У П'ЯТНИЦЮ, 16 ТРАВНЯ, ЗАВЕРШИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ТИЖДЕНЬ РОБОТИ ТРЕТЬОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Спершу було розглянуто депутатські запити до вищих посадових осіб держави.

У позарегламентному порядку парламентарі заслухали повідомлення голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації Валентини СЕМЕНЮК. Вона сказала, що складність ситуації з реформуванням агропромислового комплексу великою мірою пояснюється, як виявилось, фактом чинності двох нормативних актів на право володіння часткою (паєм) землі, які діють паралельно. Було поставлено вимогу до Державного комітету по земельних ресурсах невідкладно добитись усунення такого недоліку, оскільки згадані акти неідентичні за своїм змістом.

Потім, відповідно до прийнятого напередодні рішення, народні депутати заслухали інформацію парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності про дії, що мали місце 14 травня 2003 року в Київському слідчому ізоляторі. Мав слово і відповів на запитання голова комітету Володимир МОЙСИК. Обмінюючись думками із заслуханого питання, народні депутати висловлювали пропозиції і зауваження до проекту відповідної постанови, який було розповсюджено серед присутніх. Його рекомендувалось істотно доопрацювати.

Відповідно до узгодженого порядку денного сесія заслухала звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2002 рік. Доповідав голова Нацради Борис ХОЛОД.

Співдоповідав голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Микола ТОМЕНКО. У перебігу обговорення звіту приверталась увага до нагальних завдань перебудови роботи електронних засобів масової інформації. Йшлося, насамперед, про заходи, які застерігали б їх від монополізації, невиправданої перевантаженості рекламою, низькопробними передачами зомбістського спрямування. Наголошувалось на недостатній увазі Нацради до впровадження чинних законодавчих норм діяльності електронних ЗМІ.

Мав слово голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України Ігор ГРИНІВ, якій доручалось розслідування правопорушень, допущених під час приватизаційних реформувань телерадіопростору. Він навів приклади грубого нехтування чинних законів, особливо в галузі ліцензування приватної діяльності, говорив про невідкладність розгляду Верховною Радою звіту Тимчасової слідчої комісії.

У перебігу обговорення звіту народні депутати загострювали увагу на необхідності розробки чіткої державної інформаційної політики, захистові з боку Національної ради з питань телебачення і радіомовлення насамперед інтересів держави. Проект постанови з цього питання пропонувалось істотно доопрацювати.

Далі сесія, за процедурою першого читання, розглянула два законопроекти щодо внесення змін до чинних законів "Про виконавче провадження" та "Про державну виконавчу службу". Розмова відбулась по доповіді міністра юстиції Олександра ЛАВРИНОВИЧА та співдоповіді голови підкомітету парламентського Комітету з питань правової політики Юрія КАРМАЗІНА.
Йшлося, зокрема, про застосування до державних виконавців та інших працівників органів ДВС положень Закону України "Про державну виконавчу службу" матеріального забезпечення та оплати праці, розширення переліку посад, які можуть користуватися повноваженнями державного виконавця. Це, як зазначалось, сприятиме підвищенню престижності служби, в чому, за умов розбудови правової держави, постає неминуча потреба. Висловлювалися й пропозиції та зауваження до проектів. Зокрема, щодо їх об'єднання в один документ, щодо обгрунтування бюджетних видатків на впровадження такого законодавчого акту. Рекомендувалось підтримати законопроект у першому читанні.

Наприкінці засідання відбувся обмін думками за пунктом порядку денного - "Різне". Народні депутати ділилися думками з найболючіших проблем сьогодення України. Порушувалися питання, які стосуються приватизаційних процесів, системності в роботі господарського комплексу, дотримання законодавства. Вносилися пропозиції щодо ефективнішого реформування економіки і політичної системи, поліпшення соціального забезпечення громадян, діяльності органів державної влади тощо.

РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖУЄ У ВІВТОРОК, 20 ТРАВНЯ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку