У СЕРЕДУ, 4 ЧЕРВНЯ, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖУВАЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Після оголошення депутатських запитів, оприлюднення заяв і повідомлень, внесення пропозицій під час обміну думками в ранковій регламентній дискусії народні депутати розглядали законопроекти в першому читанні.

Серед питань, порушених у "вступній розмові", привернули увагу, зокрема, ті, що стосуються ситуації в митній та податковій галузях, завдань з поліпшення приватизаційного процесу, роботи управлінських органів у зв'язку з наближенням 70-річчя голодомору 1932-1933 років.

Першим з внесених до порядку денного розглядався блок законопроектів, які стосуються змін до Земельного кодексу та у зв'язку з цим - до деяких інших чинних законодавчих актів України. Доповідав голова Державного комітету України по земельних ресурсах Анатолій ДАНИЛЕНКО. Співдоповідав (від парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин) голова підкомітету Володимир ЛЕЩЕНКО.

Що стосується Земельного кодексу, то в ньому пропонується доповнити статтю 82 новою частиною, в якій зазначається, що спільні підприємства, засновані за участі іноземних юридичних і фізичних осіб, можуть набувати право власності на земельні ділянки у випадках, визначених частиною першою цієї ж статті 82. Йдеться про придбання ділянок за цивільно-правовими угодами з внесенням їх до статутного фонду засновників юридичної особи, про передачу ділянок в спадщину тощо.

Законопроект було сприйнято неоднозначно: одні пропонували підтримати його, інші - відхилити, решта - якщо й прийняти, то після докорінного доопрацювання.

З врахуванням висловлених порад і зауважень пропонувалось взяти за основу для підготовки до прийняття законопроект змін до деяких законодавчих актів України (щодо узгодження норм земельного законодавства).

Згідно з проектом з метою створення сприятливих організаційних та економічних умов для розвитку підприємництва держава передаватиме у власність та надаватиме в користування земельні ділянки, в тому числі на умовах оренди. Права користування земельними ділянками можуть бути вкладами учасників та засновників господарського товариства. Пропонується земельні ділянки надавати академіям у постійне або тимчасове користування на умовах оренди.

Відповідно до законопроекту землями територій та об'єктів природно-заповідного фонду є ділянки суші і водного простору з природними комплексами та об'єктами, що мають особливу природоохоронну, екологічну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність, яким відповідно до закону надано статус територій та об'єктів природно-заповідного фонду.
Передбачається встановлення уздовж трубопроводів охоронних зон.

До земель залізничного транспорту належать землі смуг відведення залізниць під залізничним полотном та його облаштуванням, станціями з усіма будівлями і спорудами енергетичного, локомотивного, вагонного, колійного, вантажного і пасажирського господарства, сигналізації та зв'язку, водопостачання, каналізації; під захисними та укріплювальними насадженнями, службовими, культурно-побутовими будівлями та іншими спорудами, необхідними для забезпечення роботи залізничного транспорту.

У зв'язку з цим пропонувалося внесення змін до 13 чинних законодавчих актів, а закони "Про форми власності на землю", "Про угоди щодо відчуження земельної частки" - скасувати.
За представленням Анатолія ДАНИЛЕНКА та Романа ТКАЧА (від парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин) було розглянуто також проект Закону про використання земель оборони. Зазначалось, що законопроект цілком прийнятний, оскільки спрямований на вдосконалення порядку використання земельних ділянок державної та комунальної власності, які надаються військовим установам.

Згодом народними депутатами були розглянуті законопроекти про молоко та молочні продукти, про м'ясо та м'ясні продукти. З цих питань доповідали міністр аграрної політики України Сергій РИЖУК та голова підкомітету парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій ТЕРЕЩУК. Даними законопроектами встановлюються правові та організаційні основи забезпечення належної якості і безпеки молока, м'яса і молочних та м'ясних продуктів.

Пропонується встановити перелік установ та організацій (з зазначенням їх повноважень), уповноважених здійснювати державний контроль у сфері виробництва, переробки, реалізації молока, молочної сировини та молочних продуктів. Відповідна увага приділяється технології переробки та виготовлення молочних продуктів.

Визначаються терміни та поняття, що стосуються м'ясопереробної галузі, встановлюються основи забезпечення якості та безпеки м'ясопродуктів для життя, здоров'я населення, довкілля під час їх виробництва, переробки, фасування, зберігання, транспортування, реалізації, а також вивезення з України та ввезення в Україну. Пропонується встановити відповідальність у вигляді штрафів за порушення зазначених вище норм. Всі доповідачі відзначали важливість названих законопроектів для розвитку молочної та м'ясної галузей України.

Сесія розглянула урядовий і парламентський проекти Закону про державну реєстрацію прав на нерухоме майно. Їх представили міністр юстиції України Олександр ЛАВРИНОВИЧ та народний депутат України Володимир ДЕМЬОХІН. Йдеться про те, щоб врегулювати відносини в цій галузі. Адже на сьогодні реєстрація прав на нерухомість здійснюється на підставі нормативно-правових актів, а згідно зі статтею 92 Конституції України та відповідних положень Цивільного кодексу України має визначатися законом. Передбачається, що Державний реєстр складатиметься: з бази даних обліку земельних ділянок та іншого нерухомого майна, реєстру речових прав на нього, реєстраційних справ, бази даних заяв та запитів, картографічних матеріалів.

Зазначалось, що таким законодавчим актом буде досягнуто повної узгодженості цього виду права з положеннями Цивільного кодексу України, який має набути чинності з 1 січня 2004 року. Пропонований порядок, як очікується, посилить захист фізичними і юридичними особами їхніх прав на нерухоме майно.

Говорячи про гідності і вади внесених проектів, учасники обговорення радили відповідному парламентському комітетові підготувати єдину узгоджену редакцію документа. Приверталась увага до питань оплати реєстраційних процедур малозабезпеченими громадянами. Вносились пропозиції щодо її оптимізації.

Голова Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Станіслав ГУРЕНКО у своїй співдоповіді оприлюднив рішення парламентських фахівців з цього питання. За основу пропонувалось взяти редакцію депутатської авторської групи.
На цьому ранкове засідання завершилось. З 16-ї години народні депутата працювали в комітетах, фракціях і групах.

РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ ВЕРХОВНА РАДА ПРОДОВЖИТЬ 5 ЧЕРВНЯ, В ЧЕТВЕР. ЗГІДНО З РЕГЛАМЕНТОМ ЦЬОГО ДНЯ ПРИЙМАЮТЬСЯ РІШЕННЯ З ОБГОВОРЕНИХ ПИТАНЬ.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку