У СЕРЕДУ 21 ТРАВНЯ, ПРОДОВЖУВАЛИСЬ ПЛЕНАРНI ЗАСIДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ.

Пiсля оголошення депутатських запитiв i заяв, оприлюднення повiдомлень та внесення пропозицiй у перебiгу ранкового обмiну думками сесiя розглядала законопроекти за процедурою першого читання.

По доповiдi голови парламентського Комiтету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимира МОЙСИКА розглядався проект Кримiнально-процесуального кодексу України. Цей документ, як вiдомо, готувався тривалий час, грунтовно опрацьовувався фахівцями всiх профiлiв галузi. Їх зусилля координувала Тимчасова спецiальна робоча група в складi парламентарів i державникiв, яку очолював Перший заступник Голови Верховної Ради України Геннадiй ВАСИЛЬЄВ. У законопроектi близько семисот статей, що врегульовують дiї працівників судочинства. Кодекс пiдготовлено з врахуванням норм Конституцiї України та мiжнародного права, євроiнтеграцiйних вимог, концептуальних засад судової реформи, яка здiйснюється в Українi.

Учасники дискусiї вiдзначали важливiсть та вiдповiдальнiсть роботи з пiдготовки законопроекту, оскiльки досi нашим правникам доводилося вести судочинство за кодексом 60-х рокiв минулого столiття, до речi, "латаному й перелатаному", як висловився один iз промовців. Отже, розгляд проекту нового кодексу - вiдчутний i дуже демократичний крок у дiяльностi як парламенту й уряду, так i всього правничого корпусу держави.

Вносячи окремi пропозицiї й зауваження, спрямованi на полiпшення цiєї Судової конституцiї, народнi депутати пропонували прийняти законопроект у першому, а може, невідкладно й у другому читаннi.

Було в основному пiдтримано й проект Закону про Загальнодержавну програму технiчного переоснащення, перспективного та соцiального розвитку Державної воєнiзованої гiрничорятувальної (аварiйно-рятувальної) служби Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи на 2004-2008 роки. Законопроект охарактеризував у своїй доповiдi голова пiдкомiтету парламентського Комiтету з питань екологічної полiтики, природокористування та ліквідації наслiдкiв Чорнобильскої катастрофи Станiслав СТРЕБКО.

Програмою передбачається створення у державі мобільної багатопрофільної аварійно-рятувальної служби, здатної забезпечити захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру у разі загрози або їх виникнення. Зокрема, Програмою намічено:

- реформування організаційної структури ДВГРС МНС України засобами протитеплового, хімічного і радіаційного захисту, засобами захисту органів дихання, апаратурою і устаткуванням для їх експлуатації, засобами для ведення аварійно-рятувальних робіт, газоаналітичним устаткуванням, медичними реанімаційними та відновлювальними засобами:
- забезпечення можливостей укомплектування підрозділів сучасною автотранс-портною і спеціальною технікою;
- оснащення підрозділів з пошуку та рятування туристів спеціальним обладнанням для умов високогір'я, лісових, альпійських, спелеологічних та лижних і річкових маршрутів, інших рекреаційних та зон масового відпочинку населення;
- створення системи професійної підготовки та перепідготовки особового складу;
- розвиток зв'язку і оперативного управління підрозділами тощо.

Вiдзначаючи позитиви програмового документу, учасники обговорення, однак, привертали увагу до того, що це, скорiш, галузеве, а не загальнодержавне питання. Його мiг би на основi власних повноважень вирiшити Кабiнет Мiнiстрiв України. Iнша рiч, мовляв, що йдеться про значнi бюджетнi кошти на реалiзацiю намiчених заходiв - понад 180 мільйонів гривень. Цi витрати, певно, слiд закладати в проекти наступних трьох рiчних бюджетiв, якi розглядатимуться вiдповiдно до правових, у тому числi парламентських, норм.

Працюючи далі за скороченою процедурою, народні депутати розглянули й рекомендували взяти за основу законопроекти:

· щодо внесення змін до Земельного кодексу - стосовно вилучення та надання земельних ділянок.

Доповідав народний депутат Сергій КІРОЯНЦ, співдоповідав голова підкомітету парламентського

Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Володимир ЛЕЩЕНКО;
· щодо внесення змін до статті 57 Закону України "Про Конституційний суд України" - стосовно тривалості розгляду подань. Доповідав народний депутат Омелян ПАРУБОК, співдоповідав голова парламентського Комітету з питань правової політики Василь ОНОПЕНКО;
· щодо внесення змін до статті 30 Закону України "Про місцеве самоврядування" - стосовно видачі свідоцтв на право власності. Доповідав голова підкомітету парламентського Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій ОРЖАХОВСЬКИЙ;
· щодо внесення змін до Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" - стосовно методів визначення податкових зобов'язань. Доповідав народний депутат Віктор ГОРБАЧОВ, співдоповідав перший заступник голови парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Віктор КАПУСТІН;

· щодо внесення змін до статті 11 Закону України "Про податок на додану вартість" - стосовно касового нарахування податку на підприємствах паливно-енергетичного комплексу. Доповідав перший заступник голови парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Віктор КАПУСТІН.

З 15-ї години у середу, 21 травня, в сесійній залі Верховної Ради України проходять парламентські слухання на тему: "ДЕМОГРАФІЧНА КРИЗА В УКРАЇНІ: ЇЇ ПРИЧИНИ НА НАСЛІДКИ".
У ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ ВЕРХОВНА РАДА ПРОДОВЖУЄ РОБОТУ 22 ТРАВНЯ, В ЧЕТВЕР. ЦЬОГО ДНЯ НАРОДНІ ДЕПУТАТИ ПРИЙМАЮТЬ РІШЕННЯ З ОБГОВОРЕНИХ ПИТАНЬ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку