У ЧЕТВЕР, 10 ЛИПНЯ, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖУВАЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ, ПРИЙМАЮЧИ РІШЕННЯ З ОБГОВОРЕНИХ ПИТАНЬ.

Із числа невідкладних першим розглядався проект Постанови про українсько-польську парламентську заяву в зв'язку з 60-річчям волинської трагедії. Йдеться про збройне протистояння поляків і українців під час Другої світової війни, однією з головних причин якого стала тоді неузгодженість державної територіальної приналежності західноукраїнських земель.

Відбулося грунтовне обговорення проекту. За його результатами Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН закликав, з попереднім врахуванням найдоцільніших пропозицій, ухвалити документ з огляду на аутентичність тексту з тим, що знаходиться в Сеймі Республіки Польща. Прийняття рішення було відкладено.

Сесія ухвалила, далі, постанови: Про "День Уряду України" у жовтні 2003 року (щодо дотримання вимог законодавства та його вдосконалення стосовно забезпечення розвитку спорту вищих досягнень та підготовки національних збірних команд до літніх XXVIII Олімпійських та XII Параолімпійських ігор у 2004 році, Про проведення парламенських слухань щодо становища молоді в Україні (26 листопада 2003 року).

По доповіді голови парламентського Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолія МАТВІЄНКА було розпочато розгляд питання щодо направлення на висновок Конституційного Суду України президентського і парламентського проектів Закону про внесення змін до Конституції України. До цього питання також було вирішено повернутися згодом.

Розглядався проект Постанови про інформацію Кабінету Міністрів України про ситуацію в агропромисловому комплексі України та загрозу продовольчій безпеці держави у зв'язку з різким зростанням цін на продукти харчування. Було висловлено й проголосовано кілька істотних пропозицій і зауважень до нього. Однак в цілому остаточної підтримки документ не здобув. Його будуть допрацьовувати.

Після перерви головуючий ЛИТВИН В.М. поінформував народних депутатів про зустріч з керівниками фракцій. На ній прийшли до згоди про необхідність ще раз розглянути питання стосовно проекту Закону про внесення змін до Конституції України за процедурою, яка вже застосовувалася. В.ЛИТВИН доповів також про своє телефонне спілкування з працівниками Сейму Польщі стосовно спільної заяви про 60-річчя волинських подій. Розмову щодо можливості внесення поправок до аутентичного тексту, сказав він, буде продовжено.

Голова Верховної Ради вніс також пропозицію продовжити цього дня роботу до 19.30. Її не підтримали.

Далі сесія повернулась до питання щодо проектів Закону про внесення змін до Конституції України. Однак спроба голосування проектів відповідних постанов викликала збурення опозиційних сил. Їх уповноважені вдалися до блокування робочої президії.

Стосовно проектів Закону про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" (щодо вдосконалення відшкодування ПДВ) та Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо оплати ПДВ) мав слово Перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів України Микола АЗАРОВ. Прийняття рішення з цих проектів було відкладено.

На пояснення голови парламентського Комітету з питань бюджету Петра ПОРОШЕНКА за процедурою другого читання розглядався проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України та деяких інших законів України. В результаті постатейного обговорення пропозицій і зауважень закон було прийнято в цілому. Однак Перший заступник Голови Верховної Ради Геннадій ВАСИЛЬЄВ зауважив, що в Робочої групи з доопрацювання бюджетно-податкових законопроектів, діяльність якої він координує, є чимало додаткових пропозицій. У зв'язку з цим було прийнято протокольне доручення щодо їх аналізу й врахування, коли наступною сесією прийматиметься Бюджетний кодекс у новій редакції.

Далі сесія прийняла в цілому: Закон про кооперацію; Закон про внесення змін до Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" (щодо ліцензування експортно-імпортних операцій); Закон про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" (щодо об'єктів соціальної інфраструктури на селі).

На повторне друге читання було повернено проект Закону про внесення змін до Закону України "Про оренду землі".

На цьому ранкове засідання завершилось.

Головуючий ЛИТВИН В.М. запросив уповноважених парламентських фракцій на зустріч під час обідньої перерви для консультацій з організаційних та процедурних питань.

ВІДКРИВШИ ВЕЧІРНЄ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ У ЧЕТВЕР, 10 ЛИПНЯ, Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН поінформував народних депутатів про рекомендації зустрічі керівників фракцій, що відбулася під час перерви. Він переказав прохання керівництва Сейму Республіки Польща ухвалити Постанову про українсько-польську Заяву у зв'язку з 60-ю річницею волинської трагедії без змін, оскільки текст її аутентичний з польським. Постанову про Заяву було ухвалено.

Продовжилось обговорення процедури щодо порядку направлення до Конституційного Суду України законопроектів про внесення змін до Конституції України. Голосування внесених пропозицій знову викликало збурення опозиції. Її уповноважені, як і вранці, вдалися до блокування робочої президії.

Сесія перейшла до розгляду подальших питань порядку денного.
На пояснення першого заступника голови парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Василя ЦУШКА було прийнято в другому читанні законопроект змін до Закону України "Про податок на додану вартість" (щодо об'єктів соціальної інфраструктури на селі).

Розгляд у другому читанні проекту Кримінально-процесуального кодексу України, що намічався порядком денним, було вирішено перенести на перший пленарний тиждень наступної - четвертої сесії Верховної Ради України.

До проекту закону про порядок обрання на посаду та звільнення з посади професійного судді Верховною Радою було внесено додаткові законодавчі пропозиції. В тому числі Першим заступником Голови Верховної Ради Геннадієм ВАСИЛЬЄВИМ щодо завчасного опублікування в пресі даних про кандидата на посаду перед розглядом питання про нього в парламенті. Закон прийняли в цілому. Пояснення давав перший заступник голови парламентського Комітету з питань правової політики Микола ОНІЩУК.

У цілому було прийнято: Закон про внесення змін до законів України "Про виконавче провадження" та "Про державну виконавчу службу"; Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України (у зв'язку з прийняттям Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності"; Закон про затвердження Національної програми підтримки молоді на 2003-2008 роки; Закон про внесення змін до Закону України "Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів та фонограм"; Закон про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо порушення правил ядерної безпеки); Закон про затвердження Загальнодержавної програми розвитку малих міст; Закон про похоронну справу; Закон про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо права власності на землю спільних підприємств); Закон про внесення змін до Закону України "Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі"; Закон про внесення змін до Закону України "Про участь України в міжнародних миротворчих операціях"; Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо встановлення відповідальності за порушення законодавства про друковані засоби масової інформації); Закон про внесення змін до статті 24 Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність" (щодо пенсій); Закон про внесення змін до статті 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо надання грошової компенсації за санаторне лікування); Закон про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення " (щодо працівників інфекційних та психіатричних лікувальних закладів); Закон про внесення змін до статті 14 Закону України "Про пенсійне забезпечення " (щодо працівників металургійних підприємств); Закон про представництво України за кордоном; Закон про внесення змін до Закону України "Про відпустки" (щодо надання відпустки особі незалежно від статі); Закон про організацію гастрольної діяльності в Україні.

На повторне друге читання повернено законопроекти: про внесення змін до деяких законів України (у зв'язку з прийняттям Закону України "Про захист економічної конкуренції"); про внесення змін до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання ринку автомобілів в Україні" (стосовно екологічних норм ЄВРО-2).
Ще деякі законопроекти було повернено на доопрацювання, окремі - відхилено.

Голова Верховної Ради подякував народним депутатам за активну роботу, запросив уповноважених від фракцій на зустріч для консультації щодо наступного пленарного засідання.

На цьому вечірнє засідання завершилося.

У П'ЯТНИЦЮ, 11 ЛИПНЯ, ВЕРХОВНА РАДА ПРОДОВЖУЄ РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ З ПРИЙНЯТТЯМ РІШЕНЬ З ОБГОВОРЕНИХ ПИТАНЬ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку