У п'ятницю, 17 ЛИПНЯ 2015 РОКУ, завершився ЧЕРГОВИЙ пленарний тиждень другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, відкриваючи ранкове засідання, зазначив, що за період з початку своєї роботи Верховна Рада України нинішнього скликання ухвалила втричі більше законодавчих актів, ніж Верховна Рада сьомого скликання за аналогічний період. Народні депутати прийняли близько 250 законодавчих актів.

В.Гройсман нагадав, що сьогодні рівно рік тому в небі над Україною був збитий російськими терористами літак "Боїнг" Малайзійських авіаліній. Загинуло 298 ні в чому невинних людей. "Це була жахлива трагедія, жахливий теракт, військовий злочин, злочин проти людства", - наголосив він.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх загиблих у тій катастрофі.

В.Гройсман також від імені Верховної Ради особисто привітав усіх громадян України, які сповідують іслам, зі святом Ураза-Байрам.

"У цей складний для України час мусульманська спільнота України, як і весь український народ, демонструє гідність і прагне миру, робить усе можливе для збереження суверенітету і територіальної цілісності держави", - наголосив він.

Голова Верховної Ради на знак особливої пошани до мешканців тимчасово окупованих територій Криму, які сповідують іслам, проголосив вітання кримськотатарською мовою.

Головуючий повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк та члени Кабінету Міністрів.

В. Гройсман надав слово Прем'єр-міністру А.Яценюку, який відзвітував перед Верховною Радою про урядову поїздку до Сполучених Штатів Америки, Канади та Великобританії.


Народним депутатам було продемонстровано відео про нинішню Україну та її потенціал.

А.Яценюк коротко доповів про участь урядової делегації в США в першому інвестиційному форумі.

Промовець повідомив про зустріч з Президентом Сполучених Штатів Америки Бараком Обамою, який висловив всебічну підтримку українському народу в боротьбі проти російської агресії та європейське майбутнє України.

Глава уряду також поінформував про перші досягнення в рамках інвестиційної конференції.

А.Яценюк попросив парламентаріїв поаплодувати членам уряду, які відпрацювали "на десять з десяти".

"Американці взагалі були здивовані, бо пам'ятають попередній досвід спілкування з попередніми українськими урядами. Здивовані не лише тому, що в нас уряд спілкується англійською мовою,  не лише тому, що є конкретні результати стосовно проведення реформ в країні, що в нас добра співпраця між урядом і парламентом, а ще й тому, що всі прийшли вчасно, що на кожне запитання українська делегація мала відповідь, а після кожної зустрічі з українськими членами уряду є результат, і можна спитати і отримати чітку інформацію, що робиться урядом", - сказав він.

А.Яценюк зазначив, що в рамках інвестиційної конференції були досягнуті такі домовленості в енергетичній сфері, аграрному секторі, розвитку інфраструктури і проведенні приватизації.

Прем'єр-міністр також поінформував про обговорення під час візитів питань військово-технічного співробітництва та підписання другої після ЄС угоди з Канадою про зону вільної торгівлі.

За його словами, така угода відкриває для України , фактично, надає повну лібералізацію канадського ринку для українських індустріальних і промислових товарів. "Ми отримали новий ринок - канадський ринок. Треба багато зробити для того, щоб модернізувати українську економіку, тому що відверто так само треба зазначити, завтра ми не зможемо захопити цей ринок, тому що ми відстали в наших технологіях і надовго. Саме для цього в частині угоди передбачено безпосередню технічну допомогу для модернізації української промисловості. Чим швидше ми модернізуємо українську промисловість, тим швидше ми зайдемо як на канадський, так і на європейський ринки", - наголосив А.Яценюк.

Канада також прийняла рішення щодо спорядження своїх військовослужбовців для допомоги в тренуваннях Збройних Сил України.

А.Яценюк повідомив, що в ході візиту до Великобританії крім виконання Мінських домовленостей та допомоги в реформуванні української економіки, обговорювалося три основні питання: започаткування разом з британськими партнерами стратегічних комунікацій і фактично зміни системи комунікацій, як в Україні, так і за кордоном; реформування української економіки, у тому числі, реформування Державної податкової адміністрації й митниці, питання реформування в цілому державної служби.

Прем'єр-міністр, підсумовуючи, повідомив, що за останній тиждень уряд відвідав три з семи країн "Великої сімки". "Буду з вами відвертий: нас будуть приймати і допомагати до того часу, доки ми кожен день будемо демонструвати результати. І від нас залежить як рівень підтримки всередині країни, так і рівень підтримки за її межами. Нам дали кредит довіри. Кредит довіри нам дав український народ. І нас приймають не тому, що ми англомовні, не тому, що ми там щось розумне розказуємо. А тому, що Україна й українці під час революції довели, що це європейська гідна і сильна нація. Тому що Україна і українці довели (на що ніхто не сподівався), що ми стримаємо російську армію. Та ми це витримали, тому що в нас сильний народ. Давайте продемонструємо, що в нас сильні відповідальні політики, яких призначив народ України як в парламенті, в Кабінеті Міністрів, так і в офісі Президента України. Ми повинні показати, що ми все, що обіцяємо, виконуємо,  довести, що той план реформ, складний (я усвідомлюю, навіть під час вчорашнього голосування було зрозуміло, що кожен має якісь свої політичні цілі і пріоритети, перед виборам це буває). Але, коли ми тут після виборів об'єднувались в європейську коаліцію, у нас була лише одна мета  і один пріоритет - це наша країна. І вона повинна залишатися цією єдиною метою, яка об'єднує парламент, Президента й уряд", - завершив виступ А.Яценюк.

Головуючий після завершення виступу Прем'єр-міністра запропонував змінити порядок денний засідання: замість оголошення депутатських запитів перейти до розгляду законопроектів, а запити оголосити після завершення розгляду питань порядку денного.

Парламентарії не підтримали пропозицію.

Головуючий звернувся до керівників фракцій з проханням забезпечити участь народних депутатів у пленарному засіданні для результативного розгляду важливих законопроектів.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд оголосила депутатські запити.

Народні депутати включили до порядку денного сесії декілька законопроектів.

Парламентарії розглянули у першому читанні проект Постанови "Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році" за №2148а. Проектом передбачено проведення  виборів 25 жовтня 2015 року.

Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко зачитав проект постанови й пропозицію Комітету щодо прийняття в цілому.

Народний депутат Юрій Луценко зачитав узгоджений фракціями текст проекту постанови, який відрізнявся від запропонованого профільним комітетом.

Ще дві поправки до проекту вніс народний депутат Руслан Князевич.

Ю.Луценко назвав їх слушними і запропонував включити їх до проекту.

237 голосами проект постанови було прийнято за основу та в цілому з урахуванням внесених пропозицій.

Парламентарії розглянули і за результатами голосування відхилили законопроект про старательську діяльність №2013 Д.

Проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції №2109а доповів Представник Президента України у Верховній Раді України Степан Кубів. Він обумовив необхідність його прийняття поширенням в районі проведення антитерористичної операції випадків несанкціонованого переміщення поза визначеними пунктами пропуску матеріальних цінностей та відсутністю законодавчо визначеного порядку притягнення до відповідальності осіб, винних у вчиненні таких порушень. За його словами, законопроект спрямований на запровадження механізму контролю за переміщенням товарів у районі проведення антитерористичної операції, виявлення порушень порядку їх переміщення, притягнення до відповідальності винних у таких порушеннях осіб.

Проектом пнрндбачено встановити, що переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції має здійснюватися в порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України за поданням Служби безпеки України. Для осіб, які переміщують товари з порушенням такого порядку, запроваджується адміністративна відповідальність у вигляді штрафу з наступною конфіскацією відповідних товарів. Згідно з проектом , протоколи про зазначені адміністративні правопорушення уповноважуються складати посадові особи органів Державної податкової служби, а розгляд справ пропонується покласти на суддів районних, районних у місті, міських чи міжрайонних судів.

С.Кубів наголосив, що прийняття такого закону сприятиме здійсненню органами доходів і зборів контрольних функцій за переміщенням товарів до району або з району проведення антитерористичної операції.

Народний депутат Наталія Веселова доповіла альтернативний законопроект №2109а-1. Вона звернула увагу на відмінність проектів. За її словами, президентським проектом Кабінету Міністрів пропонується  затверджувати правила  за поданням СБУ. Доповідач запропонувала, щоб Верховна Рада затверджувала правила перетину через лінію зіткнення, як це передбачено Конституцією України.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу та в цілому законопроект №2109а, а законопроект №2109-1- відхилити.

250 голосами законопроект №2109а було прийнято за основу та в цілому.

За основу прийнято законопроект "Про внесення зміни до Бюджетного кодексу України щодо експерименту в Одеській, Волинській та Львівській областях з фінансування реконструкції, поточного ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення" №2315а.

Народні депутати розглянули й прийняли в цілому закони "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" (щодо збільшення видатків на забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх шкіл за рахунок економії грошових коштів на оплату праці та соціальне забезпечення народних депутатів України) №2335а, "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" щодо збільшення видатків для потреб оборони і безпеки" №2381а; "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо упорядкування діяльності військово-цивільних адміністрацій" №2662-1; "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій" №2049; "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами недержавної форми власності" №2276; "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків" №2004; "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей" №2406; "Про внесення змін до статті 164 Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій інвалідів війни та деяких інших категорій осіб" №2781.

Народні депутати обговорили проект Закону "Про  внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правил паркування, зупинки, стоянки транспортних засобів" №2228.

Парламентарії розглянули проект Закону "Про внесення змін до додатків № 3, № 7 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" щодо перерозподілу бюджетних призначень для Одеської області" №2229а.

За результатами сигнального голосування щодо цього проекту у сесійній залі не було достатньої кількості голосів для позитивного голосування.

Головуючий поставив на сигнальне голосування проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів з подолання корупції" №2087а.

Результати голосування показали, що в сесійній залі недостатньо парламентаріїв для позитивного голосування.

Головуючий поставив на сигнальне голосування проект Постанови "Про віднесення міста Біляївка Біляївського району Одеської області до категорії міст обласного значення" №2228. Його результати показали недостатню кількість голосів для результативного голосування.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій зробив кілька оголошень.

Він повідомив про вихід народного депутата Дмитра Добродомова зі складу депутатської фракції "Блок Петра Порошенка".

Перший заступник Голови Верховної Ради сповістив повідомив про створення у Верховній Раді двох міжфракційних депутатських об'єднань "Контрабанда - стоп!", головою якого обрано народного депутата Ігоря Гузя, і об'єднання "Південь України", співголовами якого обрано народних депутатів Павла Унгуряна, Андрія Гордєєва і Тараса Кременя.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман закрив пленарне засідання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку