У П'ЯТНИЦЮ, 29 ЛИСТОПАДА, ЗАВЕРШИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ПЛЕНАРНИЙ ТИЖДЕНЬ ДРУГОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ.
На початку засідання відбулося голосування про направлення вищим посадовим особам держави депутатських запитів. Було оприлюднено зміни в персональному складі фракцій і груп, оголошено про створення міжфракційного депутатського об'єднання "Нове покоління". Далі народні депутати розглядали законопроекти в першому читанні.

По доповіді державного секретаря Міністерства палива та енергетики України Володимира ЛУШКІНА та співдоповіді голови підкомітету парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Віктора ТУМАНОВА було проаналізовано законопроект щодо внесення зміни до статті 43 Гірничого закону України. Мета зміни - спростити процедуру надання пільг шахтарям стосовно забезпечення їх вугіллям для побутових потреб. Пропонований механізм спрощення не було підтримано. Фахівці профільного комітету, про що сказав В.ТУМАНОВ, внесли свою пропозицію. Переважала думка щодо необхідності доопрацювати законопроект.

За скороченою процедурою сесія розглянула й рекомендувала внести на голосування про взяття за основу такі законопроекти: щодо внесення змін до Закону України "Про єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України"; щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про обіг векселів в Україні"; щодо внесення змін до Закону України "Про аудиторську діяльність".

Народні депутати заслухали звіт голови Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Володимира Стретовича, доповіді міністра внутрішніх справ України Юрія СМИРНОВА та голови Служби безпеки України Володимира РАДЧЕНКА про стан боротьби з організованою злочинністю.

Доповідачі відповіли на запитання народних депутатів. Відбулося обговорення звіту і доповідей.
Мав слово голова Координаційного комітету по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю при Президентові України Михайло ПОТЕБЕНЬКО.

Зазначалося, що криміногенна обстановка в країні залишається складною і напруженою. Постійно зростає кількість злочинів, пов'язаних із наркотиками, торгівлею людьми. Однією з найсерйозніших проблем стала економічна злочинність, в механізмі якої задіяно офшорні компанії, іноземні фінансово-банківські установи. Набули поширення злочини з легалізації (відмивання) незаконно одержаних коштів і майна. Розкрадаються кошти шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість із державного бюджету. Загрозливих розмірів набирає корупція в центральних і місцевих органах виконавчої влади.

Серед шляхів подолання криміногенної ситуації називалися: посилення політичної волі до цього з боку вищих посадових осіб держави, удосконалення структури правоохоронних органів та добору кадрів для них, посилення нагляду за дотриманням законодавства, його послідовне й наполегливе вдосконалення.

Комітетові з питань правової політики було доручено продовжити аналіз стану справ у цій галузі, з врахуванням висловлених пропозицій і зауважень підготувати проекти відповідних документів, які має розглянути й ухвалити Верховна Рада.

На цьому пленарне засідання в п'ятницю завершилось.
2-3 та 5-6 грудня народні депутати працюють у комітетах, фракціях і групах.

В пленарному режимі робота продовжиться у середу, 4 грудня. Цього дня в сесійній залі Верховної Ради відбудуться парламентські слухання на тему: "СУСПІЛЬСТВО, ЗМІ (засоби масової інформації), ВЛАДА: СВОБОДА СЛОВА ТА ЦЕНЗУРА В УКРАЇНІ".

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку