У ВІВТОРОК, 17 ГРУДНЯ, ДРУГА СЕСІЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ ПРОДОВЖУВАЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Ранкове засідання почалось розглядом депутатських запитiв.

З оголошенням заяв i повiдомлень, з пропозиціями виступили представники парламентських фракцій і груп. Йшлося переважно про колізію, пов'язану з внесенням до порядку денного проектів постанов про звільнення В.СТЕЛЬМАХА з посади голови НБУ (у зв'язку з поданою ним заявою) та про призначення на цю посаду С.ТІГІПКА.

Головуючий обгрунтував регламентну правомірність внесення питання на розгляд, запросив проголосувати за це. Пропозиція здобула підтримку. Однак опозиційні фракції запротестували, посилаючись на нібито грубі порушення процедури голосування. Як і минулого четверга, коли мало прийматись рішення з цього питання, оточили трибуну, стіл робочої президії. На пропозиції із зали головуючий оголосив перерву для міжфакційних консультацій.

Як повідомив головуючий після перерви, узгодженого рішення не було прийнято. Збурення в залі, блокування трибуни тривали. Продовжилася дискусія з регламентно-процедурних питань. Заклик головуючого до порядку, дотримання Регламенту ігнорувалися. У зв'язку з грубим блокуванням роботи він мусів знову оголосити перерву.

Пiсля повторної перерви народний депутат України Iгор ШАРОВ (вiд авторської групи) оприлюднив проект Постанови про порядок проведення голосування щодо прийняття рiшень з окремих питань, що належать до повноважень Верховної Ради України i включенi або згiдно з чинним законодавством вважаються включеними до порядку денного другої сесiї Верховної Ради України четвертого скликання. Постанову було прийнято. В нiй, зокрема, йдеться, про наступне:
"У зв'язку з грубими порушеннями Конституцiї України, статей 3.8.1, 3.8.3, 3.8.4, 3.8.5 Регламенту Верховної Ради України народними депутатами України - членами фракцiй комунiстiв, Соцiалiстичної партiї України, фракцiї Блоку Ю.Тимошенко та фракцiї "Наша Україна", що проявилися у фiзичному перешкоджаннi веденню пленарних засiдань Верховної Ради України 12 та 17 грудня 2002 року i призвели до їх зриву, з метою забезпечення належного функцiонування єдиного законодавчого органу - Верховної Ради України вiдповiдно до статтi 84 Конституцiї України, статтi 3.6.1 Регламенту Верховної Ради України Верховна Рада України
п о с т а н о в л я є :

Голосування щодо прийняття рiшень з окремих питань, що належать до повноважень Верховної Ради України i включенi або згiдно з чинним законодавством вважаються включеними до порядку денного другої сесiї…, провести за правилом ad hoc (виняток із регламенту - авт.) на пленарному засiданнi парламенту 17 грудня 2002 року iменними бюлетенями…

Визначений порядок голосування iменними бюлетенями застосовувати i в iнших випадках фiзичного перешкоджання веденню пленарних засiдань Верховної Ради України… Постанова набирає чинностi з моменту її прийняття".

У постановi визначається склад тимчасової Лiчильної комiсiї, а також перелiк питань, рішення щодо яких пропонується прийняти шляхом голосування іменними бюлетенями на засіданні Верховної Ради України

17 грудня 2002 року і які включені або згідно з чинним законодавством вважаються включеними до порядку денного другої сесії Верховної Ради України четвертого скликання. До них вiднесено: 1. Проект постанови Верховної Ради України "Про звільнення В.Стельмаха з посади голови Національного банку України", № 2450. 2. Проект постанови Верховної Ради України "Про призначення С.Тігіпка на посаду голови Національного банку України", № 2451. 3. Проект постанови Верховної Ради України "Про голів і перших заступників голів комітетів Верховної Ради України четвертого скликання, голову і першого заступника голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації", № 2512. 4. Проект постанови Верховної Ради України "Про скасування результатів голосування за постанову Верховної Ради України від 21 листопада 2002 року "Про прийняття у другому читанні проекту Закону України про Державний бюджет України на 2003 рік".

Далi, з врахуванням цього регламентного порядку, було оголошено про проведення в обiдню перерву таємного голосування бюлетенями.

НА ЦЬОМУ РАНКОВЕ ЗАСIДАННЯ ЗАВЕРШИЛОСЯ.

Вечірнє засідання Верховної Ради України у вівторок, 17 грудня, почалося з оприлюднення підсумків таємного голосування, що відбулося під час перерви.

Слово мав голова тимчасової Лічильної комісії В.ЗАЄЦЬ. Згідно з протоколами, які він зачитав, постанову Верховної Ради України "Про порядок проведення голосування щодо прийняття рішень з окремих питань, що належать до повноважень Верховної Ради України і включені або згідно з чинним законодавством вважаються включеними до порядку денного другої сесії Верховної Ради України четвертого скликання" прийнято в цілому.

Так само, як і постанови "Про звільнення В.СТЕЛЬМАХА з посади голови Національного банку України"; "Про призначення С.ТІГІПКА на посаду голови Національного банку України"; "Про голів і перших заступників голів комітетів Верховної Ради України четвертого скликання, голову і першого заступника голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації"; "Про скасування результатів голосування за Постанову Верховної Ради України від 21 листопада 2002 року "Про прийняття у другому читанні проекту Закону України про Державний бюджет України на 2003 рік".

На цьому вечірнє засідання завершилось.

РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖУЄ В СЕРЕДУ, 18 ГРУДНЯ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку