У СЕРЕДУ, 11 ВЕРЕСНЯ, ДРУГА СЕСІЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ ПРОДОВЖИЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

На пропозицію Голови Верховної Ради Володимира ЛИТВИНА народні депутати вшанували хвилиною мовчання пам'ять громадян України, що в числі інших стали жертвами трагедії в Нью-Йорку 11 вересня 2001 року. Було прийнято Постанову про встановлення в м.Нью-Йорку (в контексті спорудження загального меморіального комплексу пам'яті загиблих) меморіальної дошки із зазначенням прізвищ громадян України, що стали жертвами трагедії 11 вересня 2001 року.
Сесія схвалила Заяву Верховної Ради України з приводу річниці подій 11 вересня 2001 року у США.

В Заяві зокрема, сказано: "Верховна Рада України надає винятково важливого значення тому, щоб досвiд функцiонування антитерористичної коалiцiї був повною мiрою використаний для змiцнення спiвпрацi членiв свiтової спiльноти у подоланнi таких глобальних загроз, як поглиблення соцiальної прiрви мiж кiлькома найбагатшими i бiльшiстю менш розвинених країн та країн з перехiдною економiкою, катастрофiчне зубожiння сотень мiльйонiв людей, поширення наркоманiї, iнфекцiйних хвороб, корупцiї i органiзованої злочинностi, вичерпання водних та iнших природних ресурсiв, забруднення атмосфери, небезпечне накопичення ядерної, хiмiчної та iншої зброї масового знищення, прагнення до гегемонiзму i диктату у мiжнародних вiдносинах, намагання використати об'єктивнi процеси глобалiзацiї та iнтернацiоналiзацiї в егоїстичних iнтересах однiєї чи якоїсь групи держав… Осмислюючи уроки вересневої трагедiї минулого року, ми вважаємо своїм обов'язком ще раз привернути до цього увагу свiтової громадськостi i закликати усi держави свiтової спiльноти до солiдарностi i примноження зусиль у подоланнi глобальних викликiв, що стоять перед людством у ХХI столiттi…"

Головуючий проінформував про зміни в персональному складі парламентських фракцій і груп.
Відбулося оголошення депутатських запитів, заяв і повідомлень, внесення пропозицій. Зокрема, було оприлюднено заяву групи народних депутатів України про створення у Верховній Раді України міжфракційної парламентської групи "Україна-НАТО".

Далі проходив розгляд законопроектів за процедурою першого читання.

По доповіді голови парламентського Комітету з питань бюджету Петра ПОРОШЕНКА народні депутати проаналізували законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спеціального фонду Державного бюджету України); про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних цільових фондів. Законопроекти спрямовані, як підкреслив доповідач, на вдосконалення механізму контролю за використанням названих фондів. Це, мовляв, сприятиме виведенню з тіньового обігу значних коштів. Доповідач пропонував у день прийняття рішень ухвалити проекти як закони в цілому.

Одностайності думок щодо обох документів, однак, не було. Заступник держсекретаря Мінфіну України Олег ЯРЕМЕНКО висловився за те, щоб у Бюджетному комітеті зваженіше поставилися до деяких пропозицій і зауважень, поданих урядовцями.

Бюджетна тема продовжилася під час розгляду законопроекту змін до статті 22 Бюджетного кодексу (доповідав народний депутат України Костянтин СИТНИК, співдоповідав голова парламентського Комітету з питань бюджету Петро ПОРОШЕНКО). Пропозиція полягає в тому, щоб у загальнодержавному кошторисі планувати окремим рядком витрати галузевих державних академій. Промовці в основному погоджувалися з цим, застерігаючи, проте, що розпорядником коштів має залишатися відповідний орган державного управління. Розгляд питання буде продовжено.

Голова підкомітету парламентського Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Микола КОМАР представив законопроект щодо змін до Закону України "Про статус народного депутата України". Проектом пропонується внести зміни до статті 35 Закону України "Про статус народного депутата України" з метою удосконалення порядку надання житла народним депутатам України. Зокрема, пропонується надати право народному депутату України на отримання (на вибір) не тільки грошової компенсації або службового жилого приміщення, але і жилого приміщення для постійного проживання.

Термінів створення нових інституцій стосувався законопроект щодо змін до Закону України "Про судоустрій". З дискусії, що відбулася по доповіді заступника держсекретаря Мінфіну України Олега ЯРЕМЕНКА та співдоповіді Віктора МУСІЯКИ - від парламентського Комітету з питань правової політики, випливав висновок: за урядовою пропозицією про поетапне, а не безперервне проведення судової реформи приховуються негаразди в розрахунку потрібних на це бюджетних витрат. Розгляд питання буде продовжено.

Забезпечення конституційного права громадян на апеляційне та касаційне оскарження судових рішень стосовно колізій, що виникають під час виборчого процесу, має прислужитися законопроект змін до статей 243(5), 243(15) Цивільного процесуального Кодексу України. Проект охарактеризував (від авторської групи) народний депутат Сергій САС. В основному було підтримано рішення парламентських фахівців про його прийнятність, яке оприлюднив у своїй співдоповіді голова Комітету з питань правової політики Василь ОНОПЕНКО.

Проектові Закону про електронний цифровий підпис було присвячено доповідь міністра економіки та з питань європейської інтеграції України Олександра ШЛАПАКА і співдоповідь голови підкомітету парламентського Комітету з питань науки і освіти Михайла РОДІОНОВА. Поданий законопроект спрямований на врегулювання відносин, пов'язаних з використанням електронного цифрового підпису в електронному документообігу України. На думку доповідача і співдоповідача, він заслуговує на увагу, оскільки визначає правові, організаційні, технічні та інші умови, необхідні для здійснення підприємницької діяльності з використанням глобальної інформаційної мережі інтернет, і сприятиме подальшому ефективному використанню її можливостей у цій сфері.

Народні депутати, які взяли участь в обговоренні питання, в основному підтримали пропозицію щодо прийняття законопроекту в першому читанні. Зазначалося, однак, що до проекту не додано розрахунку бюджетних витрат, потрібних для впровадження новинки.

За скороченою процедурою було розглянуто законопроект щодо змін до чинного закону "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" (по доповіді Олександра ШЛАПАКА та співдоповіді голови підкомітету парламентського Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Володимира ЧЕРНЯКА). Законопроект має на меті спростити механізм оформлення такої закупівлі, сприяти захистові інтересів вітчизняного виробника. Крім того, він узгоджує в цій галузі наше законодавство з європейським. Проект пропонувалося прийняти за основу.

Після 16-ї години народні депутати працювали в профільних комітетах, парламентських фракціях і групах.

РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ ВЕРХОВНА РАДА ПРОДОВЖИТЬ 12 ВЕРЕСНЯ, В ЧЕТВЕР. НАГАДАЄМО, ЩО ВІДПОВІДНО ДО РЕГЛАМЕНТУ ЦЕ - ДЕНЬ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку