У ЧЕТВЕР, 5 ЧЕРВНЯ, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРАЦЮВАЛА В РЕЖИМІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ З ОБГОВОРЕНИХ ПИТАНЬ.

Спершу народні депутати розглянули деякі невідкладні питання внутрішньо-організаційної роботи парламенту.

Було розглянуто проекти постанов щодо призначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. На посади членів ВККСУ призначено ЗАЙЦЯ А.П. та ЗУБЦЯ Г.І.

По доповіді секретаря Ради національної безпеки і оборони Євгена МАРЧУКА та голови парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Георгія КРЮЧКОВА сесія розглянула в порядку невідкладності проект Закону про схвалення рішення Президента України про направлення миротворчого контингенту для участі України в міжнародній миротворчій операції в Республіці Ірак.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати: Віктор МИРОНЕНКО (фракція Комуністичної партії України), Юрій КАРМАЗІН (фракція "Наша Україна"), Петро СИМОНЕНКО (фракція КПУ), Олександр МОРОЗ (фракція Соціалістичної партії України), Степан БУЛЬБА (фракція СПУ), Юлія ТИМОШЕНКО (фракція БЮТ).

Думки промовців розділилися. Дехто посилався взагалі несприйняття населенням участі України в таких операціях. Висловлювалися пропозиції стосовно відкликання українського батальйону хімічної та бактеріологічної розвідки з Кувейту. Народні депутати звинувачували США в прагненні нав'язати "брудну роботу" посланцям нашої держави, звертали увагу на потребу додаткових витрат з Державного бюджету.

Та все ж домінували погляди про необхідність участі України в повоєнний відбудові Іраку як чинника зміцнення наших міжнародних позицій та прискорення подальшої інтеграції у світову спільноту. Зокрема, відзначалося, що направлення українського миротворчого контингенту для участі у міжнародній миротворчій операції в Республіці Ірак зумовлено зобов'язаннями України як держави - члена ООН, а отже, відповідальністю за справу підтримання миру та безпеки на території Республіки Ірак, за усунення загрози миру та міжнародній безпеці. Крім того, говорилось, що надання допомоги Республіці Ірак матиме важливе значення для забезпечення участі України у після воєнній відбудові економіки цієї держави, зокрема для практичного залучення українських підприємств до відбудови, а також налагодження співробітництва з майбутнім урядом Іраку, що відповідає національним інтересам України.
Закон було прийнято в цілому (273 - за).

Народні депутати продовжили, далі, голосування з обговорених законопроектів.
В результаті розгляду проектів в другому (третьому) читанні було прийнято в цілому: Закон про іпотеку; Закон про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв); Закон про захист прав покупців сільськогосподарських машин; Закон про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу (щодо підслідності злочинів); Закон про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу (щодо відповідальності осіб за порушення роботи автоматизованих об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації).

В другому читанні було прийнято проект Закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

На пропозицію В.ЛИТВИНА поставлено завдання підготувати доручення Комітету з питань фінансів і банківської діяльності щодо аналізу роботи наглядових рад банків, членами яких є народні депутати України.

Повторно відбувся розгляд Закону України "Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу законів про працю", до якого вніс пропозиції Президент України. З цього питання доповідали заступник державного секретаря Міністерства юстиції Олександр ПАСЕНЮК, співдоповідав голова підкомітету парламентського Комітету з питань правової політики Юрій КАРМАЗІН. Закон було прийнято в новій редакції.

Спочатку в першому читанні, а далі й у цілому Верховна Рада прийняла Закон про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення" (щодо працівників вугледобувних підприємств), Закон про внесення змін до Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності", Закон про внесення змін до деяких законів України з питань відкриття та функціонування банківських рахунків, Закон про внесення змін до статті 6 Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті", Закон про внесення зміни до деяких законодавчих актів України щодо боротьби з незаконним втручанням у роботу мереж електрозв'язку, Закон про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними" (щодо приведення у відповідність з міждержавними стандартами), Закон про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про поштовий зв'язок", Закон про списання вартості несплачених обсягів природного газу, Закон про третейські суди (арбітраж), Закон про внесення змін до Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" (щодо захисту від хвороб, спільних для людей і тварин), Закон про внесення змін до Закону України "Про банки і банківську діяльність" (щодо впровадження спостережних рад), Закон про внесення змін до Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та держаними цільовими фондами" (щодо застосування непрямих методів визначення податкових зобов'язань), Закон про внесення змін до Митного тарифу України (щодо розміру ставок на окремі товари і вироби).

За основу було взято законопроекти: про повернення приватизованого майна у державну комунальну власність, про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою забезпечення врахування екологічних вимог у процесі приватизації, про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації".
На цьому ранкове засідання завершилось.


Вечірнє засідання у четвер, 5 червня, почалося з розгляду питання стосовно обрання суддів.
Відбулася коротка дискусія за доповіддю першого заступника голови парламентського Комітету з питань правової політики Миколи ОНІЩУКА. Народні депутати ухвалили Постанову про обрання суддів Верховного Суду України та Постанову про обрання суддів арбітражних суддів деяких областей. Головуючий привітав новообраних, побажав їм успіхів у праці.

Продовжуючи прийняття рішень з обговорених питань, сесія ухвалила взяти за основу (в першому читанні) законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо узгодження норм земельного законодавства); про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо земель спільних підприємств); про фінансове оздоровлення підприємств вугільної промисловості; про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Сімейного кодексу України; про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення у відповідність діючих законодавчих актів у сфері ліцензування); про внесення змін до деяких законів України (щодо ліцензування господарської діяльності); про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо пожежної безпеки); про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань приватизації державного майна; про внесення змін до деяких законів України (щодо адміністративної відповідальності посадових осіб підприємств за порушення вимог приватизації); про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (щодо регулювання діяльності небанківських установ та корпоративного управління); про внесення змін до Закону України "Про цінні папери і фондову біржу" (щодо заставних цінних паперів); про використання земель оборони; про м'ясо та м'ясні продукти; про державну реєстрацію прав на нерухоме майно.
Було прийнято постанови: про рекомендації парламентських слухань "Демографічна криза в Україні: її причини та наслідки", "Про законодавчі аспекти регіональної політики та місцевого самоврядування".

З питань міжнародних відносин Верховна Рада України прийняла: Закон про внесення змін до Закону України "Про приєднання України до Протоколу до Мадридської угоди про міжнародну реєстрацію знаків"; Закон про ратифікацію Конвенції між Кабінетом Міністрів України і Урядом Алжирської Народної Демократичної Республіки про уникнення подвійного оподаткування доходів майна та попередження податкових ухилень; Закон про приєднання України до Конвенції про міжнародні залізничні перевезення (КОТІФ); Закон про ратифікацію Протоколу про внесення змін і доповнень до Угоди про міждержавний обмін відправленнями спеціального зв'язку від 23 грудня 1993 року та затвердженого нею Положення про міждержавний обмін відправленнями спеціального зв'язку; Закон про ратифікацію Угоди про дружбу та співробітництво між Україною та Португальською Республікою; Закон про ратифікацію Факультативного протоколу до Конвенції про ліквідацію усіх форм дискримінації щодо жінок; Закон про ратифікацію Торговельної угоди між Урядом України та урядом Малайзії; Закон про ратифікацію Угоди про створення Чорноморського групи Військово-Морського Співробітництва.

Повернувшись до розгляду раніше непідтриманих питань, сесія взяла за основу законопроект щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання ринку автомобілів в Україні" (стосовно екологічних норм ЄВРО-2).

Народні депутати повернули на доопрацювання проекти законів про повернення приватизованого майна у державну та комунальну власність; про Державну програму приватизації; про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою забезпечення врахування екологічних вимог у процесі приватизації; про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації".

Включивши до порядку денного як невідкладні, Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроекти щодо внесення змін: до Закону України "Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблока цієї АЕС на екологічно безпечну систему" (щодо фінансування програм); до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо осіб, які належать до інвалідів війни); до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення осіб льотних екіпажів повітряних суден авіації товариства Сприяння Обороні України (колишнього ДТСААФ); до статті 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо грошової компенсації за санаторне лікування).

В цілому народні депутати прийняли Закон про внесення змін до статі 88 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (щодо виплати пенсій особам, які проживають у будинках-інтернатах).

Сесія ухвалили Постанову про відзначення 150-річчя з дня народження видатного оперного співака О.П.МІШУГИ.
На цьому вечірнє засідання завершилось.

В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ ВЕРХОВНА РАДА ПРАЦЮЄ У П'ЯТНИЦЮ, 6 ЧЕРВНЯ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку