У П'ЯТНИЦЮ, 11 ЛИПНЯ, ВІДБУЛОСЯ ЗАКЛЮЧНЕ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ТРЕТЬОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН, відкривши засідання, поінформував народних депутатів про чергову нараду з міжфракційних консультацій. Він запропонував на розгляд для ухвалення узгоджений проект Постанови "Про деякі питання порядку підготовки законопроектів про внесення зміни до Конституції України до розгляду Верховною Радою України". Постанову було прийнято .

В ній, зокрема, йдеться про те, що "Зареєстрований законопроект про внесення змін до Конституції України невідкладно направляється суб'єктом права законодавчої ініціативи, який подав цей законопроект до Верховної Ради України, до Конституційного Суду України для надання висновку щодо відповідності його тексту вимогам статей 157 і 158 Конституції України".

Як невідкладне було розглянуто питання стосовно Заяви Верховної Ради України з приводу виконання американською стороною своїх зобов'язань за двосторонньою Угодою щодо надання допомоги України в ліквідації стратегічної ядерної зброї. Доповідав голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Георгій КРЮЧКОВ. Відбулось коротке, але грунтовне обговорення. Заяву було прийнято. В ній, зокрема, сказано, що американська сторона, порушивши, за інформацією Кабінету Міністрів України, укладену 25 жовтня 1993 року двосторонню Угоду, заявила про припинення фінансового забезпечення передбачених Угодою заходів, насамперед подальших робіт по створенню на виробничому об'єднанні "Павлоградський хімічний завод" об'єкту ліквідації твердого ракетного палива... Це не може не викликати у громадян України глибокого обурення. Адже Україна, реалізуючи Декларацію про державний суверенітет, повністю реалізувала свій без'ядерний статус, ліквідувала третій у світі за потужністю ядерний потенціал, і, за нашим переконанням, вона має всі підстави розраховувати на допомогу у вирішенні непростих економічних, технічних і соціальних проблем, які при цьому виникають. Тим паче, що США обіцяли це зробити…

Сесія ухвалила також Постанову про День Уряду України в грудні 2003 року щодо соціального захисту ветеранів праці.

В цілому було прийнято Закон про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо надання та вилучення земельних ділянок); Закон про внесення змін до Закону України "Про попереднє ув'язнення" та до Кримінально-процесуального кодексу України; Закон про рекламу; Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань мисливського господарства та полювання, охорони, використання і відтворення тваринного світу; Закон про внесення змін до Закону України "Про туризм".

Відбулось обговорення за розділом порядку денного "Повторний розгляд законів з пропозиціями Президента України".

Було відхилено Закон України "Про закони і законодавчу діяльність".

З повним або частковим врахуванням пропозицій Президента України, сесія прийняла в новій редакції: Закон України "Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України"; Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад"; Закон України "Про внесення змін до статті 18 Закону України, "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетними та державними цільовими фондами"; Кримінально-процесуальний кодекс України; Закон України "Про амністію"; Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про підтримку олімпійського, параолімпійського руху та спорту вищих досягнень в Україні", деякі інші закони.

Голосувалися законопроекти щодо змін до Закону України "Про податок на додану вартість" (стосовно вдосконалення механізму відшкодування та сплати ПДВ). Проекти не було підтримано.

Сесія ухвалила ще кілька постанов. В тому числі - щодо перевірки інформації про незаконні дії окремих посадових осіб, що призвели до заподіяння збитків бюджету Автономної Республіки Крим.

Було розглянуто й проголосовано направлення депутатських запитів до вищих посадових осіб держави.

Серед народних депутатів було розповсюдежно матеріали "До переліку питань порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України (2 вересня 2003 року - 16 січня 2004 року), зокрема, про те, що всього, виходячи з підготовлених питань та намічених планів законотворчої роботи комітетів, у період четвертої сесії пропонується розглянути 665 питань, до яких, враховуючи альтернативні, включено близько 750 законопроектів ініційованих Президентом України, Кабінетом Міністрів України, Національним банком України та народними депутатами України.

Серед передбачених питань 198 пропонується включити до першого розділу проекту порядку денного сесії (питання, які підготовлені до розгляду на пленарних засіданнях), 467 - до другого розділу (питання, які мають бути підготовлені або доопрацьовані на розгляд сесії).

Додатково до затвердженого порядку денного в міру підготовки питань Регламент передбачає також розгляд законопроектів з питань ратифікації міжнародних договорів і угод, звітів органів і посадових осіб, підзвітних Верховній Раді України, про зміни в адміністративно-територіальному устрої, щодо організації роботи Верховної Ради України, обрання та звільнення посадових осіб, інших питань у випадках, передбачених законодавством, установчими та контрольними повнова-женнями парламенту.

До відкриття сесії запропонований перелік питань передбачено уточнити з урахуванням додаткових пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи і комітетів Верховної Ради України та за підсумками обговорення на засіданні Погоджувальної ради депутатських фракцій (груп) внести як проект порядку денного четвертої сесії для його затвердження Верховною Радою.

По завершенні розгляду законопроектів, внесених до порядку денного, відбулось закриття третьої сесії Верховної Ради України третього скликання. В церемонії закриття взяв участь Кабінет Міністрів України на чолі з Прем'єр-міністром України Віктором ЯНУКОВИЧЕМ, голови Конституційного, Верховного судів, Генеральний прокурор України, керівники інших вищих органів державної влади України. Парламентарям подякував за співпрацю та висловив побажання уряду щодо подальшої роботи над удосконаленням правової бази державного будівництва В.Ф.ЯНУКОВИЧ.

З прикінцевим словом до народних депутатів та запрошених на закриття сесії звернувся Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН.

Він проаналізував перебіг становлення в Україні парламентаризму, стан узгодженості дій владних гілок, закликав до злагоди й взаєморозуміння як запоруки прориву держави на новий ступінь розвитку (докладно виступ В.М.Литвина -- див. в окремому повідомленні).

…І що стосується підсумків роботи третьої сесії. Як зазначалось, за 52 дні пленарної роботи (відбулося 77 ранкових і вечірніх пленарних засідань) обговорено з прийняттям відповідних рішень понад 770 питань, включених до поточних розкладів засідань. Проведено також 12 парламентських слухань з актуальних питань соціально-економічного розвитку держави, ще 9 питань обговорено на днях Уряду України.

На виконання головних завдань, які ставились перед сесією, прийнято базові закони з питань пенсійної та податкової реформи, схвалено нову редакцію Кримінально-виконавчого кодексу України, у першому читанні - проекти Цивільного процесуального, Кримінально-процесуаль-ного та Адміністративного процесуального кодексів України, затверджено Основні напрями бюджетної політики на 2004 рік. З числа законопроектів, визначених Президентом України як невідкладні розглянуто 44. З них 21 ухвалено як закони України, ще 11 прийнято за основу для підготовки на друге читання.

Всього за час роботи сесії прийнято рішення стосовно 622 проектів законів, в тому числі прийнято чи підтверджено 252 закони, ухвалено в першому (другому) читаннях - 100 законопроектів. (З початку скликання розглянуто 961 законопроект, прийнято 401 закон проти 312 за аналогічний період роботи Верховної Ради України минулого скликання). Крім того, за результатами обговорення відповідних питань проголосовано понад 370 постанов організаційного характеру, з кадрових призначень, контрольних повноважень парламенту та законодавчої процедури.

З числа прийнятих законів на кінець сесії підписано і введено в дію 171, з них 46 - про ратифікацію міжнародних договорів і угод, 98 - про внесення змін і доповнень до актів чинного законодавства. В новій або оновленій редакції введено в дію 24 закони, включаючи конституційний закон "Про Державний Гімн України".

На кінець сесії на опрацюванні в комітетах Верховної Ради України перебуває 963 законопроекти, переважну більшість з яких планується розглянути на наступній - четвертій сесії.

Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН подякував народним депутатам за роботу, побажав їм подальших успіхів.

Під урочисту мелодію Державного гімну України третю сесію Верховної Ради України було оголошено закритою.

ЧЕТВЕРТА СЕСІЯ, ВІДПОВІДНО ДО КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ, РОЗПОЧНЕТЬСЯ У ВІВТОРОК, 2 ВЕРЕСНЯ 2003 РОКУ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку