У ЧЕТВЕР, 19 ЧЕРВНЯ, ПРОДОВЖУВАЛИСЬ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ. НАРОДНІ ДЕПУТАТИ ПРАЦЮВАЛИ В РЕЖИМІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ З ОБГОВОРЕНИХ ПИТАНЬ.

Спочатку було коротко розглянуто питання про обрання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, прийнято Постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата ЩЕРБАНЯ В.П.
Відбулась розмова з питань регламенту й процедури.

Далі розглядалися законопроекти за процедурою другого (третього) читання.
У цілому було прийнято: Закон про охорону земель; Закон про державний контроль за використанням та охороною земель; Закон про внесення змін до Концепції (основ державної політики) національної безпеки України (нова редакція); Закон про внесення змін до законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про боротьбу з тероризмом"; Закон про соціальні послуги; Закон про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення" (щодо мінімальної трудової пенсії за віком та її індексації); Закон про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо грошової допомоги); Закон про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо охорони праці); Закон про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість".

Для підготовки до повторного другого читання було повернуто проект Закону про недержавне пенсійне забезпечення.

З ряду законопроектів, внесених до порядку денного, сесія відклала прийняття рішення на подальший час.

На цьому ранкове засідання завершилось.

Під час обідньої перерви проходило таємне голосування по виборах Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Вечірнє засідання Верховної Ради України у четвер, 19 червня, розпочалося на урочистій ноті: у сесійній залі виступив Президент Турецької Республіки Ахмет Недждет СЕЗЕР, який перебував в Україні на запрошення Президента України Л.Кучми.

У своєму зверненні до українських парламентаріїв гість зазначив, зокрема, що Україна й Туреччина волею історії опинились на перехресті розвитку цивілізацій. Це покладає на них особливі обов'язки. А.Н.СЕЗЕР закликав до подальшого зміцнення дружби і співробітництва наших держав і народів, до всебічного розширення й поглиблення співпраці на всіх рівнях, зокрема на рівні парламентів.

Народні депутати дружними оплесками вітали А.Н.СЕЗЕРА та осіб, які його супроводжували.
Голова Лічильної комісії Верховної Ради України Валерій МІШУРА поінформував присутніх про підсумки таємного голосування по виборах Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. На цю посаду знову обрано КАРПАЧОВУ Ніну Іванівну.

Н.І.КАРПАЧОВА склала присягу на вірність Україні, подякувала за високу довіру, запевнила, що й у подальшому докладатиме всіх зусиль для захисту прав і свобод людини в нашій державі.
Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН, який вів засідання, від імені народних депутатів привітав КАРПАЧОВУ Н.І. з обранням на відповідальну посаду, побажав успіхів у роботі.

По доповіді заступника голови парламентського Комітету з питань правової політики Миколи ОНІЩУКА було розглянуто питання про обрання суддів. Сесія ухвалила відповідні постанови.
Повернувшись до розпочатого вранці розгляду законопроектів за процедурою другого (третього) читання, сесія прийняла в цілому: Закон про внесення зміни до статті 9 Закону України "Про державну таємницю" (щодо експертів з питань таємниць); Закон про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (щодо розміру одноразової допомоги при народженні дитини); Закон про фермерське господарство; Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регулювання діяльності в аграрному секторі економіки); Закон про цивільний демократичний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави; Закон про внесення змін до деяких законів України (щодо повноважень Міністерства оборони); Закон про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту"; Закон про Товариство сприяння обороні України.

Повторно розглядаючи закони, до яких вніс пропозиції Президент України, народні депутати прийняли в новій редакції: два закони України про внесення змін до Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" (відповідно до президентських пропозицій від 27.03.2003 року та від 14.04.2003 року); Закон України "Про фінансово-кредитні механізми будівництва нерухомості та операцій з нерухомістю"; Закон України "Про іпотечне кредитування та факторингові операції з консолідованим іпотечним боргом"; Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України"; Закон України "Про внесення змін до Митного тарифу України"; Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику".
На пропозицію Президента України було відхилено Закон України "Про Державний комітет ядерного регулювання України".

Із вперше обговорених законопроектів було взято за основу: проект Закону про прості і подвійні складські свідоцтва; проект Закону про затвердження Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2010 року; проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо місцевої міліції; проект Цивільного процесуального кодексу України; проекти законів про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо удосконалення окремих положень); проект Закону про екологічну мережу України; проект Закону про внесення змін до статті 15 Закону України "Про статус суддів" (щодо припинення повноважень судді); проект Закону про внесення зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за порушення вимог реалізації нафтопродуктів); проект Закону про порядок погашення заборгованості за електричну енергію; проект Закону про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу; проект Закону про внесення зміни до статті 11 Закону України "Про податок на додану вартість" (щодо операцій з ввезення (пересилання) підакцизних товарів"; проект Закону про стимулювання розвитку регіонів; проект Закону про відчуження земельних ділянок права приватної власності; проект Закону про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" та Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (щодо обліку банківських металів); проект Закону про внесення доповнень до Закону України "Про платіжні системи та переказ грошей в Україні" (щодо безпеки карткового ринку).
Було прийнято постанови: про рекомендації парламентських слухань на тему: "Епідемія туберкульозу в Україні та шляхи її подолання"; про рекомендації парламентських слухань "Проблемні питання розвитку підприємництва в Україні: регуляторна політика держави щодо підтримки малого та середнього бізнесу"; про інформацію Кабінету Міністрів України про хід виконання Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 31 травня 1997 року.

З врахуванням висловлених під час обговорення пропозицій і зауважень сесія ухвалила в цілому Постанову про схвалення Основних напрямів бюджетної політики на 2004 рік.

Верховна Рада ратифікувала: Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Вірменія про взаємну охорону секретної інформації; Договір про дружбу і співробітництво між Україною і Республікою Хорватія; Угоду про торговельно-економічне, інвестиційне та науково-технічне співробітництво між Україною та Королівством Саудівська Аравія; Торговельну угоду між Урядом України та Урядом Ісламської Республіки Іран; Конвенцію між Україною і Ліванською Республікою про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і капітал; Угоду між Урядом України і Урядом Держави Кувейт про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи та капітал; Угоду між Урядом України і Урядом Об'єднаних Арабських Еміратів про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і капітал.

За пунктом порядку денного "Для включення до порядку денного та прийняття рішення" було розглянуто й взято за основу законопроект про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні".

Сесія прийняла рішення з низки інших питань, внесених до порядку денного.

В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖУЄ РОБОТУ В П'ЯТНИЦЮ, 20 ЧЕРВНЯ.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку