У СЕРЕДУ, 9 ЛИПНЯ, ПРОДОВЖИЛИСЬ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ. ВІДПОВІДНО ДО ПРИЙНЯТОЇ НАПЕРЕДОДНІ ПОСТАНОВИ, НАРОДНІ ДЕПУТАТИ ПРАЦЮВАЛИ В РЕЖИМІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ З ОБГОВОРЕНИХ ПИТАНЬ.

Першими розглядалися кілька проектів Постанови про інформацію Кабінету Міністрів України про ситуацію в агропромисловому комплексі України та загрозу продовольчій безпеці держави у зв'язку з різким зростанням цін на продукти харчування. Жоден з них не набрав потрібної кількості голосів. Головуючий Володимир ЛИТВИН порадив відповідним комітетам спільно з урядовими фахівцями підготувати єдиний узгоджений проект.

За основу було взято законопроекти: про товарну біржу; про внесення змін до статті 15 Закону України "Про товарну біржу"; про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" (щодо кабельно-провідникових товарів); про внесення зміни до статті 23 Закону України "Про захист прав споживачів" (щодо рішень органів виконавчої влади); про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту прав споживачів); про внутрішні води, територіальне море та прилеглу зону України; про внесення змін до Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку"; про віднесення деяких населених пунктів Волинської та Рівненської областей до зони гарантованого добровільного відселення; про внесення зміни до Закону України "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів" (щодо уповноважених осіб Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення правил адміністративного нагляду; проект Адміністративного процесуального кодексу України; законопроекти: про внесення змін до Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" (нова редакція); про внесення змін до Закону України "Про лізинг" (нова редакція); про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (щодо уточнення окремих положень); про внесення змін до деяких законів України про оподаткування підакцизних товарів; про внесення змін до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад"; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності в спеціальних (вільних) економічних зонах та на територіях пріоритетного розвитку (щодо м'яса птиці); про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" (щодо об'єктів соціальної інфраструктури на селі); про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів; про внесення змін до Закону України "Про політичні партії в Україні"; про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку із запровадження державного фінансування політичних партій; про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо осіб, які після 1944 року були переселені на територію України); про державний земельний кадастр.

У цілому було прийнято: Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони державної таємниці); Закон про внесення змін до Митного тарифу України (щодо ввізного мита на імпортний фасований чай); Закон про внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" (щодо неповнолітніх дітей у сім'ях інвалідів); Закон про внесення змін до статті 7 Закону України "Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції" (щодо нульової ставки ввізного мита); Закон про внесення доповнень до статті 6 Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти"; Закон про внесення доповнень до Кодексу України про надра (щодо лікування дітей мінеральною та морською водою).

На повторне перше читання було повернено законопроекти: про призначення керівників (президентів) Національної телекомпанії України і Національної радіокомпанії України та про припинення їхніх повноважень; про політичну рекламу.

Сесія ухвалила Постанову про інформацію Кабінету міністрів України про хід виконання заходів щодо вступу України до СОТ.

Після короткої регламентної перерви Голова Верховної Ради В.М.ЛИТВИН поінформував народних депутатів про свою зустріч з уповноваженими акції протесту, що прийшли до будинку парламенту. Він оприлюднив їх вимоги. Ці вимоги, сказав він, кореспондуються з багатьма законодавчими актами, над якими нині працює Верховна Рада. Наприклад, стосовно ситуації в АПК та загрози продовольчій безпеці держави у зв'язку з різким зростанням цін на продукти харчування, стосовно вдосконалення системи оподаткування (щодо податку на додану вартість та митних тарифів) тощо.

Розглядаючи проекти за процедурою другого (третього) читання, сесія ухвалила в цілому: Закон про недержавне пенсійне забезпечення; Закон про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування; Закон про фінансове оздоровлення підприємств вугільної промисловості; Закон про розмежування земель державної та комунальної власності; Закон про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України (з питань професійно-технічної освіти); Закон про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності; Закон про внесення змін до Закону України "Про загальні засади експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблоку цієї АЕС на екологічно безпечну систему (щодо фінансування програм).

Верховна Рада України ратифікувала: Угоду між Кабінетом Міністрів України та Союзним Урядом Союзної Республіки Югославія про співробітництво в галузі попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків; Протокол про воду та здоров'я до Конвенції про охорону та використання транскордонних водотоків та міжнародних озер; Угоду про збереження китоподібних Чорного моря, Середземного моря та прилеглої акваторії Атлантичного океану.

Здійснюючи розгляд за пунктом порядку денного "Повторне перше читання", сесія прийняла законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення захисту населення від шумових впливів; про рентні платежі на нафту і природний газ.
Було ухвалено низку постанов щодо перейменування, відновлення колишніх або уточнення найменувань населених пунктів, щодо зміни меж населених пунктів.

Частину законопроектів було повернено на доопрацювання або відхилено.

Відбулося голосування стосовно направлення депутатських запитів до вищих посадових осіб держави (близько 80 запитів).

На цьому ранкове засідання завершилось.

ВЕЧІРНЄ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ У СЕРЕДУ, 9 ЛИПНЯ, ПОЧАЛОСЯ З РОЗГЛЯДУ ПИТАННЯ ПРО ОБРАННЯ ТА ЗВІЛЬНЕННЯ СУДДІВ.

Доповідав перший заступник голови парламентського Комітету з питань правової політики Микола ОНІЩУК. Було ухвалено відповідні постанови.
Далі продовжувався розгляд законопроектів.

Народні депутати повернулись до розпочатої вранці розмови стосовно проектів щодо внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" та до деяких інших законодавчих актів бюджетно-балансового призначення. Доповідав голова парламентського Комітету з питань бюджету Петро ПОРОШЕНКО. Як зазначалось, прийняття внесених законодавчих пропозицій сприятиме підтримці вітчизняного сільгоспвиробника, збільшенню бюджетних надходжень. Концептуальна основа цих пропозицій - посилення державного протекціонізму АПК.

У рамках обговорення проектів відбулася гостра розмова стосовно причетності деяких високих посадовців до зруйнування збалансованості місцевих та державного бюджетів. Це стосується, зокрема, Автономної Республіки Крим, де фірма "Союз-Віктан" завдала такої руйнації своїми протиправними діями в акцизній політиці.

У зв'язку з цим сесія підтримала пропозицію головуючого ЛИТВИНА В.М. зажадати відповідної інформації від парламентських комітетів з питань бюджету та боротьби з організованою злочинністю і корупцією, від Генеральної прокуратури та Державної податкової адміністрації.
З врахуванням висловлених пропозицій і зауважень зазначені закони було прийнято в цілому.
Відбувся обмін думками з процедури, оскільки дехто з парламентарів висловив незгоду з ходом розгляду цього питання.

На цьому вечірнє засідання завершилось.
В.М.ЛИТВИН подякував присутнім за активну роботу.

В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ, ВКЛЮЧАЮЧИ ГОЛОСУВАННЯ РІШЕНЬ З ОБГОВОРЕНИХ ПИТАНЬ, ВЕРХОВНА РАДА ПРОДОВЖУЄ РОБОТУ 10 ЛИПНЯ, В ЧЕТВЕР.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку