У ВІВТОРОК, 20 ТРАВНЯ, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖУВАЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Присутні в залі вітали оплесками делегацію Державних Зборів Республіки Угорщина, яка перебуває в Україні з діловим візитом.

Склав присягу Валерій БОРЗОВ, обраний народним депутатом України в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі від Соціал-демократичної партії України (об'єднаної). Він увійшов до парламентської фракції СДПУ(о).

Відбувся розгляд депутатських запитів до вищих посадових осіб держави. Бажаючі та уповноважені фракцій і груп оголосили заяви, повідомлення. У зв'язку з незадовільним реагуванням на його депутатські запити мав слово голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Микола ТОМЕНКО.

На пояснення голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимира МОЙСИКА було ухвалено Постанову Верховної Ради України "Про інформацію голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності МОЙСИКА В.Р. стосовно подій, що мали місце 14 травня 2003 року в слідчих ізоляторах Житомирської та Чернігівської областей і міста Києва". В ній, зокрема, рекомендовано Генеральному прокурору України вжити вичерпних заходів до посилення прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень.
Далі продовжився розгляд законопроектів.

За скороченою процедурою народні депутати проаналізували й рекомендували внести на голосування для прийняття рішень:

- проект Закону про внесення змін до Закону України "Про підприємства в Україні" - щодо комунальних підприємств. Доповідав міністр юстиції України Олександр ЛАВРИНОВИЧ, співдоповідав заступник голови парламентського Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Володимир МАТВЕЄВ;

- проект Закону про внесення змін до Закону України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" - щодо розмежування видатків між державним та місцевим бюджетами.

Доповідав державний секретар Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції Володимир ПЕРШИН. Співдоповідав Володимир МАТВЕЄВ.

У перебігу обговорення зазначалось, що прийняття таких законодавчих актів чіткіше врегульовуватиме особливості створення, ліквідації та реорганізації комунального підприємства, а розмежоване фінансування сприятиме зміцненню матеріальних основ місцевого самоврядування.

Сесія обговорила й рекомендувала затвердити Положення про помічника-консультанта народного депутата України.

Через недоопрацьованість, недостатню концептуальну виваженість викликав обгрунтовані заперечення законопроект щодо внесення змін до Закону України "Про заставу". Його розгляд здійснювався за доповіддю державного секретаря Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції Володимира ПЕРШИНА та співдоповіді голови підкомітету парламентського Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Олега ЦАРЬОВА. Нарікання зводилися до того, що в проекті слабко виписано заставний механізм, зокрема відносини заставодержателя (кредитора) з позичальником (заставодавцем), умови проведення публічних торгів тощо. Рекомендувалося повернути законопроект на доопрацювання.

Не менше зауважень викликали дві редакції законопроекту про ввезення в Україну цукру-сирцю тростинного в 2003 році. Представлені від авторських груп народними депутатами Миколою ОДАЙНИКОМ і Леонідом СВАТКОВИМ, вони зазнали істотної критики в співдоповіді секретаря парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олега ЮХНОВСЬКОГО. Відхилити подані проекти пропонували й багато хто з промовців. Зазначалось, що такий законодавчий акт був би правомірним за умов, якби власне виробництво цієї продукції не задовольняло попиту на неї. Єдиним виправданням вважалась можливість повнішого завантаження роботою вітчизняних цукрових підприємств. Але тут виходити із становища, як говорили промовці, треба іншим чином. Слід підготувати й реалізовувати раціонально обгрунтовану стратегію власного цукровиробництва.

По доповіді народного депутата Микола КРУГЛОВА та співдоповіді заступника голови парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Сергія ТЕРЬОХІНА сесія розглянула й рекомендувала прийняти в роботу законопроект щодо внесення змін до статті 18 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами". Проектом пропонується списати податковий борг, який виник у платників у зв'язку з невиплатою зарплатні. Наголошувалось, що ця зміна технологічно-бухгалтерського змісту. З нею слід погодитись як з нормою, що не знайшла відображення в згаданому правовому акті з провини або непередбачливості законодавців.

Підвищення соціальної захищеності інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів, які мають право на матеріальне забезпечення за рахунок коштів держбюджету - мета законопроекту щодо внесення змін та доповнень до Закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам". Від авторської групи проект представив народний депутат Олександр ФЕЛЬДМАН. Рішення з цього питання парламентського Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів оприлюднив секретар комітету Валерій СУШКЕВИЧ. Рішення - позитивне.

Адже законопроектом пропонується внести до чинного правового акту зміни, які поліпшують захищеність цієї категорії громадян. Наприклад, новою нормою стосовно поділу причин (на поважні та неповажні), за якими залишилися своєчасно не витребуваними одержувачем призначені йому суми державної соціальної допомоги. Проект здобув беззастережну підтримку.

Таке ж спрямування мав і законопроект щодо внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" - щодо механізму своєчасної виплати щорічної разової допомоги. З цього питання від авторської групи доповідав народний депутат Микола НОЩЕНКО, від парламентського Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів співдоповідав голова підкомітету Валентин АНАСТАСІЄВ.

У рамках обговорення останніх згаданих проектів (підкреслено соціального спрямування) відбулася розмова про прискорення перебудови політичної системи з метою привести її у відповідність з європейськими зразками. Як підкреслювалось, при владі мають бути політично відповідальні сили, здатні цілеспрямовано поліпшувати економічно-соціальну ситуацію в країні.
На цьому ранкове засідання завершилось.


ПІД ЧАС ВЕЧІРНЬОГО ПЛЕНАРНОГО ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ У ВІВТОРОК, 20 ТРАВНЯ, НАРОДНІ ДЕПУТАТИ ПРОДОВЖУВАЛИ РОЗГЛЯД ЗАКОНОПРОЕКТІВ У ПЕРШОМУ ЧИТАННІ.

Розвитку машинобудування для агропромислового комплексу стосується законопроект щодо внесення змін до Закону України "Про плату за землю". Народний депутат Станіслав ГУРЕНКО від авторської групи, а далі - від парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин - голова підкомітету Володимир ЛЯЩЕНКО привертали увагу до основної ознаки поданих змін. Вона в тому, що передбачає встановлення особливостей сплати земельного податку підприємствами вітчизняного сільськогосподарського машинобудування. Таким підприємствам пропонується встановити плату за займані ними земельні ділянки на рівні трьох відсотків діючих ставок. В основному погоджуючись із цією законодавчою ініціативою, учасники дискусії висловлювали й інші поради щодо вдосконалення проекту. Викликала заперечення лише та обставина, що пільги намічається надавати за рахунок місцевих і без того небагатих бюджетів.

Схвально було сприйнято задум проекту Закону про забезпечення молоді першим робочим місцем. За дорученням авторської групи його представив народний депутат Віталій ХОМУТИННИК. Промовці підтримали позитивне рішення щодо законопроекту, внесене Юрієм ПАВЛЕНКОМ - секретарем парламентського Комітету з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму. Розв'язанню проблеми сприятиме поданий у проекті правовий механізм її матеріального забезпечення спільними зусиллями роботодавців і держави. Водночас приверталась увага до суперечностей документу. Зокрема, стосовно часткової державної оплати потреб у робочій силі приватного підприємця. Законопроект, зазначалось, потребує доопрацювання.

Грунтовно обговорювався законопроект щодо внесення змін до Закону України "Про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001-2004 років", внесений народним депутатом Омеляном ПАРУБКОМ.

З метою збільшення припливу кредитних ресурсів в АПК у перебігу реалізації зазначеного закону було скасовано мораторій щодо порушення справ про банкрутство сільськогосподарських підприємств, встановлений Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до 1 січня 2004 року.

Так ось внесений законопроект змін передбачає відновити той мораторій до 1 січня 2004 року, вилучивши відповідну норму із тексту Закону України "Про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001-2004 років". За сьогорічних жорстоких кліматично-погодних умов це нині нашому АПК, за словами одного з промовців, "як киснева подушка для тяжко хворого". Бо реалізація проекту унеможливить з боку кредиторів застосування процедури банкрутства сільгоспвиробників, що зменшило б з боку комерційних банків фінансування села, послабило б платіжну дисципліну в аграрній галузі. Законопроект мав переважну підтримку.

Сесія розглянула й рекомендувала до прийняття в першому читанні законопроект щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань мисливського господарства та полювання, охорони, використання і відтворення тваринного світу, а також законопроект щодо внесення змін до Закону України "Про мисливське господарство і полювання". В цілому законопроекти мають узгодити між собою відповідні положення в чинних правових актах, спрямованих на посилення охорони довкілля та екологічної безпеки країни. А зокрема - пропонується законодавчо закріпити право громадського контролю за єгерською службою, встановивши винагороду особам, які виявили порушення правил полювання, у вигляді 50 відсотків стягненого з порушника штрафу та 20 відсотків відшкодувань збитків, заподіяних мисливському господарству.

У межах обговорення згаданих законопроектів відбулася грунтовна розмова стосовно назрілої потреби на певний або тривалий час забороняти полювання на певні види тварин і птахів, а також полювання у певних місцевостях, насамперед заповідних або прирівняних до них.

Було коротко розглянуто законопроекти щодо внесення змін до Митного тарифу України, які стосуються такої своєрідної продукції, як, лялькові вироби. Пропонувався перехід у цій сфері від специфічних тарифних ставок на відсоткові, що сприятиме вдосконаленню митного права, зменшенню імпорту та збільшенню власного випуску таких виробів.

Народні депутати розглянули проект Постанови про унормування діяльності журналу "Віче" та законопроект щодо внесення змін до статті 12 Закону України "Про телебачення і радіомовлення".

Останнім пропонується, зокрема, щоб щорічні грошові надходження на рахунки держаних телерадіоорганізацій від реклами, спонсорів та інших видів діяльності, передбачених чинним законодавством, використовувалися для розвитку телерадіомереж, поліпшення умов праці їх співробітників.

РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖУЄ У СЕРЕДУ, 21 ТРАВНЯ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку