У ЧЕТВЕР, 3 ЛИПНЯ, ТРИВАЛИ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ. ЗГІДНО З РЕГЛАМЕНТОМ ЦЬОГО ДНЯ НАРОДНІ ДЕПУТАТИ ПРАЦЮВАЛИ В РЕЖИМІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ З ОБГОВОРЕНИХ ПИТАНЬ.

Ранком, після обміну думками з процедури, було вирішено першими розглянути проекти Постанови про інформацію Кабінету Міністрів про ситуацію в агропромисловому комплексі України та загрозу продовольчій безпеці держави у зв'язку з різким зростанням цін на продукти харчування. Проекти оприлюднили голова парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Іван ТОМИЧ, народний депутат України Катерина ВАЩУК. Проект опозиційних сил представив уповноважений СПУ Йосип ВІНСЬКИЙ. Дискусія набула емоційності, завела, як висловився Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН, у глухий кут. Було оголошено невідкладну перерву для міжфракційних консультацій.

Після перерви В.М.ЛИТВИН поінформував присутніх, що під час консультацій їх учасники домовились про наступне. Уповноважені парламентських комітетів з аграрної політики та з питань бюджету, а також депутатських фракцій, спільно з урядом невідкладно готують єдиний узгоджений проект постанови з розглянутого питання і впродовж дня подають його на голосування.

Продовжилось прийняття рішень з подальших питань порядку денного. Було ухвалено постанови: про календарний план проведення четвертої сесії Верховної Ради України четвертого скликання; про порядок висвітлення роботи четвертої сесії Верховної Ради України; про "День Уряду України" у вересні 2003 року (щодо дотримання органами виконавчої влади вимог законодавства при проведенні комплексу весняно-польових робіт та заходи по забезпеченню виконання законодавства при підготовці до збирання врожаю 2003 року та його проведенні); про "День Уряду України" у вересні 2003 року (стосовно балансу продовольчих і фуражних ресурсів на період 2003-2004 років та заходи уряду щодо забезпечення продовольчої безпеки).

По завершенні наступної (регламентної) перерви в залі виникло нове збурення. Група депутатів зібралась біля столу робочої президії, заперечуючи проти внесення до порядку денного питання стосовно проекту Закону про внесення змін до Конституції України. Незважаючи на те, що зазначений порядок було рекомендовано Погоджувальною радою керівників комітетів і фракцій. Щоб дійти порозуміння, головуючий ЛИТВИН В.М. змушений був знову оголосити додаткову перерву для міжфракційних консультацій.

Рішення чергової наради, яке оприлюднив В.ЛИТВИН, продовживши засідання, зводилось до того, що йдеться лише про процедурну функцію - розгляд проектів і ухвалення одного з них як постанови про направлення президентського і парламентського проектів Закону про внесення змін до Конституції України до Конституційного Суду України для надання Верховній Раді висновку про них. Голосування щодо внесення такого питання до порядку денного не дало позитивного результату.

На цьому ранкове засідання завершилося.

Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М. знову запросив уповноважених парламентських фракцій на нараду для узгодження подальших дій.

ПІД ЧАС ВЕЧІРНЬОГО ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ У ЧЕТВЕР, 3 ЛИПНЯ, ПРОДОВЖИВСЯ РОЗГЛЯД ПИТАННЯ СТОСОВНО ПРОЕКТІВ ЗАКОНУ ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ.

Відкривши засідання, Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН поінформував про рішення міжфракційної наради, яка відбулася під час перерви. Було підтверджено, що мають розглядатися подані народними депутатами проекти постанови лише щодо направлення президентського і парламентського проектів Закону про внесення змін до Конституції України в Конституційний Суд України для надання висновку стосовно порядку їх розгляду, оскільки в Регламенті діяльності Верховної Ради України немає чітко визначеної відповідної процедури з цього питання. Від Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування щодо проектів постанови про направлення мав голова Комітету Анатолій МАТВІЄНКО. Однак представники опозиційних сил знову заблокували трибуну й стіл робочої президії, змусивши її призупинити розгляд питання.

Голова Верховної Ради ЛИТВИН В.М. оголосив вечірнє засідання закритим. Він запросив уповноважених фракцій на чергову зустріч для продовження консультацій.

ВІДПОВІДНО ДО КАЛЕНДАРНОГО ПЛАНУ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ МАЮТЬ ПРОДОВЖИТИСЬ 4 ЛИПНЯ, В П'ЯТНИЦЮ.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку