РАНКОМ У СЕРЕДУ, 25 ГРУДНЯ, НАРОДНІ ДЕПУТАТИ УКРАЇНИ ПРОГОЛОСУВАЛИ ВНЕСЕНУ НАПЕРЕДОДНІ ПРОПОЗИЦІЮ ЩОДО РОБОТИ ЦЬОГО ДНЯ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ. ПРОПОЗИЦІЮ БУЛО ПІДТРИМАНО.

Склав присягу ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ В.І., якого обрано народним депутатом України у виборчому окрузі № 80, Запорізька область.

Відбувся короткий обмін думками з процедури та внутрішньо-організаційного життя парламенту. Було оприлюднено зміни в персональному складі депутатських фракцій і груп.

Далі йшов розгляд законопроектів відповідно до узгодженого порядку денного.

Повторно в другому читанні аналізувався проект Закону про Державний бюджет України на 2003 рік. Пояснення давали перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів України Микола АЗАРОВ та голова парламентського Комітету з питань бюджету Петро ПОРОШЕНКО. Вони відповіли на численні запитання народних депутатів.

Зазначалося, що парламент і уряд в доопрацюванні законопроекту досягли прийнятого компромісу. Це стосується як макроекономічного аспекту документу, так і його дохідної та витратної частин. Позитивним змінам сприяло прийняття парламентом 24 грудня доцільних поправок до законів про податок на додану вартість і прибуток підприємств, щодо акцизних зборів. Йшлося про те, що запровадження вдосконалених норм дасть змогу збільшити бюджетні надходження. Під час обміну думками народні депутати привертали увагу до питання стосовно міжбюджетних трансфертів, пільг та адресної допомоги малозахищеним верствам населення, повернення боргів із зарплатні, пенсійного забезпечення, зокрема літніх громадян та інвалідів.
Висловлювалася впевненість, що плідна співпраця уряду з парламентом відкриє можливість розблокування бюджетного процесу.

Проект Закону про Державний бюджет України на 2003 рік було прийнято в другому читанні.

Верховна Рада ухвалила постанови: Про проведення 19 лютого закритого засідання Верховної Ради України щодо дотримання правоохоронними органами Закону про статус народного депутата України; Про зміни в складі комітетів Верховної Ради України; Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для контролю за дотриманням законності при ввезенні на митну територію України продуктів харчування та інших товарів; Про проведення парламентських слухань "Наслідки і перспективи приватизації в Україні" (13 січня 2003 року) та парламентських слухань "Підтоплення земель в Україні: проблема й шляхи подолання" (19 лютого 2003 року).

У порядку невідкладності було розглянуто й прийнято в цілому Закон про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України щодо операцій з металобрухтом, а також Постанову про внесення змін до Постанови Верховної Ради України від 24 грудня 2000 року "Про продовження терміну використання житлових чеків для приватизації державного житлового фонду" (термін продовжено до 31 грудня 2006 року); Про порядок висвітлення третьої сесії Верховної Ради України четвертого скликання.

За підсумками розгляду законопроектів у другому читанні народні депутати прийняли в цілому: Закон про Державну програму розвитку національної кіноіндустрії на період до 2005 року; Закон про внесення змін до статті 9 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність"; Закон про внесення змін до Закону України "Про обіг векселів в Україні"; Закони про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування закупівлі інсулінів, а також зниження митного тарифу на інулін короткої дії та про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на
2002 рік та Закону України "Про митний тариф України".

Верховна Рада ухвалила Постанову про перерахування одноденного заробітку народних депутатів сім'ям загиблих в авіакатастрофі в Ірані.

Сесія ратифікувала Угоду між Україною та Європейським Співробітництвом про наукове і технічне співробітництво.

Народні депутати розглянули низку інших питань.

З нагоди Різдва Христового (за Григоріанським календарем) головуючий привітав присутніх, побажав їм здоров'я, успіхів.

На цьому ранкове засідання завершилося.

У другій половині для народні депутати працювали в комітетах, фракціях і групах.

ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ПРОДОВЖУЮТЬСЯ В ЧЕТВЕР, 26 ГРУДНЯ. ВЕРХОВНА РАДА ПРАЦЮЄ В РЕЖИМІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку