У четвер, 3 ВЕРЕСНЯ 2015 РОКУ, відбулися пленарні засідання ТрЕТЬої сесії Верховної Ради України восьмого скликання

Ранкове пленарне засідання відкрив Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій. Він повідомив, що Голова Верховної Ради Володимир Гройсман перебуває на церемонії прощання з бійцями Національної гвардії України, які загинули від отриманих поранень внаслідок трагічних подій біля стін Верховної Ради 31 серпня.


Народні депутати, приступивши до розгляду питань порядку денного, заслухали першого заступника голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павла Пинзеника, який доповів проект Постанови "Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації"  №2214a.

За результатами голосування проект постанови не набрав голосів для прийняття.

Парламентарії розглянули законопроекти в другому читанні.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Костянтин Іщейкін доповів проект Закону "Про внесення зміни до Бюджетного кодексу України щодо експерименту в Одеській, Волинській та Львівській областях з фінансування реконструкції, поточного ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення" №2315а

Доповідач повідомив, що до законопроекту надійшла 21 поправка, з яких враховано сім, частково враховано шість і відхилено вісім.

Народні депутати розглянули поправки, на яких наполягали їх автори.

Законопроект 262 голосами було прийнято у другому читанні та в цілому.

Головуючий на вимогу фракцій "Батьківщина" і "Самопоміч" оголосив перерву на півгодини.

Після перерви А.Парубій запропонував затвердити розклад пленарних засідань на 3-4 вересня.

Народні депутати 227 голосами підтримали цю пропозицію.

Далі розпочався розгляд проекту закону "Про внесення змін до Закону України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" (щодо безоплатної передачі окремо визначеного майна)" №2660. Підготовлений до другого читання документ доповів голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук.

Верховна Рада 228 голосами прийняла проект у другому читанні та в цілому.

В цілому були прийняті проекти законів "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" №2493; "Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо врахування відомостей про соціальний супровід сім'ї (особи) при захисті у судовому порядку сімейних прав та інтересів №2190; "Про внесення доповнень до Закону України "Про судовий збір" щодо звільнення від сплати судового збору учасників антитерористичних операцій та членів сімей загиблих" №1329.

На доопрацювання направлено проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо забезпечення діяльності фондів соціального страхування у період реорганізації" №2775.

Народні депутати на пропозицію Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана хвилиною мовчання вшанували пам'ять українського поета, правозахисника і дисидента Василя Стуса, який 30 років тому загинув у пермській колонії.

Парламентарії після перерви продовжили розгляд законопроектів у другому читанні.

В.Гройсман доручив Апарату Верховної Ради запросити керівництво Міністерства екології та природних ресурсів і Державної служби України з надзвичайних ситуацій поінформувати парламентаріїв про екологічну ситуацію в столиці. "Відповідні служби мають прокоментувати те, що сьогодні відбувається в повітрі над Києвом, - смог - причини, щоб не було ніяких нісенітниць і породження чуток", - зазначив він.

Народні депутати розглянули поправки до проекту Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відновлення норм, які передбачають звільнення від сплати земельного податку" №1850-1, на яких наполягали автори.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для прийняття в цілому і був направлений на доопрацювання.

На доопрацювання було направлено проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку державно-приватного партнерства в Україні та стимулювання інвестицій)" №1058.

Народні депутати розглянули у другому читанні проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку мережі індустріальних парків в Україні)" №2844.

Головуючий поставив законопроект на сигнальне голосування. За його результатами 199 народних депутатів підтримали законопроект.

Головуючий зазначив, що рішення щодо проекту буде прийнято о 16-й годині на вечірньому засіданні.

В.Гройсман надав слово Голові Державної служби з надзвичайних ситуацій Миколі Чечоткіну, який поінформував про екологічну ситуацію, що склалася в м. Києві. Він зазначив, що у зв'язку з аномально сухою і спекотною погодою, що утримується тривалий період на території держави значно зросла кількість пожеж в лісових масивах, на торфовищах, в сільгоспугіддях і на відкритих ділянках місцевості. В цілому за літні місяці середня температура повітря перевищила норму від півтора до трьох градусів за Цельсієм, кількість опадів склала від 15 до 40 відсотків необхідної норми, абсолютний максимум температури становив 39-37 градусів по Цельсієм. За оперативними даними цього року кількість пожеж у природних екосистемах збільшилася в 1,4 разу, але при цьому площа пройденої вогнем зменшилася на 189 гектарів; в лісових масивах кількість пожеж зросла 1,8 разу, але в 2 з половиною рази зменшилася площа пройденої вогнем; на торфовищах кількість пожеж збільшилась майже в 4 рази і при цьому збільшилась в 8,3 рази їх площа.

На цей час Державною службою з надзвичайних ситуацій, за словами її очільника, у взаємодії з місцевими органами влади, з Державним агентством лісових ресурсів вживаються заходи щодо гасіння осередків торф'яних пожеж.

М.Чечоткін стосовно задимлення в місті Києві повідомив, що воно сьогодні спостерігалося зранку. За його словами, причиною стали наслідки пожежі, яка виникла вчора біля населеного пункту в Деснянському районі поблизу населеного пункту Зазим'я, на території Білодібровського лісництва. Пожежу о 19 годині вчора було локалізовано. "Але зменшення нічної температури повітря, підвищення вологості, сприяло утворенню метрологічної димки. Наявність метрологічної димки зазвичай збільшило візуалізацію задимленості в Києві сьогодні зранку. Це природне явище, яке виникло б усе одно, незалежно від того була пожежа або ні, єдине, що доповнило її - це запах диму.

На цей час триває повна ліквідація пожежі. До її ліквідації залучено 150 осіб і 17 одиниць техніки, від Державної служби - 80 осіб і 8 одиниць техніки", - повідомив Голова Державної служби.

За словами М.Чечоткіна, основними причинами виникнення пожеж у природних екосистемах є необережне поводження з вогнем населення, передусім  зараз, коли завершуються польові роботи і населення починає спалювати залишки сухої рослинності: це підпали або підпали замасковані під необережне поводження з вогнем і неналежне утримання власниками своїх земельних ділянок.

На його думку, принципово змінити протипожежну ситуацію в природних екосистемах і зокрема, в лісових масивах, можливо лише за умови впровадження відповідальності власників земельних ділянок і лісокористувачів за стан пожежної безпеки на своїх територіях, аж до позбавлення права власності, як це відбувається в інших країнах Європи. В іншому разі ніяких ресурсів держави для гасіння таких пожеж не вистачить.

Про радіаційний фон у столиці поінформувала заступник Міністра екології та природних ресурсів Ганна Вронська. Вона повідомила, що радіаційний фон у Києві та Київській області - в межах норми та становить у середньому 10-11 мікрорентген на годину. При цьому безпечний рівень радіаційного фону складає до 30 мікрорентген на годину. Радіаційний фон у зоні відчуження становить у середньому 24 мікрорентгена на годину.

Стосовно показників забруднення атмосферного повітря Г.Вронська повідомила, що станом на 8 годину ранку, згідно з даними, які надав Київський міський лабораторний центр Держсанепідемслужби, концентрація шкідливих речовин, а саме ангідриду сірчастого, перевищує максимальну разову допустиму норму в декілька разів.

Згідно з даними Міністерства охорони здоров'я, таке перевищення не становить шкоди для здоров'я. Вміст азоту, діксиду, вуглецю оксиду в точках на Банковій, Михайлівській, проспект Героїв Сталінграду, Оболонському проспекті, Героїв Дніпра не перевищує максимально разову допустиму норму. Тобто ситуація -  в межах контрольованої.

В.Гройсман запитав, як необхідно поводитися людям, яких рекомендацій дотримуватися у такій ситуації?

Заступник Міністра повідомила, що відповідно до рекомендацій Мінприроди опрацювало зведену інформацію. Вона є на сайті Міністерства, її було опубліковано ще до 12 години. Міністерство охорони здоров'я рекомендує не виходити на вулицю, зачиняти двері, вікна і не перебувати в місцях, де можливе велике скупчення повітря, яке осідає внаслідок низького природного тиску.

Г.Вронська зазначила, що наявність метрологічної димки збільшувала візуалізацію задимленості у місті Києві. Це сталося через те, що вночі був великий спад температури, і димка опустилася внаслідок природного тиску. Це -  візуальний ефект.

Головуючий повідомив про входження народного депутата Сергія Березенка до складу депутатської фракції "Блок Петра Порошенка".

На цьому ранкове засідання завершилося.

На початку вечірнього засідання фракції "Самопоміч" і Радикальної партії подали заяву про оголошення перерви або надання їм можливості для заяви.

Заяву зробив голова Радикальної партії Олег Ляшко. Він повідомив, що в Печерському районному суді М.Києва за сфальсифікованим звинуваченням перебуває учасник Революції гідності, учасник АТО Богдан Тицький. За словами О.Ляшка, Б.Тицького позбавляють можливості отримання медичної допомоги (у Б.Тицького у трьох місцях зламана рука).

О.Ляшко сповістив, що Б.Тицького звинувачують у тому, що він був учасником подій під Верховною Радою.

Голова фракції Радикальної партії вимагав надати медичну допомогу Богдану Тицькому, а також об'єктивного розслідування його справи.

Народні депутати продовжили розгляд питань порядку денного.

В.Гройсман поставив на сигнальне голосування розглянутий на ранковому засіданні законопроект №2844.

За його результатами 198 парламентаріїв підтримали законопроект.

Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк закликав колег прийняти законопроект.

227 голосами законопроект після двох спроб було направлено на доопрацювання.

До порядку денного третьої сесії було включено проект Постанови "Про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав і міжнародних парламентських асамблей щодо порушення Російською Федерацією основоположних прав і свобод людини та посилення політичних переслідувань" №3007.

Народні депутати не підтримали включення до порядку денного третьої сесії законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації проведення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" №3008.

Підготовлений до другого читання проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення" №1831 доповіла голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар. Вона зазначила, що метою законопроекту є зведення до мінімуму концентрації аудіовізуальних ЗМІ, зробить більш прозорою діяльність українських мовників та провайдерів, запровадить додаткові гарантії свободи слова та створить передумови для прозорого ліцензування телерадіомовлення як запоруки вільного поширення об'єктивної та неупередженої інформації, вільної від будь-якого тиску та цензури. Прийняття закону про забезпечення прозорості відносин власності міститься в Плані заходів із виконання обов'язків та зобов'язань України, що випливають з її членства в Раді Європи.

Народні депутати розглянули поправки до законопроекту. Вони, зокрема, підтримали поправку, яка забороняє офшорним компаніям, а також резидентам країн-агресорів бути власникамиукраїнських ЗМІ.

237 голосами законопроект було прийнято у другому читанні та в цілому.

Парламентарії не підтримали пропозицію головуючого про включення до порядку денного третьої сесії проекту Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації проведення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" №3008.

Народний депутат Леонід Ємець зробив спільну заяву двох фракцій, які вимагали оголосити перерву або надати можливість для виступу.

Він повідомив про зареєстрований у Верховній Раді проект Закону"Про особливий режим спеціальної конфіскації майна" №3025, який передбачає визначення механізмів, що забезпечуватимуть можливість звернення стягнення на грошові кошти та інше майно, здобуте в незаконний спосіб окремими колишніми вищими посадовими особами держави, враховуючи їх переховування від органів досудового розслідування та суду і намагання уникнути відповідальності та в подальшому привласнити таке майно.

Проектом пропонується запровадити особливий режим спеціальної конфіскації грошових коштів та/або іншого майна усуненого з поста Президента України - Януковича В.Ф., колишніх членів Уряду, у тому числі, Азарова М.Я., Арбузова С.Г., Захарченка В.Ю., Клименка О.В. та фізичних і юридичних осіб, стосовно яких є підстави вважати, що вони прямо чи опосередковано пов'язані із фінансовими та корупційними зловживаннями цих високопосадовців.

Л.Ємець закликав колег включити цей законопроект до порядку денного третьої сесії.

Підготовлений до другого читання проект Закону "Про електронну комерцію" №0957 доповів голова підкомітету Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Павло Різаненко. Він поінформував про враховані пропозиції і повідомив, що Комітет рекомендує з їх врахуванням прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

За результатами голосування законопроект 235 голосами було прийнято в цілому.

Народні депутати не підтримали включення до порядку денного законопроекту "Про особливий режим спеціальної конфіскації майна" №3025.

Представники фракцій висловилися на підтримку законопроекту і закликали парламентаріїв включити цей законопроект до порядку денного третьої сесії.

Під час голосування законопроект набрав 214 голосів.

Народні депутати повернулися до питання включення до порядку денного третьої сесії проекту Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації проведення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" №3008.

На його підтримку висловилися кілька парламентаріїв.

Головуючий поставив на голосування пропозицію про включення законопроекту до порядку денного сесії. "За" проголосувало 199 парламентаріїв.

У сесійному залі відбулася дискусія щодо необхідності включення цього документа до порядку денного до порядку денного третьої сесії. В ній взяли участь народні депутати, які працювали в органах самоврядування. Вони підтримали законопроект.

Гройсман, підсумовуючи, повідомив, що законопроект №3008 буде поставлено на голосування на пленарному засіданні завтра і оголосив вечірнє засідання закритим.
Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у п'ятницю, 4 вересня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку