У П'ЯТНИЦЮ, 29 СІЧНЯ 2016 РОКУ, ЗАВЕРШИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ПЛЕНАРНИЙ ТИЖДЕНЬ ТРЕТЬОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ.

Ранкове засідання відкрив Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій.


Для участі в пленарному засіданні зареєструвалося 294 парламентарія.

А.Парубій нагадав, що сьогодні виповнюється 98 років з дня бою під Крутами. "Це був буремний період в українській історії, коли стояло питання або-або, і ворог був той самий, як і сто років тому. Сто років триває ця війна, коли з Кремля всі зусилля спрямовують на те, щоб знищити українську державу, щоб знищити Україну як явище", - зазначив він.

А.Парубій також наголосив: "Згадуючи ті дні, нам важливо не допустити тих помилок, нам важливо, як ми і підтримували, підтримувати і будувати українську армію, розуміючи, що ворог, як і 100 років тому, так і зараз, робитиме все можливе, щоб знищити Україну. Нам треба бути достатньо сильними, щоб такого не допустити. Нам треба розуміти, що єдність і відсутність протистоянь є запорукою нашої сили в боротьбі проти зовнішньої агресії. Нам треба пам'ятати тих хлопців як зразок мужності, героїзму і самопосвяти, щоб бути гідними їхнього подвигу, щоб бути гідними їхньої пам'яті".

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять Героїв Крут.

Головуючий повідомив, що сьогодні, як зазвичай по п'ятницях проводиться "година запитань до Уряду".

А.Парубій повідомив, що в сесійні залі присутні члени Кабінету Міністрів.

Головуючий надав слово для виступу Міністру фінансів Наталії Яресько.


На початку виступу Н.Яресько повідомила, що з початку року Міністерство фінансів активно працює над запровадженням у життя ухвалених в грудні законодавчих змін та їх роз'яснення всім залученим сторонам. "Так, вчора я й мої колеги з Мінфіну, Міністерства регіонального розвитку, освіти, охорони здоров'я мали змістовну та тривалу зустріч з керівниками фінансових управлінь всіх обласних державних адміністрацій України, під час якої ми обговорювали поточні питання децентралізації, зміни в системі оподаткування та інші  питання, що турбують регіони", - сказала міністр.

Н.Яресько відповіла на запитання народних депутатів та розповіла про логіку дій та ключові завдання Міністерства фінансів на 2016 рік. Вона зупинилася на змінах до податкового законодавства, нагадавши, що Мінфін розробив та подав на розгляд Верховної Ради всеохоплюючу та системну податкову реформу ще в грудні, і значну частину цих пропозицій народні депутати врахували під час ухвалення бюджетного пакету законів. "Зараз ми працюємо над втіленням вже прийнятих нововведень у частині адміністрування податків. Ще два тижні тому Мінфін разом з ДФС та Державним казначейством запровадило зміни до порядку казначейського обслуговування сільгоспвиробників, що дає змогу запровадити новий порядок оподаткування ПДВ для аграріїв. Для цього, зокрема, було доопрацьовано програмне забезпечення електронного адміністрування ПДВ-рахунків для виробників сільгосппродукції. Вже з 20 січня 2016 року ми розпочали автоматичне перерахування коштів до державного бюджету та на спеціальні рахунки сільгосппідприємств", - поінформувала Н.Яресько.

Міністр далі доповіла стосовно електронного акцизу на нафтопродукти. Згідно до ухваленого законодавства, електронна система адміністрування акцизного податку з реалізації нафтопродуктів має запрацювати з 1 березня поточного року, і для цього уряд має затвердити, перше - порядок ведення єдиного реєстру акцизних накладних, друге - порядок електронного адміністрування реалізації пального. Зараз Міністерство разом з ДФС завершує роботу з підготовки цих проектів. Запровадження електронних акцизних накладних забезпечить створення ефективного механізму контролю за реалізацією пального, унеможливить випадки реалізації на автозаправних станціях необлікованих обсягів пального, з яких не сплачений акцизний податок, скоротить частку тіньового сектору ринку пального і, відповідно, збільшить доходи бюджету від акцизного податку.

Н.Яресько також поінформувала про стан справ щодо забезпечення прозорості в новій процедурі відшкодування ПДВ. Новації в частині відшкодування ПДВ почнуть діяти з 1 лютого 2016 року. Нині у ДФС ведеться підготовка реєстрів заяв повернення сум бюджетного відшкодування ПДВ, їх розміщення на веб-сайті ДФС.

Міністр фінансів, відповідаючи на запитання: чи несе зниження ЄСВ ризики невиконання державного бюджету, а також стан виконання бюджету за січень-місяць, зазначила, що зниження ставки ЄСВ запроваджено з ключовою метою - виведення з тіні заробітної плати та створення стимулів для інвестицій. "Водночас при складанні бюджету ми не враховували потенційні надходження від детінізації заробітної плати і тому ризиків незбалансування держбюджету саме через ЄСВ зараз немає. Державний бюджет і бюджет Пенсійного фонду, де основним джерелом є - від ЄСВ, повністю збалансовані, зокрема, про це свідчать перші дані про виконання бюджету з початку року. В січні ми виконували бюджет згідно тимчасового розпису, вже з 1 лютого ми переходимо на постійний бюджетний розпис, згідно прийнятого бюджету на 2016 рік.

Станом на 28 січня, тобто ще без двох банківських днів ми виконали доходи загального фонду державного бюджету на 94 відсотки, видатки - на 73 відсотки. Ми також виконали всі внутрішні і зовнішні боргові зобов'язання держави в цьому місяці", - повідомила вона.

Н.Яресько далі відповіла на запитання стосовно того, який вплив мала на видатки з обслуговування та погашення боргу проведена в минулому році реструктуризація зовнішнього комерційного боргу. Вона зауважила, що лише на видатках щодо обслуговування боргу, тобто виплати відсотків, економія в 2016 році складе приблизно 10 мільярдів гривень. Закладено в бюджет 99 мільярдів гривень, а без реструктуризації було б 109 мільярдів гривень. На погашення основної частини боргу економія в 2016 році складе приблизно 54 мільярди гривень, закладено в бюджет 135 мільярдів гривень, а було би 189 мільярдів. Таким чином, всього завдяки реструктуризації лише в 2016 році ми зекономимо для бюджету 64 мільярди гривень. Вона наголосити, що ця економія вже врахована в балансі прийнятого бюджету на 2016 рік, що дозволило його збалансувати і привести до запрограмованого розміру дефіциту в 3,7 відсотків ВПП.

Міністр фінансів також поінформувала про очікувані надходження у поточному році. За її словами, Україна очікує отримати в поточному році від міжнародних партнерів до 10 мільярдів доларів на бюджетні та інвестиційні потреби в Україні.

"Від МВФ Україна очікує отримати до 5,8 мільярда доларів, від США до 1 млрд. дол., від Японії, включаючи проект Бортничі, до 1,3 млрд. дол., від Швейцарії 0,2 млрд. дол., від ЄС 1,2 млрд. євро. Плюс додатково 170 мільйонів євро в грантах", - додала Н.Яресько.

За її словами, Мінфін очікує отримати від Польщі 100 мільйонів євро, від Німеччини 300 мільйонів євро та 50 мільйонів євро на інвестиційні проекти, від ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку) вибірково 177 млн. дол. на реалізацію інвестиційних проектів плюс 1,1 млрд. дол. ініціювання нових проектів. Від ЄІБ (Європейського інвестиційного банку) 175 мільйонів доларів по існуючих проектах та 1,1 млрд. дол. по нових інвестиційних проектах.

Також, Світовий банк готовий надати 210 млн. дол. на реалізацію інвестиційних проектів та 1,5 млрд. дол. на ініціювання та підготовку нових позик.

Міністр фінансів привітала ухвалення Верховною Радою на цьому тижні розробленого Мінфіном законопроекту №3388, завдяки чому буде можливість підписати Угоду по п'ятирічній відновлювальній гарантії від Світового банку на 500 мільйонів доларів разом з раніше підписаною Угодою з ЄБРР на 300 мільйонів та Угодою з Міжнародною фінансовою корпорацією ще на 200 мільйонів доларів. "Тепер ми маємо можливість залучити від міжнародних фінансових організацій фінансові ресурси обсягом до 1 мільярда доларів на закупівлю природного газу від європейських постачальників. І, таким чином, вперше в історії незалежності держави ми фінансово готові до наступного опалювального сезону. Ми маємо змогу купити газ по найнижчих цінах не в сезоні, і ми маємо можливість використати реверс від Європи в повному обсязі", - зазначила вона.

Н.Яресько відповіла на запитання щодо взаємовідносин центрального уряду з місцевими бюджетами, продовження децентралізації в Україні та розподілу іншого виду субвенцій Держбюджету, здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

"Питання щодо розподілу субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам та формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад Закон про Державний бюджет на 2016 рік вперше визначає наявність такої субвенції. Її розпорядником є Мінрегіон. Він вже підготував проект порядку та умов надання субвенцій, які надіслані на узгодження до заінтересованих органів влади і якими, зокрема, пропонується затвердити розподіл субвенцій між місцевими бюджетами", - зазначила вона.

Ще одне питання стосувалося децентралізації видаткових повноважень щодо фінансування професійно-технічних навчальних закладів.

Міністр зазначила, що з 2016 року передбачено фінансування таких закладів з місцевих бюджетів. Це дозволить місцевим органам виконавчої влади здійснювати підготовку кадрів відповідно до потреб регіонального ринку праці, збалансувати ринок праці робітничих професій, покращити систему підготовки кадрів з найбільш затребуваними професіями серед роботодавців в регіоні. "На даний час мережа професійно-технічних навчальних закладів дуже розгалужена і потребує оптимізації. На виконання статті 27 Закону про бюджет на 2016 рік Міністерство фінансів протягом першого кварталу проведе моніторинг фінансового забезпечення ПТУ, за результатами якого буде оперативно вирішуватися питання по тим місцевим бюджетам, де виникають труднощі з їх фінансуванням. Але ми також очікуємо, що місцеві органи влади разом з Міністерством освіти і науки розроблять регіональні плани розвитку ПТУ з урахуванням необхідності модернізації мережі професійно-технічних навчальних закладів", - повідомила Н.Яресько.

Міністр фінансів поінформувала про цілі та завдання, які ставить перед собою Міністерство на 2016 рік. Вона окреслила п'ять пріоритетних стратегічних завдань. "Ми хочемо бачити швидке економічне зростання країни, а саму економіку вільною, з мінімальним втручанням держави, але з рівними, однаково сприятливими умовами для роботи всіх підприємств", - наголосила вона.

Н.Яресько першим завданням Міністерства на цей рік назвала боротьбу з корупцією, в першу чергу, у податковій та митній сферах. Для цього необхідно докорінно реформувати ДФС.

Урядовець зазначила, що це найбільш принципове та складне завдання. "Реформа ДФС вже триває. Ми розпочали її ще у червні минулого року, коли затвердили дворічний план реформування. І дещо з того вже зроблено. Наприклад, у листопаді 2015 року Кабмін вдвічі скоротив кількість управлінь, що дозволить на майже 17 тисяч скоротити працівників податкової служби.

Серед п'яти пріоритетів Мінфіну на поточний рік Міністр також назвала: не пізніше від 1 липня 2016 року обговорити з суспільством та депутатами та провести комплексну податкову реформу; забезпечити ефективне та цільове використання коштів платників податків, подальше посилення бюджетної дисципліни та зменшення дефіциту державних фінансів; запровадження підходу Zero Base Budgeting прозорих публічних фінансів при складанні бюджету; розширення використання порталу прозорих публічних фінансів "Є-Data"; створення департаменту оцінки фіскальних ризиків, що виникають у зв'язку з існуванням держпідприємств в середині Міністерства фінансів; подальше посилення банківського сектору країни сфокусоване на державних банках; розширення інвестиційних ресурсів в країні за рахунок залучення нових кредитних коштів від наших дво- та багатосторонніх партнерів.


На запитання народних депутатів відповів Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус.

У короткому виступі на початку він зазначив, що "складний 2015 рік ми завершили на позитивній ноті. Прийнято бюджет, прийнято багато важливих законів по боротьбі з корупцією, закони щодо безвізового режиму з ЄС, прогресивний реформаторський закон про держзакупівлі. Спільними зусиллями з Верховною Радою і Національним банком вдалося стабілізувати макроекономічну ситуацію і в другому півріччі одержати перші паростки зростання", - зазначив він.

А.Абромавичус, говорячи далі про поточний рік, сказав, що він буде складним для світової економіки і для української економіки також. "Після поїздки в Давос особисто я налаштований оптимістично. Світова економіка буде рости швидше ніж в 2015 році - 3,6% порівняно 3,1%. Але мінливість на сировинних ринках, політична нестабільність залишиться високою і буде безпосередньо впливати на макроекономічні показники зокрема. Все це дає високий рівень невизначеності", - сказав А.Абромавичус.

Міністр зазначив, що найкращим прикладом стабілізації ситуації є скасування тимчасової імпортного мита на два місяці раніше передбаченого терміну. "Це хороший сигнал для бізнесу, що ситуація стабілізується і нормалізується. Найгірші макроекономічні показники позаду", - пояснив Абромавичус.

Він також зазначив, що найбільшими перешкодами для економічного зростання є корупція, повна недовіра до судової системи, фіскальної служби, відсутність захисту прав власності й обмеження Нацбанку, спрямовані на економічну стабілізацію, але такі, що стримують приплив інвестицій.

А.Абромавичус також поінформував про очікування у 2016 році збільшення прямих інвестицій. За його словами, незважаючи на складну ситуацію в країні, торік обсяг іноземних інвестицій становив майже 3 млрд. дол. "На цей рік ставимо собі планку 5 млрд. дол.", - додав він.

Міністр повідомив, що учора в Києві відбулася найбільша конференція закордонних експортно-кредитних агентств, під час якої було озвучені додаткові пропозиції на інвестиції розміром у два млрд. дол.

А.Абромавичус також зазначив: "ми свідомі того, що ми хочемо досягти економічного зростання у вкрай несприятливих умовах. Продовжується падіння світових цін на основні експортні товари українського виробництва - це метали, хімічна продукція, зернові культури. Продовжується російська агресія. Сукупний економічний ефект від російської агресії за останні два з половиною роки величезний і вже обчислюється мільярдами доларів. Політично вмотивовані дії країни-агресора і надалі будуть шкодити нам. Свіжий приклад - обмеження транзиту товарів у Казахстан, що є прямим порушенням норм Світової організації торгівлі", - сказав він.

Міністр економіки також поінформував про те, що втрата виручки українських підприємств у результаті ембарго, режиму найбільшого сприяння, обмеження транзиту з боку Росії становитиме 800-1,1 млрд. доларів.

"Це означає, що ми з вами - уряд і парламент - вже не можемо довго думати, розкачуватися, торгуватися між собою, виставляти статус-кво. Наша економіка не може собі дозволити розкіш - не покращувати бізнес-клімат, не проводити приватизацію, не заохочувати інвесторів, не закривати корупційних дірок", - завершив А.Абромавичус.

Члени Уряду відповіли на усні запитання парламентаріїв.

На запитання стосовно, що деякі райони та міста не в стані утримувати ПТУ та доцільності перекласти їх на обласний бюджет відповів заступник міністра фінансів Роман Качур. Він повідомив, що учора проведено нараду з керівниками усіх фінансових управлінь України, на якій досягнуто компромісу: протягом першого кварталу проаналізувати всю ситуацію, яка складається з фінансуванням ПТУ, в разі необхідності буде підтримка з області.

Віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко відповів на запитання стосовно того, коли будуть відшкодовані субсидії і пільги?

Він повідомив, що сьогодні відбудеться нарада з приводу того в якому обсязі надходять субсидії, ці клірінгові розрахунки є в збільшеному вигляді сьогодні і поступають на рахунки. "По пільгам, які повинні надходити в живих коштах. До 25-го числа щорічно з січня збирається інформація від областей, це питання в тому, що інформація збирається на рік, з 25 січня 250 мільйонів гривень надійшло вже, 25, 26, 27, надійшло вже до тих надавачів послуг, які мають на це право.

Це перший розпис Міністерства фінансів, другий буде розроблено, також на початку місяця", - повідомив Г.Зубко.

Міністр фінансів Наталя Яресько відповіла на запитання народного депутата О.Довгого стосовно того, коли в Україні надійде черговий транш від МВФ?

Вона зазначила, що Фонд вже сказав, що по бюджету і податкових змінах, які були прийняти до кінця того року, немає додаткових питань, і вони не просять будь-яких змін сьогодні. "Ми у Давосі мали успішну зустріч на рівні президента і директора-розпорядника МВФ Крістін Лагард, де ми обговорили останні моменти тексту меморандуму, які оновлюються з кожним траншем. Як тільки ми завершимо переговори з цих конкретних формулювань, і тут незначні питання, тому що президент обговорив основні речі на зустрічі, вони вже призначать. Я думаю, що це буде найближчим часом: Рада директорів, другий перегляд, щоб ми могли отримати третій транш у розмірі десь 1,7 млрд. дол., які йдуть повністю не в бюджет, а в резерви Національного банку", - повідомила Н.Яресько.


"Таке добавлення до наших резервів може мати тільки позитивний ефект на банківську систему, на гривню, на загальну фінансову стабільність в країні. Неотримання, очевидно, має протиріччя, негативний ефект. Ми очікуємо, що це буде якнайскоріше", - додала Міністр фінансів.

Члени Уряду також відповіли на інші запитання народних депутатів.

На цьому Година запитань до Уряду завершилася.

Андрій Парубій оголосив депутатські запити.

Головуючий після завершення виголошення депутатських запитів повідомив, що далі розглядатимуться законопроекти у першому читанні.

А.Парубій запропонував проголосувати за розгляд за скороченою процедурою законопроекту щодо організації оздоровлення та відпочинку дітей №2917, щоб перевірити кількість народних депутатів у сесійній залі. За скорочену процедуру проголосувало 79 народних депутатів.

А.Парубій зазначив, що "потенціал не високий" і запропонував оголосити перерву до 12.20, а після її закінчення провести виступи народних депутатів "у різному".

Після перерви народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання відбудеться у вівторок, 2 лютого.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку