У вівторок, 8 липня, в сесійній залі парламенту, в рамках ранкового пленарного засідання, відбувся День Уряду України у Верховній Раді України на тему: "ПРО ХІД ВИКОНАННЯ ЗАХОДІВ ЩОДО ВСТУПУ УКРАЇНИ ДО СОТ (СВІТОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ТОРГІВЛІ)".

Доповідав та відповів на запитання міністр економіки та з питань європейської інтеграції України Валерій ХОРОШКОВСЬКИЙ. Співдоповідав заступник голови парламентського Комітету з питань європейської інтеграції Роман ЗВАРИЧ.

Йшлося, якщо говорити в цілому, про необхідність прискорити двосторонні та багатосторонні переговори з країнами - членами СОТ, залучаючи до розроблення відповідних проектів фахівців міжнародного права, суб'єктів господарювання, представників громадськості.

У доповіді та співдоповіді, в ході відповідей на запитання та під час обговорення підкреслювалася важливість комплексного аналізу соціальних наслідків входження України до СОТ, насамперед прогнозування ситуації на ринку праці, зайнятості населення.

Народні депутати наголошували, що в регіонах слід мати спеціальні адаптаційні програми, системні галузеві плани щодо підвищення конкурентоспроможності в умовах участі України в Світовій організації торгівлі.

Належну увагу було приділено станові правової бази в цій сфері. Йшлося про те, щоб зосередитись на розробленні нових проектів і перегляді чинних законодавчих актів та міжнародних договорів з метою приведення національного законодавства у відповідність до норм і принципів СОТ.

Важливо, зазначалось, приділити увагу правовим механізмам захисту внутрішнього ринку, збалансованості та виваженості під час внесення змін до законодавства.

Щоб підвищити обізнаність громадськості стосовно наслідків приєднання до СОТ, пропонувалися заходи з системи інформування суб'єктів господарської діяльності, широкої громадської спільноти.

Порушувалися питання щодо внесення відповідних змін до Держбюджету-2004 для фінансування перекладу та публікації державною мовою необхідних офіційних документів Світової організації торгівлі.

В обговоренні питання взяли участь: Юрій КАРМАЗІН, Олександр БОРЗИХ, Олександр ШЕВЧЕНКО, Володимир ДЕМЬОХІН, Сергій ОСИКА, Володимир ШЕПЕТІН, Сергій КАСЬЯНОВ, інші народні депутати України.

Учасники розгляду питання вносили пропозиції і зауваження до проекту відповідної постанови. У цілому пропонувалось взяти до відома інформацію Кабінету Міністрів України.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку