У ВІВТОРОК, 22 ГРУДНЯ 2015 РОКУ, ВІДБУЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ТРЕТЬОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради В.Гройсман перед відкриттям пленарного засідання, зазначив, що в порядку денному   є питання щодо початку конституційного процесу в рамках реформи судової системи. Він нагадав про те, що Конституційна комісія напрацювала відповідні рішення, які були спрямовані до Венеціанської комісії, отримали відповідний висновок, направили Президенту, який відповідно до Конституції вніс цей проект закону до українського парламенту. "Сьогодні ми маємо його розглянути, прийняти відповідні рішення, направити його до Конституційного Суду і далі після повернення вже буде продовжено сам конституційний процес. Я думаю, що ні в кого немає сумніву в тому, що система судочинства в Україні потребує змін і відновлення довіри, і саме головне, має виконувати свою найважливішу функцію", - повідомив він.

В.Гройсман також привернув увагу до наступного питання порядку денного - проекту Державного бюджету на 2016 рік і пов'язаних з ним законопроектів. Він наголосив: "є надзвичайно важливим, щоби ми ввійшли в новий рік з бюджетом. Хочу ще раз підкреслити, що ми з вами знаходимося в достатньо екстремальних умовах, в надзвичайно стислих термінах".


В.Гройсман повідомив, що створена Головою Верховної Ради робоча група працює над удосконаленням документу і приведенням його до такого стану, який міг бути би прийнятним для остаточного голосування.

Він поінформував про те, що в рамках роботи робочої групи парламентарії спромоглися знайти відповідні рішення, відстояли позицію щодо децентралізації, щодо спрощеної системи оподаткування для бізнесу. "Є ще ряд важливих завдань, які маємо виконати. В тому числі, ми домовились про зниження єдиного соціального внеску, що може відзначитися достатньо позитивно на виведенні з тіні заробітної плати", - додав він.

В.Гройсман також зазначив, що "бюджет, який ми маємо, - скоріше тактичний, ніж стратегічний. Тому, приймаючи тактичний бюджет, ми маємо продовжити над ним роботу, для того, щоби українцям і країні дати чітку відповідь: як ми будемо жити у 2016 році, по яким параметрам, які завдання стоять перед владою, які сфери будуть реформовані".

В.Гройсман сказав, що Державний бюджет має бути доопрацьований вже на початку наступного року і закликав "до відповідального компромісу, до підтримки цих ініціатив, з умовою на те, що ми маємо у січні, максимум у лютому, пропрацювати кожну статтю видатку, кожен напрямок, який підлягає реформам, для того, щоби прийняти остаточне рішення".

Для участі у пленарному засіданні зареєструвався 321 народний депутат.

В.Гройсман відкрив ранкове засідання.

Із оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп.

Парламентарії приступили до розгляду питань порядку денного.

Народні депутати розглянули два проекти постанов про дострокове припинення повноважень народних депутатів України Огнєвич З.Л. і Мартиненка М.В.

Верховна Рада 301 голосом прийняла Постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата України Огнєвич З.Л. і 228 голосами Постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата України Мартиненка М.В.

Головуючий оголосив до розгляду законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) за №3524.

Законопроект доповів представник Президента України у Верховній Раді України Степан Кубів. На початку виступу він наголосив: "важливою гарантією забезпечення захисту прав і свобод кожного громадянина, ефективної боротьби з корупцією, надходження в Україну інвестицій та побудови держави керованою верховенством права є справедливий, неупереджений та безсторонній суд. Відповідність українських суддів зазначеним вимогам потребує якісних та ґрунтовних змін чинного законодавства".


С.Кубів зазначив, що стратегією сталого розвитку Україна-2020, яку схвалену Указом Президента України як першочергову, було визначено саме судову реформу, що вимагає внесення змін до Конституції України.

Доповідач повідомив, що Президентом України внесено на розгляд Верховної Ради та визначено як невідкладний проект Закону про внесення змін до Конституції щодо правосуддя за №3524.

С.Кубів зазначив, що Конституційною комісією під час підготовки законопроекту було враховано всі ключові рекомендації Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія), яка 23 жовтня 2015 року на відповідному пленарному засіданні ухвалила свій остаточний висновок щодо вказаних змін. У даному висновку зазначається, що остання версія змін до Конституції України, підготовлена Конституційною комісією з питань правосуддя, є дуже позитивною і добре підготовленою та заслуговує повної підтримки. Також Конституційною комісією було враховано пропозиції, отримані внаслідок широких громадських обговорень, в яких взяло участь понад 500 експертів. Таким чином, запропоновані законопроектом зміни повністю відповідають міжнародним стандартам та враховують відповідні висновки і зауваження Венеціанської комісії.

С.Кубів доповів про основні положення зазначених змін, які полягають у забезпеченні незалежності судової влади, її деполітизації, підвищенні професійних стандартів суддівського корпусу, удосконалення засад здійснення судочинства, забезпеченні інституційності, спроможності прокуратури, адвокатури, системи виконань судових рішень тощо.

Доповідач, завершуючи виступ, сказав, що прийняття законопроекту сприятиме реалізації повномасштабної судової реформи та оновленню суддівського корпусу, відповідно до суспільних очікувань і згідно з європейськими стандартами, відновленню довіри громадян до судової гілки влади, а також забезпеченню належного функціонування прокуратури, адвокатури та системи виконання судових рішень.

Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич доповів рішення Комітету, який рекомендує законопроект включити до порядку денного третьої сесії та направити його до Конституційного Суду України.


Р.Князевич також зазначив, що метою цього законопроекту є вдосконалення конституційних основ правосуддя для практичної реалізації принципу верховенства права і забезпечення права на справедливий судовий розгляд справи незалежним безстороннім судом.

За словами доповідача, проектом пропонується внести зміни до цілої низки статей Конституції  України, а саме: зі 124-ої по 129-ту, 130-у, 131-у, 147-у і 148-у, 149-у, 151-у, 153-ю. А також доповнити її новими статтями: 129-ою, частиною, зі значком один, 130-ою зі значком один, 131-ою зі значком один, 131-ою зі значком два, 148-у зі значком один, 149-у зі значком один, 151-у зі значком один, 151-у зі значком два. І внести зміни до статей 25, 55, 29, 55, 59, 89, 92, 106, 108, 110, 111, 136, 150, 152 і до розділу ХV "Перехідних положень" Основного закону та виключити з Конституції України розділ VII "Прокуратура".

"Прикінцевими" і "Перехідними положеннями" законопроекту передбачено набрання ним чинності через три місяці з дня наступного за днем опублікування, крім нової редакції частини шостої статті 124 Конституції України, яка набирає чинності через три роки з дня наступного за днем опублікування цього закону.

В обговоренні законопроекту взяли участь представники фракцій і груп. Відзначаючи необхідність внесення змін до Конституції, вони загалом підтримали законопроект, висловивши деякі зауваження.

Представники фракцій також висловили готовність після рішення Конституційного Суду взяти участь в змінах в судовій реформі.

Після виступу голови фракції "Самопоміч" О.Березюка народні депутати з його фракції заблокували трибуну для виступів, вимагаючи розглянути питання про призначення позачергових виборів міського голови Кривого Рогу.


Голова Верховної Ради звернувся до парламентаріїв з проханням продовжити роботу, дати можливість виступити іншим представникам фракцій і запросив керівників фракцій на нараду для проведення консультацій.

Блокувальники не погодилися на таку пропозицію.

Головуючий оголосив перерву у засіданні.

Після перерви трибуну для виступів було розблоковано.

В.Гройсман повідомив про результати проведених керівниками фракцій і груп консультацій, сказав, що він після завершення розгляду питань по Конституції внесе дві узгоджені пропозиції, яким чином розглядатиметься питання щодо Кривого Рогу. Далі Верховна Рада прийме рішення.

Представники фракцій продовжили обговорення законопроекту про внесення змін до Конституцій України (щодо правосуддя).

У цих виступах прозвучали критичні зауваження стосовно запропонованих змін та зверталася увага на деякі невизначені питання.

Після завершення виступів Верховна Рада 291 голосом прийняла постанову "Про включення до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) і про його направлення до Конституційного Суду України".

Головуючий повідомив, що зараз відбудеться голосування щодо продовження вечірнього засідання до завершення розгляду питань порядку денного та проекту постанови про призначення повторних виборів міського голови м. Кривий Ріг.

Щодо розгляду проекту постанови він повідомив про дві пропозиції: розглянути це питання сьогодні на пленарному засіданні і розглянути його завтра об 11 годині. Але це має вирішити Верховна Рада України.

Головуючий повідомив про розбіжності щодо голосування в різних політичних сил: або за закон, або за постанову.

Парламентарії 264 голосами підтримали пропозицію про розгляд проекту Закону "Про призначення повторних виборів міського голови м. Кривий Ріг" на пленарному засіданні у середу об 11годині.

В.Гройсман оголосив до розгляду проекти постанов  №№ 3000-П і 3000-П1.

Проект Постанови "Про особливості процедури розгляду законопроектів, що пов'язані з прийняттям проекту Закону про Державний бюджет України на 2016 рік"  №3000-П доповів голова підкомітету Комітету з питань бюджету Андрій Гордєєв. Він повідомив, що проектом пропонується розглянути відповідні законопроекти, згідно з визначеним переліком, за скороченою процедурою. Метою ухвалення такої постанови є необхідність прийняття остаточних рішень з питань змін до Податкового та Бюджетного кодексів, та іншого законодавства для забезпечення на їх основі затвердження до завершення цього року збалансованого Державного бюджету на наступний бюджетний період.

А.Гордєєв попросив підтримати проект постанови за виключенням з нього законопроекту "Про детінізацію ринку азартних ігор та забезпечення доходами бюджету з метою виконання соціальних зобов'язань" ( №3632).

Головуючий пояснив, що народні депутати знаходяться в достатньо стислих рамках щодо голосування цих питань. За його словами, ці постанови дають можливість з 22-го по 25-е грудня розглядати ці питання. "Якщо у нас будуть виникати питання щодо продовження внесення змін, парламент це зможе зробити. Але зараз для того, щоб увійти в процедурне поле, нам потрібно їх ухвалити. І тоді від 16-ї години ми будемо повноцінно вже розглядати всі питання порядку денного", - додав він.

В.Гройсман після першого голосування (за - 200) повідомив про пропозицію додати до проекту постанови законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році" за №3688.

Парламентарії знову не підтримали проект постанови (за -200).

Головуючий поставив на голосування пропозицію про продовження вечірнього засідання до завершення розгляду всіх питань порядку денного.

Парламентарії не підтримали пропозицію.

Наступним голосуванням народні депутати 226 голосами підтримали пропозицію народного депутата В.Пинзеника про продовження вечірнього засідання до завершення розгляду питань, пов'язаних з прийняттям Державного бюджету і почали розгляд цих питань.


На вимогу фракцій Радикальної партії та "Самопоміч" головуючий надав слово для виступу голові фракції Радикальної партії Олегу Ляшку, який у виступі звернув увагу на прикрий випадок, що стався минулого пленарного тижня у сесійній залі, коли було викрадено списки за відставку Генерального прокурора В.Шокіна. Тоді було зібрано 140 підписів.

О.Ляшко повідомив про те, що збираються нові підписи за те, щоб відправити у відставку Генерального прокурора В.Шокіна.

О.Ляшко закликав народних депутатів поставити свої підписи за відставку Генерального прокурора В.Шокіна.

Головуючий закрив ранкове пленарне засідання.

На початку вечірнього засідання головуючий повідомив, що в роботі Верховної Ради беруть участь Прем'єр-міністр України А.Яценюк та члени Кабінету Міністрів.


В.Гройсман привітав дипломатів з професійним святом, яке відзначається сьогодні.

Він також зауважив, що в проекті Державного бюджету потрібно виправити всі несправедливості по відношенню до дипломатів, збільшивши фінансування на їхню діяльність.

Народні депутати також привітали енергетиків України з професійним святом.

Головуючий провів кілька голосувань щодо визначення кількості народних депутатів у сесійному залі. За результатами голосування у сесійному залі знаходилася недостатньо парламентаріїв для прийняття результативних рішень.

В.Гройсман нагадав, що чимало народних депутатів зараз беруть участь у засіданнях комітетів і оголосив перерву на півгодини.

Після перерви головуючий запропонував проголосувати за проект постанови про особливості розгляду законопроектів, що пов'язані з прийняттям проекту Закону про Державний бюджет України на 2016 рік за №3000-п.

Два проведених сигнальних голосування показали недостатню кількість голосів у сесійній залі.

Головуючий надав слово Прем'єр-міністру А.Яценюку, який звернувся до народних депутатів з проханням приступити до розгляду, прийнявши спочатку постанови про особливості розгляду законопроектів, пов'язаних з проектом Закону про Державний бюджет на 2016 рік.

Головуючий ще раз поставив проект постанови №3000-п спочатку на сигнальне голосування (за - 227).

За результатами наступних голосувань проект постанови №3000-п був прийняти в цілому 230 голосами, а проект постанови за №3000-П1 - 229 голосами.

Народні депутати приступили до розгляду законопроектів, пов'язаних з прийняттям проекту Закону про Державний бюджет України на 2016 рік.

Проект Закону "Про внесення зміни до Закону України "Про управління об'єктами державної власності" (щодо права отримання частини чистого прибутку (доходу)"  №3627 доповів перший заступник Міністра фінансів Ігор Уманський. Він зазначив, що метою законопроекту є забезпечення прав держави як власника на отримання частини чистого прибутку (доходу), що загалом сприятиме покращенню фінансово-економічної ситуації в країні.


Законопроектом пропонується встановити єдиний підхід розміру відрахувань державними підприємствами до державного бюджету частини чистого прибутку на рівні не менше 30 відсотків.

Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді законопроект прийняти за основу і в цілому.

Прем'єр-міністр А.Яценюк підтримав пропозицію народного депутата В.Кривенка щодо встановлення єдиного підходу розміру відрахувань державними підприємствами до державного бюджету частини чистого прибутку " в розмірі та порядку визначеному Кабінетом Міністрів".

Ця поправка не була підтримана.

Народний депутат В.Пинзеник запропонував прийняти законопроект у редакції уряду, встановивши єдину ставку 30%.

А.Яценюк наполіг на попередній правці, якою пропонується встановити єдиний підхід розміру відрахувань державними підприємствами до державного бюджету частини чистого прибутку "у розмірі та порядку визначеному Кабінетом Міністрів".

За результатами сигнального голосування законопроект не набрав голосів (за - 172).

Парламентарії розглянули проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики)"  №3628.

Проект доповів заступник Міністра фінансів Роман Качур. Він зазначив, що проектом пропонується внести зміни до низки законодавчих актів, якими врегулювати питання у сфері соціального захисту населення, пенсійного забезпечення, трудових відносин, науки і освіти, культури та інших сферах.

Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова доповіла рішення Комітету прийняти законопроект за основу та в цілому в редакції, яку пропонує Комітет.


Л.Денісова коротко доповіла про основні напрацьовані пропозиції.

Під час обговорення народні депутати висловили зауваження до проекту, акцентуючи на тому, що він є "антиконституційним і таким, що принижує гідність українців".

Вони наголошували на тому, що за цей проект голосувати не можна, а уряду потрібно подавати у відставку за внесення таких законопроектів.

Наступний проект Закону "Про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності"  №3533  доповіла заступник Міністра фінансів Олена Макеєва. Вона зазначила, що Законом "Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті ХІІ Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року" тимчасово, строком на 12 місяців, запроваджено додатковий імпортний збір. Цим проектом на виконання Меморандуму про економічну та фінансову політику України між Україною та МВФ пропонується припинити справляння додаткового імпортного збору до кінця 2015 року.

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна доповіла рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти цей законопроект за основу та в цілому.


У виступах народні депутати наголошували на тому, що цей законопроект, спрямований на виправлення помилки, яку зробив уряд, коли ввів у 2015 році додатковий імпортний збір, який болюче вдарив по простих громадянах, змусивши їх платити додаткові кошти за товари та послуги. Парламентарії підтримали прийняття цього законопроекту.

Проект Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році" за №3688 доповіла Міністр фінансів Наталія Яресько. Вона зазначила, що вдосконалення норм Податкового кодексу та інших законодавчих актів, запропоноване законопроектом, має на меті створити умови для збільшення надходжень до бюджету та забезпечити збалансованість бюджету 2016 року, а також покращити адміністрування податків.

Н.Яресько доповіла про норми законопроекту і попросила парламентаріїв підтримати його.


Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна зазначила, що Комітет, загалом підтримуючи законопроект, рекомендує прийняти його за основу та в цілому з урахуванням пропозицій, які вона озвучила.

Народні депутати обговорили законопроект.

Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій сказав, що голосування щодо обговорених законопроектів відбудеться на наступних пленарних засіданнях і закрив вечірнє засідання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку