У П'ЯТНИЦЮ, 18 КВІТНЯ, ЗАВЕРШИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ТИЖДЕНЬ ПЛЕНАРНОЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ.

Зранку, вирішивши деякі процедурні питання та розглянувши депутатські запити до вищих посадових осіб держави, народні депутати заслухали Щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан дотримання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні.

Доповідала й відповіла на запитання Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна КАРПАЧОВА.

Аналізуючи стан дотримання громадянських прав і свобод в Україні, Н.КАРПАЧОВА констатувала, що він, як і раніше, залишається далеким від міжнародних стандартів. За рік зі скаргами до неї звернулись на 270 тисяч осіб більше, ніж раніше. Причому якщо рік-два тому звернення надходили переважно від інвалідів і людей літнього віку, то тепер масово звертаються журналісти, правники, зокрема слідчі, державні службовці. Тобто захист прав людини в Україні продовжує залишатися на низькому рівні, життя не поліпшилось, а погіршало. Масових масштабів набувають безробіття, бідність. За її межею вже опинилось понад 70 відсотків населення. Сума заборгованості із зарплатні перевищила два мільярди гривень, число людей, які не отримують її значний час, - понад два мільйони. Середня пенсія становить 137 гривень, або 40 відсотків прожиткового мінімуму.

Уповноважена з прав людини висловила велику занепокоєність ситуацією, яка склалася, поділилася думками щодо її поліпшення. Рекомендації стосувалися проблем діяльності управлінських та правоохоронних органів, судоустрою, по суті всіх сфер життєдіяльності людей.

Йшлося про необхідність посилити парламентський контроль за дотриманням прав і свобод людини й громадянина в Україні.

За процедурою першого читання сесія розглянула проект Закону про внесення змін до Закону України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності" (по доповіді заступника голови Державної податкової адміністрації України Олексія ШИТРІ і співдоповіді голови підкомітету парламентського Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Володимира ЧЕРНЯКА).

Законопроектом пропонуються зміни, згідно з якими буде визначатись потреба переходу суб'єкта підприємницької діяльності на загальну систему оподаткування в разі перевищення ним граничного рівня обсягу реалізації товарів (робіт, послуг). Відповідно до чинного законодавства граничний рівень визначено в сумі одного мільйона гривень на рік. Пропонується також вилучити норму діючого закону, згідно з якою отримання спеціального торгового патенту суб'єктом підприємницької діяльності, що має зали для покупців або надає послуги в одному окремому приміщенні з іншими суб'єктами, можливе лише за умови, що всі зазначені суб'єкти підприємницької діяльності придбають спеціальні торгові патенти.

Проект було сприйнято неоднозначно. Одна частина учасників обговорення вбачала в ньому засіб подальшого розвитку конкурентного середовища. Інша вважала його прийняття недоцільним, оскільки він, мовляв, ускладнює механізм оподаткування - по-перше. По-друге, ставить підприємництву необгрунтовані обмеження. Пропонувалось взяти законопроект за основу, але істотно доопрацювати його.

У доповіді першого заступника голови Державного комітету у справах охорони державного кордону Павла ШИШОЛІНА і співдоповіді члена парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Марії МАРКУШ було представлено урядовий і депутатський проекти Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Йшлося щодо посилення відповідальності за незаконне перебування іноземців на території України. Для підготовки узгодженого варіанту рекомендувалося взяти за основу депутатський проект, врахувавши доцільні пропозиції й зауваження, висловлені в перебігу обговорення обох редакцій.

Наприкінці ранкового засідання відбулося оприлюднення заяв, повідомлень і пропозицій в рамках питання порядку денного - "Різне".

Вів засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України Геннадій ВАСИЛЬЄВ.
ЩОДО РОБОТИ В ПОДАЛЬШИЙ ЧАС

Напередодні, 17 квітня, було прийнято Постанову Верховної Ради України "Про внесення змін до календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України четвертого скликання".

Згідно з цією постановою:

- тиждень з 5 по 8 травня - робота в комітетах Верховної Ради України, депутатських фракціях (групах);

- тиждень з 12 по 16 травня: 12 - засідання Погоджувальної ради, 13 - День Уряду України, 14 - пленарне засідання та робота в комітетах, фракціях (групах), 15 і 16 - пленарні засідання;

- тиждень з 7 по 11 липня: 7 - засідання Погоджувальної ради, 9 - пленарне засідання та робота в комітетах, фракціях (групах), 10 - пленарні засідання, 11 - пленарні засідання, закриття сесії.

Наступного тижня (21-25 квітня) народні депутати працюють у парламентських комітетах, депутатських фракціях (групах); 28-30 квітня, 5-8 травня - у виборчих округах.
РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ БУДЕ ПРОДОВЖЕНО З 13 ТРАВНЯ. ЦЬОГО ДНЯ, У ВІВТОРОК, У ВЕРХОВНІЙ РАДІ ВІДБУДЕТЬСЯ ДЕНЬ УРЯДУ УКРАЇНИ.

Намічено розглянути такі питання:

1. Про хід виконання Постанови Верховної Ради України від 31 жовтня 1996 року "Про звіт Тимчасової депутатської слідчої комісії по перевірці фактів фальсифікації окремих положень Декрету Кабінету Міністрів України "Про довірчі товариства" та контролю за виконанням пункту 3 Постанови Верховної Ради України від 6 липня 1995 року "Про проект Закону про внесення змін і доповнень до Декрету Кабінету Міністрів України "Про довірчі товариства".

2. Про заходи Кабінету Міністрів України щодо захисту національних інтересів держави у сферах національно свідомого і патріотичного виховання молодого покоління та забезпечення умов його розвитку.

Планується також заслухати Інформацію Кабінету Міністрів України про дотримання органами виконавчої влади вимог законодавства при проведенні комплексу весняно-польових робіт та заходи по забезпеченню виконання законодавства при підготовці до збирання врожаю 2003 року та його проведенні.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку