Ранком у середу, 18 грудня, Верховна Рада України приступила до роботи в пленарному режимi.

Згiдно з узгодженим порядком денним мали розглядатися законопроекти в першому читаннi.

Вiдбулось оголошення депутатських запитiв, оприлюднення змiн у персональному складi парламентських фракцiй i груп.

Але в перебiгу регламентної ранкової дискусiї представники опозицiйних сил, повернувшись до подiй минулого дня, пов'язаних з голосуванням постанов щодо змiни керiвництва НБУ, спричинили новий сплеск полiтичних пристрастей. Опозицiонери, якi i напередоднi, блокували трибуну й стiл робочої президiї.

Голова Верховної Ради В.М.ЛИТВИН мусив закрити засiдання.


У РАМКАХ ВЕЧIРНЬОГО ЗАСIДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ В СЕРЕДУ, 18 ГРУДНЯ, В СЕСIЙНIЙ ЗАЛI ВIДБУЛАСЯ ЗУСТРIЧ НАРОДНИХ ДЕПУТАТIВ УКРАЇНИ З КАБIНЕТОМ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ. ЙШЛОСЯ ПРО ПЕРЕБIГ ПIДГОТОВКИ ДО ОСТАТОЧНОГО ПРИЙНЯТТЯ ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО ДЕРЖАВНИЙ БЮДЖЕТ УКРАЇНИ НА 2003 РIК".

На початку засiдання мав слово перший вiце-прем'єр-мiнiстр - мiнiстр фiнансiв України Микола АЗАРОВ. Вiн обгрунтував недостатню, на його думку, зваженiсть пропозицiй декого з парламентських фахiвцiв стосовно iстотного збiльшення витратної частини загальнонацiонального кошторису на наступний рiк. У цьому зв'язку перший вiце-прем'єр-мiнiстр підкреслив необхiднiсть невiдкладного розгляду й прийняття пакету законодавчих актiв, спрямованих на збільшення дохiдної частини бюджету.

АЗАРОВ М. вiдповiв на запитання народних депутатiв. Зокрема, запевнив, що витрати з усiх соцiальних статей намiчаються iстотно вищими порiвняно з поточним роком. Пiдкреслювалося, однак, що розрахунки мають бути оптимально реалiстичними.

Вiд Комiтету Верховної Ради України з питань бюджету виступив Петро ПОРОШЕНКО. Є пiдстави вважати, зазначив вiн, навiвши деякi прогнознi розрахунки, що розроблюваний нинi кошторис можна буде виконати на 98-100 вiдсоткiв. Причому без істотного зменшення запропонованих парламентом витрат на соцiальнi потреби. ПОРОШЕНКО П. висловив задоволення співпрацею членiв Робочої групи з пiдготовки проекту Держбюджету, до якої увійшли урядовцi й народні депутати. Вiн подякував усiм парламентським комiтетам за пильну увагу до бюджетного законопроекту. П.ПОРОШЕНКО наголосив також, що реальностi цьому проекту додасть посилення заходiв зi скорочення тiньового сектору економiки, розширення бази оподаткування.

У запитаннях присутнiх до П.ПОРОШЕНКА та його відповідях знайшли вiдображення додатковi аспекти шляхiв збiльшення внутрiшнього валового продукту, що має сприяти i нарощенню дохiдної частини бюджету, i додатковим можливостям щодо фiнансування соцiальних потреб.
Голова парламентського Комiтету з питань фiнансiв i банкiвської діяльності Сергiй БУРЯК охарактеризував бюджетнi пропозицiї, напрацьованi комiтетськими фахiвцями. Йшлося, переважно, про законодавчi iнiцiативи iз вдосконалення податкового права. Промовець нагадав, що в комiтетi активно вдосконалюють низку законопроектiв, спрямованих на збiльшення бюджетних надходжень. Це стосується, зокрема, законiв про ПДВ, про оподаткування прибутку пiдприємств, про акцизний збiр, митний тариф тощо.

Прем'єр-мiнiстр України Вiктор ЯНУКОВИЧ подякував народним депутатам за конструктивну роботу, висловив надiю, що вона посилиться i незабаром матиме бажаний кiнцевий результат - остаточно доопрацьований i прийнятий Держбюджет на 2003 рiк.

В обговореннi питань щодо доопрацювання проекту Держбюджету взяли участь Катерина ВАЩУК, Анатолiй РАХАНСЬКИЙ, Вiктор ВЕРЕТЕННИКОВ, Станiслав НIКОЛАЄНКО, Михайло ПАВЛОВСЬКИЙ, Iгор ЮХНОВСЬКИЙ, Анатолiй МОРОЗ, Богдан ГУБСЬКИЙ, Петро ОЛIЙНИК, Валерiй ПУСТОВОЙТЕНКО, iншi народнi депутати України.

Було внесено низку пропозицiй i порад, якi допоможуть у пiдготовцi остаточної редакцiї проекту Держбюджету-2003. Висловлювалась готовність нести спiльну з урядом вiдповiдальнiсть за реалiзацiю цього головного закону року.

Заключне слово мав М.АЗАРОВ. Вiн подякував за грунтовну розмову, слушнi зауваження, закликав парламентарiїв та урядовців не тiльки подбати про своєчасне прийняття реального Бюджетного закону, а й постiйно та дiєво контролювати його виконання впродовж наступного року. Перший вiце-прем'єр-мiнiстр звернув увагу народних депутатiв на проблеми бюджетного процесу, якi потребують невiдкладного законодавчого врегулювання.
П.ПОРОШЕНКО, взявши прикiнцеве слово, нагадав про найважливіші позицiї бюджетного законопроекту, з яких урядовi слiд дiйти компромiсних з парламентом рiшень.

ВIДПОВIДНО ДО УЗГОДЖЕНОГО КАЛЕНДАРНОГО ПЛАНУ РОБОТИ, 19 ГРУДНЯ (ЧЕТВЕР) ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРАЦЮЄ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМI. ЦЬОГО ДНЯ, ЗГIДНО З РЕГЛАМЕНТОМ, ПРИЙМАЮТЬСЯ РIШЕННЯ З РОЗГЛЯНУТИХ ПИТАНЬ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку