змін до Закону України "Про плату за землю" (щодо структурних підрозділів підприємств); Закон про амністію; Кримінально-виконавчий кодекс України; Закон про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо штрафів за насильство в сім'ї); Закон про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Для підготовки на повторне друге читання було повернено законопроекти: про порядок організації і проведення мирних масових заходів та акцій в Україні; про третейські суди (арбітраж).
Сесія повторно розглянула раніше прийняті закони, до яких подав свої пропозиції Президент України. З повним або частковим врахуванням президентських пропозицій було ухвалено в новій редакції: Закон України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України", Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів" (у зв'язку зі змінами до Господарсько-процесуального кодексу); Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про кінематографію"; Закон України "Про міжнародні договори України".

Повернувшись до питання, порушеного вранці уповноваженими депутатської фракції БЮТу, сесія прийняла Постанову про дії, що мали місце 14 травня 2003 року при звільненні з-під варти підслідних ТИМОШЕНКО Г.О., ШАГА Є.П., БАЛЮРИ А.В. і СОКОЛЬЧЕНКО Л.В.

На цьому ранкове пленарне засідання завершилося.

ВЕЧІРНЄ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ В ЧЕТВЕР, 15 ТРАВНЯ, почалося з інформації голови Лічильної комісії парламенту Валерія МІШУРИ про підсумки виборів на новий термін Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
В.МІШУРА оприлюднив документи комісії щодо таємного голосування, яке відбулося під час обідньої перерви. Відповідно до них комісія констатувала, що КАРПАЧОВУ Н.І. не призначено на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на подальший строк.

Голова Верховної Ради В.ЛИТВИН у зв'язку з цим нагадав членам Комітету з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин про невідкладність підготовки пропозицій щодо нових кандидатур на цю посаду.

З питання порядку денного щодо обрання та звільнення суддів мав слово голова парламентського Комітету з питань правової політики Василь ОНОПЕНКО. Після дискусії з кандидатур, по яких було висловлено зауваження, сесія ухвалила відповідні постанови. Головуючий від імені присутніх поздоровив новопризначених суддів, побажав їм успіхів.

Повернувшись до законотворчого процесу, сесія приймала рішення з раніше обговорених і рекомендованих на голосування документів.

У цілому було прийнято Закон про внесення змін до пункту 22.3 статті 22 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (стосовно працівників кримінально-виконавчої системи).
За основу було взято законопроекти: щодо змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік"; щодо змін до законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про боротьбу з тероризмом"; щодо змін до Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" (стосовно ліцензування експортно-імпортних операцій); про екологічний аудит; про обрання на посаду та звільнення з посади судді Верховною Радою України; про соціальну адаптацію осіб, які відбували покарання у вигляді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк; щодо змін до Закону України "Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі" (стосовно особливо тяжких злочинів); про державні цільові програми; про затвердження Загальнодержавної програми розвитку малих міст; щодо змін до Закону України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності" (стосовно спеціального торгового патенту); щодо змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (стосовно посилення відповідальності за незаконне перебування іноземців); щодо змін до деяких законів України з питань оподаткування (стосовно операцій, які виконуються за кошти міжнародної технічної допомоги); щодо змін до деяких законодавчих актів України стосовно регулювання діяльності в аграрному секторі; щодо змін та доповнень до Закону України "Про пенсійне забезпечення" (стосовно працівників інфекційних та психіатричних лікувальних закладів).

Сесія ухвалила постанови: про Рекомендації парламентських слухань про стан підготовки України до вступу до Світової організації торгівлі (СОТ); про Рекомендації парламентських слухань "Фінанси і банківська діяльність: сучасний стан та перспективи розвитку"; про стан і перспективи депресивних районів, міст і селищ України; про Рекомендації парламентських слухань "17 річниця Чорнобильської катастрофи: досвід подолання": про щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні; про інформацію Кабінету Міністрів України щодо дотримання органами виконавчої влади вимог законодавства при проведенні комплексу весняно-польових робіт та заходи із забезпечення виконання законодавства при підготовці до збирання врожаю 2003 року та його проведення; проЗвернення до українського народу учасників Спеціального засідання Верховної Ради України 14 травня 2003 року щодо вшанування пам'яті жертв голодомору 1932-1933 років.

Народні депутати прийняли за основу законопроекти: про захист персональних даних; щодо внесення змін до Закону України "Про попереднє ув'язнення" та до Кримінально-процесуального кодексу України; щодо змін до Закону України "Про судоустрій України" (стосовно повноважень вищого спеціалізованого суду та кваліфікаційних комісій суддів); щодо змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (стосовно порушення правил ядерної та радіаційної безпеки); щодо внесення змін до законів України (стосовно допомоги при народженні дитини); щодо змін до деяких законів України (стосовно розвитку освіти та медичного обслуговування на селі).

Розглядаючи питання ратифікації, Верховна Рада України ухвалила: Закон про прийняття Статуту Гаазької конференції з міжнародного приватного права; Закон про ратифікацію Угоди між Україною і Республікою Таджикистан про уникнення подвійного оподаткування та попередження ухилення від сплати податків на доходи і капітал; Закон про ратифікацію Тимчасового положення про Інформаційний офіс ГУУАМ у Києві; Закон про ратифікацію Угоди між Україною та Туркменистаном про подальший розвиток міждержавних відносин; Закон про ратифікацію Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Індія про торговельне судноплавство; Закон про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці № 135 про захист прав представників працівників на підприємстві і можливості, що їм надаються; Закон про ратифікацію Угоди про привілеї та імунітети Комісії із захисту Чорного моря від забруднення; Закон про ратифікацію Шостого протоколу до Генеральної угоди про привілеї та імунітети Ради Європи; Закон про ратифікацію Договору про основи взаємовідносин і принципи співробітництва між Україною та Ісламською Республікою Іран; Закон про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин.

За результатом розгляду раніше непідтриманих питань в першому читанні сесія взяла за основу законопроекти: щодо внесення змін до статті 7 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні"; щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України (стосовно ліцензування та контролю за експортом, імпортом дисків ля лазерних систем зчитування).

Було прийнято постанови про зміну меж деяких населених пунктів, зміну їх найменування або повернення їм колишнього найменування.

Вдруге повернувшись до розгляду раніше непідтриманих питань, сесія взяла за основу законопроект змін до Закону України "Про статус суддів" (стосовно забезпечення умов для здійснення правосуддя).

Народні депутати проголосували за внесення до порядку денного поточної сесії низки невідкладних питань.

Прийняття рішень з деяких питань було відкладено.

На цьому вечірнє засідання завершилось.

РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖУЄ В П'ЯТНИЦЮ, 16 ТРАВНЯ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку