У П'ЯТНИЦЮ, 4 ЛИПНЯ, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖИЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМI.

Вiдкривши засiдання, Голова Верховної Ради В.ЛИТВИН запропонував на додаток до узгодженого порядку денного розгляд депутатських запитiв. Питання було розглянуто, прийнято вiдповiднi рiшення.
Далi сесiя розглядала законопроекти в першому читаннi.

По доповiдi голови пiдкомiтету парламентського Комiтету з питань свободи слова та iнформацiї Валерiя МIШУРИ було проаналiзовано проект Закону про полiтичну рекламу. Законопроектом визначаються вимоги щодо iдентифiкацiї та обмеження полiтичної реклами. Пропонуються диференцiацiя засобiв масової iнформацiї та загальний порядок їх використання для полiтичної реклами. Окремими статтями регулюється цей вид iнформування в перiод офiцiйно оголошеної виборної кампанiї, проведення референдуму. Визначаються пiдстави вiдповiдальностi за порушення законодавства про полiтичну рекламу, а також питання стосовно недобросовiсної реклами. Контроль за дотриманням норм такого законодавства пропонується покласти на Центральну виборчу комiсiю, iншi вiдповiднi органи та на Нацiональну раду України з питань телебачення та радiомовлення.

В ходi обговорення висловлювалися окремi поради, пропозицiї щодо доопрацювання проекту. Зокрема, стосовно мови полiтичної реклами та визначення органу, який здiйснює контроль за нею в перiод, коли не проводяться вибори або референдум. В цiлому ж його рекомендувалося прийняти в першому читаннi.

За скороченою процедурою сесiя визначилась з рекомендацiями щодо внесення на голосування про прийняття чи неприйняття в першому та подальших читаннях таких законопроектiв:
про обов'язкове страхування цивiльно-правової вiдповiдальностi власникiв наземних транспортних засобiв (доповiдав народний депутат України Михайло ДОБКIН, спiвдоповiдав голова пiдкомiтету парламентського Комiтету з питань фiнансiв i банкiвської дiяльностi Олександр МОРОЗ). Законопроектом визначаються правовi засади обов'язкового страхування цивiльної вiдповiдальностi власникiв транспортних засобiв з метою вiдшкодування шкоди, заподiяної третiм особам внаслiдок дорожньо-транспортної пригоди;

-про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України в зв'язку з прийняттям Закону України "Про полiтичнi партiї в Українi" (доповiдав мiнiстр юстицiї України Олександр ЛАВРИНОВИЧ). Законопроект визначався як можливiсть узгодити мiж собою норми певних нормативних актiв пiсля прийняття Закону України "Про полiтичнi партiї", врегулювання питань, що стосуються заборони дiяльностi партiй та зняття з реєстрацiї;

-про внесення змiн до Закону України "Про полiтичнi партiї в Українi" (доповiдав народний депутат України Йосип ВIНСЬКИЙ, спiвдоповiдав член парламентського Комiтету з питань правової полiтики Олександр МОРОЗ). Законопроектом пропонується встановити заборону щодо членства в полiтичних партiях Державної податкової адмiнiстрацiї України та iнших державно-управлiнських структур з метою виключити адмiнiстративний вплив на партiї. Пропонується також, щоб первиннi партосередки, якi утворюються в селах i селищах (без права юридичної особи), могли легалiзувати свою дiяльнiсть шляхом повiдомлення до мiсцевого управлiння юстицiї. Повiдомлення подається також мiсцевому органовi влади - сiльським, селищним головам;

-про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України у зв'язку iз запровадженням державного фiнансування полiтичних партiй (доповiдав народний депутат України Iгор ГРИНIВ, спiвдоповiдав член парламентського Комiтету з питань правової полiтики Олександр МОРОЗ). Як позитив вiдзначалося, що полiтичнi партiї мають фiнансуватися державою, щоб не залежати вiд кон'юктурних впливiв сумнiвних спонсорiв. Встановлення залежностi вiд обсягу фiнансової допомоги та кiлькостi отриманих на виборах голосiв, говорили учасники дискусiї, є справедливим. Прийняття такого правового акту сприятиме й формуванню партiй, що якнайповнiше виражають iнтерес бiльшостi населення;

-про внесення змiн до Закону України "Про податок на додану вартiсть" (щодо парламентської редакцiї проекту доповiдав народний депутат України Олексiй КОЗАЧЕНКО, щодо урядової - державний секретар Мiнiстерства фiнансiв Федiр ЯРОШЕНКО. Спiвдоповiдав заступник голови парламентського Комiтету з питань фiнансiв i банкiвської дiяльностi Василь ЦУШКО).

Уповноважений вiд уряду погодився, що перевагу слiд вiддати депутатському варiантовi проекту. Законопроектом пропонується до перелiку товарiв, на якi не поширюватиметься можливiсть податкових зобов'язань за ПДВ векселями, додати кабельно-провiдникову продукцiю. Пропозицiя не викликала сумнiвiв, оскiльки вона надаватиме перевагу вiтчизняним виробникам перед iмпортерами зазначеної продукцiї.

Наприкiнцi в сесiйнiй залi вiдбувся обмiн думками за пунктом порядку денного - "Рiзне".

РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМI ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖИТЬ У ВIВТОРОК, 8 ЛИПНЯ.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку