У ВІВТОРОК, 26 СІЧНЯ 2016 РОКУ, ВІДБУЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ТРЕТЬОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради В.Гройсман перед відкриттям пленарного засідання, зазначив, що це перше пленарне засідання у цьому році і "люди очікують від Верховної Ради чіткої злагодженої роботи, прагматичних підходів і ефективних рішень". Він закликав народних депутатів до роботи та до єдності, не дивлячись на те, у кого які політичні позиції.


Для участі в пленарному засіданні зареєструвалося 313 парламентаріїв.

Представники депутатських фракцій і груп виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 23 грудня 2015 року про прийняття в цілому як закон проекту Закону України про проведення позачергових виборів Криворізького міського голови за №3613-П доповів народний депутат Михайло Папієв. Він обумовив необхідність скасування рішення Верховної Ради України від 23 грудня 2015 року про прийняття в цілому як закону проекту Закону України "Про проведення позачергових виборів Криворізького міського голови" тим, що ухвалення цього рішення відбулося з грубими порушеннями вимог Регламенту Верховної Ради України, зокрема, статей 102 та 114, тому не може вважатися прийнятим відповідно до закону і підлягає скасуванню в передбачений Регламентом спосіб.

Перший заступник голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павло Пинзеник повідомив, що Комітет, розглянувши подані матеріали, стенограму пленарного засідання Верховної Ради від 23 грудня 2015 року, дійшов висновку, що під час розгляду проекту закону (реєстраційний 3613) мало місце порушення процедури розгляду і прийняття закону. Зокрема, розгляд відбувався без обговорення, без співдоповіді головного комітету і на голосування не ставилося окремо питання про прийняття за основу.


П.Пинзеник також повідомив, що Комітет ухвалив висновок до проекту Постанови "Про скасування рішення від  23 грудня про прийняття в цілому як закону проекту Закону "Про проведення позачергових виборів Криворізького міського голови", внесеного народним депутатом М.Папієвим, в якому пропонується Верховній Раді України визначитися шляхом голосування щодо зазначеного проекту постанови.

За результатами голосування проект постанови набрав лише 40 голосів і був відхилений.

Володимир Гройсман після голосування зазначив, що Голова Верховної Ради України тепер має юридичне право на підписання закону України, що він і зробить.

Народні депутати підтримали включення до порядку денного сесії ряду законопроектів.

Парламентарії не підтримали включення до порядку денного та прийняття проекту Закону "Про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку у багатомандатному окрузі)" №3700.

Один з авторів проекту народний депутат Олег Ляшко зазначив, що законопроектом №3700 за підписами п'яти лідерів фракцій передбачається внесення  змін до статті 58 Закону "Про вибори народних депутатів України", суть яких полягає в наданні з'їзду партії права приймати рішення щодо  виключення кандидатів у депутати з виборчого списку після оголошення результатів виборів, (наголосивши на тезі щодо після оголошення результатів виборів). "Коли кандидат, включений до виборчого списку партії, не працює з партією, відірвався від партії, зрадив інтересам виборців, слід надати можливість з'їзду партій, які формував список, виключати таких кандидатів з виборчого списку. Це політична відповідальність політичних партій перед виборцями", - зазначив О.Ляшко і повідомив, що автори просять підтримати цей законопроект, включити до порядку денного і проголосувати його в цілому.


Головуючий ще раз поставив на голосування законопроект №3700 для його включення до порядку денного сесії. "За" проголосувало 174 депутати.

В.Гройсман сказав, що під час перерви будуть проведені додаткові консультації і законопроект разом з ще двома невключеними буде поставлений на голосування.

Верховна Рада повторно розглянула кілька законів з пропозиціями Президента України.

Закон України "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за порушення законодавства у сфері підтвердження відповідності, виготовлення, виробництва, реалізації, придбання продукції, робіт та послуг у військовій сфері" №1793 з пропозиціями Президента України доповів Представник Президента України у Верховній Раді України Степан Кубів. Він зазначив, що проектом, що надійшов на підпис, пропонується встановити кримінальну відповідальність за порушення законодавства у сфері підтвердження відповідності виготовлення, виробництва, реалізації, придбання продукції, робіт та послуг у військовій сфері. При цьому слід зазначити, що закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. А Кабінету Міністрів України протягом місяця з дня набрання чинності цим законом доручається вжити заходів щодо вдосконалення національної системи стандартизації продукції оборонного призначення, а також продукції речового, матеріально-технічного забезпечення для військових формувань.


Проте в умовах проведення антитерористичної операції неможливо здійснити належним чином перевірку відповідності військової продукції вимогам технічних регламентів і стандартів, оскільки в Україні відсутня дієва система оцінки відповідності та сертифікації озброєння військової та спеціальної техніки. За таких обставин запровадження кримінальної відповідальності у зазначеній сфері без удосконалення чинної системи оцінки відповідності  та сертифікації призведе до ускладнення процедури  та збільшення строків постачання послуг оборонного призначення, що у свою чергу негативно позначиться на стані бойової готовності і боєздатності військових формувань. З метою недопущення останнього виникає потреба завершення заходів щодо удосконалення національної системи стандартизації продукції, робіт і послуг оборонного призначення та узгодження строків набрання чинності про запровадження кримінальної відповідальності за порушення законодавства у сфері.

С.Кубів повідомив, що з огляду на викладене Президент України пропонує встановити: перше - пункт 2 розділу ІІ "Прикінцеві положення", в якому зазначається, що Кабінет Міністрів протягом місяця повинен вжити заходів щодо вдосконалення національної системи стандартизації продукції оборонного призначення, а також продукції речового, матеріально-технічного забезпечення для військових формувань набирає чинності з дня опублікування зазначеного закону; б) в іншій частині закон набирає чинності через  місяць з дня  його опублікування.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін повідомив, що члени Комітету погодилися з пропозиціями Президента та одностайно ухвалили рішення ухвалити Закон в новій редакції з урахуванням пропозицій Президента України.

227 голосами Закон було прийнято у новій редакції з урахуванням пропозицій Президента України.

Народні депутати повторно розглянули Закон "Про органи внутрішніх справ" №2561 з пропозиціями Президента України і за результатами голосування, не підтримавши пропозицію Глави держави про його скасування і не подолавши вето Президента України, скасували його.

Парламентарії не підтримали пропозицію Президента України про відхилення Закону "Про внесення змін до Закону України "Про організацію оборонного планування" №1547. За результатами голосування вони не подолали вето Президента України ("за" - 101). Закон було скасовано.

Народні депутати заслухали доповідь Представника Президента України у Верховній Раді України Степана Кубіва щодо Закону "Про загальну чисельність Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України" №2461 з пропозиціями Президента України та співдоповідь секретаря Комітету з питань національної безпеки і оборони Іванна Вінника, який повідомив, що Комітет погодився з пропозиціями Президента України і рекомендує прийняти Закон з їх урахуванням.

Головуючий поставив проект на сигнальне голосування, за результатами якого увсесійній залі було недостатньо народних депутатів, готових позитивно проголосувати за закон.

Представник Президента України у Верховній Раді України Степан Кубів доповів Закон "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв вищих навчальних закладів" №1865 з пропозиціями Президента України.

Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова доповіла рішення Комітету, який не підтримав пропозиції Президента України до Закону і рекомендував подолати вето Глави держави.

Народні депутати не підтримали пропозицію Комітету подолати вето Президента України на Закон ("за" - 178). Закон було відхилено.

Проект Закону"Про внесення змін до Закону України "Про державне оборонне замовлення" щодо формування та виконання державного оборонного замовлення" №2090а доповів секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник. Він повідомив, що до законопроекту до другого читання було подано 13 поправок,  дев'ять з них враховано, дві враховано редакційно, одну враховано частково, одну відхилено. Після того, як Порівняльну таблицю було розглянуто Комітетом, підготовлено до другого читання, в останній день надання пропозицій від народних депутатів надійшло ще декілька пропозицій, які вже не були включені в остаточну таблицю.

І.Вінник повідомив, що Комітет, розглянувши поправки, пропонує прийняти цей законопроект в другому читанні і в цілому.


Парламентарії розглянули поправки, на яких наполягали автори.

229 голосами законопроект було прийнято у другому читанні та в цілому.

Підготовлений до другого читання проект Закону "Про внесення змін до законодавства про захист економічної конкуренції щодо визначення органами Антимонопольного комітету України розміру штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції" №2431 доповів голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук. Він зазначив, що під час підготовки законопроекту до другого читання до Комітету надійшло 16 пропозицій народних депутатів, більшість з яких було враховано та включено в тіло законопроекту.


Народні депутати розглянули поправки, на яких наполягали їх автори.

Після цього головуючий тричі ставив законопроект на сигнальне голосування. За результатами голосувань у сесійній залі було недостатньо парламентаріїв для позитивного голосування.

Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук запропонував поставити законопроект на голосування о 16 годині.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив про вимогу фракцій "Блок Петра Порошенка" і "Батьківщина" оголосити перерву. Оскільки перерва перейде у загальну головуючий закрив ранкове засідання.

На початку вечірнього засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій зробив кілька оголошень: про входження народних депутатів Тетяни Юзькової до складу фракції Радикальної партії і Вадима Підберезняка - до складу фракції "Народний фронт", про вихід народного депутата Андрія Деркача зі складу депутатської групи "Воля народу".


А.Парубій також оголосив про виключення зі складу фракції "Блок Петра Порошенка" народного депутата Олега Барни згідно з рішення фракції та про зміну назви міжфракційного депутатського об'єднання "Голос громади" на "Всеукраїнський діалог", голова об'єднання - народний депутат Сергій Тарута.

Народні депутати продовжили розгляд законопроектів у другому читанні.

Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук доповів проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про захист економічної конкуренції" (щодо підвищення ефективності системи контролю за економічними концентраціями)" №2168а.

248 голосами законопроект було прийнято у другому читанні та в цілому.

Парламентарії повернулися до законопроекту №2431, який було поставлено на голосування. За проголосувало 174 депутати.

241 голосом законопроект було направлено на доопрацювання.

Підготовлений до другого читання проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми"  №2254 доповів перший заступник Голови Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту Микола Величкович. Він повідомив, що під час підготовки законопроекту до Комітету надійшло 77 поправок, з яких Комітет пропонує врахувати повністю 40, 18 - частково, а 19 - відхилити. Комітет рекомендує Верховній раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.


Верховна Рада 254 голосами прийняла проект у другому читанні та в цілому.

Народні депутати далі розглядали законопроекти в першому читанні.

Проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" (щодо працевлаштування випускників)" №3312 доповів народний депутат Олександр Співаковський. Він запропонував привести окремі законодавчі та інші нормативно-правові акти у відповідність до норм Конституції України в частині забезпечення конституційних прав громадянина на працю, що вільно ним обирається або на яку він вільно погоджується, на безоплатність вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах, а також норм щодо заборони примусової праці, визначених Конвенцією Міжнародної організації праці №29 "Про примусову чи обов'язкову працю" від 28 червня 1930 року та Міжнародної Конвенції "Про скасування примусової праці" №105, ратифікованої Законом України від 05.10.2000 № 2021-ІІІ.

Доповідач, зокрема, запропонував виключити норму, згідно з якою державні органи, до сфери управління яких належать вищі навчальні заклади охорони здоров'я, здійснюють розподіл та працевлаштування випускників в заклади охорони здоров'я (для вищих медичних навчальних закладів) у межах державного замовлення. При цьому пропонується зберегти розподіл для випускників вищих військових навчальних закладів для подальшого проходження служби.

Також нормами проекту такого закону передбачається законодавче визначення повноважень вищих навчальних закладів щодо сприяння працевлаштуванню випускників.

Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич доповіла рішення Комітету, члени якого підтримали законопроект і рекомендують Верховній Раді прийняти його за основу.


За результатами голосування (за - 241) законопроект було направлено на доопрацювання.

За пропозицією Голови Верховної Ради В.Гройсмана народні депутати повернулися до законопроекту №2461, який було розглянуто на ранковому засіданні.

244 голосами законопроект було ухвалено з урахуванням пропозицій Президента України.

В.Гройсман далі запропонував включити до порядку денного законопроект №3700, який не був включений на ранковому засіданні.

За результататами голосування (за - 201) не набрав голосів.

Проект Закону "Про внесення зміни до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України (щодо стабілізаційного (резервного) енергетичного фонду)" №3388 доповів голова підкомітету Комітету з питань бюджету Андрій Гордєєв. Він зазначив, що законопроектом, підготовленим Міністерством фінансів України, пропонується розділ VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України доповнити новим пунктом 3-4, відповідно до якого:

положення Кодексу не застосовуватимуться при наданні державних гарантій з метою формування стабілізаційного (резервного) енергетичного фонду;

надання таких державних гарантій здійснюватиметься виключно у межах і за напрямами, що визначатимуться законом про державний бюджет;

гарантійні зобов'язання, що виникатимуть у зв'язку з реалізацією вищезазначеного пункту, віднесено до гарантованого державою боргу.

А.Гордєєв зачитав поправку, з урахуванням якої законопроект пропонувалося прийняти за основу та в цілому.

228 голосами законопроект було прийнято за основу та в цілому.

За результатами кількох сигнальних голосувань не вистачило голосів для прийняття за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України (щодо уточнення деяких положень)" №2319а-д.

234 голосами за основу та в цілому було прийнято раніше обговорений проект Закону про внесення зміни до статті 5 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (щодо підстав для видачі посвідки на тимчасове проживання представникам іноземних засобів масової інформації) №3048.

Головуючий далі поставив на сигнальне голосування проект Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо безоплатної передачі у володіння і користування конфіскованих та безхазяйних транспортних засобів)" №1403.

За результатами голосування у сесійній залі було недостатньо голосів.

Не вистачило голосів і для результативного голосування за проекти Законів "Про заходи економічної стабілізації Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" у зв'язку з тимчасовою окупацією території України" №2060а і "Про внесення змін до деяких законів України щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для реалізації державної інформаційної політики" №2169а.

Проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безоплатного забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх навчальних закладів та педагогічних працівників" №1857 доповіла голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич. Вона зазначила, що законопроектом пропонується встановити гарантії з боку держави "на безоплатне забезпечення підручниками, посібниками, методичною літературою учнів загальноосвітніх навчальних закладів та педагогічних працівників у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України".

Відповідні зміни передбачається внести до статей 12, 35 Закону України "Про освіту" та статті 37 Закону "Про загальну середню освіту".

Л.Гриневич зачитала поправки, з урахуванням яких запропонувала прийняти проект за основу та в цілому.

235 голосами парламентарії проголосували за його прийняття  за основу та в цілому.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у середу, 27 січня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку