У вІВТОрок, 15 ВЕРЕСНЯ 2015 РОКУ, відбулися пленарні засідання ТрЕТЬої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, відкривши ранкове засідання, привітав народних депутатів із Всесвітнім днем демократії. Він зазначив, що "цей день визначений для того, щоб кожен усвідомив важливість демократичного шляху розвитку, оскільки країни з високим рівнем життя є достатньо розвинутими, тому що демократія в цих країнах має пріоритет".

В.Гройсман також поінформував про завдання, які стоять перед парламентаріями протягом третьої сесії, а саме, про прийняття рішень і законів, яких сьогодні чекає країна і кожен громадянин, які структурно будуть змінювати життя в нашій країні. Він підкреслив: "від антикризового прийняття рішень маємо перейти до системної злагодженої роботи. І базою цієї роботи може бути план законодавчого забезпечення реформ, який був ухвалений Верховною Радою України. І також на виконання цього плану ми визначили 70 законів, які охоплюють всі сфери життя, які дозволять забезпечити системні зміни в законодавстві і врегулювати багато-багато питань, що стосуються якості життя людей".

Голова Верховної Ради наголосив, що потребує абсолютно нової якості робота комітетів Верховної Ради.

В.Гройсман повідомив, що вчора на Погоджувальній раді з керівниками комітетів і фракцій про це говорилося. За його словами учасники засідання "зрозуміли один одного в тому, що систематизувати роботу комітетів є одним із наших пріоритетів для якісної подальшої роботи".

Головуючий закликав народних депутатів до конструктивної роботи.

Із оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп.

В.Гройсман після виступів оголосив до розгляду питання про порядок денний третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Він звернув увагу на те, що 11 вересня на сайті Верховної Ради було розміщено проект порядку денного третьої сесії, який складений за пропозицією комітетів парламенту. Також є пропозиція у порядок денний сесії включити всі законопроекти, які зареєстровані станом на 10 годину вівторка, тобто на сьогодні.

Порядок денний третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання було затверджено 228 голосами.

Народні депутати розглянули кадрові питання.

В.Гройсман оголосив до розгляду питання про заяву Керівника Апарату Верховної Ради України Валентина Зайчука про звільнення із займаної посади за власним бажанням. Він повідомив, В.Зайчук написав заяву за власним бажанням 8 вересня.

Валентин Зайчук подякував народним депутатам четвертого, п'ятого, шостого, сьомого і восьмого скликання за довіру йому керувати Апаратом Верховної Ради. Він попросив їх із розумінням віднестися до його заяви і підтримати його рішення.

Народні депутати не підтримали заяву В.Зайчука.

Головуючий після кількох нерезультативних голосувань оголосив перерву у засіданні на 15 хвилин.

Головуючий після перерви знову надав слово для виступу Керівникові Апарату Верховної Ради Валентину Зайчуку, який звернувся до народних депутатів з проханням підтримати його особисте рішення.

238 голосами парламентарії підтримали заяву Керівника Апарату Верховної Ради.

Народні депутати розглянули ще дві заяви про відставку - віце-прем'єр-міністра Валерія Вощевського і міністра охорони здоров'я Олександра Квіташвілі.

Голова фракції "Самопоміч" запропонував заслухати урядовців після 12 години 30 хвилин, а далі розглядати наступні питання порядку денного.

Підготовлений до другого читання законопроект "Про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів з подолання корупції" №2087а доповів заступник голови Комітету з питань економічної політики Юрій Соловей. Він наголосив, що цей законопроект стосується 300 мільярдів гривень закупівель у державному секторі України.

Ю.Соловей нагадав, що законопроектом до першого читання передбачалося зниження, зокрема, корупційних ризиків, перевірка інформації про кінцевого бенефіціара, демонстрація змісту цінової пропозиції та інших документів на вимогу учасника при розкритті конкурсних пропозицій, публікація протоколів оцінки, унеможливлення умисного блокування торгів через процедуру оскарження; друге, спрощення участі для бізнесу та дерегуляція; третє, приведення до міжнародних стандартів; четверте, підвищення порогів закупівлі.

Доповідач повідомив, що при підготовці до другого читання до Комітету надійшло 64 поправки народних депутатів, переважна більшість з яких була врахована.

Ю.Соловей поінформував про основні зміни і про рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти даний законопроект у другому читанні і в цілому з пропозиціями Комітету.

Парламентарії розглянули поправки до законопроекту, на яких наполягали їх автори.

251 голосом законопроект було прийнято у другому читанні та в цілому.

Проект Закону про внесення змін до додатків №3, №7 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" щодо перерозподілу бюджетних призначень для Одеської області №2229а доповів голова підкомітету Комітету з питань бюджету Павло Унгурян.

Верховна Рада 248 голосами прийняла законопроект за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Парламентарії розглянули і прийняли проект постанови про зміну і встановлення меж міста Суми і Сумського району Сумської області.

Народні депутати повернулися до розгляду кадрових питань.

Головуючий повідомив про те, що до Верховної Ради надійшла заява віце-прем'єр-міністра України Валерія Вощевського про відставку.

Парламентарії розглянули проект постанови "Про відставку віце-прем'єр-міністра України Вощевського В.М."

Валерій Вощевський пояснив причину своєї відставки, яка пов'язана з виходом фракції Радикальної партії з парламентської коаліції. Він також дав оцінку роботі уряду.

Головуючий поставив на голосування проект постанови.

Голосування було нерезультативним ("за"-205 голоси).

Два наступних голосування також були нерезультативними.

Головуючий сказав, що на вечірньому засіданні розгляд проекту постанови буде продовжено і закрив ранкове засідання.

На початку вечірнього засідання Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій, який вів засідання, зачитав звернення народного депутата Дмитра Яроша, у якому він повідомляв, що перебуває на довготривалому лікуванні.

Народні депутати розглянули проект Закону "Про внесення змін до законів України "Про розвідувальні органи України" та "Про телекомунікації" (щодо уточнення деяких положень)" №2036а.

Законопроект доповів Голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Леонід Євдоченко. Він зазначив, що законопроект розроблено з метою створення належних умов для виконання розвідувальними органами України покладених на них завдань із забезпечення національної безпеки держави, а також запровадження належних законодавчих підстав для забезпечення оперативно-технічного управління телекомунікаційними мережами загального користування та надання телекомунікаційних послуг для проведення мобілізації та задоволення потреб національної безпеки, оборони, охорони правопорядку в умовах правового режиму тимчасово окупованої території.

Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Під час обговорення представники фракцій звертали увагу на те, що в Україні досі немає захищеної системи спецзв'язку, хоча в країні є необхідні розробки у цій сфері.

Парламентарії зазначали, що прийняття закону створить необхідні умови для оперативно-технічного управління телекомунікаційними мережами загального користування та надання телекомунікаційних послуг для проведення мобілізації і задоволення потреб національної безпеки, оборони, охорони правопорядку, а також належні умови для виконання розвідувальними органами України покладених на них завдань із забезпечення національної безпеки України.

Опоненти звертали увага на неконституційність цього законопроекту, оскільки, за їх словами, він порушує право на таємницю кореспонденції, обмежує конституційні права громадян та обмежує права приватної власності операторів телекомунікацій.

Більшість парламентаріїв загалом підтримали законопроект.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для прийняття за основу і був направлений на доопрацювання.

Проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (щодо гарантій соціального захисту за призовом осіб офіцерського складу)" №2093а доповів заступник Міністра оборони Петро Мехед. Він зазначив, що законопроектом пропонується поширити на осіб офіцерського складу за призовом умови соціального захисту, які передбачені для військовослужбовців інших видів військової служби.

За словами доповідача, прийняття законопроекту дозволить врегулювати питання забезпечення осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом, пільгами і гарантіями, визначеними Законом "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати 240 голосами підтримали законопроект за основу та в цілому.

Проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення дати початку тимчасової окупації" №2954 доповів Міністр закордонних справ Павло Клімкін. Урядовець зазначив, що метою законопроекту є визначення фактичної дати початку тимчасової окупації АР Крим та м. Севастополя для запобігання незворотних негативних наслідків для майнових та немайнових прав і обов’язків громадян та юридичних осіб України, а також посилення позиції України в рамках вирішення спорів проти РФ в Європейському суді з прав людини та інших міжнародних юрисдикційних органах.

Проектом пропонується встановити датою початку тимчасової окупації 20 лютого 2014 року.

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому з урахуванням зауважень Головного науково-експертного управління.

Верховна Рада 239 голосами прийняла законопроект за основу та в цілому.

Народні депутати розглянули законопроект, спрямований на відновлення права військовослужбовців та членів їх сімей на пільгове санаторно-курортне забезпечення без дотримання додаткових умов - про внесення зміни до статті 11 Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" №2972.

Законопроект 239 голосами було прийнято за основу.

Парламентарії далі розглянули три законопроекти щодо надання додаткових соціальних гарантій окремим категоріям населення та забезпечення функціонування реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів і щодо забезпечення інвалідів автомобілями.

Законопроекти за №№2975, 2042а, 2777 доповів Міністр соціальної політики Павло Розенко.

За результатами голосування законопроекти за №№2975, 2042а були прийняті за основу, а законопроект №2777 - за основу та в цілому.

Наприкінці вечірнього засідання народні депутати розглянули і прийняли в цілому проекти постанов про призначення у 2015 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених №2200а і про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2014 рік №2201а.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у середу, 16 вересня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку