У П'ЯТНИЦЮ, 13 ВЕРЕСНЯ, ДРУГА СЕСIЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ПРОДОВЖУВАЛА ПРАЦЮВАТИ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМI. ТРИВАВ РОЗГЛЯД ЗАКОНОПРОЕКТIВ ЗА ПРОЦЕДУРОЮ ПЕРШОГО ЧИТАННЯ.

На початку засiдання було оприлюднено й затверджено депутатськi запити.
Поза узгодженим порядком денним, на вимогу опозицiйних фракцiй, мав слово стосовно намiчуваних протестних акцiй народний депутат України Iван БОКИЙ.
Далi йшла робота над законопроектами.

По доповiдi голови Державного департаменту iнтелектуальної власностi Миколи ПАЛАДIЯ було розглянуто законопроект щодо змiн до Закону України "Про розповсюдження примiрникiв аудiовiзуальних творiв та фонограм". Поправки мають на метi посилення захисту авторських прав та боротьби з "пiратською" продукцiєю у цiй сферi. Проект рекомендувалося прийняти в першому читаннi.

Проект Закону про похоронну справу, представлений виконуючим обов'язки голови Державного комiтету з питань житлово-комунального господарства Володимиром АЛЬОХIНИМ, не викликав істотних зауважень в учасникiв обговорення. Схвально вiдзначався сам факт пiдготовки такого законодавчого акта, основнi його положення. Наприклад, про рiвнiсть прав на ритуальнi послуги за запитом громадян та органiзацiй. Серед побажань щодо вдосконалення висловлювалися думки стосовно встановлення несанкцiонованих пам'ятникiв, вiдведення територiй пiд цвинтарi, поховання за заповiтом в iншiй мiсцевостi тощо. Iгор РЕЗНIК (вiд парламентського Комiтету з питань будiвництва, транспорту i зв'язку) констатував, що проект пiдготовлено доволi професiйно i його варто прийняти в першому читаннi.

Грунтовна розмова вiдбулася з питання щодо проекту Закону про сiльськогосподарську дорадчу дiяльнiсть (по доповiдi заступника державного секретаря Мiнiстерства аграрної полiтики України Романа ШМIДТА i голови парламентського Комiтету з питань аграрної полiтики та земельних вiдносин Iвана ТОМИЧА). Пiдкреслювалося: цим правовим актом держава має сприяти успiшнiй перебудовi села вiдповiдно до ринкового реформування. Мета структур такої дiяльностi - поширення серед селян виробничих знань сучасного рiвня, надання порад з менеджменту, маркетингу, ведення прибуткового бізнесу. Це мають бути професійні служби, готові видати на замовлення кваліфіковану консультацію, рекомендацію. Зазначалося, що такий вид діяльності поширений в європейських країнах, а особливо - в США і Канаді. Там вони досягли рівня, за якого можуть майже повністю діяти на комерційній основі. У нас для початку, як і відображено в проекті, такі служби мають хоча б частково утримуватися за рахунок держави. Певний досвід в Україні вже є. Консультативні центри працюють на Львівщині, в Запорiзькiй області. Отож, поданий законопроект грунтується й на паростках власного досвіду. Але не всі промовці схвально оцінювали поданий документ. Дехто, зокрема, народні депутати Володимир ЯВОРІВСЬКИЙ та Олександр ТКАЧЕНКО, вважають його неприйнятним в умовах нашої дiйсностi.

Пропонувалося без обговорення прийняти Закон про внесення змін до деяких законів України стосовно виплати одноразової допомоги дружині (чоловіку) і дітям в разі смерті (загибелі) осіб, які мали особливі заслуги перед Батьківщиною (доповідав державний секретар Міністерства праці та соціальної політики Петро ОВЧАРЕНКО). Сутність зміни в тому, щоб така допомога становила 5 прожиткових мінімумів на особу замість 20 мінімальних зарплат, як маємо нині.

У підсумку розгляду за скороченою процедурою було рекомендовано прийняти для підготовки до другого читання законопроект щодо змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (стосовно посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері цивільної оборони та захисту населення і території від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру).

Потребу внесення змін до статті 2 Закону України "Про загальну структуру і чисельність Прикордонних військ України" було обгрунтовано в доповіді першого заступника голови Державного комітету у справах охорони державного кордону Михайла КОВАЛЯ та співдоповіді голови парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Георгія КРЮЧКОВА. Йшлося про те, щоб упродовж 2002 -2003 років збільшити чисельність Прикордонних військ на 5 тисяч осіб, довівши її до 50 тисяч. Це обумовлено гострою необхідністю посилити боротьбу з контрабандою, нелегальною міграцією, іншими чинниками, які загрожують національній
безпеці держави. В рамках обговорення законопроекту відбулася грунтовна розмова щодо нагальностi облаштування кордонів, модернізації й технічного переоснащення не лише Прикордонних військ, а й Збройних Сил України в цілому. Від цього, зазначалось, великою мірою залежить суверенiтет України, її світовий iмiдж. Проект беззастережно рекомендувалося підтримати.

Наприкінці засідання відбулася дискусія за пунктом порядку денного "Різне".

Вели засідання Голова Верховної Ради України Володимир Литвин та Перший заступник Голови Верховної Ради Геннадiй Васильєв.

Наступного тижня (16-20 вересня) народні депутати працюватимуть у парламентських комітетах, депутатських фракціях і групах.

РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ ВЕРХОВНА РАДА ПРОДОВЖИТЬ У ВІВТОРОК - 24 ВЕРЕСНЯ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку