У ВІВТОРОК, 8 ГРУДНЯ 2015 РОКУ, ВІДБУЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ТРЕТЬОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ.

Для участі в пленарному засіданні зареєструвалися 297 народних депутатів.

Голова Верховної Ради В.Гройсман після реєстрації відкрив ранкове засідання.


З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп.

Парламентарії приступили до розгляду питань порядку денного.

Народні депутати включили до порядку денного сесії проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" (щодо працевлаштування випускників)" №3312 і проект Постанови "Про забезпечення належним медичним обслуговуванням осіб, які отримали ушкодження здоров'я під час участі у Революції Гідності" №3508.

Проект Постанови було одразу розглянуто. Документом передбачається для осіб, які під час участі у Революції Гідності зазнали поранень, каліцтва, контузій чи іншого ушкодження здоров'я та в подальшому були занесені Міністерством охорони здоров'я України до переліку осіб, які за результатами судово-медичної експертизи отримали під час участі у Революції Гідності тяжкі та середньої тяжкості тілесні ушкодження, надати право на безоплатне медичне обслуговування (лікування, диспансеризацію, медичну реабілітацію та інше) в Клінічній лікарні "Феофанія" Державного управління справами, госпіталях ветеранів війни та військово-медичних закладах охорони здоров'я (госпіталях).

Парламентарії 301 голосом підтримали проект постанови за основу та в цілому.

Далі було розглянуто кілька проектів постанов про проведення парламентських слухань та затверджено  рекомендації проведених парламентських слухань.

Верховна Рада прийняла проекти постанов "Про проведення парламентських слухань на тему: "30 років після Чорнобиля: уроки та перспективи" (березень 2016 року) №3425 і "Про проведення парламентських слухань на тему: "Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції" №3263.

Парламент також затвердив Рекомендації парламентських слухань на тему: "Сімейна політика України - цілі та завдання" №3466 та прийняв Постанову про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів №3110.

Народні депутати розглянули в другому читанні проект  Закону "Про систему іномовлення України " №2334а.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар повідомила, що під час доопрацювання до Комітету надійшло 152 поправки, більшість з яких враховано.


Доповідач зазначила, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

Парламентарії розглянули поправки, на яких наполягали автори, підтримавши три з відхилених Комітетом.

З їх урахуванням законопроект 282 голосами було прийнято в другому читанні та в цілому.

Народні депутати розглянули кілька законопроектів у першому читанні, які стосувалися вдосконалення чинного законодавства у сфері аграрної політики.

Проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості)" №2027а доповів народний депутат Ігор Алексєєв.


Голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Парламентарії 296 голосами підтримали рішення профільного комітету.

За основу після короткого обговорення були прийняті проекти законів "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового статусу земель фермерського господарства" №2028а; "Про внесення змін до Закону України "Про побічні продукти тваринного походження, що не призначені для споживання людиною" (щодо узгодження його положень у сфері поводження з продуктами тваринного походження, що належать до категорії ІІ, з вимогами законодавства ЄС)" №2150а; "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення мінімального строку оренди земельних ділянок сільгосппризначення, на яких проводиться гідротехнічна меліорація" №2920; "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо правової долі земельних ділянок, власники яких померли" №3006.

Народні депутати розглянули в другому читанні та ухвалили проекти Законів "Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо удосконалення механізму передачі земельних ділянок, відчужених для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності) №1270 і "Про внесення змін до статті 50 Закону України "Про землеустрій" щодо спрощення процедури виготовлення проектів землеустрою для відведення земельних ділянок" №1280.

Голова Верховної Ради В.Гройсман повідомив, що в пленарному засіданні беруть участь Президент України Петро Порошенко, Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк та члени Кабінету Міністрів і Віце-президент США Джозеф Байден.

В.Гройсман надав слово Віце-президенту США Дж.Байдену.

На початку виступу Дж.Байден нагадав про провал реформ після Помаранчевої революції.

Впродовж понад півгодинного виступу Дж. Байден також сказав про те, що Сполучені Штати Америки не визнавали і ніколи не визнають спроби Росії анексувати Крим.

Дж.Байден закликав владу України виконати вимоги Революції гідності.

Промовець заявив: "Агресори повинні зрозуміти , що всі народи мають право на суверенітет".

"Я ніколи не розповідаю людям з інших країн, що вони повинні робити, але ви не можете назвати жодної демократії у світі, де процвітає ракова пухлина корупції. Ви не можете знайти жодної такої країни", - наголосив Дж.Байден у виступі.

Віце-президент США Дж.Байден, звертаючись до народних депутатів, наголосив: "Не змарнуйте ваш час, не втратьте цю можливість".

Парламентарії оплесками привітали виступ Віце-президента США Дж.Байдена.


Народні депутати продовжили розгляд законопроектів у другому читанні. За результатами розгляду в цілому було прийнято проекти Законів "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення законодавства у сфері насінництва та розсадництва у відповідність до європейських та міжнародних вимог)" №1460-1; "Про внесення змін до статті 9 Закону України "Про гуманітарну допомогу" (щодо недопущення затягування строків проведення санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю гуманітарної допомоги)" №1509.

Народні депутати також розглянули поправки до проекту Закону "Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів" №2279.

Рішення щодо цього законопроекту буде прийнято на вечірньому засіданні.

Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій закрив ранкове засідання.


На вечірньому засіданні народні депутати продовжили розгляд питань порядку денного.

Парламентарії розглянули у другому читанні проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі (друге читання із скороченням строку підготовки)" №2558а.

Голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий доповів підготовлений законопроект до другого читання. Він повідомив, що під час доопрацювання надійшло 40 поправок, з яких враховано 30, відхилено - 10.


Т.Кутовий також нагадав, що цим проектом пропонується скасувати або обмежити дію 22 дозвільних процедур та вимог у здійсненні господарської діяльності сільськогосподарських підприємств, а також обмежити повноваження окремих державних органів щодо функцій державного контролю. Внесення змін сприятиме зниженню адміністративного навантаження на сільськогосподарського товаровиробника за рахунок суттєвого скорочення окремих процедур та дозволів в агропромисловому комплексі, регуляторні механізми яких застаріли, дублюють одна одну або не відповідають міжнародним зобов'язанням України.

Народні депутати розглянули невраховані поправки до законопроекту.

237 голосами законопроект було прийнято у другому читанні та в цілому.

На доопрацювання за результатами розгляду було направлено проект Закону "Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів" №2279.

Парламентарії розглянули кілька законопроектів, які раніше були обговорені.

За результатами голосування жоден із законопроектів під час сигнальних голосувань не набрав голосів для їх прийняття за основу.

Народні депутати далі розглянули у першому читанні проект Закону "Про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України "Про стандартизацію і сертифікацію" №3168.


Проект доповів народний депутат Владислав Голуб. Він запропонував з метою зняття технічних бар'єрів у торгівлі з країнами СНД внести зміни до статей 1 та 13 Декрету Кабінету Міністрів України "Про стандартизацію і сертифікацію", якими передбачити проведення добровільної сертифікації харчових продуктів та продовольчої сировини органами з сертифікації в державній системі сертифікації.

За словами доповідача, це положення не суперечить європейській практиці, оскільки в країнах ЄС існують органи щодо добровільної сертифікації харчових продуктів, які не відносяться до ветеринарної або санітарної служб.

Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Проект Закону "Про внесення змін до розділу ХI "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про Національну поліцію" щодо забезпечення гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ України та членів їхніх сімей" №3303 доповів народний депутат Віктор Король. Він нагадав, що Верховною Радою прийнято Закон України від 02 липня 2015 року №580 "Про національну поліцію", норми якого передбачають створення Національної поліції України, ліквідацію органів міліції та втрату чинності Закону "Про міліцію".

За словами доповідача, норми Закону не були поширені гарантії соціального захисту на колишніх працівників міліції та членів їх сімей, у тому числі членів сімей працівників міліції, які загинули (померли), пропали безвісти, стали інвалідами під час проходження служби в міліції, громадян України з числа колишніх працівників міліції, які були звільнені зі служби за станом здоров'я, за віком, у зв'язку із скороченням штату, та члени їхніх сімей, осіб, які звільнені зі служби в міліції і визнані інвалідами І групи внаслідок поранення, контузії, каліцтва, одержаних під час виконання службових обов'язків під час служби в міліції, або захворювання, одержаного під час проходження служби в міліції тощо.


В.Король запропонував відновити гарантії соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ України та членів їхніх сімей.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

А.Кожем'якін також зазначив, що законопроект стосується трьохсот тисяч колишніх працівників органів внутрішніх справ.

Під час обговорення народні депутати не підтримали законопроект, зазначивши, що його прийняття є не на часі, оскільки ще потрібно встановити участь багатьох правоохоронців у останніх подіях під час Революції гідності та наступних подіях в країні.

Головуючий запропонував направити проект до доопрацювання.

229 голосами законопроект було направлено на доопрацювання.

Автор наступного проекту народний депутат Микола Томенко запропонував сьогодні обговорити законопроект, а рішення щодо нього прийняти за наступному пленарному засіданні. За його словами, в сесійній залі недостатньо голосів для позитивного голосування.

М.Томенко доповів проект Закону "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо цільового спрямування екологічного податку" №2830. Він запропонував відновити дію окремих норм бюджетного законодавства щодо забезпечення спрямування надходжень від екологічного податку до спеціального фонду державного та місцевих бюджетів, зокрема до відповідних фондів охорони навколишнього природного середовища згідно із чинним природоохоронним законодавством.

Стабільне джерело наповнення державного та місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища в рамках реалізації державної екологічної політики дозволить забезпечити цільове фінансування нагальних природоохоронних заходів як державного так і місцевого значення.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Іван Куліченко повідомив, що Комітет рекомендує прийняти цей законопроект за основу.


Парламентарії 233 голосами підтримали законопроект у першому читанні.

Проект Закону "Про внесення змін до статті 15 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо удосконалення механізму визначення рівня навантаження на суддів відповідного суду" №2487 доповів заступник Голови Комітету з питань правової політики та правосуддя Василь Яніцький. Він зазначив, що проектом пропонується внести до статті 15 Закону "Про судоустрій і статус суддів" зміни, відповідно до яких: виключається частина 8 цієї статті, якою передбачається, що збори суддів відповідного суду мають право зменшити навантаження щодо розгляду справ на суддів, які обіймають адміністративні посади в суді, але не більше ніж на шістдесят відсотків порівняно з навантаженням інших суддів, та установити, що особливості розподілу судових справ у випадках, визначених статтею 15 Закону, визначаються Положенням про автоматизовану систему документообігу суду.

Народні депутати розглянули і 236 голосами прийняли за основу та в цілому законопроект "Про внесення змін до статті 2 Закону України "Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів "Артек" і "Молода гвардія" (щодо зміни призначення земельної ділянки" №2293а.

Парламентарії обговорили проекти Законів "Про внесення змін до деяких законів України щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для реалізації державної інформаційної політики" №2169а і "Про внесення зміни до статті 5 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (щодо підстав для видачі посвідки на тимчасове проживання представникам іноземних засобів масової інформації)" №3048.

Рішення щодо обох законопроектів буде прийнято на наступних пленарних засіданнях.

Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у середу, 9 грудня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку