У п'ятницю, 6 ЛИСТОПАДА 2015 РОКУ, завершився ЧЕРГОВИЙ пленарний тиждень ТРЕТЬої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман перед початком ранкового засідання привернув увагу до інциденту, який стався учора ввечері у кулуарах Верховної Ради.


В.Гройсман наголосив, що є абсолютно неприпустимим, коли будь-які непорозуміння розв'язуються шляхом фізичного впливу між депутатами Верховної Ради, а тим більше, коли мова йде про чоловіка і жінку.

"Категорично засуджую будь-який прояв насильства, будь-який по відношенню до людини, а особливо, коли мова йде про жінку", - наголосив він і закликав провести всебічне розслідування учорашнього інциденту.

Стосовно нерозглянутих учора питань безвізового режиму на вечірньому засіданні В.Гройсман зазначив, що він прийняв рішення перенести розгляд цих питань на вівторок 10 листопада через відсутність результату голосування.

Голова Верховної Ради попросив "не втрачати п'ятницю, суботу, неділю і понеділок для спільної позиції депутатських груп і фракцій і для консолідованого голосування цих питань у вівторок для того, щоб ми могли надати всі можливості для України і для українців вільно пересуватися територією Європейського Союзу без віз". За його словами, "це відповідальність кожного народного депутата, кожного хто голосує "за" або "проти". "Є чіткі директиви Європейського Союзу. Є проекти законів, будь ласка, працюйте над ними. Я хочу наголосити на тому, що вже майже четвертий тиждень ці закони находяться в стінах українського парламенту. Те ж саме, я прошу консолідовано перейти до голосування  щодо ренти на газ, для зниження цієї ренти і питання продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі, це наш з вами обов'язок", - зазначив він.

В.Гройсман звернувся до керівників фракцій і груп з проханням забезпечити участь у засіданні у вівторок, а до вівторка забезпечити участь народних депутатів в засіданнях комітетів, якщо це буде потрібно або тематичних робочих груп для відпрацювання спільної позиції.

Для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 294 народних депутатів.

В.Гройсман, відкривши ранкове засідання, надав слово народному депутату Ользі Черваковій, яка висловила обурення щодо прикрого, ганебного інцидент, коли народний депутат А.Тетерук вдарив пляшкою по голові нашу колегу Олександру Кужель, жінку, якій 62 роки.


О.Червакова зазначила, що народні депутати, які обурені цим, зареєстрували два проекти постанов: першим вони закликають народного депутата А.Тетерука, який вдався до таких дій, добровільно скласти депутатські повноваження за дії, несумісні зі статусом народного депутата, за грубі порушення депутатської етики.

Другий проект постанови щодо зняття депутатської недоторканності з народного депутата А.Тетерука для того, щоб могло відбутися всебічне розслідування інциденту.

Під час виступу жінки-народні депутати зібралися біля трибуни на знак солідарності з промовцем.

Головуючий надав слово народному депутату Андрію Тетеруку, який сказав, що з інциденту він обов'язково зробить висновки.


А.Тетерук сказав також, що йому прикро, що цей інцидент взагалі стався.

Народний депутат висловив готовність відкрито і чесно співпрацювати зі слідством, готовність понести покарання у разі доведення його вини.

А.Тетерук офіційно вибачився за те, що сталося учора.

Голова фракції "Батьківщина" Ю.Тимошенко у виступі сказала, що зараз потрібно було б надати слово народному депутату Олександрі Кужель, але вона зараз знаходиться у лікарні.


"Якщо у парламенту є моральні сумніви, Олександра Володимирівна за проханням нашої фракції відкличе всі заяви. Тут не треба, щоб міліція розслідувала, тут треба просто бути людьми в цій ситуації", - сказала Ю.Тимошенко.

Головуючий нагадав, що у пленарні тижні щоп'ятниці проводиться година запитань до Уряду.

В.Гройсман надав слово Віце-прем'єр-міністру Геннадію Зубку, який поінформував про ситуацію, яка нещодавно сталася у місті Сватовому (диверсія на військових складах).


Г.Зубко повідомив, що відразу почала працювати експертна комісія, яка допомогла встановити кількість пошкоджених будинків, соціальних об'єктів, індивідуальних об'єктів, багатоповерхівок. Саме експертна комісія зробила ті дефектні акти і ті обслідування, які допомогли зараз встановити розмір і обсяг тих пошкоджень, а також тих відшкодувань, які потрібно направити з резервного фонду і направити саме від уряду допомогу місцевому бюджету.

"На сьогодні ситуація стабільна, і я дякую всім практично службам, які долучилися, в першу чергу, до аварійно-рятувальних робіт з приводу відновлення систем житло-постачання і буквально на наступний день було відновлено водопостачання, водовідведення, газопостачання, електропостачання, а також подача тепла", - додав урядовець.

Віце-прем'єр-міністр подякував всім мешканцям міста Сватово, які проявили, громадянську позицію, розуміючи, що є диверсії, є біда, не допустили ні фактів мародерства, не допустили будь-якого підсилення протестних настроїв, а також подякував всім рятувальникам за таку спільну активну роботу, і сказати, що сьогодні уряд разом з Верховною Радою і разом з мешканцями, громадянами, українцями, які проживають в Луганській області.

Головуючий надав слово міністру молоді та спорту України Ігорю Жданову, який поінформував про спортивні досягнення українських спортсменів, та заходи уряду на підтримку вітчизняного спорту, про заходи, які здійснюються щодо збереження масового та дитячо-юнацького спорту в Україні.

І.Жданов також повідомив, що Міністерство розробило та активно впроваджує в життя дорожню карту реформ у сфері фізичної культури та спорту. Ключова мета спортивної реформи - побудова європейського моделі відносин держави і спорту.

Урядовець також поінформував про те, що Мінмолодьспорт запрацювало в максимально прозорому режимі. "Ми перейшли виключно на електронні закупівлі, якщо ці об'єми закупівель складають до 200 тисяч гривень. Публікуємо на сайті інформацію про всі бюджетні витрати міністерства, бюджетні програми, накази про проведення змагань та зборів, які мають за собою фінансове навантаження, публікуємо також всю звітність, фінансово-господарську звітність державних підприємств. Впроваджено автоматичну і прозору формулу фінансування олімпійських видів спорту", - зазначив він.

Міністерством також розроблено дорожню карту реформування молодіжної сфери. це результат спільної роботи з "Реанімаційним пакетом реформ", Центром реформ при Кабінеті Міністрів України і молодіжними громадськими організаціями. Урядом також схвалено Концепцію державної цільової соціальної програми "Молодь України" на 2015-2020-й роки.

За словами міністра, вперше за останні 6 років за підтримки ООН було проведено ґрунтовне соціологічне дослідження "Молодь України: 2015", що дало нам більш детально ознайомитися з проблемами молоді.

Міністерством за підтримки Програми розвитку ООН запущено інноваційні проекти в молодіжній сфері.

І.Жданов, завершуючи виступ, сказав, що наступний рік повинен стати роком відновлення спортивної інфраструктури України. За його словами, деякі заходи вже здійснюються, зокрема це стосується відбудови та реконструкції стадіонів.

На думку міністра, необхідно, щоб в кожному обласному центрі існував повноцінний стадіон, на якому можна було б грати і в футбол, і було легкоатлетичне ядро. Це перший крок на шляху до відновлення спортивної інфраструктури.

Далі виступив заступник міністра інформаційної політики Артем Біденко, який поінформував про розвиток суспільного мовлення в Україні.

Він, зокрема, повідомив, що обсяг реальної потреби фінансування за загальним фондом державного бюджету України для успішного запуску та початку роботи суспільного мовника на належному рівні повинен складати не менше двох з половиною мільярдів гривень. Водночас пунктом третім статті 14 Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" встановлено, що забезпечення діяльності національного Суспільного телебачення України здійснюється за рахунок коштів державного бюджету України протягом чотирьох років з дня набрання чинності цього закону.

Держава забезпечує належне існування НСТУ, яке становить не менше 0,2 відсотки видатків загального фонду державного бюджету України за попередній рік. Відповідно на 2016 рік ця сума має складати 1 мільярд 75 мільйонів гривень, тобто трохи менше, на 50 відсотків менше, ніж розраховано в Національній суспільній телекомпанії.

Урядовець відповів на запитання стосовно реального фінансування передбачено для суспільного мовника на наступний рік.

За його словами, під час підготовки бюджетного запиту до проекту Державного бюджету на 2016 рік Мінфіном доведено Держкомтелерадіо граничний обсяг бюджетного фінансування за програмою, яка називається "Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб". За цією програмою планується фінансування суспільного мовника для створення та діяльності Національної суспільної телекомпанії України 661 мільйон гривень.

"Це значно менше тієї суми, яка була перерахована і яка прописана у відповідному законі. А якщо точніше, то в 3,7 разів. Та в півтора рази менше за визначений обсяг фінансування, що передбачений власне статтею 3, пунктом третім статті 14 Закону "Про Суспільне телебачення і радіомовлення".

Таким чином, граничним обсягом не враховані видатки відповідно до цього закону у сумі 381 мільйон гривень. Такий стан забезпечення фінансування початку роботу суспільного мовника у 2016 році розглядався на погоджувальні раді у Міністерстві фінансів України за участю представників Мінфіну, Держкомтелерадіо, НТКУ, інших телерадіоорганізацій, які мають увійти до суспільного мовника.

Наше міністерство також надавало свої пропозиції, свої коментарі щодо запланованих видатків. Було прийнято рішення вжити заходів для досягнення обсягу фінансування в 2016 році до рівня установленого, тобто 0,2 від видатків зведеного фонду бюджету на попередній рік", - пояснив А.Біденко.

Члени уряду відповіли на усні запитання народних депутатів.


Міністр фінансів Наталія Яресько відповіла на запитання стосовно того, чи Мінфіном напрацьована податкова реформа і бюджет України і коли парламент побачить пропозицію Мінфіну стосовно податкової реформи?

Н.Яресько зазначила: "Ми якраз готуємо кінцевий варіант бюджету, який має показати зменшення витрат на ту податкову реформу, яку ми підготували. Поки що в уряді немає кінцевого варіанту, який ми поки що можемо подати. Плюс - я в процесі узгодження з Міжнародним валютним фондом, тобто я можу це подати тільки, як я його узгоджу. Я надіюся, що цей процес закінчиться якнайскоріше, і ми над цим працюємо кожний день. Конкретну дату я вам не назву, на жаль, але якнайскоріше. Я з вами згідна, що якнайскоріше.

Друге. Про Державну фіскальну службу. Я думаю, що там ситуація дуже скрутна. Взагалі ви будете бачити багато скандалів з кожним днем. Починаючи з того, що по люстрації мали б всі 42 відсотки від найвищих посадових осіб зняти, і це скандал, що це не було зроблено рік-півтора тому. Починається з того, дальше по реорганізації все йде вперед. Деякі законопроекти, які потрібні, у вас, і ми чекаємо. Але без законопроектів додатково працюємо кожного дня.

Зменшення кількості осіб в Державній фіскальній службі - 30 відсотків, це приблизно 18 тисяч буде до кінця цього року. Скорочення осіб, чисельності вимагає зміни в бізнес-процесі в рамках тієї реорганізації, яку ми вибрали, і над якими ми працюємо разом з нашими міжнародними партнерами".

Міністр соціальної політики Павло Розенко відповів на запитання стосовно надання населенню субсидій.


Він повідомив, що станом на сьогодні уже понад 4 мільйона українських родин отримали субсидії за новою системою. "Тобто ми сьогодні говоримо те, що порівняно з попереднім роком ефективність системи субсидій зросла приблизно в 10 разів. Адже в минулому році в цьому періоді субсидії отримували лише 450 тисяч українських родин. На сьогоднішній день вже одна третина українських родин сьогодні отримує вже субсидії", - сказав він.

П.Розенко звернув увагу на те, що старт реформи системи субсидій почався п'ять місяців тому. За ці п'ять місяців Кабінет Міністрів чотири рази вже змінював або удосконалював систему субсидій."Ми відстежуємо проблеми. Ми бачимо, від міністра до головного спеціаліста, ми їздимо по регіонах, вивчаємо ті питання, які турбують і людей, і соціальні служби і намагаємось удосконалити цей механізм призначення субсидій. Але я хочу ще і ще раз говорити, ми можемо дуже багато писати нормативних актів, ми можемо дуже прекрасні проголошувати реформи. Але вони ефективно будуть здійснюватися лише тоді, коли місцеві органи влади, місцеве самоврядування буде ставитися до тих реформ, як ми ставимось з вами, тобто відповідально і ефективно. Адже саме відповідальність за призначення субсидій - це відповідальність місцевих органів влади", - зазначив урядовець.

П.Розенко наголосив на персональній відповідальності чиновників за цей процес.

Міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі відповів на запитання, яке стосувалося критична ситуація в країні з ліками для хворих на гемофілію, імунодефіцитів, відсутності в лікарнях ліків для дорослого населення, хворих на онкозахворювання.


Він повідомив про підписані договори з міжнародними організаціями на постачання ліків на суму понад 2 млрд. 197 млн. грн.

За його інформацією, яка перевіряється і уточнюється щодня, кризи з ліками в країні немає і не буде.

Міністр фінансів Наталія Яресько відповіла на запитання стосовно тих соціальних стандартів, які закладаються у проект Державного бюджету на 2016 рік.

Вона повідомила, що "соціальні витрати ніхто не готується зменшити, а навпаки проект бюджету, який був поданий 15 вересня і відкликаний, показує, що там є подвійне підвищення соцнорми: і 1 травня, і 1 грудня. До 12 відсотків в цілому, який дорівнює інфляції в наступному році.

Далі. Щодо наступних джерел фінансування. Є, наприклад, навіть в соціальній сфері можливості щодо ефективності нашої роботи, недублікації програм, зменшення і верифікація всіх платежів. Там можна якісь гроші заощадити. Поки що ми не знайшли в Кабінеті Міністрів відповідь в цій сфері.

Щодо освіти, щодо охорони здоров'я і щодо інших, які є найголовніші в бюджеті. Очевидно, ми очікуємо якісь зміни, але це є зміни підструктурних реформ, не просто закриття якоїсь, там, школи або звільнення від будь-яких людей, але покращення, взагалі там не обговорюється про зменшення кількості ліків, які закуповуються."

Віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко відповів на запитання щодо вартості житлово-комунальних послуг та тривалості опалювального періоду.

Він, зокрема, зазначив, що на сьогодніь ті люди, які повинні платити за комунальні послуги і які не можуть бути оплачені за рахунок їх доходів, захищені з точки зору програми субсидій.

Г.Зубко закликав "шукати вихід з непростого становища формування тарифної політики, зробити його прозорим, зробити його справедливим, зробити таким чином, щоб ті люди, які сьогодні потребують допомоги в оплаті житлово-комунальних послуг, таку допомогу отримали. І тут потрібно просто переходити в конструктивну розмову, не робити взагалі ті речі, які сьогодні не дозволяють і створюють штучний бар'єр для прийняття рішень".

Стосовно опалювального сезону урядовець згадав Постанова уряду №630, яка чітко регламентує, коли починається опалювальний сезон, який залежить, в першу чергу, від температурного режиму, який є на вулиці.

За його словами, чи 6 місяців або сім місяців - це, в першу чергу, визначається температурним режимом на вулиці. І саме зміни до 630-ї постанови, які сьогодні дозволять проводити перерахунок оплати комунальних послуг за рахунок температури на вулиці, дозволить не тільки зменшити споживання природного газу, а ще й дасть можливість в холодну пору компанії "Нафтогаз", дефіцит якої сьогодні поставив, практично, бюджет України до ситуації критичної і у зв'язку з чим ми, практично, знайти кошти на оплату газу і подолання цього дефіциту.

Г.Зубко також повідомити, що на 1 вересня 2015 року від населення було зібрано 100 відсотків оплати за житлово-комунальні послуги. Він відзначив дисципліну простих українців, яка набагато краща, ніж в уряді і Верховній Раді.


Міністр палива та вугільної промисловості Володимир Демчишин відповів на запитання стосовно забезпечення проходження опалювального сезону.

Він заспокоїв народних депутатів з приводу того, що ось-ось почнуться відключення електроенергії. За його словами, "на даний момент на складах електростанцій забезпечено вугілля, щонайменше, на 900 тисяч тонн більше, по відношенню до минулого року це було 1,6 мільйони, на даний момент це 2,5 мільйони тонн. Цього для початку опалювального сезону достатньо для того, щоб входити в нього із впевненістю в тому, що ніяких відключень не буде".

Ще одне запитання стосувалося того, чи достатньо коштів на ринку для того, щоб підтримувати ці запаси і відповідно пройти опалювальний сезон?

В.Демчишин нагадав про залучення двох мільярдів гривень від "Ощадбанку", які потрачені на закупівлю вугілля, із цих коштів ще 500 мільйонів як аз знаходяться в процесі залучення і витрачання. Тобто кошти ще направляються на додаткову закупівлю вугілля на енергоринок.

"Більше того, рівень оплати рахунків, які отримують споживачі, і промисловість, і населення на даний момент знаходиться на рівні сто відсотків. Тобто всі кошти, які необхідні для закупівлі вугілля, ядерного палива, газу вони наявні. Тобто в повній мірі кошти використовуються на підтримання достатнього рівня запасів для того, щоб з впевненістю проходити цей сезон", - зазначив міністр.

Члени уряду також відповіли на інші запитання народних депутатів.

На цьому година запитань до уряду завершилася.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій зробив кілька оголошень про вихід деяких народних депутатів зі складу депутатських фракцій і груп: Олександра Шевченка, Євгена Рибчинського і Тараса Батенка зі складу фракції "Блок Петра Порошенка" і Михайла Ланьо зі складу групи "Воля народу" та про його входження до складу групи "Відродження".Головуючий зачитав депутатські запити.

Парламентарії виступили з заявами, повідомлення, пропозиціями.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій після закінчення виступів підвів підсумки засідання. Він зазначив, що учора був дуже тривожний день у Верховній Раді, "ми вчора фактично вперше за час нашої діяльності від першого дня провалили антикорупційні закони. До цих пір при дуже важких протистояннях нова Україна перемагала старі форми і старі схеми в цьому парламенті. І вчора вперше сталось так, що ми не набрали необхідної кількості голосів під час прийняття не просто законів по плану лібералізації безвізового режиму, а перш за все антикорупційні закони".

За його словами, "у нас ще є шанс виправити і провести ці зміни. Звичайно, Верховна Рада відповідальна за стан країни в цілому. Але ми усвідомлюємо, не завжди ми можемо відслідкувати і проконтролювати виконання наших законопроектів виконавчими структурами. Не завжди ми можемо до кінця вплинути на ці процеси. Але створюючи певне законодавче поле ми робимо процеси незворотними.

Наші антикорупційні закони в різних сферах - і відкритості інформації, доступу до публічної інформації, Антикорупційне бюро, - вони створюють момент незворотності. Я собі не уявляю Верховну Раду, яка зможе колись їх відмінити. Це є інвестиція в майбутнє. Це є вагомий і серйозний вклад Верховної Ради України. Кожне наше рішення має велику вагу, це наша відповідальність, Верховної Ради України. Це наше домашнє завдання, яке ми маємо виконати".

А.Парубій нагадав, що у вівторок ці законопроекти знову будуть стояти у порядку денному. Він зазначив, що знає "які сили об'єднались, щоб їх не могли прийняти у Верховній Раді України" і попросив всіх максимально сконцентруватися, щоб, працюючи у вихідні дні, в понеділок народні депутати змогли доопрацювати всі ті питання, які виникають.

Головуючий закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у вівторок, 10 листопада.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку