Ранком у четвер, 19 грудня, Верховна Рада України зібралася у сесійній залі, щоб продовжити роботу в пленарному режимі, приймаючи, відповідно до Регламенту, рішення з обговорених питань.

Відкривши засідання, Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН надав слово Прем'єр-міністрові України Віктору ЯНУКОВИЧУ, який розповів про перебіг підготовки до прийняття проекту Закону про Держбюджет-2003. ЯНУКОВИЧ В.Ф. звернувся до народних депутатів з проханням невідкладно ухвалити рішення щодо розглянутого минулої п'ятниці в першому читанні пакету законопроектів, спрямованих на збільшення дохідної частини загальнонаціонального кошторису на наступний рік. Йдеться про зміни і доповнення до чинних законів "Про податок на додану вартість", "Про оподаткування прибутку підприємств", до Митного кодексу України, деяких законодавчих актів з питань справляння акцизного збору, а також з міжнародної тематики.

Однак продовжити законотворчу роботу не вдалося. Представники опозиційних фракцій зажадали зробити перерву для консультацій з парламентською більшістю. Отож, було оголошено спершу одну, а далі й другу перерву аж до 16-ї години, тобто до початку вечірнього засідання.

О 16-Й ГОДИНІ В ЧЕТВЕР, 19 ГРУДНЯ, ГОЛОВА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ В.ЛИТВИН ВІДКРИВ ВЕЧІРНЄ ЗАСІДАННЯ.

Він повідомив, що учасники міжфракційних консультацій узгоджують проект постанови, прийняття якої має розблокувати роботу Верховної Ради. Водночас головуючий закликав народних депутатів ознайомитись з щойно підготовленим законопроектом щодо внесення змін до Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом", який нещодавно було прийнято Верховною Радою і підписано Президентом України. Йдеться, зокрема, про те, щоб чітко врегулювати питання стосовно встановлення суб'єктом первинного фінансового моніторингу правил проведення такого моніторингу згідно з чинним законодавством та нормативно-правовими актами відповідного органу влади. Це має забезпечити повнішу та об'єктивнішу ідентифікацію юридичних осіб-нерезидентів, що здійснюють фінансові операції, а також осіб, від імені яких здійснюються такі операції або які є реальними вигодонабувачами.

З процедури слово мали: П.СИМОНЕНКО від фракції комуністів, В.ПУСТОВОЙТЕНКО від фракції НДП, Ю.ТИМОШЕНКО від фракції БЮТ. В.ПУСТОВОЙТЕНКО запропонував розглянути вищезгадуваний законопроект, а потім повернутися до міжфракційних консультацій. Натомість Ю.ТИМОШЕНКО та П.СИМОНЕНКО наполягали на першочерговості питання, пов'язаного з розблокуванням роботи парламенту. Головуючий був змушений знову оголосити перерву для продовження міжфракційних консультацій.

По її завершенні було оголошено про намір провести нараду, під час якої керівники фракцій і груп ознайомлять їх склад із проектом узгодженої постанови з метою внести її на голосування.
Після наради головуючий повідомив, що її учасники не дійшли згоди стосовно проекту згаданої постанови. Про можливі шляхи компромісу говорили: представники фракцій блоку "Наша Україна" В.ЮЩЕНКО та НДП - В.ПУСТОВОЙТЕНКО.

Було підтримано пропозиції щодо роботи народних депутатів у п'ятницю, 20 грудня, в комітетах, фракціях і групах.

ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ВИРІШЕНО ПРОДОВЖИТИ 24 ГРУДНЯ, У ВІВТОРОК.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку